Tekoča ozadja: vrste, uporaba, nega, prednosti in slabosti

Ena od sort materialov, ki se uporabljajo pri dekoriranju prostorov, so tekoče tapete. So suha mešanica, sestavljena iz svile, sintetičnih, bombažnih vlaken, celuloze, veziva in barvila. Tudi za izvirno notranjo opremo v sestavo dodajo eksotične elemente - lesne sekance, suhe alge, sljude različnih barv.

Tekoče ozadje je mešanica majhnih materialov za tapete, prepojenih z lepilom. Mešanici lahko dodamo tudi barvila, lesne sekance in druge dekorativne elemente. Pred uporabo mešanico namočimo in prevzame kašasto stanje. In po sušenju ozadje postane groba površina stropa ali stene.

Tekoče ozadje je na voljo v suhi ali že pripravljeni obliki. Suha mešanica je v vrečah, končana mešanica je v vedrih.

Vrste tekočih ozadij

 1. Ozadje iz svile. Odporni so na sončno svetlobo, dolgo časa ohranijo svoj prvotni videz, hkrati pa imajo visoko ceno.
 2. Ozadje iz celuloznih vlaken. Imajo najnižje stroške, saj je najbolj kratkotrajna.
 3. Celulozno-svila ozadje. Sestavljen je iz mešanice vlaken. So križanec med prvima dvema možnostma.

Glavne prednosti in slabosti

 • Delno popravilo

  S tem materialom lahko "kos" stene enostavno posodobite, zaradi pomanjkanja šivov pa vam ni treba izbrati slike

 • Vogali in luknje niso ovira

  Tekoča ozadja so najbolj primerna za niti gladke površine

 • Trajnost

  Odporen na ultravijolično sevanje, odporen proti temperaturnim spremembam, odporen proti zmrzali, ima dobro zvočno izolacijo in toplotnoizolacijske lastnosti

 • Ne boji se vode in je trpežna

  Imajo visoko odpornost na vlago, življenjska doba pa je do 10 let.

 • Še nekaj plusov

  Ne zahtevajte natančnih izračunov (meritev) in imajo odličen oprijem;

 • Enostavnost in raznolikost

  Vse vrste tekočih ozadij imajo različne barve in enostavnost uporabe in namestitve

 • Pravilne napake na steni

  Odlično odpravite izbokline in razpoke, zapolnite morebitne vrzeli

 • Mehkoba

  Material tvori gladko, gladko in mehko površino.

 • Odličen dekorater

  Omogoča vam ustvarjanje skoraj vseh risb in vzorcev na steni

 • Enostavnost v vsem

  Tekoča ozadja je enostavna za uporabo, priročna za uporabo in delno zamenjavo

12345678910

Pomanjkljivosti vključujejo hitro pranje z vodo, kar je priročno za demontažo, vendar ne pri vsakodnevni uporabi. Za zaščito pred vodo so tekoča ozadja prevlečena s specializiranim brezbarvnim lakom. S takšno prevleko je možno mokro čiščenje. To se običajno opravi v takih prostorih, kot so kopalnica, stranišče, kuhinja. V nasprotnem primeru stene očistimo s sesalnikom ali suho krpo. Skrb za njih je precej prijetna in preprosta.

Cene in kakovost niso odvisne samo od vrste ozadja, temveč tudi od proizvajalca. Seveda visoko kakovost svojih izdelkov odlikuje SENIDECO (Francija), ki je prvo podjetje, ki proizvaja tekoče ozadje. Toda zdaj številna turška podjetja (na primer Silkcoat in Bayramix koza) po kakovosti svojih francoskih konkurentov niso slabša, hkrati pa ponujajo sprejemljive cene. Poleg tega na ruskem trgu obstajajo domače blagovne znamke Stenol in danski dekorativni omet, ki jih odlikujejo naravne komponente in prijaznost do okolja. Cena za en kilogram tekočega ozadja je od 150 do 400 rubljev. Ta mešanica je dovolj, da konča približno 6 kvadratnih metrov. m

DIY tekoče tapete

Tekoče ozadje lahko nanesete sami, kar je zelo priročno. Površina stene se očisti iz različnih onesnaževalcev, prevleče z antiseptikom in posuši. Pri delu s tekočimi tapetami sobna temperatura ne sme pasti pod 15 ° C.

Najprej pripravite površino. Za to ni potrebna uporaba posebnih tehnologij. Dovolj je, da preprosto očistite površino starih materialov, umazanije, prahu in temeljnega premaza (to lahko storite z uporabo alkidnega temeljnega premaza). Če obstajajo velike razpoke, jih morate pred nanosom tekočega temeljnega premaza zalepiti.

Če končno zmes uporabljate v vedrih, nato nadaljujte z njenim neposrednim nanašanjem na površino. Če uporabimo suho zmes, jo moramo najprej pripraviti. Če želite to narediti, vzemite plastično posodo in mešanico zmešajte z vodo v njej, kot je navedeno v navodilih na embalaži. Nastalo "kašo" pustimo 12 ur, da nabrekne, nato dodamo še nekaj vode in mešamo.

Ozadje lahko nanesete ročno ali mehansko. Pri ročni metodi potrebujete navadno lopatico ali valj. Mehanska metoda vključuje uporabo posebne pištole, ki mešanico razprši na površino in poenostavi delo. Po sušenju lahko površini daste želeno teksturo s strukturnim valjem.

Po nanosu naj se ozadje dobro posuši. Čas je odvisen od vlažnosti prostora in debeline nanesene plasti. To je v povprečju 48 ur. Ko je površina popolnoma suha, lahko ozadje premažemo s posebnim akrilnim lakom, da ga zaščitimo pred izpostavljenostjo vlažnemu okolju.

Nega in obnova

Tekoče ozadje je povsem enostavna nega: občasno morate površino preprosto usisati. Če je na tekočem ozadju plast zaščitnega laka, jih je mogoče obdelati z vlažno krpo. Obnova ozadja je tudi precej preprosta. Kjer je bila površina poškodovana, morate ozadje odstraniti z vodo in ostro lopatico. Nadalje se na tem mestu ponovno nanesejo ozadje. Po sušenju se sklepi in šivi ne oblikujejo.

Tekoče ozadje je zelo priročen material, ki ga lahko nanese celo otrok, zelo enostavno ga je skrbeti in ga je mogoče uporabiti v kateri koli sobi. Poleg tega bogastvo barv in sposobnost ustvarjanja risb in plošč zagotavljajo priložnost za sprostitev ustvarjalnosti. Vse vrste tekočih ozadij ne gorijo, ne kopičijo prahu, ne oddajajo strupov, nimajo vonja in so okolju prijazen izdelek. In ne bodo visoki stroški materiala navdušili. Postanite oblikovalec svojega stanovanja, pokažite vsem svoj edinstven slog in ne bojte se eksperimentirati!

Oglejte si video: Bučke, WEB izdaja 5 - Strica iz ozadja (Januar 2020).

Pustite Komentar