Pravila za nego rože ali Zakaj se listi orhideje posušijo?

Lepoto orhidej včasih pokvarijo neprijetne bolezni. Lahko so počasni listi, propadanje pecljev, listne uši in druge negativne posledice nepravilne nege.

Toda pogosto se zgodi, da se po videzu v zdravi rastlini listi začnejo sušiti. Tak signal pomeni, da je treba sprejeti nujne ukrepe, sicer lahko rastlina umre. V tem članku bomo razmislili o razlogih za sušenje listov orhideje, kako se spopasti z njim in preventivnih ukrepih za zdravje cvetov. Oglejte si tudi koristen video o tej temi.

Kako se težava manifestira in s čim grozi?

POZOR!: Običajni, zdravi listi imajo bogato zeleno barvo. So prožni, gosti in gladki. Bolniški list se pred sušenjem najprej začne rumeno obarvati. To se lahko takoj pokaže v velikem obsegu ali pa se začne z manjšimi spremembami.

List se na konicah začne sušiti, pri čemer nastane grda, krhka skorja. Barva takega lista je svetlo peščena ali temneje rjava. Se pa tudi zgodi, da postopek najprej prizadene sredino lista, spominja na opekline ali madeže.

Vsako poslabšanje videza rastline je samo po sebi slab signal. Suhi listi predstavljajo nevarnost predvsem zato, ker težava s cvetom lahko vpliva na zdravje sosednjih rastlin. Prav tako mnogi ne pripisujejo pomena sušilnemu listu, kar pomeni, da bo bolezen ali neugodni pogoji uničili cvet - zamujen bo čas za okrevanje.

Listi orhideje se lahko posušijo v nekaj urah, zato rastline ne odlašajte z rehabilitacijo.

Zakaj listi porumenijo in kako oživiti rastlino?

Če se je zgodila takšna nadloga, potem ne bi smeli biti panike, ker lahko naravni proces umiranja postane vzrok. V tem primeru orhideja posuši samo en spodnji list, vsi ostali pa ostanejo zdravi in ​​močni. Po popolnem sušenju ga lahko preprosto odstranite in takrat bo rastlina dala nov list. Vredno je vedeti, da je življenjski cikel listja orhideje v povprečju 2-3 leta.

Toda v večini primerov ni vse tako rožnato. Resnično obstaja težava in jo je treba nujno rešiti, dokler se vsi preostali listi ne posušijo.

Najprej pa morate ugotoviti, zakaj se začnejo sušiti. Lahko jih je več:

 1. Pomanjkanje vlage. Zlasti pozimi, ko grelne naprave delujejo, je orhideja nagnjena k dehidraciji. Vlaga iz zraka hitro izhlapi in rastlina nikamor ne sprejme potrebnih snovi. Z isto težavo se lahko srečamo poleti, ko je orhideja na južnem oknu - nevarnost, da bi dobili opekline, je zelo velika.
 2. Sprememba kraja. Ta cvet je zelo občutljiv in se lahko celo odzove na minimalne življenjske pogoje. Včasih je dovolj, da orhidejo preuredite na sosednjem okenskem pragu in tam se list začne sušiti. To je preprosta reakcija na stres - v tem primeru je treba cvet skrbno nadzorovati.
 3. Napačno zalivanje. Če rastlino namaknete nesistematično, je verjetno, da se bo slej ko prej začela posušiti. Pomanjkljivost, pa tudi presežek zalivanja lahko privede do dejstva, da se listi začnejo sušiti. Šele v prvem primeru so listi prvo znamenje, nato pa v drugem so že zadnja stopnja, ko korenine orhideje ne morejo več zagotoviti priliva vlage.POMEMBNO: Prekomerna uporaba gnojil lahko povzroči to težavo. Presežek hranilnih snovi je prav tako škodljiv kot njihova odsotnost.
 4. Slaba razsvetljava. Drug razlog je lahko pomanjkanje svetlobe. Orhideja potrebuje dolgo dnevno svetlobo, saj pozimi zaradi pomanjkanja pogosto trpi.
 5. Škodljivci. Morda so najnevarnejši vzrok suhi listi zajedavci. Pojavijo se lahko ne samo na listih ali socvetjih, temveč tudi v samem substratu. Če obstaja težava, vendar očitnih razlogov ni bilo mogoče najti, je smiselno natančno preučiti korenine in tla.

Ko ugotovite razlog, da se listi posušijo, lahko nadaljujete z oživljanjem rastline.

S pomanjkanjem zalivanja je treba povečati njegovo količino. Cvetlični lonec lahko eno uro spustite tudi v toplo vodo, nato pa ga pustite, da se odteče in cvet postavite na prvotno mesto. Bele korenine v tem primeru signalizirajo pomanjkanje vlage, vendar jih ne bi smeli odrezati.

Če je težava resnejša, sledite navodilom:

 1. Preglejte cvet.
 2. Če odkrijete škodljivce, odstranite prizadeta območja rastline.
 3. Orhidejo zdravite s posebnimi spojinami: Altellik (listne uši, belke in druge žuželke), Karbafos (proti enakim, vendar brez zaščitnega učinka), BI 58 (univerzalno zdravilo).
 4. Presadite v čisto podlago.
 5. Med zdravljenjem se orhideja ne sme hraniti z gnojili.

Če je vzrok suhih listov v gnilih koreninah, bodo potrebna bolj zapletena dejanja.:

 1. Cvet nežno potegnite iz lonca in odstranite odvečne koščke podlage.
 2. Z razkuženim nožem obrežite mrtve (gnile) korenine.
 3. Rezino potresemo s pepelom ali ogljem.
 4. Odstranite odmrle (suhe) liste in prav tako obdelajte z ogljem.
 5. Rastlino postavite v suh substrat.
 6. Kasneje zmanjšajte količino zalivanja.
NASVET: Odstranjevati je treba le zakrnele, rjave korenine, ki imajo raznoliko strukturo.

Oglejte si video o vzrokih porumenelosti listov orhideje in kako jih odpraviti:

Preprečevanje

Preprečevanje obsega predvsem izpolnjevanje pogojev pridržanja. Za udobno rast potrebujejo orhideje:

 • Vlažnost 70-80%.
 • Pravilno izbrana podlaga.
 • Razpršena sončna svetloba ali fluorescenčna sijalka.
 • Temperaturni režim je 17-24 stopinj.
 • Razumno zalivanje. Prepričan znak je posvetlitev korenin.
 • Pravočasno presaditev v nova tla.
 • Sistematični pregled obrata.
 • Zmerno vrhunsko oblačenje.

Ko se bodo upoštevala vsa pravila, se bo rastlina počutila odlično in ne bo težav s sušenjem listov.

Ampak, če se je razvila takšna situacija, potem si morate zapomniti, da lahko orhideja, čeprav kapricična, vendar precej trdožive, obnovite cvet tudi v odsotnosti običajnega koreninskega sistema. Rastline zato ne mečite ob prvih znakih bolezni, veliko bolje je odpraviti težavo in nato uživati ​​v čudovitem cvetenju te eksotične lepotice.

Oglejte si video: DESNI KLIK Istok Pavlović - Ljudi u kladionicama zarade više novca nego na poslu. . (April 2020).

Pustite Komentar