Značilnosti skrbi za ampelozne geranije - kako doseči veličastno cvetenje doma?

Geranije, ki cvetijo v majhnih domačih loncih, nikogar več ne presenečajo, vendar to ne velja za vrste ampel te rastline.

Dovolj je, da ampelozno geranijo (pelargonij) postavite v lonec za posodico in kateri koli domači kotiček se bo takoj preoblikoval zahvaljujoč svojim veličastnim kodrastim steblom.

Je torej težko gojiti to vrsto geranije doma? Kako doseči obilno cvetenje? In tudi o značilnostih sajenja in presaditve bršljanovega pelargonija.

Pelargonijeve lastnosti pelargonija

Ampeljska geranija ali kot jo imenujemo tudi bršljanov pelargonij - rastlina, namenjena dekoriranju visečega vrta ali pa ga uporabite kot okras za dom v loncu za predpomnjenje itd. Ima zelo prožne poganjke, ki se zvijejo precej močno in lahko dosežejo dolžino do 1,5 m.

Listi ampeloznih geranijev so precej veliki, z gladko površino, svetlo zelene ali barvito belega premera, dosegajo od 3 do 6 cm. Peclji so dolgi, imajo dežnikasta socvetja, ki jih predstavlja več cvetov v obliki kaktusa / zvezde. Socvetja so frotirna in preprosta, od številnih odtenkov: bela, lila, vijolična, dvobarvna in celo pegava.

Pelargonij je zelo rad sončne svetlobe, poleg tega pa prenaša izpostavljenost neposredni sončni svetlobi.

Tudi rastlina potrebuje dovolj svežega zrakazato morate pri gojenju doma pogosto prezračevati sobo, v kateri živi geranija, ali pa jo včasih odpeljati zunaj.

Kar se tiče temperaturnega režima, je treba v poletnem obdobju zagotoviti optimalne pogoje: temperaturni kazalci ne smejo biti nad +25 stopinj.

Doma je to precej težko doseči, kar pomeni, da morate lonec preurediti z rastlino na verandi ali hladnem balkonu.

Pomembno! Pozimi naj bi bila temperatura veliko hladnejša: v sobi z geranijami se zrak ne sme segreti nad 15 stopinj.

Ker pelargonij potrebuje veliko svetlobe, najbolje je, da lonec z rastlino postavite v hišo na južnem oknu. Če ne, bo zahodno okno.

Fotografija

Spodaj najdete fotografijo ampelozne geranije.
Zapletenosti sajenja in presajanja doma

Sajenje pelargonijev se lahko izvaja s semensko metodo ali s potaknjenci. Res je, tudi izkušeni vrtnarji raje samo drugo možnost, saj je veliko bolj preprosta in priročna.

Torej, pri sajenju potaknjencev je treba material predhodno pripraviti: potaknjenci potaknjencev naj se izsušijo v 24 urah. Po tem jih posadimo v razkuženo zemljo v skladu z razdaljo med posameznimi primerki znotraj 2 cm (bolje je, da potaknjence potopimo s premogom v prah vnaprej).

Vsako leto presaditev ni potrebna: Dovolj je, da geranij presadimo v nov lonec enkrat na 2 leti.

V opombo. Še več, če se rastlina počuti udobno v loncu, presaditve ni mogoče storiti. Dovolj je posodobiti zgornjo plast zemlje.

Pri presajanju geranije bi moral biti njegov koreninski sistem nameščen tik ob stenah lonca.

Kako skrbeti za doseganje veličastnega cvetenja?

Da bi se rastlina počutila prijetno doma, jo je potrebno zagotoviti pravilno in redno nego.

Tu smo podrobno predstavili pravila za nego in gojenje ampelj ali bršljanovega geranija, iz tega članka pa se boste naučili, kako razmnožiti cvet.

Kako zalivati ​​in kako se hraniti?

Geranija ljubi vlago, torej tla v cvetličnem loncu morajo biti vedno vlažna, vendar ne pretirano, sicer bo to prepredeno s plesnijo. Za pospešitev procesa prehajanja vode v tleh je treba ustrezno izbrati drenažo. Pozimi je treba pogostost zalivanja zmanjšati na 2-3 krat mesečno.

Rastline nikakor ne smete škropiti, saj je stik njenih listov z vlago škodljiv: voda lahko prispeva k pojavu gnilobe.

Hranjenje je pomemben del skrbi za pelargonijo. V obdobju cvetenja (od marca do avgusta) rastline je treba gnojila redno (tedensko) uporabljati.

Najprimernejša so mineralna gnojila majhne koncentracije. Optimalno bi moralo biti razmerje dveh mineralov - kalija in dušika s prevlado prvega.

Korak za korakom o postopku obrezovanja rastline

Za sorte ampel obrezovanje ni obvezen postopek. Kljub temu, da bi rastlini dali dekorativni videz, jo lahko občasno izvajamo. Prvi korak je odstranitev vseh porumenelih, starih in zbledelih listov, pa tudi šibkih suhih vej.

Shematično je postopek obrezovanja geranije lahko predstavljen na naslednji način:

  1. Vse veje, ki rastejo navznoter, so odrezane od rastline.
  2. Nato se odstranijo poganjki, ki se nahajajo nad listnimi snopi.
  3. Pazite, da mlade poganjke pripnete, ki se nagibajo na stran.
  4. Vse gole veje režemo.
  5. Vse mlade "žive" veje je treba skrbno prilepiti, da bodo v prihodnjih sezonah oblikovale bujno krošnjo.

Ampelična geranija. Postopek obrezovanja:

Bolezni, škodljivci in druge možne težave

Ob pravilni negi bršljanov pelargonij redko boli, zato je tako pomembno pravočasno gnojiti tla, zalivati ​​rastlino in spremljati svetlobo v prostoru, kjer raste.

Pomoč Da preprečite pojav glivičnih bolezni in zaščitite rastlino pred morebitnim gnitjem, je dovolj, da regulirate gostoto grmovja geranije, tako da ima dovolj prostora za prezračevanje.

V nekaterih primerih Pelargonij lahko dobi sivo plesen ali črno nogo. Ko se pojavi siva plesen, ki je gliva, je treba odstraniti vse liste, ki jih je bolezen prizadela, in rastlino obdelati z nekaj fungicida. V tem primeru je zaželeno zmanjšati zalivanje, prostor pa je dobro prezračen.

Videz črne noge (temnenje stebla) je slab znak. Rastlina se takoj uniči. Vse druge je treba zalivati ​​manj velikodušno, pred sajenjem geranije pa je treba sterilizirati tla.

Poleg bolezni oz. lahko se pojavijo druge težave z geranijo:

  • Porumenelost listov, ki ji sledi upad, kaže na pomanjkanje vlage. V tem primeru je dovolj le povečati količino vode, uporabljene za namakanje.
  • Pordelost listov. Ta položaj je značilen za rastlino, ki je prehlajena. Prepričajte se, da je temperatura v sobi, kjer raste geranija, primerna. Prav tako lonec ne sme biti prehladen (kar se zgodi, ko so v hiši prepih).

Zakaj ne cveti?

Če je ampelični geranij videti zdrav, vendar cvetenje sploh ne pride, lahko z zaupanjem rečemo, da je temperatura nad normalno: rastlino postavite v hladnejšo sobo.

To so vse nianse, ki jih morate vedeti za uspešno gojenje ampeloznih geranijev doma. Vso srečo

Pustite Komentar