Skrivnosti čudovitih cvetočih geranijev: kako uporabiti jod z vodikovim peroksidom za hranjenje?

Geranium je priljubljena domača rastlina. Aktivno okrasi balkone in okenske police, pa tudi cvetlično posteljo in vrtne parcele. Takšna priljubljenost je povezana z dolgim ​​cvetenjem geranije, raznolikostjo barv in enostavnostjo nege. Če sledite preprostim pravilom, lahko uživate v cvetenju od zgodnje pomladi do zime.

Posebno pozornost je treba nameniti oblačenju, zahvaljujoč temu, da bodo svetle barve cvetov dolgoročno razveselile vaše oko. Pozitiven cvet se odziva na raztopino joda.

Opis rastline

To je enoletna in trajnica. Stebla so visoka do 50 cm. Listi so svetlo temno zelene barve. Cvetovi rastline so zelo lepi in veliki. Pri nekaterih vrstah geranije se zbirajo v socvetjih. Listi kulture imajo osvežujočo, metino in limonino aromo. Na listih je vzorec, predstavljena v obliki belega obroba ali črte različnih barv.

Geranijo odlikuje neverjetno lepo cvetenje. Dežniki iz cvetov so zgoščeni na tankem steblu, listi pa so videti kot človeška dlan. Če geranij ni dovolj svetlobe, se njegovo cvetenje zmanjša, listi in cvetovi pa zbledijo.

Zakaj uporabljati gnojilo?

Hranjenje je pomemben postopek pri gojenju rastline.Zahvaljujoč temu, da je nasičena s koristnimi komponentami za aktivno rast in cvetenje.

Pri hranjenju se upošteva letni čas:

 • spomladi in poleti se gnojilo nanese enkrat na 2 tedna;
 • pozimi - ne uporabljajte preliv (sredi zimskih mesecev je dovoljeno dodati le ½ običajnega odmerka stimulansov).
Pomembno!Z izbiro zdravil je treba ravnati skrbno. Dejstvo je, da geranij ne bo prenašal organskih snovi. Za njegovo cvetenje se uporabljajo mineralna gnojila, katerih glavna ostajajo dušik, fosfor in kalij.

Dodati jih je treba v enakih razmerjih, vendar se do začetka cvetenja odmerjanje dušika zmanjša, poveča pa se koncentracija kalija.

Če gnojenje ločeno ni mogoče, potem je vredno uporabiti že pripravljene mineralne skorje. Vsebujejo dodatne minerale. Posebno pozornost je treba posvetiti jodu, na katerega se rastlina odziva z obilnim cvetenjem.

Ni potrebno nanašati tekočega preliva brez predhodnega zalivanja tal. V nasprotnem primeru se korenine opečejo in odmrejo. Gnojenje za geranije je potrebno eno uro po glavnem vlaženju.

Kdaj se morate hraniti?

Preden začnete hraniti in razmisliti o možnih metodah, je vredno določiti, kdaj jih rastlina potrebuje. To je mogoče določiti z značilnostmi, ki so opazne v zapleteni manifestaciji.

Če geranija postane ranljiva za bolezni, je to prvi signal, da ji v tleh primanjkuje hranilnih mineralov. Zaradi tega je cvet pogosto bolan, saj v telesu primanjkuje hranilnih snovi. Toda tukaj je pomembno, da ne pretiravajte z vrhunskim oblačenjem. Prepogosto prispevanje za geranije je nesprejemljivo.

Lahko ugotovite pomanjkanje hranil na listih. Postanejo letargični, bledi, njihova rast se upočasni. Če rožo prizadenejo bolezni, potem se listi začnejo izsušiti. S hudo obliko bolezni se listi drobijo.

Geranija bo cvetela le, če sta izpolnjena dva pomembna pogoja:

 • pravilno izbran temperaturni način;
 • top preliv, v katerem so vsa potrebna hranila.

Če ti pogoji niso izpolnjeni, potem kultura ne bo cvetela leta. Na geranijah ni nobenih brstov, če se napačno hranijo. Spomladi gnojite vsaka 2 tedna, poleti in jeseni pa enkrat na mesec. Pred nanosom preliva morate zemljo zalivati ​​z vodo. To preprečuje razvoj opeklin na koreninah.

Več informacij o uporabi gnojil in boljšega krmljenja najdete tukaj.

Kaj lahko uporabimo?

Pozor Pri izbiri gnojila je treba upoštevati, da je v določenih obdobjih razvoja geranije potrebna drugačna koncentracija mineralov v sestavi topilnice.

Če so v začetku pomladi deleži dušika, fosforja in kalija enaki, potem je po kopičenju zelene mase odstotek dušika minimalen. V tem obdobju je treba uporabiti preliv, ki vsebuje kalij in fosfor, ki vplivata na cvetenje.

Naslednji pomemben element v sledeh, ki je potreben za obilno cvetenje geranije, je magnezijev sulfat. Poleti ga je potrebno narediti 2-3 krat, da cvetovi pridobijo nasičeno barvo, število brstov se poveča in traja cvetenje.

Da spodbudite rast kulture, jo lahko zalivate enkrat na teden z raztopino joda (1-2 kapljice na 1 liter vode). Sestavine, ki jih vsebuje jod, krepijo koreninski sistem in to pozitivno vpliva na videz geranije.

Več o tem, kako hraniti geranije za bujno cvetenje, lahko izveste v tem materialu.

Jodna raztopina vodikovega peroksida

Rešitev, sestavljena iz joda in peroksida, vam omogoča, da se spopadate z različnimi težavami, vključno z:

 1. izločanje bakterij;
 2. preprečevanje gnilobe korenin;
 3. pospeševanje rasti cvetov.

Preden zalivate rastlino z gnojilom, morate odstraniti poškodovane liste in delein tudi rahlo popustite podlago. Tako boste dovajali zrak do koreninskega sistema.

Kako narediti

Za pripravo raztopine vzemite naslednje komponente:

 • stoječa voda - 1 l;
 • jod - 0,6 ml;
 • vodikov peroksid - 1 ml.

Vse temeljito premešamo in uporabimo za zalivanje geranije.

Učinek na rast in cvetenje

Raztopina na osnovi joda ne samo da spodbuja cvetenje, pospeši nastanek jajčnikov, ampak tudi pomaga, da se rastlina v celoti razvije, zlasti spomladi in jeseni.

Razen tega, jod izboljšuje absorpcijo dušika v rastlini, in to pozitivno vpliva na rast zelene mase in krepitev imunitete geranije proti boleznim, kot so pozno zalego in praškasta plesen.

Pozor Signal, da geranij potrebuje preliv, je sprememba stanja listja. Počasno je, posuši in pade. Če se ne sprejmejo nobeni ukrepi, obstaja nevarnost, da bo golo deblo ostalo od rože.

Tveganja in možne posledice

Zalivanje raztopine geranijevega joda je možno šele po vlaženju tal. Če se to ne naredi, se bodo korenine spali in rastlina bo umrla. V nasprotnem primeru je rešitev pravilno varna, če se pravilno upoštevata odmerjanje in pravila uporabe.

Kako kuhati brez peroksida?

Za pripravo vodne raztopine morate vzeti 1 liter vode in 1 kapljico joda. Premešajte in uporabite za zalivanje geranije.

Kako zalivati?

Postopek gnojenja rože vključuje naslednja dejanja:

 1. Po pripravi raztopine zalijte zemljo z geranijo z navadno vodo.
 2. Počakajte, da se absorbira in postopoma vlijte raztopino joda.
 3. Nalijte le pod korenino, saj cvet ne bo prenašal vlage listja.
 4. 50 ml raztopine bo šlo v en lonec.
 5. Vsak teden izvajajte operacijo.

Če bi šlo kaj narobe

Zelo pogosto, ko dodamo jod, raztopina pride na liste cvetov. V tem primeru ga je nujno odstraniti z mehko krpo. Če pustite vse, kot je, potem bodo listi začeli bledeti ali sušiti.

Sklep

Geranium je rastlina, ki pritegne pozornost s svojim barvitim in dolgim ​​cvetenjem. Toda to je mogoče doseči le s skrbno skrbjo za kulturo. Ena od pomembnih točk ostaja vrhunsko oblačenje. Kljub temu, da je jodna raztopina za rastlino zelo koristna, sama pa ni dovolj.

V celotni rastni dobi bo treba uporabiti tudi mineralna gnojila, ki bodo odlično preprečevanje različnih bolezni.

Oglejte si video: Kako odtisniti štampiljko v ozadju (Marec 2020).

Pustite Komentar