Notranjost majhne dnevne sobe: kalejdoskop iluzij

Sodobni trendi v oblikovanju dnevne sobe se oblikujejo pod vplivom sprememb njegove funkcionalne vloge. Pred tem so v dvorani gledali televizijo in večerjali, gostili velike skupine gostov, plesali in praznovali slovesne zmenke. Zdaj velja, da je bolj priročno organizirati skupne svečanosti zunaj doma - v kavarni ali restavraciji. Dnevna soba postaja vse bolj zaprta za radovedne oči in priložnostne obiskovalce. Današnja dnevna soba je kraj individualne ali družinske zabave, zato postane udobnejša in ustreza resničnim potrebam in okusom njenih prebivalcev, ne pa razstavni "eksponat", ki bi potrdil status lastnikov. V majhnih prostorih s pravilnim pristopom se dnevna soba, jedilnica in celo študijska soba odlično kombinirajo. Umetniški slog ne igra velike vloge v smislu, da lahko izberete tistega, o katerem ste dolgo sanjali in s katerim je povezano razumevanje idealne notranjosti. Glavna stvar je, da na koncu ustvarite čist prostor, ki bo dal občutek prostornosti.

Majhna dnevna soba ni razlog za žalostne misli, da kvadratni metri niso dovolj za uresničitev zanimivih odločitev in oblikovalskih fantazij. Ravno nasprotno. Obstajajo tehnike, ki lahko vizualno razširijo sobo.

7 optičnih iluzij, ki širijo prostor majhne dnevne sobe

Kot da bi s čarovnijo lahko spremenili dvorano, ne da bi spremenili njeno pravo površino. Če imate majhno dnevno sobo, poskusite z nekaj vizualnimi triki, da bo prostor videti bolj volumen, bolj osvetljen, višji in vse se bo izšlo. Zdi se kot čarovnija, v resnici pa je to znanost.

1. Naj bo prostor videti večji, kot je v resnici

Konec XIX. Nemški znanstvenik Hermann Ebbinghouse (1850-1909) je pojasnil, kako doseči spremembo dojemanja velikosti predmeta s pomočjo Titchenerjeve teorije krogov. Bistvo opažanja je, da se figura v istem krogu zdi večja, če je obdana z manjšimi krogi, in manjša, če so krogi veliko večji. Zakaj se to dogaja? Velikost zaznavamo glede na elemente, ki nas obdajajo (relativna velikost). Zato je majhen prostor zaznan kot velik, opremite ga s pohištvom manjšega formata.

Nabor pohištva, dodatkov in okrasnih predmetov majhnih velikosti vzbuja občutek, da je prostornina dnevne sobe večja, kot je v resnici

Upoštevajte tudi, da je brez optičnega ostrenja dnevna soba, čeprav je opremljena z udobnimi sedeži, slabo uravnotežena. Kavč lahko spremenite v žarišče dnevne sobe, tako da ga obkrožite z manjšimi sedeži. Dnevna soba bo videti večja in veliko bolj prijetna na pogled.

Dolg kavč v ozki sobi je poudarjen s pomočjo foteljev in mizic manjših dimenzij, kar ustvarja vtis večje sobe

Barva je eno glavnih orodij za vizualno razširitev prostora in zagotavljanje svetlobe v vseh kotih prostora. Problem ekscesov sega tako v barvo kot teksturo, katere zaslepljenost negativno vpliva na dojemanje čistega in organiziranega prostora. Prevladujoči v majhnih prostorih naj bodo bež, pesek in vsi odtenki bele barve. Če želite uničiti monotonost, se lahko zatečete k svetlim kislim poudarkom (v majhnih odmerkih) v obliki dodatkov - kavčastih blazin, preprog, zaves, posteljnine, bombaža, svile ali svetlečih ali mat prevlek iz organze. Velika slika bo vizualno zmanjšala sobo, majhna jo bo povečala.

Bela barva lahko z dojemanjem prostora naredi prave čudeže, znatno poveča svojo prostornino

2. Ustvari občutek perspektive

Če želite ustvariti globino, uporabite tehniko iluzije razdalje. Možgani zaznavajo nenavadno predmete, ki so bolj oddaljeni. Izgledajo bolje (nekateri detajli izginejo ali zameglijo). Zakaj ne bi uporabili te iluzije za izboljšanje perspektive dnevne sobe? Dovolj je, da okrasite steno ali pohištvo, ki ga želite potisniti na stran (narediti naprej) v gladkih in mehkih barvah. In obratno: vključiti teksture v tisto, kar želite približati.

Če želite izboljšati perspektivo, ne puščajte niti enega pohištva, da bi posegal v splošno dojemanje prostora. Za možgane je prazen prostor, kot nebo brez oblakov, povezan z razdaljo. Zato je pomembno tudi povečati prepoznavnost preseganja meja prostora. Pred okni pustite prosti prostor in odprite zavese, tako da se vaše oči ne srečujejo z ovirami in jih, skoraj nezavedno, pošljete v zunanje okolje.

Okna brez zaves so na voljo s prostim dostopom, kar reši več težav naenkrat, da poveča prostor - ogromni tokovi naravne svetlobe, odprta perspektiva v zunanje okolje

3. Spremenite prostor z vodoravnimi in navpičnimi žarki

Peter Thompson, strokovnjak za psihologijo percepcije, ki je govoril leta 2008 na univerzi York (UK), je trdil, da lahko razlika v dojemanju velikosti predmeta ustvari vodoravne in navpične žarke, ki stilizirajo prostore in telesa. Leta 1860 je ta učinek že odkril nemški fizik German Helmholtz, ki je izvajal poskuse z zaznavanjem kvadratov. Vzel je 2 kvadrata iste velikosti, v katerih je narisal vzporedne črte enake širine in v njih delil trakove. Kvadrat z vodoravnimi črtami je bil zaznan višje in bolj stilsko. Kar se tiče drugega kvadrata, se je zdelo, da navpične črte zasedajo večje območje.

Če želite, da se stena zdi višja, narišite vodoravne črte, če so širše, narišite navpične črte. Če nekje preberete nasprotno izjavo, potem gre za zmoto. To so dokazali številni poskusi.

Vizualno povečanje površine se pojavi zaradi palače s črtami, ki se glede na stališče razlagajo kot navpične ali vodoravne. Dodatki turkiznega odtenka modre barve so na podzavestni ravni povezani z nebom, morskim prostorom, svežino in čistostjo

Dodatki in predmeti za dekorje (svetilke, slike, okvirji ogledal) z izrazitimi navpičnimi in vodoravnimi sestavnimi deli spreminjajo percepcijo okoliškega prostora.

V notranjosti so izbrana okna, pohištvo, slike, stenske luči, mizica z izrazitim vodoravnim sestavnim delom, kar vizualno poveča prostornino majhne sobe

4. Izberite pohištvo, ki zavzame manj prostora.

Nadaljevanje pohištva bi bilo treba seveda opraviti s splošnim načrtovanjem in razumevanjem, da če je prostor majhen, ga ne smete preveč natlačiti - "dodatno" pohištvo bo zavzelo prostor in zmanjšalo občutek volumna. Vsak kandidat za postavitev pohištva je skrbno izbran glede na ustreznost in nujnost.

Steklena miza iz Isamu Noguchi ne samo okrasi, temveč tudi organizira notranjost - vzdolž vsake strani trikotnika je kavč in udobni stoli. V dnevni sobi - samo najbolj potrebni kosi pohištva, zaradi česar je brezplačen in eleganten

Današnji trg pohištva ponuja širok izbor vsestranskega in večnamenskega pohištva majhnih velikosti in odličnega dizajna. Sodobni oblikovalci pohištva ponujajo številne modele transformatorjev, ki jih je mogoče uporabiti na različne načine, jih je enostavno očistiti ali postaviti po potrebi. Na primer, v majhni sobi bi bilo idealno zagotoviti le dva predmeta - eno mizo, ki bi služila kot pisalna miza, in jedilnico ter kavč, ki se je spremenil v posteljo, hitro se razmaknil in zložil.

Kavč, ki s pomočjo originalne mehanske zasnove enostavno poveča svojo uporabno površino, zaradi česar lahko v svoje mehke roke sprejme veliko več gostov, kot se zdi na prvi pogled

Pohištvo je urejeno tako, da je več prostega prostora. Za zaprtimi fasadami vgradnih garderob lahko postavite več elegantnih zložljivih stolov in jih po potrebi odstranite.

Vgrajena omara za knjige znatno prihrani življenjski prostor, mizica za kavo lahko služi kot sedež in skrita shramba za različne stvari, ki ne bi smele biti nenehno vidne

Nemogoče si je predstavljati udobno dnevno sobo brez udobnih naslanjačev, nameščenih nasproti video sistema ali ob kaminu. Če želite doseči večji red, eksperimentirajte s pari kosov pohištva, ki se nahajajo na obeh straneh namišljene osi simetrije.

Zamišljena os simetrije poteka navpično med okni s kaminom in sliko v pravokotnem okvirju. Okna, police za knjige, udobni počivalniki z kavč blazinami, simetrično razporejeni, ustvarjajo občutek harmonije, reda in prostornosti

Navpična črta se zdi tretjina daljša od horizontalne iste velikosti. Na čem temelji ta iluzija? Na gibanje oči. Po besedah ​​nemškega psihologa Wilhelma Maximiliana Wundta je vodoravni vidni prehod lažji in hitrejši, navpično pa povzroča napor in je zato počasnejši. Videti je, da je vodoravna polica krajša (in "zaseda" manj prostora) od navpične.

Vodoravni regali vizualno zmanjšajo zasedeni prostor in tako ustvarijo vtis prostorne sobe

5. Dosežite povečano svetlobo

Z veliko svetlobe prostor dojemamo kot bolj živahnega in energičnega, hkrati pa večjega.

Če igrate s kontrastom in senco, lahko povečate osvetlitev, ne da bi dodali svetlobo. Svetloba bo zaznana lažja in svetlejša, samo barvajte okoliške prostore. To je pokazal profesor optike Edward Adelson s svojo teorijo jasnosti kontrasta. Pouk je preprost: svetlobni vir proizvede več svetlobe z dodatkom določene količine sence.

Če želite ta učinek uporabiti v sobi, lahko okenske lesene dele pobarvate v beli barvi, pobočja pa v temi. Tako se svetloba, ki gre skozi okno, ojača in intenzivira s senčnim okvirjem.

Svetloba postane močnejša, ko prehaja skozi okna s temnimi okvirji. Učinek je okrepljen z izmeničnimi črnimi in belimi črtami na tkanini zaves. Steklena prozorna miza odraža naravno in umetno svetlobo iz lestence. Skrbno izbrane podrobnosti, ki se med seboj medsebojno ujemajo, presenetljivo ne zatrpajo prostora, ampak, nasprotno, naredijo izrazno in harmonično

Eden najpreprostejših in hkrati čarobnih trikov, kako okrasiti majhno sobo in jo narediti vizualno veliko in svetlo, je uporaba ogledal v notranjosti. Da bo majhna soba bolj prostorna, lahko postavite ogledala na nasprotne stene. Ti, ki odsevajo naravno in umetno svetlobo, vizualno povečajo sobo. Zrcalne stene so primerne za ogromno število stilov in so element dekorja. Idealno za okrasitev golih sten.

Nikoli ni veliko svetlobe. V notranjosti osvetlitveni sistem vključuje naravno svetlobo, ki prehaja skozi široka okna, strop, stenske in talne svetilke, zastekljena vrata, ki omogočajo vstop svetlobe iz sosednje sobe, in ogledalo, v katerem svetloba teče iz različnih virov

6. Ločite prostor brez delilnikov

Da se prostor dojema kot organiziran in prostoren, je mogoče uporabiti iluzijo Kanissovega trikotnika. Italijanski psiholog na začetku dvajsetega stoletja je odkril, da če bi s pomočjo namišljenega trikotnika (ali kvadrata, pravokotnika) v sobi postavili pohištvo v vsako točko vogala, bi možgani nezavedno zaprli geometrijsko figuro in lahko prostor za dnevno sobo ločili od vadbenega kotička ali jedilnice brez pravega delilniki (ki vedno zmanjšajo prostor).

Trikotnik Kannis v notranjosti dnevne sobe vam omogoča, da omejeni prostor "razdelite na 3 običajne cone -" domačo knjižnico "," glasbeni salon "in" študijo ")

7. V dekorju pokažite občutek sorazmerja

Nekateri mishmash stenskih okraskov lahko ustvarijo nered v sobi. Oglejte si zbirke, ki so na ogled, in predstavite svoje najljubše, namesto da bi stene popolnoma prekrili in napolnili police z umetniškimi deli. Oči se ne morejo osredotočiti na nič, ustvari se vtis neurejenosti in neorganiziranosti. V dekoraciji dnevne sobe je manj resnično več.

Razstavljena zbirka slik in fotografij se lahko občasno spremeni in ustvari novo razpoloženje v dnevni sobi

Končno smo prišli do optimističnega zaključka - glavna stvar za sobo ni velikost. Ustvarite svoj edinstven slog s pomočjo nasvetov najboljših notranjih oblikovalcev in vaša dnevna soba se bo preoblikovala.

Oglejte si video: Prodamo obnovljeno 2-sobno stanovanje z uporabo garaže, P-7828, idila nepremičnine (April 2020).

Pustite Komentar