Škoda iz mlinčka za pohištvo, metode boja

Les se sčasoma izpostavlja okolju: neobdelani deli pohištva vplivajo sončna svetloba, notranja klima in vlaga. Eden od neprijetnih zajedavcev, ki poslabša videz in kakovost pohištva, je hrošč pohištva, ki lahko ustvari veliko težav. Da bi žuželka čez čas premagala žuželko, je treba razumeti, kako je videti, kako se pojavlja in kaj je nevarno za človeka. Učinkovite metode boja proti parazitu bodo pomagale ohraniti pohištvo več let.

Kako izgleda?

Pohištveni mlinček običajno imenujemo vrsta hroščev, ki spada v družino lesnih zajedavcev. Ličinka te žuželke je sposobna narediti kanale v pohištvu, pa tudi jesti les. Pohištveni hrošč ne poškoduje samo vaših najljubših slušalk, miz in stolov: zlahka ga najdete na površini okenskih okvirjev, tal, stropnih tramov, lesenih okenskih polic in zidov hlodov.

Glavni cilj odraslih je reprodukcija. Hrane praktično ne potrebujejo.

Brusilni stroj za pohištvo velja za enega najpogostejših gostov hiš iz lesa. Če želite začeti boj z sovražnikom, morate vedeti, kako izgleda. Glavna nevarnost ni odrasla oseba, temveč njena ličinka. Spodaj je opis videza škodljivca:

 • mlinček spada v vrsto hroščev. Ličinka tega parazita ima razvite noge, katerih konci so opremljeni z dvema čopičema. S temi napravami je že daleč v notranjosti pohištva;
 • oblika telesa ličinke je ukrivljena, podobna loku. Telo je svetle barve, bližje je beli, glava pa velike velikosti. Vrh glave je prekrit z rdečimi lasmi;
 • telo odraslega je temno, bližje rjavi ali črni barvi. Njegove velikosti so od 2 do 5 mm. Pod ugodnimi življenjskimi razmerami in ustrezno prehrano lahko en posameznik v enem letu vzreja ogromno potomstvo. Potomstvo sestavlja več generacij parazitov, zato je pravočasno odkrivanje izredno pomembno za varnost pohištva;
 • na površini elitre ima brusilnik značilne trakove, sestavljene iz več točk. Velikost ličinke hrošča je dolga do 6 mm, razvijejo se tam, kjer samica odloži jajce;
 • razmnoževanje poteka na temno nedostopnem mestu - pohištveni luknji s premerom do 2 mm, ki jo je naredila samica.

Zdaj, ko veste, kako izgleda hrošček, lahko zlahka ugotovite, kje živi brusilnik.Vsebine so predstavljene v tem gradivu. Odkrite škodljivce je treba takoj odstraniti.

Od kod prihaja

Mnogi lastniki lesenega pohištva se presenečeno sprašujejo, od kod prihajajo paraziti, saj vstop v hišo ni enostaven, kupljeno pohištvo pa je bilo popolnoma čisto in gladko. Omeniti velja, da hrošči svojo aktivnost izkazujejo izključno ponoči, saj so strah žuželke in jih čez dan težko vidimo.

Lovljenje pohištvenega mlinčka je zelo težko: takoj ko posameznik predvidi nevarnost, se obrne na hrbet in dvigne šape. Torej se parazit pretvarja, da je mrtev.

Znano je, da brusilniki živijo v skoraj kateri koli hiši, predvsem pa kot lesena stanovanja. Tveganje, da se je v hiši naselil mlinček za pohištvo, je veliko večje, če je hiša v celoti zgrajena iz lesa. Z nastopom spomladanske vročine ženski hrošč začne odlagati jajčeca, iz katerih izhajajo ličinke, kar bistveno pokvari življenje lastnikov hiše.

Najljubši habitat pohištvenega mlinčka je hiša z veliko lesenih konstrukcij.

Ličinke takoj začnejo jesti les - pohištvo. Grizijo luknje in delajo dolge poteze, naključno premikajo. S svojim videzom povzročajo veliko škodo na lastnini stanovanja. Življenjski cikel ene posamezne ličinke je od 1 do 3 leta. Hkrati pozimi zapadejo v suspendirano animacijo, tako da se poleti spet vrnejo k aktivnemu gibanju.

Če je soba dobro ogrevana, potem ličinka še naprej živi pozimi: temperaturni padci ji škodujejo. S stabilnimi kazalniki vlažnosti posamezniki še naprej požrejo pohištvo v velikih količinah. V procesu razvoja ličinke postanejo pupae, ki kasneje postanejo odrasli hrošči, namenjeni samo razmnoževanju.

Hrošči pohištva se ne zaženejo na naslednjih mestih:

 • barvan les;
 • lakirano pohištvo;
 • v čisti in suhi sobi;
 • predmeti pohištva, ki jih prizadenejo drugi zajedavci.

Če želite preveriti, ali je pohištvo predmet obnove, je potrebno vzeti izvijač in območje rahlo preluknjati na neopaznem mestu: če se les izkaže za gosto in trdno - lahko pohištvo shranite s predelavo s posebnimi spojinami.

Ličinke takoj začnejo jesti les

Kakšni so znaki

Ugotoviti, da se je mlinček za pohištvo doma naselil, ni težko. Ta žuželka ima značilna načela obnašanja, ki bodo lastnikom takoj nakazala morebitno nevarnost. Znaki, s katerimi lahko prepoznate škodljivca:

 • značilni zvoki - v procesu hranjenja hrošč je sposoben oddajati določen zvok, ki spominja na tikanje ure. To je monotono tapkanje z dodelanim ritmom in vrsto ponovitev, ki jih je mogoče slišati s popolno tišino. Tak zvok dobimo, ko moška glava udari v stene izkopane luknje v pohištvu. Takšen ritual se izvaja, da bi pritegnil samico, ki lahko daje velikodušno potomstvo;
 • okrogle luknje v pohištvu s premerom 1-2 mm. Še več, če ni lukenj, še ne pomeni, da ni hroščev. Potem se morate približati pohištvu in ga poslušati v notranjosti;
 • sledi življenja žuželk. Po sebi lahko parazit pusti praškasto maso rjave barve.

Veliko nevarnost za pohištvo predstavljajo hrošči, ki občasno letijo iz lukenj. Potem pohištva že ni mogoče rešiti, saj so se ličinke razvile v odrasle in bodo kmalu dobile še enega potomca.Strokovnjaki svetujejo, da v hiši ne puščate razvajenega pohištva, ampak se ga raje znebite. Najboljša metoda je popolno sežiganje pohištva, na katerega vpliva mlinček.

Strojev za mletje pohištva ne zamenjujte z drugimi vrstami hroščev, kot so lubji. Če naredite napako pri določanju žuželke, potem sprejeti ukrepi ne bodo učinkoviti: ne bo se uspelo znebiti odkrite žuželke. Zanimivo dejstvo je, da so v boju proti hroščem odlične živali, kot so ptice. Uživali bodo v novem polnjenju, če se bo izšlo. Ta metoda je učinkovita, vendar lahko bistveno pokvari videz sobe zaradi novega hišnega ljubljenčka.

Kaj je nevarno žuželko

Prisotnost lesnih hroščev v stanovanju sprva pomeni nevarnost za človeško lastnino. Situacija se zaostruje pri obdelavi pohištva. Nepopravljiva škoda povzroča neobdelano in neobdelano pohištvo, kar je imelo tudi visoke stroške za lastnike.

Te žuželke ne nosijo posebne škode za človeka. Niso strupene ali nevarne za zdravje. Težava nelagodja je prekomerna aktivnost ponoči. Človek postane prekomerno razdražljiv, nervozen, še posebej, če sploh ne ve za obstoj hrošča.

Pojav brusilnikov v hiši bo povzročil naslednje resne težave:

 • popolna škoda na pohištvu: če se je hrošč naselil v enem izdelku, bo nujno prešel na druge predmete;
 • celostna kršitev notranjosti - razvajene slušalke bodo izstopale od celotne zasnove;
 • izguba pohištvene funkcionalnosti - pohištvo, ki ga zaužijejo paraziti, postane gnilo in komaj izpolni funkcije, za katere je bilo namenjeno;
 • nelagodje v vsakdanjem življenju osebe - hrošči, ki nenehno letijo iz lukenj, povzročajo veliko nevšečnosti.

Mlinček lahko opazite v spomladanski sezoni - te žuželke se nabirajo v okenskih okvirih, da bi se lahko stopili v pohištvo in se čim prej lotili posla. Ker je obdobje njihovega delovanja topla sezona, jih lahko takoj po koncu zime opazimo v nekaterih hišah. Omeniti velja, da se tveganje za pojav pohištvenega brusilnika poveča, če je okvir hiše izdelan iz lesa. Paraziti se zaženejo v slabo ogrevanih prostorih, kjer je povečana vlaga in se kršijo prezračevalni pogoji. Hrošček bo lahko živel in se razmnoževal le v razmerah zastojne temperature, zato je treba kot preventivni ukrep pogosto prezračevati sobo, vzdrževati suho podnebje in zagotavljati dobro osvetlitev prostora.

Pohištvo, poškodovano z brusilniki hroščev

Metode boja

Po odkritju parazita se postavlja vprašanje, kako se znebiti pohištva s brusilko? Da bi ta postopek zaznamovali pozitivni rezultati, je pomembno pravilno identificirati hrošča. Na primer, tega ni mogoče zamenjati z lubjem, ki živi izključno na rastočem drevesu in se prehranjuje s svojim lubjem.

Več načinov za učinkovito odpravljanje parazita:

 • tekoči parafin - takoj ko najdemo hrošča, morate vzeti brizgo z iglo in oljem. Uporabite lahko tudi pipeto. Vse odprtine za mletje prelijemo z oljem, luknje pa pokrijemo z voskom. Postopek se ponavlja vsaka 2 tedna, dokler na površini ne izgine rumeni cvetni prah žuželk;
 • znižanje temperature - mlinček ne sprejme prenizke temperature, zato bo prava odločitev, da prizadeto območje za nekaj časa zamrznete. Bolje je, da to storite 2-3 dni, znižate temperaturo na -2 stopinje. Prednost te metode je učinkovitost in odstranjevanje hrošča več let. Slaba stran je, da nekaj pohištva ne dosega določenih temperatur;
 • terpentin in kerozin - te dve snovi zmešajte v razmerju 3: 1 in s čopičem nanesite na problematična področja pohištva. Če se hrošček ni pustil, postopek ponovite po enem tednu. Omeniti velja, da je mešanica vnetljiva;
 • naftalen in črna smola - te sestavine zmešajte v enakih delih in obdelajte vsa prizadeta območja. Metoda je učinkovita, vendar je vonj mešanice preveč neprijeten;
 • kerozin v kombinaciji z lanenim semenom ali motornim oljem. Zmešajte sestavo in opravite obdelavo pohištva.

Če zgornje metode niso bile učinkovite - se je vredno obrniti na posebne službe za pomoč. Strokovnjaki bodo hišo in pohištvo obdelali z insekticidi, nato bo hrošček dolgo izginil.

Če želite pohištvo veseliti več let, skrbno vzdrževajte predmete, prav tako pa se držite pravilnih temperaturnih indikatorjev in vlažnosti.

Tekoči parafinTerpentin in kerozin bosta pomagala v boju proti žuželkam

Video

Pustite Komentar