Značilnosti oblikovanja pohištva, pomembne nianse in faze dela

Sodobno pohištvo predstavljajo dragi in specifični predmeti v notranjosti. Pogosto ljudje preprosto ne najdejo primernih modelov, ki bi se dobro ujemali s splošnim slogom sobe ali ustrezali okusom gospodinjstev. Zato je pogosto potrebno oblikovanje pohištva, pa tudi njegovo samostojno ustvarjanje. Oblikovanje posameznih projektov, na podlagi katerih je sestavljen določen notranji predmet, omogoča vsaki osebi, da postane lastnik edinstvenega in izvirnega elementa.

Prednosti in slabosti posameznih projektov

Oblikovanje pohištva velja za nepogrešljivo fazo oblikovanja katerega koli notranjega predmeta. Sestavljen je v različnih izračunih, pa tudi pri ustvarjanju risb in diagramov. Le na podlagi vnaprej opravljenega dela lahko zagotovimo, da bomo dobili kakovostno, zanesljivo in gradbeno.

Projekti so lahko tipični ali individualni. V prvem primeru jih najdete na internetu ali se obrnete na specializirane pisarne. Imajo cenovno ugodne stroške in so tudi enostavne za izvedbo. Posamezni projekti so ustvarjeni za določeno notranjost. Pripravijo jih strokovnjaki s pomočjo posebnih programov.

Oblikovalsko pohištvo, ki se oblikuje zaradi individualnega kompleksnega dela oblikovalca, bo edinstveno. Ustvarjanje pohištva na podlagi posameznih projektov ima tako prednosti kot tudi nekaj minusov.

PrednostiSlabosti
Natančno skladnost z velikostjo prostora, pa tudi mesto, dodeljeno za namestitev konstrukcije.Veliko časa porabimo za razvoj kompleksnega projekta, saj je treba izvesti trdnosti in preverjanje izračunov.
Edinstvenost videza in dizajna izdelka.Za uskladitev različnih elementov in uvedenih sprememb je potrebno porabiti veliko časa za stranko.
Premišljen slog, kot nalašč za notranjost.Visoki stroški projekta zaradi ekskluzivnosti, pa tudi zapletenost dela specialistov.
Sposobnost uporabe različnih materialov za ustvarjanje struktur.Zahtevnost prodaje pohištva na takšnem projektu je posledica posameznih značilnosti.
Ideje bodočih uporabnikov so utelešene, zato dobijo izdelke, ki natančno ustrezajo njihovemu okusu.Verjetno bodo celo kvalificirani strokovnjaki naredili napake pri oblikovanju.

Mnogi razmišljajo o tem, kako sami oblikovati pohištvo, a za to je potrebno ne le imeti specializirano programsko opremo, temveč tudi dobro poznati oblikovanje določenega predmeta in imeti tudi nekaj spretnosti pri ustvarjanju diagramov in risb. Če postopka ne bo vodil profesionalni oblikovalec, temveč bodoči lastnik, obstaja velika verjetnost, da boste naredili zapletene napake, ki jih ni mogoče odpraviti pri ustvarjanju pohištva.

Mejniki

Oblikovanje pohištva je kompleksen, dolgotrajen in nenavaden postopek, ki zahteva upoštevanje vseh značilnosti bodočega notranjega predmeta. Priporočljivo je zaupati le strokovnjakom, da se prepričate o odsotnosti napak. Projekt pohištva upošteva njegovo velikost, material izdelave, polnjenje, zunanjo zasnovo, uporabljeno okovje in dekoracijo, tako da bo mogoče po njegovem oblikovanju vizualizirati, kako bo določen izdelek izgledal.

Meritve in ustvarjanje risb

Ta faza je sestavljena iz naslednjih ukrepov:

 • Določeno je, katero pohištvo bo nastalo;
 • Za njegovo namestitev v določenem prostoru je izbran kraj;
 • Izvedejo se meritve, na podlagi katerih je mogoče razumeti, kakšne dimenzije mora imeti zasnova;
 • Proizvodni materiali so določeni;
 • Upošteva se polnjenje konstrukcij;
 • Na podlagi pridobljenih podatkov se začne neposredno načrtovanje;
 • Najprej se pripravi tehnični predlog, ki je sestavljen iz vseh želja stranke, kar vam bo omogočilo, da dobite pohištvo, ki popolnoma ustreza njegovim zahtevam;
 • V pripravi je idejni načrt, risbe pa morajo biti jasne bodočim zbiralcem pohištva;
 • Po potrebi se prilagodijo;
 • Ustvarja se končni tehnični projekt, na podlagi katerega bodo dela izvedli monterji, poleg tega pa ne bo smelo vsebovati napak, vsebuje pa tudi vso potrebno projektno dokumentacijo, ki vam omogoča, da dobite popolno pohištvo.

Tudi če se nameravate samostojno ukvarjati z oblikovanjem, je treba vsa dejanja opraviti v zgornjem vrstnem redu. Kršitev zaporedja lahko privede do oblikovanja nekvalitetne projektne dokumentacije, zato je ne bo mogoče uporabiti za sestavljanje pohištva.

Razmislimo o projektuDoločite velikostRazmislimo nad nadevomUstvari skicoIzdelava tehničnega projekta

Potrebna orodja

Oblikovanje običajno poteka na podlagi posebne programske opreme, tako da, če nameravate ta postopek izvesti sami, potem morate imeti samo računalnik in potrebne programe.

Delo je dovoljeno opraviti ročno, če imate ustrezne spretnosti, vendar je zelo verjetno, da bodo pri ustvarjanju izdelka zasnovane resne napake, zato je izračune še vedno priporočljivo izvesti s tehniko. Če nameravate sami izdelati pohištvo za projekt, bodo potrebna dodatna orodja:

 • Ruleta za meritve, pa tudi laserski nivo in svinčnik;
 • Vrtalniki za kovino ali les;
 • Izvijač;
 • Kladivni vrtalnik;
 • Izvijači;
 • Električna sestavljanka;
 • Šestkotniki;
 • Dodatni elementi, ki so odvisni od materiala, iz katerega je izdelano pohištvo

Število orodij se lahko razlikuje glede na načrtovane načine dekoriranja pohištva.

Izdelava okvirjev

Na začetku je zasnovan okvir, ki deluje kot osnova katerega koli notranjega predmeta. Moral bi biti močan in dobro zasnovan, saj lahko pomanjkljivosti v izračunih postanejo osnova za dejstvo, da se bo zasnova izkazala za ne preveč močno ali pa bo prišlo do izkrivljanj. Okvir je razdeljen na notranje in zunanje dele. Osnovna pravila za oblikovanje in ustvarjanje takega elementa so naslednja:

 • Izvedba notranjega dela - sestavljena je iz zadnjih in stranskih sten, pa tudi spodnjega in zgornjega dela (če se oblikuje omaro pohištva). Za oblazinjeno pohištvo bo notranji del sam okvir in embalaža, pa tudi mehanizem preoblikovanja. Vsi elementi so pripravljeni, da tvorijo ta del, po katerem se merijo, da so vsi deli natančno poravnani;
 • Ustvarjanje zunanjosti in fasade - videz katerega koli pohištva velja za pomemben parameter, saj je odvisno od tega, koliko bo primerno za določen slog in barvno shemo. Pripravljene so fasade, ki so lahko steklene, zrcalne ali trdne. Njihova velikost bi morala idealno ustrezati glavnim delom okvirja. Da bi bil videz notranjega predmeta privlačen, so robovi obdelani s polipropilenskim trakom.

Postopek ustvarjanja katerega koli dela vključuje rezanje ali rezanje. Če želite to narediti, se risba prenese na plošče izbranih materialov, po katerih se izvede postopek označevanja za ustvarjanje elementov. Robovi so obdelani tako, da ni ostrih vogalov ali štrlečih vogalov. Takoj, ko so vsi deli bodočega pohištva pripravljeni, lahko začnete s sestavljanjem.

Notranje polnjenjeZunanji del

Montaža

Pohištveni projekti predlagajo, da se najprej oblikujejo glavni deli pohištva v skladu z risbo, po kateri se začne sestavljanje konstrukcije. Če želite to narediti, morate uporabiti primerne pritrdilne elemente, ki jih je mogoče oblikovati za delo s kovinskimi ali lesenimi izdelki.

Montaža je pomembna faza, med njenim izvajanjem pa je potrebno slediti pravilnemu zaporedju dejanj, določenih v projektu, privlačnost in zanesljivost pohištva pa sta odvisni od pismenosti postopka. Postopek je popolnoma odvisen od tega, s kakšnim notranjim predmetom morate delati. Običajno je postopek razdeljen na faze:

 • Glavni deli okvira, predstavljeni s stranskimi stenami in hrbtom, so povezani;
 • Elementi so pritrjeni nad in pod strukturo;
 • Noge ali kolesa so pritrjena;
 • Vodniki so nameščeni, če je načrtovano opremljanje pohištva s predali;
 • Priložene so police, predali ali drugi sistemi za shranjevanje;
 • Fasada pohištva je fiksna.

Med pritrditvijo katerega koli elementa je pomembno nenehno spremljati pravilnost njegove lokacije in prilagajati, da se prepreči izkrivljanje.

Povežite glavne deleZbiramo spodnji in zgornji delPritrdite nogeNastavite vodilaPritrdite policePopravimo fasado

Strojna oprema

Pri načrtovanju in ustvarjanju pohištva z lastnimi rokami morate biti pozorni tudi na malenkosti. Zato bo treba za izbiro in namestitev dodatkov porabiti veliko časa. Pohištvena oprema je predstavljena z različnimi ročaji, vodili, valji, držali za police ali drugimi pritrdilnimi elementi. Glavni namen okovja je optimalno delovanje vrat, polic ali predalov. Pri izbiri mehanizmov in pritrdilnih elementov je treba poleg estetske komponente upoštevati tudi njihov varnostni faktor.

Za vsak izdelek se izračuna obremenitev - predvideno število odprtin, podaljškov. Iz tega izračuna se izbere material in vrsta strojne opreme.

Okras in dekor

Pohištvo, izdelano po posameznem projektu, ne sme biti samo kakovostno, ampak tudi lepo. Zato je veliko pozornosti namenjeno njenemu oblikovanju. Če želite to narediti, lahko uporabite različne načine dekoracije, odvisno od materiala izdelave dekorja:

 • Uporaba nalepk;
 • Rezbarenje lesa;
 • Umetno staranje;
 • Obarvanje;
 • Laminiranje;
 • Slikanje.

Zaradi neodvisne dekoracije pohištva lahko ustvarite modele, ki se popolnoma prilegajo notranjosti. Tako je povsem preprosto oblikovati in ustvarjati pohištvo z lastnimi rokami ali s pomočjo strokovnjakov, glede na vse nianse. Če želite dobiti zelo kakovostne modele, morate natančno upoštevati pravilno zaporedje dejanj. Skrbna študija vsake podrobnosti bo pomagala preprečiti težave pri poznejši namestitvi in ​​delovanju končnega izdelka. Tako boste dobili trpežne notranje predmete, ki popolnoma ustrezajo potrebam uporabnikov.

Video

Oglejte si video: Dnevna soba Prizma (April 2020).

Pustite Komentar