Metode suhega čiščenja pohištva, priporočila specialistov

Težka naloga, ki zahteva resen pristop, je suho čiščenje pohištva, ki bo pomagalo odstraniti umazanijo z mehkih ali usnjenih notranjih predmetov. Toda to je treba storiti previdno, da ne bi poškodovali oblazinjenja. Poleg tega je samostojno kemično čiščenje stola ali pouf prava rešitev za tiste, ki se želijo znebiti ne samo trdovratnih madežev, ampak tudi hišnega prahu.

Potrebna orodja

Kako je s kemičnim čiščenjem oblazinjenega pohištva doma? Kje začeti? Seveda z izbiro potrebnih orodij, ki bodo glavni pomočniki pri tej zadevi. Vsi nimajo pri roki posebne opreme za kemično čiščenje. Za čiščenje mehke opreme za dom z lastnimi rokami boste potrebovali:

 • sesalnik;
 • čopič;
 • krpo ali gobo;
 • parni ali čistilnik za pare.
Pralni sesalnikČistilo s paroČopič

Za čiščenje materiala za oblazinjenje so primerni sesalniki različnih vrst, odvisno od vrste madežev. Posebne šobe, ki so skupaj s pralnimi vakuumi, vam omogočajo, da se znebite težko odstranljivih nečistoč. Ročni sesalnik je zasnovan za površinsko odstranjevanje umazanije in prahu. Za kakovostno čiščenje navadnega sesalnika lahko kupite dodatne pripomočke: šobe, zračne blazine, akvafilterje.

Če čiščenje izvajate s čopičem, potem morate biti pozorni na material, iz katerega je izdelek izdelan. Za temeljitejše čiščenje tkanine za oblazinjenje boste potrebovali krtačo s trdim kupom. Če dajete prednost krpi, potem mora biti mehka in izdelana iz naravnega materiala. Parni čistilec kot čistilno orodje ne le skrbno odstranjuje morebitne umazanije, ampak tudi pomaga razkužiti tkivo iz mikrobov.

Zakaj bi porabili denar za draga orodja za odstranjevanje madežev, če ima vsaka gospodinja v svojem arzenalu navadnih improviziranih gospodinjskih aparatov? S pravilno uporabo lahko očistite kavč, fotelj ali mehko oblazinjen stolček z lastnimi rokami.

Potrebno je izbrati pravo orodje za pohištvo s kemičnim čiščenjem. Tako bo oblazinjenje ostalo v prvotni obliki in se izognili mehanskim poškodbam občutljivih tkanin.

Metode čiščenja

Obstaja več vrst čistilnih mehkih modulov:

 • ekstraktor - s pomočjo pralnih sesalnikov;
 • suha - z uporabo suhega prahu ali pene;
 • mokro - z detergenti.

Suha

Kemično čiščenje oblazinjenega pohištva je najpogostejša možnost za čiščenje dekorja doma z lastnimi rokami. Vključuje nanašanje posebnega praška ali pene na suho površino oblazinjenja. Ta vrsta čiščenja se uporablja z malo onesnaženja oblazinjenja kavča, stola ali perila.

Tehnologija kemičnega čiščenja na ta način je zelo preprosta:

 • prah s čopičem ali posebno peno širite po suhi površini;
 • počakajte določen čas, določen v navodilih, za največji prodor izdelka v tkivo;
 • navadni sesalnik bo pomagal obdelati tkanino za oblazinjenje.

Metoda suhega čiščenja je najučinkovitejša in najhitrejša pri odstranjevanju lahkih madežev. Suho kemično čiščenje bo prihranilo čas in prihranilo pred dolgotrajnim sušenjem oblazinjenega pohištva v notranjosti.

Nanesite čistiloDistribucija onesnaženih izdelkovPred čiščenjem s sesalnikom počakajte nekaj časa.Vakuumsko čiščenje

Mokro

Mokro suho čiščenje pohištva se izvaja z močnim onesnaženjem oblazinjene tkanine ali odstranjevanjem trdovratnih madežev. Ta metoda vključuje uporabo različnih orodij in gospodinjskih kemikalij:

 • krtače;
 • krpe ali penaste spužve;
 • gospodinjske kemikalije;
 • sesalnik in sesalnik s paro.

Obstaja več stopenj vlažnega čiščenja oblazinjenega pohištva doma:

 • Za čiščenje oblazinjenja iz hišnega prahu morate uporabiti sesalnik za odstranjevanje drobtin in drobne umazanije. Ni priporočljivo uporabljati sesalnika za čiščenje žametne in velurne oblazinjenja;
 • Z vlažno krpo ali gobo odstranite umazanijo;
 • potrebno je nanesti poseben detergent z gobo ali krpo. Za učinkovitost lahko uporabite krtačo s trdimi ščetinami. Vendar ne drgnite močno z gospodinjskimi kemikalijami, da preprečite globoko prodiranje onesnaženja v material;
 • Čez nekaj časa preostalo čistilno sredstvo očistite s čisto vlažno krpo ali gobico. To je treba storiti, dokler se popolnoma ne odstrani s površine;
 • s pomočjo sušilnega stroja ali preprostega sesalnika je potrebno sušenje oblazinjenja, da se prepreči nastanek plesni zaradi dolgega sušenja materiala.

Mokro čiščenje lahko opravite tudi s parnim čistilcem:

 • oblazinjenje je mogoče obdelati s paro za oblačila ali s posebnim parnim čistilcem;
 • najprej morate prašek ali gel porazdeliti na površino krpe z krpo, penasto gobo ali čopičem;
 • čez nekaj časa morate odstraniti ostanke čistilnega sredstva z istimi sredstvi;
 • S sesalnikom se iz oblazinjenja odstranijo gospodinjske kemikalije;
 • s sušenjem ali sesanjem stroja je potrebno posušiti tkanino oblazinjenja, da se prepreči nastanek plesni zaradi dolgega sušenja tkanine in uporabe kemikalij.

Mokro čiščenje traja dolgo, vendar prispeva k učinkovitemu odstranjevanju trdovratnih madežev s površine oblazinjene tkanine. Pred in po postopku lahko posnamete videoposnetek ali fotografijo, da preverite učinkovitost mokrega čiščenja.

Za mokro čiščenje se lahko uporablja parni čistilec.Uporaba pralnega sesalnikaPri uporabi gobice morate biti previdni, da ne pokvarite barve oblazinjenja.

Sredstva za čiščenje

Izbira gospodinjskih čistilnih sredstev za oblazinjeno pohištvo je pomemben korak v procesu čiščenja oblazinjenja. Sredstva za čiščenje je treba izbrati glede na material tkanine. Danes obstaja veliko vrst gospodinjskih kemikalij, ki so primerne za čiščenje različnih tekstilnih površin. Razlikujejo se predvsem po ceni in načinu uporabe.

Za čiščenje obstaja več vrst čistil:

 • tableta, razredčena v vodi;
 • gel;
 • prah;
 • aerosol;
 • razpršilo.

Za odstranjevanje manjših onesnaževalcev lahko uporabite aerosole ali brizgalne pištole, ki jih je enostavno nanesti in razširjati Puder je učinkovit za mehko opremo za kemično čiščenje. Gel je varčna vrsta embalaže za gospodinjske kemikalije. Traja dlje časa in učinkovito odstranjuje madeže in umazanijo s tekstila z mokrim čiščenjem pohištva. Za ekstraktorje obstajajo posebna sredstva za koncentrate, ki jih je treba izbrati na podlagi modela pralnega sesalnika.

PrašekSprayTablete

Priporočila za odstranjevanje madežev

Ko se na oblazinjenju odstranijo madeži, je treba upoštevati 4 dejavnike, ki bodo skupaj privedli do učinkovitega rezultata:

 • detergent;
 • temperatura
 • čakalna doba;
 • orodja.

Zmanjšanje učinka enega dejavnika je treba nadomestiti s prevlado drugega. To je, če tkanine ni priporočljivo čistiti s posebnimi kemikalijami, potem je potrebno intenzivneje izvajati mehanski vpliv na oblazinjenje s pomočjo orodij za suho čiščenje. To načelo bo učinkovito odstranilo morebitno umazanijo.

Preden izdelek uporabite za čiščenje celotne površine, ga je treba preskusiti na majhnem območju tekstilne površine. Ta metoda vam bo omogočila, da ocenite, kako ta vrsta čistilnih sredstev vpliva na oblazinjenje. Sredstva za čiščenje niso primerna za tkanine v obliki pravega usnja. Zato je treba kemično čiščenje usnjenega pohištva doma izvajati previdno, brez uporabe kemikalij, da oblazinjenje ne poči. Izbira detergentov ali ljudskih receptov je odvisna samo od materiala za oblazinjenje.

Vrsta oblazinjenjaOdstranjevanje madeževČiščenje
JataČiščenje suhe pene s penasto gobo. Vlažno čiščenje s čopičem in blagim milom za odstranjevanje mastnih madežev.Mokro čiščenje z blagim milom in gobico.
VelurKemično čiščenje s peno gobico in namakanje s suho krpo.Mokro čiščenje z blagim milom in gobico.
Gotovo usnjeMokro čiščenje z blagim kemičnim detergentom.Obrišite s krpo, navlaženo v 10% alkoholni raztopini.
SuedeKemično čiščenje s penasto gobico in namakanje s suho krpo.Mokro čiščenje z blagim milom in gobico.
TapiserijaKemično čiščenje s peno.Čiščenje ali suho čiščenje pene.
VelurTapiserijaGotovo usnjeJata

Za pravilno čiščenje oblazinjenega pohištva doma morate razjasniti izvor onesnaženja. Od tega so odvisni nadaljnji ukrepi čiščenja madežev in izbira ustreznih detergentov.

Za odpravo trdovratne umazanije na kavču ali fotelju je potrebno uporabiti posebne odstranjevalce madežev, ki učinkovito odstranjujejo madeže različnih stopenj zahtevnosti.

Kemično čiščenje mehkih notranjih predmetov v stanovanju je ključni korak, o katerem se morate odločiti, ko boste vse natančno preučili. Če želite ohraniti prvotni videz vašega najljubšega kavča, morate določiti material oblazinjenja in nato izbrati pravo orodje in detergente. Potrebujete suho čiščenje pohištva? Ne morete ga odložiti do jutri, to bi morali storiti danes! K boljšemu razumevanju čiščenja pohištva bodo pomagale fotografije.

Video

Oglejte si video: PULIZIA CAMERETTA, STUDIO. ROUTINE SETTIMANALE. CLEAN WITH ME, Pulizie di casa settimanali (Februar 2020).

Pustite Komentar