Izberite posteljico v sobi za novorojenčka

Ali v pričakovanju dojenčka nameravate zanjo popraviti sobo ali poudariti kotiček v skupni sobi? Ne glede na možnosti vašega življenjskega prostora se slej ko prej srečate z dilemo izbire posteljice za novorojenčka. Šele na prvi pogled se zdi, da gre za preprost posel - v trgovini izberete model, ki vam je všeč, se seznanite z varnostjo materialov, iz katerih je izdelan, in kupite. Pravzaprav boste morali pri nakupu tako pomembnega kosa pohištva, kot je postelja, upoštevati več odtenkov. Izbira postelje zase ste verjetno porabili veliko časa, saj je spanje ena najpomembnejših sestavnih delov našega življenja. Od tega, kako mirno in globoko smo spali ponoči, bo odvisno naše počutje podnevi. In vaš spanec bo neposredno odvisen od kakovosti spanja vašega otroka. Kaj bi lahko bilo za otroka boljše od srečnih (ker zaspanih) staršev, katerih nasmehe vidi, ko se zbudi?

Zelo pogosto mladi starši izberejo posteljico glede na njen videz - lepo, simpatično, primerno za sobo ali območje za otroka, in to je dovolj. Jaslice za otroka pa morajo biti tudi močne, stabilne, varne, priročne za uporabo in nego. To je prvič, ko vaš dojenček tehta malo in niti ne ve, kako bi ga prevrnil. Toda čas hitro leti in zdaj že skače v jaslice, niha, tvega, da se prevrne. Zato je treba otroško posteljico obravnavati ne le kot prostor za spanje, temveč tudi kos pohištva za igre in zabavo.

Ne morete vnaprej vedeti, ali bo vaš dojenček tiho ali aktiven skakalec, zato se je treba pripraviti na najbolj muhaste scenarije. Jaslice naj bodo tudi pripravljene, da prenesejo visoko stopnjo otrokove aktivnosti, saj boste to morali preveriti kakovostno.

Materiali za izdelavo otroških postelj

Trenutno v prodaji najdete posteljice za novorojenčke in ne le iz naslednjih materialov:

 • naravni les;
 • kovina
 • semimetalne zlitine;
 • plastika, ki posnema naravni material.

Lesene in kovinske postelje so hipoalergene, med plastičnimi izdelki morate iskati tiste, ki ustrezajo mednarodnim standardom kakovosti. Če ne morete z očmi določiti materiala, iz katerega vam je všeč postelja, prosite svetovalce, naj pokažejo higienski certifikat. Brez takih dokumentov je prepovedana prodaja otroškega blaga.

Ko izbirate jaslice iz naravnega drevesa, bodite pozorni na vrsto lesa. Praviloma so najcenejši posteljice iz bora (to je posledica dejstva, da je drevo mehko in posledično je izdelek slabši od analogov drugih pasem). Na takšni postelji ne ostanejo samo praske, ampak tudi otrokovi zobje, pritrditev borovega pohištva je tudi šibkejša. Na primer, postelja iz breze bo veliko močnejša, če pa želite med materiali za izdelavo otroškega pohištva dobiti najljubše - vzemite izdelek iz bukve. Na takšni postelji ne bo sledi poškodb, poleg tega pa bo lahko služilo več kot enemu otroku.

Zanesljivost mehanizmov igra enako pomembno vlogo pri izbiri posteljice za dojenčka. Pohištvo, v katerem so vsi priključni deli narejeni iz plastike, vam ne bo zdržalo dolgo. Ne glede na to, iz katerega materiala je izdelana osnova posteljice, je bolje, če so vsi deli pritrdilnih elementov kovinski - takšni deli bodo trajali dlje časa, ne da bi se deformirali zaradi pogoste uporabe in visoke stopnje trenja, mehanskih obremenitev.

Nekaj ​​praktičnih priporočil pri izbiri posteljice

Do izbire otroških mest za spanje in igre je treba pristopiti odgovorno. Katerih meril je treba upoštevati, ko stojite v trgovini pred sto skoraj enakimi, a različnimi jaslicami za novorojenčke:

 1. spodnji del ležišča bo dobro prezračen;
 2. razdalja med palicami ne sme presegati 6-7 cm, sicer se lahko otrok zatakne med njimi;
 3. v dobri posteljici je dno nastavljivo (bolje je izbrati model z dvema ali tremi možnostmi za spuščanje dna), najprej se bo vaš dojenček naučil sedeti, nato pa bo vstal v svojo posteljico in bolje je, če se višina dna spreminja skupaj s stopnjo aktivnosti dojenčka;
 4. z vidika delovanja so posteljice na kolesih zelo udobne, prestavite jih lahko v drugo sobo, jih odložite za mokro čiščenje površin in ne samo;
 5. če je v posteljici kapna stran. Veliko lažje vam bo, če otroka vzamete in zložite;
 6. uporaba barve ali laka za površinsko obdelavo, je pomembno, da te podatke preučite in preverite v certifikatu ali izberete model, predelan brez kemičnih sredstev;
 7. ne zanašajte se le na stroške modela posteljice, najdražji ne pomeni vedno najboljše, v srednjem cenovnem razredu najdete možnosti, ki ustrezajo vsem osnovnim zahtevam.

Po metodi oblikovanja in funkcionalni vsebini lahko jaslice razdelimo na več vrst:

Otroška posteljica (zibelka)

Majhen privez za najmanjše. Najpogosteje so zibelke ovalne. S psihološkega vidika se je otrok takoj težko navaditi na velike prostore, to velja tudi za privez. Mamin želodec je bil zelo utesnjen in prve mesece dojenčku ni bilo enostavno občutiti prostora. Za spanje je bolje oblikovati nekaj podobnega majhnemu in prijetnemu gnezdu. Seveda je takšna postelja primerna samo za prve mesece otrokovega življenja, vendar bo vse odvisno od intenzivnosti dojenčkove rasti.

Zibelka

To je nihajna zibelka, ki jo je mogoče namestiti tako v premičnem kot tihem položaju. Obstajajo modeli na tekačih ali vzmeti. Če je otrok precej nemiren in ga je pogosto treba zibati, je zibelka na tekačih idealna tako za otroka kot za starše. Model z vzmetmi lahko služi ne le za spanje, ampak tudi za zabavo, aktivni dojenček bo vesel takšnega prostora za spanje in igre.

Standardno ležišče

Vez, ograjen s palicami ali mrežasto podlago, je ponavadi pravokotne oblike. Posteljice so lahko zasnovane za otroke različnih starosti. Potrdila takšnih modelov pravijo, da so primerni od rojstva do 3-4 leta, vendar je vse seveda odvisno od višine in teže otroka, vsi se razvijajo in rastejo drugače. Običajno ležišče se pri dveh letih postane utesnjeno.

Zibanje jaslice

Ta model se ne razlikuje veliko od standardne posteljice, vendar je opremljen z nihajnim mehanizmom. Če so noge negibne, se lahko jaslice nihajo zaradi gibanja vzdolž tekačev ali s pomočjo vzmeti. Če nimate priložnosti, da bi otroku kupili zibelko in po nekaj mesecih kupili posteljico, je najbolje, da takoj kupite model z nihalom in v prvih mesecih oblikujete majhen privez za otroka.

Playpen

Sprva so ta model uporabljali za igre že odraslega otroka, opazili pa so, da otroci pogosto zaspijo na tako priročnem mestu. Igrišče je primerno za prostorne prostore. Takšen model bo služil kot prostor za spanje, varne igre in mini skladišče igrač.

Od katerega od modelov posteljic, ki so na voljo za široko prodajo, se boste odločili sami. Ali se morda odločite za naročilo izdelave prostora za spanje za vašega otroka po osebnih skicah? Vsekakor se poskusite usmerjati ne samo po videzu modela posteljice, temveč tudi po njegovi trdnosti, funkcionalnih lastnostih in varnostnem stanju.

Dodatki in funkcionalni dodatki za jaslice

Jaslice se praviloma prodajajo brez polnjenja in sami boste morali poskrbeti za izbiro vzmetnice, posteljnine in drugih pomembnih dodatkov. Torej, kaj bo še treba kupiti:

Vzmetnica

Bolje je izbrati dvostransko možnost, pri kateri je ena stran zelo toga (prve mesece otrokovega življenja), druga je manj čvrsta in je primerna za popolnoma oblikovan otroški okostnjak. Trenutno je na voljo veliko možnosti za polnjenje vzmetnice, vendar je v tem primeru bolje, da se ne zanašate na svoj okus, ampak na to vprašanje ugotovite mnenja pediatrov;

Strani (odbijač)

Mehka naprava za zaščito otroka pred udarcem v stene posteljice (obstaja veliko varnih možnosti za prodajo, za katere je enostavno skrbeti pri pranju v pisalnem stroju);

Nadstrešnica

Kljub temu, da jaslice ni priporočljivo postavljati ob okno, v nekaterih prostorih sončna svetloba preplavi celotno sobo, v drugih preprosto ni možnosti, da bi jaslice postavili na drugem mestu. V takih primerih bo nadstrešnica izpolnila ne le dekorativno vlogo, ampak jo tudi zaščitila pred sončno svetlobo in radovednimi očmi;

Nadstreški se lahko pritrdijo na držala, ki so nameščena na vzglavju (najpogostejša možnost), vendar obstajajo alternativni načini - vgradite pritrdilni sistem v steno ali strop. Seveda bodo takšni pritrdilni elementi pustili sledi samega sebe, ko otrok odraste, vi pa se odločite, da nadstreška ne potrebujete več. Vsekakor je bolje izbrati nadstrešek za tekstil, za katerega je enostavno skrbeti, pralno strojno in likati doma, saj boste to morali storiti pogosto.

Mobilni

Mehanska naprava za obešanje igrač, ki se bo vrtela v mehko in prijetno glasbo. Obstaja veliko število modelov v različnih napravah - nekateri se zaženejo vzmeti in se vrtijo za nekaj minut, drugi delujejo na baterije in se lahko dolgo vrtijo, dokler ga ne izklopite.

Nekateri mobilni telefoni so opremljeni z osvetlitvijo ozadja, možnostjo snemanja maminega glasu in predvajanja otroške pesmi - obstaja veliko možnosti. Vse je omejeno le z vašimi potrebami in finančnimi zmožnostmi. Mnoge od teh naprav in pripomočkov rešujejo čas mladih staršev in olajšajo življenje, prispevajo k varnemu otrokovemu razvoju in širijo njegova obzorja, sposobnosti in spretnosti.

Montaža mobilnih telefonov je lahko tudi drugačna - na držalo, ki je nameščeno na hrbtni strani ali ograji posteljice, na steno ali strop. Poleg tega lahko naredite nekaj podobnega mobilnemu (vendar brez mehanskih zmogljivosti vrtenja) in sami, s pomočjo papirja, tkanine, družinskih fotografij, svetlih predmetov dekorja, nakita in dodatkov - težo omejuje le vaša domišljija.

Jaslice s predali v spodnjem delu so precej praktične, saj lahko imate pri roki veliko potrebnih stvari. Toda pri izbiri posteljice je bolje dati prednost tistemu, v katerem bodo škatle nameščene dovolj visoko od tal, da boste lažje izvajali mokro čiščenje.

Eden najpomembnejših dodatkov (čeprav ne gre za dodatno opremo, ampak za popoln kos pohištva) lahko rečemo skrinja s previjalno mizo. Prostorni sistem za shranjevanje vam bo omogočil, da postavite vse plenice, stvari in spodnje perilo dojenčka, priročna previjalna miza (ki se nato zlahka razstavi in ​​je videti kot običajni zgornji del skrinje) bo priročna naprava za izvajanje številnih postopkov, ki so za majhno bitje polni življenja.

Ne pozabite na dodatni sistem razsvetljave v bližini posteljice. Osrednje luči ne boste vklopili, ko se boste ponoči približali jaslicam. Za slabo osvetlitev prostora jaslic lahko uporabite stenske svetilke ali majhne mizne nočne luči, ki jih lahko postavite na komodo ali na posteljno mizo (če je otrok v spalnici staršev). Poleg tega nekateri mobilni modeli omogočajo vklop osvetlitve ozadja brez zvoka in vrtenja.

Potrebovali boste prostor za sedenje, nameščen v bližini posteljice, bolje je, če je udoben, mehak stol. In stolček za zibanje, v katerem bo lažje zibala otroka. Morda boste morali v njej preživeti veliko časa, zato je bolje, da se predhodno udeležite nakupa tega kosa pohištva.

Med drugim boste morda potrebovali košarico ali katero koli drugo napravo za zlaganje rabljenih plenic in drugih pripomočkov za nego dojenčka.

Svetli predmeti, okraski, igrače, ozadje, ornament ali umetniške slike - vse, kar pomaga pritegniti otrokovo pozornost, če usmerite njegov vid, bo igralo plus za razvoj vašega otroka in. Seveda bo okrasilo njegovo sobo, prineslo svetlost in raznoliko barvno paleto.

Barvne sheme

Daleč najpogostejša barva za jaslice je bela. Ni presenetljivo, saj gre za odtenek svežine in čistosti, ki ga mnogi povezujejo z začetkom novega življenja, krstnimi obredi, angeli, oblaki in breztežnostjo. Poleg tega se bela barva lahko organsko prilega v katero koli notranjost sobe, ni pomembno, ali gre za vrtec ali je to spalnica otrokovih staršev.

V prodaji pa je veliko modelov jaslic različnih barv, samo odločiti se morate, kakšen odtenek tega pomembnega pohištva bo v otroški sobi ali spalnici v sobi za odrasle videti ugodnejši.

Na primer, ta odtenek sive barve, natančno ponovljen v barvi vrat, se popolnoma prilega svetlobnemu zaključku prostora z naglasno steno.

Barva naravnega drevesa ne samo izgleda odlično v sobi z elementi v slogu države, ampak tudi nakazuje, da jaslice niso bile prekrite z barvo, in to je za starše minus ena težava.

Jaslice iz naravnega lesa temne pasme ne bodo le služile kot prostor za varno spanje za zdravje dojenčka, ampak bodo v notranjost sobe prinesle tudi razkošje in plemenitost naravnega materiala.

Jaslice s kombiniranimi barvnimi shemami izgledajo nevijalno in prispevajo k edinstvenosti notranjosti kot celote in predvsem otrokovemu spanju.

Svetla breskeva barva jaslice bo vrhunec notranjosti v svetlih barvah. Otroci imajo radi vse svetlo in barvito, poleg tega se njihov pogled mora osredotočiti na svetle predmete, kontrastne kombinacije. Zakaj ne bi jaslice postavili svetel predmet?

Še en primer svetle barve posteljice, ki je sposoben osvežiti katero koli sobo, prinaša občutek praznovanja in močnega duha, veselje do življenja in pozitivno razpoloženje.

Fant ali dekle

In končno, vam predstavljamo več slik sob za novorojenčke, oblikovane glede na spol otroka. V naši dobi naprednih tehnologij lahko starši ugotovijo spol otroka že preden se pojavi in ​​vnaprej pripravijo sobo ali prostor za spanje v skladu z lastnimi okusnimi željami, priporočili zdravnikov in psihologov glede na velikost sobe, finančne zmožnosti in spol otroka.

V sobah za dečke lahko pogosto najdete precej zadržano notranjost. Dekor, če je prisoten, je brez nepotrebnih pretiravanj in lokov, tema prevladuje na področjih, kot so oprema (avtomobili, čolni, rakete, letala), živali in risani liki ter pravljice.

V otroških sobah lahko opazimo nerede vseh odtenkov roza in vijolične barve, loki, čipke, pregibi, srca in številne možnosti za uporabo cvetnih in predvsem cvetličnih tem. Posteljice s krošnjami iz tila, obsežen dekor ne samo tekstila, temveč tudi pohištva, originalnih svetilk in lestencev z mnogimi visečimi elementi in sijočimi površinami. Glavna stvar - pri zasledovanju zunanje privlačnosti prostora ne pozabite na osnovne funkcionalne komponente, varnost in udobje otroka, ki biva v tej sobi.

Oglejte si video: Rešitev za manjšo otroško sobo (Januar 2020).

Pustite Komentar