V državi gojimo geranije: predvsem sajenje in nego na odprtem terenu, pa tudi fotografijo

Geranium je enoletna ali trajnica rastlinske rastlinske rastline. Steblo je vilicasto in razvejano, višina od 40 do 60 centimetrov. Rože so lahko samotne ali nabrane v socvetjih - odvisno od vrste.

Listi geranije izžarevajo osvežujočo aromo mete ali limone. Zato se ta cvet pogosto goji v hiši, vendar je primeren tudi za odprto tla. Temeljitejše poznavanje s starim znancem bo razkrilo veliko zanimivih dejstev in po možnosti bo v bližnji prihodnosti estetska geranija okrasila vašo kočo.

Večina sort so rastline s povprečno potrebo po vlagi. Poleg tega geranija ni posebno muhasta glede podnebnih razmer, nato pa jo gojijo skoraj po vsej Rusiji. Vendar pa najpogosteje ta cvet najdemo na Kavkazu.

Značilnosti zasaditve

Obstaja mnenje, da je geranija le sobna roža in ni ravno primerna za sajenje v odprto tla. V resnici to sploh ne drži - glede na svoje odlične dekorativne lastnosti in nezahtevnost glede podnebnih razmer oz. Odličen je za krajinsko oblikovanje.

Pogosto se grmovje geranije uporablja za prehod med grmičevjem in kontrastnim grmom.

Pomoč! Poleg dekorativnih lastnosti se geranija v odprtem tleh uporablja za bolj praktične namene. To je posledica strukturnih značilnosti koreninskega sistema - koren ne raste v globino, ampak v širino.

Tako geranija kakor biva prekriva tla. To ščiti tla pred plevelom in izsušitvijo.

Tudi rastlina spodbuja vodno in zračno erozijo na tleh in odlično prispeva k reklamaciji.

Sadite geranije šele po hladnem vremenu. To je najbolje storiti, ko se tla popolnoma segrejejo, torej nekje sredi maja. Prav tako ne bo čudno počakati na prvi topel spomladanski dež, da bodo tla nasičena - takšni pogoji so optimalni za prilagoditev rože.

Če je v zgornjem obdobju že vroče, potem izkrcanje je najbolje izvesti zjutraj ali zvečer.

Priprava cvetja, zemlje in pogojev

Najpogosteje se sajenje geranije v odprto tla pojavi z rezanjem odraslega grma. Pred sajenjem je treba sadike pravilno pripraviti - pecelj je treba držati v spodbudni raztopini in obdelati z aktivnim ogljem. V tem primeru se rastlina po 2-3 tednih lahko prenese v tla.

Če naj bi presadili geranij z oblikovanim koreninskim sistemom, potem je mogoče sajenje opraviti takoj po obdelavi z raztopino.

Kar zadeva tla, je za sajenje primerna lahka, zračna tla. Potrebna bo tudi izvedba pripravljalnih del, in sicer:

 • Če je mogoče, je treba med jesenskim kopanjem zemljo gnojiti z mineralnimi snovmi.
 • Neposredno pred sajenjem je treba tla »zakisati«. Za to je primerna oksalna, citronska kislina ali železov sulfat.

Upoštevajte tudi naslednje:

 1. Tla morajo biti odcedna.
 2. V sadilni jami je treba pripraviti poseben sloj šote, peska in hranljive vrtne zemlje. Takšne mešanice, mimogrede, je mogoče kupiti v posebnih trgovinah.
 3. Globina jame mora biti takšna, da se koreninski sistem prosto prilega, brez omejitev.
Nasvet! Posadite geranije v državi ali na vrtu, ki jih potrebujete na mestu, ki je skrito pred direktno sončno svetlobo. Tla naj bodo topla, ne bo slabo, če že pred sajenjem mine 1-2 pomladnih dežev.

Kako posaditi iz lonca na ulici?

Sajenje rastline je mogoče le, ko so vsa pripravljalna dela zaključena. Če je načrtovana zasaditev odrasle rastline, potem je treba pred sajenjem koren zdraviti s stimulansom. Takšna zdravila morate kupiti v specializiranih trgovinah, uporabljajte strogo po navodilih.

Postopek priprave in iztovarjanja je lahko pogojno predstavljen na naslednji način:

 1. zemljo temeljito zrahljajte, kopajte jo približno 35 centimetrov v globino;
 2. na izkopani površini širimo plast komposta 5-10 cm in ga zmešamo z zgornjo plastjo zemlje;
 3. kopati luknjo zadostne globine (približno 25 cm);
 4. na dno jame položite sloj 1-2 cm debeline peska, šote in hranilnih tal ali iz že pripravljene mešanice;
 5. rastlino nežno potegnite iz posode in jo prestavite v jamo. Prepričajte se, da koreninski sistem ni poškodovan;
 6. nežno potresemo z zemljo in rahlo teptamo;
 7. voda z vodo, vendar ne preveč.

Če nameravate posaditi več cvetov, morate upoštevati optimalno razdaljo med njimi. Za potaknjence - 15-20 centimetrov, za odrasle grmove - 60 cm.

Oglejte si video o sajenju geranije v odprto tla:

Kaj storiti po tem?

Prva dva tedna po sajenju morate zagotoviti, da sonce ne pade na rastlino, z drugimi besedami, grmu morate zagotoviti senco. Tudi bodite pozorni na naslednja priporočila za nego rastlin po sajenju:

 1. tla okoli rastline je treba očistiti plevela;
 2. Tla ne zalivajte in ne pregrevajte. Optimalna temperatura tal za geranije je 15-20 stopinj Celzija;
 3. za zaščito pred paraziti morate uporabiti insekticide;
 4. Ne škropite listov;
 5. treba gnojiti z mineralnimi gnojili vsakih 1-2 tednov;
 6. če so tla suha, potem je hranjenje s tekočo snovjo nemogoče - to bo vodilo do opeklin koreninskega sistema;
 7. pred prvimi zmrzali morate rezati na dolžino poganjkov do 5 centimetrov.

Za gnojilo lahko uporabite naslednje snovi:

 • dušik
 • fosfor;
 • kalij.
Priporočilo! Pripravljene mešanice lahko kupite tudi v specializiranih trgovinah. Poleg univerzalnega lahko v prodaji najdete top preliv za določeno sorto.

Fotografija

Na teh fotografijah si lahko ogledate, kako v odprtem tleh raste geranija:

Možne težave

Če se je rastlina po sajenju začela vedeti ali so se na listih pojavile čudne lise, potem je verjetno, da je cvet prizadela bolezen. V tem primeru morate rastlino obdelati z insekticidi.

Pomoč! Povsem običajno je, da po sajenju geranije v optimalnih vremenskih razmerah prihaja hladno vreme. Ni vedno priporočljivo presaditi rastline nazaj v lonec, saj je to lahko travmatično za sam cvet. V takih primerih morate zemljo okoli grma segreti in cvet prekriti s filmom, tako da nastane mini rastlinjak.

Na splošno, če korak za korakom in pravilno upoštevate vsa priporočila v zvezi s pripravo, sajenjem in nadaljnjo nego rože, potem ne nastanejo težave.

Zaradi dejstva, da je v prvih dveh tednih geranija še posebej ranljiva za parazite, nenadne spremembe temperature in stanja tal, morate skrbno skrbeti zanjo. To bo pomagalo rastlini, da se krepi in raste.

Pustite Komentar