Kako se goji gerbera? Podrobno analiziramo vse metode

Gerberi so veliki cvetovi, ki so videti kot kamilice.

Lahko so različnih barv - rdeča, roza, oranžna, rumena. Gerbera je frotirna ali dvojna. Vse te sorte se razlikujejo po številu cvetnih listov in velikosti.

Nato bomo razpravljali o značilnostih razmnoževanja rastlin. Namreč: kakšni so načini in težave pri tem postopku. Kot tudi, kako skrbeti za to trajnico.

Kaj je to?

Gerbera je trajnica, ki spada v družino aster. Ta vrsta flore ne velja za sobo. Rože lahko rastejo v rastlinjaku ali odprtem tleh, imajo steblo, katerega višina je večja od 0,5 metra. Obstajajo nizke in miniaturne sorte, ki v višino ne presegajo 30 cm.

Gerberi so razširjeni po vsej državi. Obstaja veliko sort take rože. V divjini živijo dobro na Madagaskarju in v Afriki. Zgodovinska domovina rože je Južna Afrika.

Sprva roža ni bila veliko povprašena, saj je veljala za zelo kapricično, vendar je kmalu postala zelo priljubljena - tako profesionalci kot začetniki so jo začeli razmnoževati v različnih državah.

Funkcije širjenja

Razmnoževanje tega cvetja je mogoče tako kot v zaprtih rastlinah. Najbolj zanesljive metode, ki so primerne za dom - s semeni ali delitvijo grma. Semena spomladi posadimo v tla, nakar jih potopimo v škatle in čez nekaj časa presadimo v lonce.

Gerbero je treba oploditi, ko začne rasti. Po tem, ko ga je treba presaditi v lonec. Razmnoževanje z delitvijo grma je težaven posel, treba ga je opraviti zelo previdno. V začetku marca je rastlina razdeljena na več delov, na vsakem grmu ostane 3 liste.

Ko se korenine razrežejo in razkužijo z ogljem. Sadijo jih v ločene posode - zagotoviti morate, da rastne točke ne bodo posute z zemljo. Rast se začne mesec dni kasneje.

Potaknjenci

Rezanje gerbere se lahko izvaja ne le v rastlinjakih, ampak tudi doma. Tak postopek zahteva temperaturo 24 stopinj in visoko vlažnost. Grm je treba izkopati in sprati, nato pa odrezati listno odprtino. Korenček posajen v rastlinjaku.

Iz sinusov kalijo poganjki, ki bodo osnova za potaknjence. Za ukoreninjenje iz močnih poganjkov so pripravljeni potaknjenci. Treba jih je rezati z nožem ob korenu, pri čemer pustimo 1 cm, nato pa jih posadimo v ohlapno mešanico zemlje, na vrhu katere se stisne pesek in perlit, debeline 2 cm.

Pomoč Da bi zagotovili dobro ukoreninjenje, vzdržujemo temperaturo 24 stopinj in vsaka dva tedna preverjajo, ali so se pojavile korenine.

Presaditev se izvede v enem mesecu. V tem času mora biti v sobi visoka vlažnost. Potaknjenci se bolje ukoreninijo, če jih zdravimo s posebnim stimulansom za rast - kalijevim permanganatom in nato ogljem.

Semena

Za pridobitev mlade gerbere se izvaja razmnoževanje iz semen. Najprej morate izbrati sadilni material. Semena lahko dobite z naravno onesnaževanjem rastline. V večini primerov se zrna kupujejo v trgovini.

Pazljivo preučite čas embalaže in datum prejema semen - vplivajo na kalitev gerbere. Izkrcanje se izvaja doma v majhnih zabojnikih. Vlažnost mora biti visoka, da čim prej dosežemo pojav poganjkov.

Gerbera. Setev semen z vrelo vodo in rezultat:

Listje

Če želite razmnožiti gerbero z listjem, morate del stebla odrezati z listom in vozlom, nato pa ga posaditi v toplo zemljo. V enem tednu se bo list uveljavil - treba ga je odstraniti, razdeliti korenino in posaditi.

Ta postopek izvedite od maja do julija, temperatura pa naj bo 25 stopinj. Tako kot pri razmnoževanju semen gerbera tudi pri uporabi listov sortni znaki pogosto izginejo.

Delitev grma

Ta metoda velja za najboljšo za uporabo doma. Delitev se izvaja poleti:

  1. Vrhnja tla se previdno odstrani, korenine se razkrijejo in se razrežejo, loči jih na dva dela.
  2. Mesto zareza je posuto z ogljem in suho zemljo. Nega v takšnih pogojih je zalivanje vzdolž robov lonca.
  3. Ko se v rastlini oblikujejo nove korenine, jo previdno odstranimo in razdelimo na dva dela, nato pa posadimo v lončke. Cvetijo naslednje leto.

Možne težave

Pri skrbi za gerbero je nujno poslušati mnenja strokovnjakov - to vam bo omogočilo, da doma gojite zdravo rožo (o tem, kako naj skrbijo domače gerbere v loncih, pa tudi o tem, kako oživljati rastlino, preberite tukaj, iz tega članka pa boste izvedeli o sajenju oz. gojenje cvetja na vrtu). Zelo začetniki imajo pogosto težave pri tej zadevi, vendar jih je enostavno odpraviti:

  • Če je gerbera nehala rasti, potem morate povečati njeno dnevno svetlobo. Če je veliko svetlobe, rastlina preneha rasti in ne rodi cvetov. Najbolj veličastno cvetenje se zgodi od avgusta do novembra.
  • Če rastlina ne cveti, je morda v mirujočem obdobju (tukaj lahko ugotovite, kdaj in koliko gerberov cveti in zakaj jih ne). Pogosto traja približno tri mesece.
  • Velik lonec lahko povzroči, da rastlina neha cveteti in rasti. Lahko ga presadite v drug lonec.
  • Obilje listov, vendar pomanjkanje cvetov. Potrebno je narediti gnojila in opraviti več prelivov s kalijem. Potem ko bi se moralo stanje spremeniti.

Porodna oskrba

Pri razmnoževanju gerbere morate biti zelo previdni - Tudi majhna napaka lahko vsa prizadevanja zmanjša na nič. Takšna rastlina izvira iz tropov, zato je pomembno ustvariti podobne pogoje za njeno rast in razvoj.

Pozor! Ne pretiravajte z vlago, saj je rastlina zelo šibka in potrebuje posebno mikroklimo.

Samooskrba in razmnoževanje sta zelo preprosta. Skrb za različne vrste gerbere je enaka, vendar ima tudi nekaj težav - poskrbite za rastlino pred neposrednimi sončnimi žarki. Spomladi lahko na steklenem balkonu hranite lonec gerbere.

Pozimi ne morete storiti brez dodatne svetlobe, saj je cvetenje odvisno od tega. Še posebej obilno cvetenje se pojavi jeseni, poleti pa prihaja obdobje počitka - cvet aktivno pridobiva zeleno maso.

Sklep

V zaključku velja omeniti, da razmnoževanje gerbere ni za vsakogar. Če pa se odločite za samostojno gojenje in razmnoževanje takšne rastline, ne pozabite upoštevati vse značilnosti. Pomembno je izbrati pravi način razmnoževanja in delovati strogo v skladu s tehnologijo.

Oglejte si video: Dr. Greger's Daily Dozen Checklist (Januar 2020).

Pustite Komentar