Japonski slog notranjosti - harmonija lepote, kakovosti in funkcionalnosti

Japonski slog notranje opreme je bil ustvarjen za tiste, ki lahko čutijo estetiko in lepoto okoliškega prostora s preprostimi oblikami in barvami, za tiste, ki se jim ni treba obdati z gospodinjskimi predmeti izvršnega razreda, za tiste, ki imajo radi red in sistematičnost, spoštujejo praktičnost in osebno udobje. Če ste sposobni videti lepoto v majhnem, če iščete harmonijo s svojimi mislimi in dejanji, če je bližina naravi ena od vaših prioritet pri ustvarjanju značaja lastnega doma, potem je japonski slog za vas. Zadržan, a eksotičen, v marsičem izviren za Ruse, a funkcionalen, japonski slog je v mnogih pogledih usklajen s sodobnim slogom. Zavzema se tudi za "udoben minimalizem", za uporabo naravnih materialov, za upoštevanje pravil ergonomije, za ohranjanje ravnovesja v vsem. Japonski slog ni samo način opremljanja doma, ustvarjanje določenih motivov v notranjosti, temveč celotna filozofija, ki človeku pomaga razumeti sebe, se približati naravi, ustvariti harmonijo v svojih presojah, željah, dejanjih in pogledih na življenje skozi okoliške predmete.

Malo o tem, kako se je oblikoval japonski slog

Temeljna načela zasnove japonskih domov so se oblikovala v 16. in 17. stoletju, ko so se začele zgoditi pomembne spremembe v življenju prebivalstva, notranja in zunanja politika države. Oblikovanje srednjega razreda, nastanek sloja visoko dohodkovnega prebivalstva in začetki tehnološkega napredka so vplivali na oblikovanje glavnih motivov za ustvarjanje vzdušja japonskih stanovanj. A Japonci so kljub oblikovanju kapitalističnega sistema, centralizaciji oblasti in pojavu resnično bogatih ljudi, ki so sposobni opremiti svoja stanovanja po zadnji modi in se osredotočiti na svetovne trende, ostali zvesti sebi. Japonska filozofija, osredotočena na harmonijo lepote in neokrnjenega sveta, je vsem skupinam prebivalstva omogočila, da najdejo visoko estetiko v običajnih stvareh, ne da bi se obkrožali z dragimi notranjostnimi predmeti.

Velik vpliv na oblikovanje japonskega sloga je imelo zgodovinsko ozadje, geografska lega in zlasti podnebne razmere. Nenehna grožnja potresov je Japonce prisilila k izvirnim načinom gradnje, ki bi jih lahko, če se ne upirajo potresom zemlje, na koncu katastrofe razstavili in ponovno uporabili. Vse stene hiš so bile montažne, potem ko so se potresi končali, so jih lahko postavili kot projektanta. Temelj je bil tudi zložljiv. Pravzaprav bi lahko celotno konstrukcijo preselili na novo mesto in znova zgradili (sestavili) hišo. Prvotno. V japonskih hišah ni bilo notranjih sten in stropov, to je bilo povezano ne samo z nevarnostjo potresa, ampak tudi z željo po ustvarjanju najbolj prostornega stanovanja, tudi na majhnem območju.

Druga značilnost zasnove japonskih domov je bila prosta postavitev. Potreba po ustvarjanju najbolj prostornih stanovanj ob skromni količini prostorov je bila posledica visoke gostote prebivalstva. V družinah otoške države je pogosto več generacij družin živelo pod eno streho. Uporabni prostor stanovanja, prosti prostor skrbno varen. Zato v japonskih domovih ni bilo obilice pohištva, okrasnih elementov ali zasnove oblikovanja s tekstilom ali okraski.

V tradicionalnem japonskem stanovanju ni bilo jasne porazdelitve med sobami glede na funkcionalnost. Toda v kombiniranih prostorih z več funkcionalnimi segmenti je bilo jasno zoniranje - s pomočjo različnih nivojev tal, stropov, predelnih sten in zaslonov iz bambusa ali debelega papirja, poudarjene ali razpršene razsvetljave (lokacija svetlobnih virov). Na oblikovanje tradicionalnega japonskega notranjega sloga so torej vplivali naslednji dejavniki:

 • teritorialne značilnosti - prebivalstvo je zelo gosto razporejeno po otokih;
 • stalna grožnja potresa;
 • mineralni viri, bogati z naravnimi viri (majhna količina železove rude);
 • zgodovinski način življenja, nacionalne tradicije in filozofija življenja.

Seveda se sodobni japonski slog razlikuje od tradicionalnih motivov dekoracije doma iz 17. stoletja. Zasnova sodobnih stanovanj jasno kaže ne le vpliv tehničnega in znanstvenega napredka, temveč tudi geopolitični položaj Japonske v odnosu do sveta. Toda kljub videzu kovine in betona sodobni materiali, ki učinkovito posnemajo kamen in les, ostajajo naravne surovine ena najpomembnejših sestavnih delov za ustvarjanje japonskega sloga v dekoraciji doma.

Glavni motivi japonskega sloga

Pri sodobnem notranjem oblikovanju v japonskem slogu je treba upoštevati naslednja načela oblikovanja tega izvirnega, eksotičnega načina dekoracije doma za Ruse:

1.V središču oblikovanja pojma japonske stilistike sta narava in možnost samospoznanja z njenim približevanjem. V idealnem primeru je za okrasitev v japonskem slogu izbrana zasebna hiša, kjer naravna tema gladko teče zunaj doma in je utelešena v krajinskem oblikovanju hišnega ozemlja. Toda v okviru mestnega stanovanja je mogoče najti izhod iz situacije - posaditi nizka drevesa bonsajev, gojiti bambus in celo opremiti majhen rastlinjak na balkonu ali loži.

2.Uporaba naravnih materialov je prednostna naloga. V sodobnih oblikovalskih projektih se pogosto uporabljajo umetni analogi iz kamna ali lesa. Toda kakovost takšnih surovin bi morala biti idealna. Uporaba lesa, bambusa, slame, oljne repice in kamenja omogoča ustvarjanje pristnih notranjosti z azijskim duhom.

3.Če govorimo o barvni paleti, smo v tradicionalnih japonskih domovih uporabljali predvsem lahki les. Dopolnjevale so ga površine in predmeti v toplih barvah - bež, pesek, svetlo rjava, zlata. Za razliko od tega se pogosto uporablja črna barva. Pomaga poudariti geometrijo prostora, poudariti določeno funkcionalno območje, orisati meje. Na črnem ozadju so se pogosto nahajali najpomembnejši, svetlejši notranji elementi.

4.Vse pohištvo v japonskih oblikovalskih projektih se zdi nagnjeno, nima visokih nog, hrbta, vzglavlja, naslonjala za roke. Pravilna geometrijska oblika, lakonski dizajn in celo nekaj strogosti pri izvedbi so ključni za ustvarjanje izvirne japonske notranjosti.

5.V bivalnem prostoru bi moralo biti čim več prostega prostora in čim manj notranjih predmetov, dekoracija se zmanjša na potreben minimum.

6.Za zoniranje funkcionalnih segmentov se pogosto uporabljajo predelne stene in zasloni iz slame ali riževega papirja na lesenem okvirju. Glavni mehanizem notranjih vrat je drsna (kot predal).

Materiali za japonski slog v sodobni notranjosti

Da bi ustvarili avtentično notranjost v japonskem slogu, je treba uporabiti materiale, ki so bili na voljo Japoncem 16-17 stoletja. Ta surovina, ki je bila izkopana v otoški državi, ni bila izvožena in je bila široko dostopna:

 • les se je pogosto uporabljal (javor, cedra, kiri);
 • ploščice iz naravnega kamna;
 • trst, bambus in slama;
 • pletena trta, ratana, matiranje;
 • svila, usnje.

Seveda je v sodobni notranjosti težko opustiti umetni material - linolej, vinil, akril in plastika so trdno vključeni v naš vsakdan. Toda za naravne materiale lahko najdete bolj dostopne, a hkrati učinkovito posnemajo. Namesto drevesa lahko uporabite kvaliteten laminat, naravno svilo nadomestite z umetnim analogom, katerega videz lahko prepozna le strokovnjak.

Notranje pohištvo z japonskimi motivi

Življenjska filozofija Japoncev se spušča do dejstva, da lahko človek spozna tase in vse stvari na tatamiju. Azijska življenjska dejavnost se "nagiba k pristajanju", ustvarjena je za sedečo in kontemplativno osebo. Pogosto je pohištvo za japonske domove videti kot običajni modeli, s katerimi so bile rezane noge ali stoli, zofe in postelje so se popolnoma znebili tega elementa pohištva. Načelo udobnega minimalizma sega tudi na opremljanje prostorov s pohištvom - le kar je potrebno, manj je bolje.

V tradicionalnem japonskem stanovanju so bili nameščeni naslednji predmeti za notranjo opremo:

 • okoli njih so bile postavljene nizke mize za čajne zabave, slamnate preproge ali preproge in blazine za udobno sedenje za eno glavnih ceremonij;
 • pogosto je bilo namesto postelj (tudi na nizkih nogah) spalni prostor navadni tatami ali vzmetnice;
 • skladiščni sistemi so najpogosteje predstavljeni omare z drsnimi vrati;
 • pripomočki se v kuhinjskem prostoru redko prikazujejo - vsi sistemi za shranjevanje so zaprti.

Pri oblikovanju sodobnega oblikovalskega projekta z azijskimi motivi obstajata dva načina izbire pohištva - poiskati starinske modele z zgodovinsko preteklostjo ali upoštevati sodoben analog v zbirkah proizvajalcev (vladarji z azijskimi motivi so precej pogosti).

Predelne stene in drsna vrata - značilnost sloga

Slamnate ali papirnate predelne stene na lesenem okvirju se imenujejo shoji. Ne samo da opravljajo določene funkcije zoniranja, ampak tudi tvorijo značilen videz japonskega doma. S pomočjo takih predelnih sten in zaslonov je najlažje spremeniti podobo življenjskega prostora in razporeditev funkcionalnih segmentov. V tradicionalni notranjosti so uporabljali lahke predelne stene zaradi nenehne grožnje kataklizm - niso škodovale in jih je bilo mogoče enostavno zamenjati. V sodobnih oblikovalskih projektih, ki temeljijo na azijskih stanovanjih, se uporabljajo drsna vrata z značilnim vzorcem (tkanje).

Na začetku so predelne stene pomagale ustvariti osamljen kotiček v skupnem prostoru. Veliko število gospodinjstev, ki živijo pod eno streho, je pustilo svoj pečat na možnosti osebnega prostora. Dandanes lahko s pomočjo zaslonov in prenosnih predelnih sten ustvarite osamljen kotiček za branje ali pitje čaja na katerem koli območju prostorne sobe.

Tla v azijskih stanovanjih

Za talne obloge so najpogosteje uporabljali močne talne obloge. Za prostore z visoko vlažnostjo uporabljajo kamnite ploščice, kamenčke. Trenutno lahko uporabite kvaliteten laminat, samonivelirna tla ali keramične ploščice v mat zaključku. Na tleh lahko položite tatami. Preproge iz naravnega materiala, kot so trst, trta ali osnova iz grobe niti, bodo odličen dodatek k pristni zasnovi.

Talne obloge v japonskem domu pogosto delujejo kot element zoniranja in se izvajajo na več ravneh. Najpogosteje je bila čajna miza (v sodobni različici katera koli mizica) dobesedno "vstavljena" v talne obloge in jo lahko po potrebi postavite.

Stene - kombinirani zaključek

Za dekoracijo sten v sobi, okrašeni v japonskem slogu, se uporabljajo naravni materiali - lesene plošče, pluta, listi papirja (iz riževega papirja ali oljne repice). Kombinacija materialov vam omogoča ustvarjanje izvirnega zaključka tudi v oblikovalskih projektih z minimalistično notranjostjo. Sprememba gladkih ometanih in barvanih površin v naravnih tonih s teksturnimi zidanimi ali lesenimi lamelami ustvarja zanimivo ozadje za nekaj notranjih predmetov.

Oblikovanje tekstila

Naravne tkanine nevtralnih odtenkov so ključnega pomena za ustvarjanje prijetnega vzdušja v dokaj minimalistični, strogi in jedrnati notranjosti. Svila, lan, bombaž ali mešane tkanine v navadnih barvah ali okrašeni s tradicionalnimi vzorci, hieroglifi pomagajo ustvariti posebno vzdušje, ki nas preplavi v izrazit azijski okus.

Tekstil se lahko uporablja ne samo za okrasitev krajev za spanje in sprostitev, ampak tudi za čajne zabave, zaslone in predelne stene. Za draperijska okna se najpogosteje uporabljajo tako imenovane japonske zavese - pravokotna tkanina platna, bolj podobna zaslonom. Najpogosteje so zaslonske zavese predstavljene v enobarvni različici, lahko pa vsebujejo tudi tradicionalni japonski ornament in celo tiskanje fotografij s slikami v azijskem slogu. V sodobnih izvedbah je mogoče japonske zaslone za zavese nadomestiti s tkaninami ali senčili (rimske).

Kako ustvariti naglas v japonskem slogu

Glavna ideja ustvarjanja vzdušja z azijskimi motivi je ohranjanje harmonije. Zato bi morala biti celo v prisotnosti naglasnih elementov celotna podoba prostora uravnotežena, uravnotežena in na splošno sproščujoča. V tradicionalnih japonskih stanovanjih ni bilo mogoče videti svetlih površin (naglasnih sten), velikih predmetov pohištva ali dekorativnih elementov, izvedenih v svetlih barvah. Čeprav je velike ljubezni do japonskega sloga do rdeče barve nemogoče zanikati, je bilo treba uporabiti dozirano.

Najpogosteje so izstopale svetle lise proti topli in na splošno nevtralni sliki sobe:

 • bonsaj drevesa, zeleni bambus;
 • porcelanaste jedi;
 • talne ali namizne vaze;
 • kompleti za čajne slovesnosti;
 • slike in odtisi, tkanine s slikami v azijskem slogu;
 • Japonske svetilke (papirni senčniki).

Atmosferski sistem razsvetljave

Glavna značilnost ustvarjanja razsvetljave v japonskih domovih je uporaba razpršene in ne usmerjene svetlobe. Posebno, prijetno in hkrati sproščujoče vzdušje je bilo doseženo ravno zaradi uporabe svetilk s senčniki - iz riževega papirja, bambusa ali tkanine. S pomočjo lokalnih virov svetlobe je bilo mogoče ustvariti poudarke na določenih območjih kombiniranega prostora - vklopiti in izklopiti umetne vire svetlobe.

Za prostore odprtega načrta ostaja pomembno območje s svetlobnimi viri. Sodobni oblikovalski projekti niso izjema. Pravilno izbran in razporejen sistem za razsvetljavo prostora ni le spektakularen zaključek pri ustvarjanju pristne zasnove, ampak tudi nujen pogoj za funkcionalno komponento doma.

In v zaključku

Med sodobnimi oblikovalci je priljubljenost japonskega sloga težko preceniti. Izvirnost in bližina minimalizma vam omogočata, da ustvarite oblikovalske projekte, ki bodo videti moderno, trajajo dlje časa in postanejo vrhunec zasnove katerega koli doma. Seveda se ustvarjanje notranjosti, ki temelji na azijski stilistiki v sodobnih resničnostih, preoblikuje, prilagaja tehnološkim lastnostim gradbenih in zaključnih materialov ter pridobi svoj koncept. Toda eno je jasno - moderna notranjost z elementi japonskega sloga nikoli ne bo dolgočasna, trivialna. Azijski motivi lahko za marsikoga postanejo izhodišče pri uresničevanju lastnih oblikovalskih idej.

Oglejte si video: Na obisku pri Shinu Satu: Japonski slikar, ki je zadovoljstvo našel za pultom v Ljubljani (Februar 2020).

Pustite Komentar