Garderoba za otroško sobo: oblikovanje, ideje o lokaciji

Niti ena otroška soba ni popolna brez sistemov za shranjevanje. Omara v otroški sobi služi ne le kot prostor za postavitev oblačil, čevljev, dodatkov, ampak tudi kot priložnost za razvoj neodvisnosti malega lastnika sobe. Polaganje lastne garderobe na police in iskanje mesta za vsako stvar je povezava pri ustvarjanju reda v sobi in otrokovem lastnem svetu. Izbira pohištva v vrtcu za katerega koli starša ni lahka dilema. Vsem je očitno, da mora biti pohištveni material okolju prijazen, oblikovanje varen, pi pa prostoren in navzven privlačen. Da bi upoštevali vsa ta merila in ne pokvarili družinskega proračuna, bo potrebno veliko truda. Toda obstaja veliko možnosti za organizacijo sistemov za shranjevanje v otroških sobah. In upamo, da vam bo obsežen izbor oblikovalskih projektov sobe za otroke z garderobami pomagal narediti pravo izbiro med že pripravljenimi rešitvami ali naročiti svojo idealno različico garderobe za otroško sobo.

Kriteriji za izbiro omare za otroško sobo

Vsak kos pohištva, ki bo predstavljal vzdušje otroške sobe, mora biti skrbno izbran. Ko nameravate kupiti ali izdelati garderobo po meri za otrokovo garderobo, bodite pozorni na naslednja merila:

  • Pohištveni material mora biti varen za ljudi in okolje. Najpogosteje strokovnjaki priporočajo nakup pohištva iz MDF - okolju prijaznega in cenovno ugodnega (v primerjavi s masivnim lesom);
  • pohištvo naj bo varno z vidika nevarnosti poškodb, zato se je bolje izogibati fasadam z ogledali in steklenimi vložki v sobi z otroki (to prepoved je mogoče odstraniti v spalnicah za najstnike), vogale in poševnice je treba zaokrožiti;
  • omara mora biti funkcionalna in priročna - otrok naj bo enostaven za odpiranje (potiskanje) vrat, predalov (obvezno je namestiti omejevalnik, ki preprečuje, da bi sistem za shranjevanje izpadel);
  • varno in trpežno okovje - pri teh elementih pohištva ne varčujte, saj jih boste pogosto uporabljali;
  • spodnje police morajo podpirati otrokovo težo, saj omara ni samo sistem za shranjevanje garderobe, ampak tudi prostor za skrivalnice;
  • zasnova mora biti stabilna (če je omarica vgrajena, morajo biti vse pritrdilne elemente na stene, tla in strop čim močnejši);
  • enostavnost upravljanja in vzdrževanja - površine, s katerih je enostavno izbrisati prstne odtise, sledi otroške umetnosti in druge vrste onesnaženja;
  • dizajn, ki se ne samo organsko prilega v notranjost sobe, ampak tudi sam ugaja otroku.

Možnosti za omaro za otroško garderobo

Samostojna omara

Ena najpreprostejših, najbolj dostopnih in priljubljenih različic omare za otroško sobo je prostostoječi modul. Prednost takšnega kosa pohištva je njegova mobilnost. Ko otrok odraste in bo soba potrebovala obnovo ali preureditev - omaro lahko prestavite na drugo mesto. Med pomanjkljivostmi vgradnih omar je mogoče le opozoriti, da praviloma zavzamejo več prostora kot njihovi vgradni kolegi.

Pravilo "manj fitingov, tem bolje" je idealno za okrasitev otroške sobe. Manj je zapornic, ročajev, napeljave in vzvodov - manjša je verjetnost, da se boste poškodovali. Zato modeli omar in komod, ki bodo nameščeni v otroških sobah, pogosto nimajo okovja na fasadah - nadomeščajo jih ročno prijazni reže na samih površinah. Z režami in luknjami namesto ročajev oblikujete notranje sisteme za shranjevanje (predale), prihranite prostor vzdolž globine omare.

Po meri izdelana samostoječa garderobna omara bo idealno kombinirana z vsemi elementi notranjosti, vendar med pripravljenimi rešitvami, predstavljenimi v spletnih trgovinah blaga in pohištva za dom, najdete zanimive možnosti oblikovanja. Izvirna izbira barve ali oblike fasade, nenavaden dekor ali pritrditev na določeno temo bodo pomagali ustvariti izvirno in privlačno vzdušje za otroka v njegovem vesolju - sobi, kjer preživi veliko časa.

V sobi za najstnike lahko uporabite večje in bolj jedrnate različice garderobe. Za sisteme za shranjevanje velikih velikosti je priporočljivo uporabljati svetlobne odtenke delovanja - tako tudi obsežna zasnova ne bo videti zavidljivo monumentalna, ne bo obremenjevala podobe prostora.

Vgradna omara

Vsaka vgrajena zasnova je najučinkovitejša uporaba razpoložljivega prostora. Prednost takšnih omar je očitna - najmanj stroškov glede na površino in največ prostora za postavitev predmetov oblačil, čevljev, športne opreme, igrač in ne samo. Vgrajena garderobna omara ne sme biti le v priročni niši, temveč zaseda prostor s kompleksno geometrijo, ki bi jo bilo težko uporabiti za druge notranje predmete.

Omara, vgrajena v nišo, posebej ustvarjena ali na voljo v sobi, je praktično shramba za postavitev garderobe. Tudi plitva niša lahko postane prostor za prostorno omaro. Nekateri starši raje ne zaprejo takšnega integriranega sistema za shranjevanje z vrati (v skrajnih primerih uporabljajo zavese). Drugi raje obesijo fasade, ki jih otroku ne bo težko odpreti. Vse je odvisno od starosti otroka in količine prostega prostora pred omaro (za nemoteno odpiranje vrat).

Če se odločite za uporabo vrat za zapiranje vgradne garderobe, potem razmislite o uporabi zasnove notranjih vrat. Če sprednji del omare in vrata sobe izgledajo enako - to v notranjost prinaša ravnovesje in harmonijo.

Za veliko vgradno omaro lahko uporabite vrata, oblikovana po principu harmonike. Odpiranje takšne konstrukcije bo zahtevalo polovico manj prostora kot običajne nihajne fasade. Uporaba regalnih vložkov na vratih omare bo omogočila kroženje zraka znotraj sistema za shranjevanje.

Odlična rešitev za otroško sobo je omara z vgrajeno razsvetljavo. Praviloma se v omari sproži senzor za odpiranje vrat, osvetlitev ozadja pa se samodejno zasveti. Kadar koli dneva lahko s katero koli osvetlitvijo v sobi hitro in enostavno najdete pravo stvar.

Da bi optimalno izkoristili obstoječi prostor otroške sobe, je mogoče sisteme za shranjevanje garderobe in ne samo vgraditi "okoli postelje." Na obeh straneh glave je nameščen par simetričnih omar. Glede na to, da so konstrukcije najpogosteje postavljene od stropa do tal, bo v zgornjem delu pametno povezati oba modula z mezzaninom ali odprto polico.

Drug način, kako prihraniti prostor otroške sobe, je vgraditi garderobo "okoli vrat". Plitki sistemi za shranjevanje dobesedno uokvirjajo vrata, sestavljajo prostoren kompleks s policami in predali, palicami in celicami.

Vgradna garderoba je najboljša možnost za uporabo uporabnega prostora sobe za otroka. Garderobna omara se nahaja od stropa do tal, prostoren sistem za shranjevanje, ki bo ustrezal ne le celotni garderobi vašega otroka, temveč tudi posteljnino, športno opremo in še veliko več. Drsna vrata vam omogočajo namestitev omare v bližini drugih predmetov pohištva in s tem prihranite dragocene metre v majhni sobi.

Ena od novosti v proizvodnji pohištva za otroške sobe je uporaba črnega magnetnega filma za izvedbo fasad. Otrok bo lahko risal z barvicami na temni površini, na svoje risbe, fotografije in obrti pritrdil magnete. Prostorni sistem za shranjevanje se spremeni v središče ustvarjalnosti.

Za okrasitev fasad sodobnih omar obstaja veliko načinov - od najdražjega tiskanja fotografij in laserskega graviranja do cenovno dostopnih nalepk nalepk. Takšne nalepke lahko ustrezajo temi zasnove otroške sobe, da prikazujejo vaše najljubše like. Druga prednost je, da se lahko čez čas, če je dekor dolgočasen, znebite, ne da bi poškodovali površine fasad.

Če govorimo o polnjenju omare, ki bo služil kot sistem za shranjevanje v otroški sobi, potem posebne ideje oblikovanja v tem primeru niso potrebne. Palice za obešalnike je treba postaviti na višino "z robom", glede na to, da bo otrok zrasel, kar pomeni, da bodo oblačila zavzela več prostora v dolžini. V spodnji del omare na ravni otrokove rasti je treba vsak dan postavljati predmete, potrebne za garderobo. Predalniki in posode različnih modifikacij (tkanine, protja ali plastike) bodo pomagali organizirati red v otroški omari.

Kotna omarica

Sistemi za shranjevanje kotnih modifikacij so lahko dve vrsti - vgrajeni in ne vgrajeni. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti. Pripravljena rešitev za vogalno omaro je praviloma cenejša od izdelave po meri, vendar se slednja najbolj ujema s potrebami določene sobe in se popolnoma prilega njenim dimenzijam.

Kotna omara v otroški sobi je sistem za shranjevanje, ki vam omogoča, da ustvarite največ prostora za garderobo, medtem ko zasedete najmanjše možno število kvadratnih metrov. Kotne konstrukcije omogočajo čim bolj učinkovito uporabo prostora, v katerega ni enostavno vgraditi drugih kosov pohištva - vogal prostora.

Garderobna omara - del zasnove podstrešja

Postelja s podstrešjem je ena izmed najbolj priljubljenih možnosti za organizacijo postelje v otroški sobi. Ta zasnova vam omogoča, da prihranite uporaben prostor, kar je zelo pomembno za stanovanja majhnih velikosti. Priveza je nameščena na določeni višini glede na tla, celoten prostor pod njo pa lahko uporabite za organizacijo sistemov za shranjevanje ali prostorov za pouk in ustvarjalnost.

Drug način izvajanja sistemov za shranjevanje in privezov je izdelava funkcionalnih pohištvenih predmetov v ansamblu. Omara je lahko del pohištvenega bloka, ki vsebuje posteljo, delovno mesto (najpogosteje konzola) in druge vrste sistemov za shranjevanje (komoda, odprte police, mezzanine).

Oglejte si video: Salon keramike, kopalniška oprema, Maribor (April 2020).

Pustite Komentar