Priporočila, kdaj je bolje presaditi azalejo in kako to storiti

Azalea je precej zapletena rastlina. Lepa je, a zelo razpoložena. Če želite doma vsebovati azalejo ali, kot jo imenujejo tudi rododendron, morate biti potrpežljivi.

Ustvariti mora ne le udobne pogoje, ampak tudi upoštevati značilnosti vsebine. Poleg tega bo potrebno veliko teoretičnega in praktičnega znanja.

V članku bomo razumeli, kdaj je treba azalejo presaditi, ali jo je mogoče storiti med cvetenjem, kakšen je algoritem ukrepov.

Značilnosti presaditve azaleje

Rastlino je treba ponovno zasaditi po prvem cvetenju. To naredite, da vidite stanje korenin in spremenite zemljo. Na naslednji stopnji je priporočljivo presaditi azalejo enkrat na leto. To velja za mlade osebke. Stare rastline je mogoče obnoviti v treh do štirih letih.

Pred presajanjem morate odrezati posušene poganjke, peclje, dodatne veje, ki so se že posušile. Posebno pozornost je treba odstraniti koreninam. Da jih med presaditvijo ne poškodujete, morate biti izjemno previdni. V tem primeru je priporočljivo hraniti čim več zemlje na koreninah, da se izognete poškodbam. Če je rastlina presadila pravilno, potem bo v prihodnosti navdušila z obilnim in veličastnim cvetenjem.

Pomembno! Azalea ima zelo občutljiv koreninski sistem, ki ima svojo mikrofloro. Če je koren poškodovan, bo rastlina umrla.

Presaditev azaleje je potrebna le v skrajnem primeru. Rastlina ne mara tega postopka. Razlog je lahko slabo stanje tal (propadanje), pa tudi zaraščanje koreninskega sistema, če lonec postane premajhen. Priporočljivo je, da cvetov po nakupu ne presadite čim dlje. Potrebuje prilagoditev.

Kateri je najboljši čas za to?

Azaleje v nobenem primeru ne smemo presaditi pozimi, saj je to obdobje počitka, upočasnijo se vsi procesi, brsti polagajo in rastline so v mirujočem stanju.

Če cvet ponovno posadimo pozimi, potem bo to najverjetneje vplivalo na cvetenje. Ali pa sploh ne bo prišel, ali pa bo šibek in slab. Zimska presaditev azaleje je velik stres in tveganje.

Na vprašanje, spomladi ali jeseni je bolje, da azalejo presadimo na drug kraj, ali je to mogoče storiti na primer oktobra? najugodnejše obdobje za presajanje je pomlad. Namreč - konec cvetenja. Šele potem, ko rastlina zbledi, jo lahko presadimo.

Presaditev med cvetenjem in brstenjem je zelo nezaželena. Običajno je to konec junija - začetek avgusta. Presaditev azaleje med cvetenjem ali polaganjem brstov je možna le v zadnjem primeru.

Med cvetenjem rastline porabijo veliko energije in vitalnosti. Če azalejo presadimo v tem obdobju, potem bo zanjo to dvojno breme. To ogroža odvajanje cvetov in bolezni, včasih pa tudi smrt.

Če je treba rastlino še presaditi, je treba pred tem obrezati cvetove in peclje. Prav tako je treba rezati suhe poganjke in liste, da se obremenitev čim bolj zmanjša.

Postopek

Pred presaditvijo rastline je treba pripraviti:

 1. Odrežite cvetna stebla, suhe vejice, zbledele rože.
 2. Olupite posušene liste.
 3. Da bi spodbudili ukoreninjenje, dajte v posodo z raztopino "Kornevin" ali "Cirkon".
 4. Popolnoma očistite korenine med presaditvijo ni potrebno.
 5. Lonec za presaditev naj bo 2-3 cm širši in visok kot prejšnji. Nato drenažo postavite v lonec. Na vrh lahko postavite borovo lubje in nato potresete zemljo.
 6. Na sredino lonca je postavljena rastlina in skrbno prekrita s substratom. V tem primeru morate poskusiti, da ne poškodujete korenin. Potem je treba preostali prostor prekriti s podlago in previdno zatreti.
 7. Po presaditvi cvet obilno zalivamo z vodo. Po presaditvi azalejo zalivamo z razmakom 4 dni, cvet pa škropimo s cirkonom ali Epinom. Tudi azalejo zaščitite pred prepihom.
Bodite pozorni! Pri presajanju bazalnega vratu v nobenem primeru ne morete poglobiti, to ogroža smrt rastline.

Preberite si, kako presaditi azalejo doma.

Oglejte si video o pravilni presaditvi azaleje:

Nadaljnja oskrba

Po presaditvi je treba azalejo obilno zalivati. V tem obdobju ji mora zagotoviti dobro osvetlitev. Toda hkrati mora biti svetloba razpršena. Mesto, kjer bo cvet, mora biti toplo in dobro osvetljeno.

Treba je spomniti, da je cvet po presaditvi oslabljen. Torej, vsaka obremenitev je kontraindicirana zanj: neposredna sončna svetloba, prekomerno hranjenje, prelivanje.

Če rastlino presadimo napačno, je tehnologija kršena, potem bo to zagotovo vplivalo na njeno stanje.

Kaj pomeni nepravilna presaditev:

 • Neprimerno obdobje (cvetenje, brstenje, mirovanje).
 • Neprimerno zemljišče.
 • Poškodba korenin med presaditvijo.
 • Poglobljanje korenine vratu med presaditvijo.

Kršitev vsakega izdelka vodi do negativnih posledic za rastlino. Lahko bi bilo:

 1. Gnitje korenin.
 2. Bolezni korenskega materničnega vratu.
 3. Odmetavanje listov.
 4. Sušenje listov.
 5. Pomanjkanje cvetenja.

Če rastlino presadimo po vseh pravilih, potem se bo še nekaj časa počutila slabo. Proces prilagajanja se nadaljuje. Če je bila tehnologija motena, potem bo ta postopek težaven in boleč. Enako velja za napačno obdobje presaditve.

Boj proti posledicam napačnega postopka

Vse je odvisno od tega, kaj je bilo storjeno narobe in kakšne so bile posledice. Pod posledicami lahko mislimo na vsako odstopanje od norme v stanju rastline. Razmislimo o več možnostih:

 • Nepravilni datumi presaditve (med cvetenjem, brstenjem med mirovanjem). Če iz nekega razloga cvet presadimo v neprimernem obdobju in se kažejo posledice (ni cvetenja, lisice se odvržejo itd.), Je treba obremenitev na njem zmanjšati.

  Če želite to narediti, obrežite brsti, cvetove, peclje (če obstajajo), posušene liste in veje. Nato se cvet postavi na toplo in svetlo mesto. Hkrati režim hranjenja in zalivanja ostaja standard. Moram skozi prilagoditev. Če obstajajo manifestacije katere koli bolezni, potem morate opazovati simptome in sprejeti ustrezne ukrepe.

 • Poškodba korenine. Če bi bile korenine poškodovane, morda rastlina ne bo mogla rešiti. Lahko pa poskusite. Če želite to narediti, odrežite potaknjence za naknadno ukoreninjenje. To se naredi v primeru smrti rastlin. Potaknjenci se lahko ukoreninijo in iz njih dobimo mlado azalejo.

  V tem primeru je treba rastlino samo zalivati ​​s heteroauksinom. To gnojilo naj bi spodbudilo rast korenin. Spada med organska gnojila, ima visoko biološko aktivnost. Takšno dejanje bo pomagalo shraniti koren.

 • Neprimerno zemljišče. To je polno pomanjkanja hranil. Če azalejo presadimo v navadno zemljo z vrta, potem jo bomo najverjetneje morali presaditi.

  Pomembno! Običajna tla so za azale popolnoma neprimerna.

 • Poglobitev bazalnega vratu. To lahko povzroči gnitje. V večini primerov cvet odmre.
 • Označite okužbo in okužbo. To se lahko zgodi, če instrumenta pred presaditvijo ne boste sanirali. Da bi se znebili rože klopa, ga je treba oprati z milnico in oprati pod toplo prho. Nato razpršite z raztopino Aktelika (insekticidna raztopina širokega spektra). Raztopino razredčimo v deležu 1 ml na liter vode.
 • Fusarijevo venenje. Njegov vzrok je goba fusarium. Običajno se prinese med presaditvijo. Glive so lahko v tleh, pa tudi na instrumentu (če instrument ni steriliziran). Za bolezen je značilno venenje in sušenje listov.

  Če se najde takšna volja, je treba zdraviti na naslednji način:

  1. Polijte z "Fundazole."
  2. Čez nekaj časa izpustite raztopino antibiotika (katero koli).
  3. Čez nekaj časa svetlo roza raztopina kalijevega permanganata. Hkrati je treba karanteno hraniti v svetlem in hladnem prostoru.
  4. Trichodermin je treba dodati v tla, da se prepreči ponovno pojavljanje glive.

Torej, preučili smo, kdaj in kako presaditi azaleje, ali je to mogoče storiti s cvetočo rastlino. Presaditev azaleje je težavna in spretna zadeva. Na to morate biti pripravljeni, da bo prišlo do napak in jih bo treba odpraviti. Bodite potrpežljivi in ​​pridobite čim več informacij. Navsezadnje so rastline precej nenavadne. Upoštevajte pravila za presaditev in nego. In potem bo vaša roža vedno zdrava, cvetoča in veličastna.

Oglejte si video: Kako se lahko revež pripravi na težke čase? Jože Vetrovec (Februar 2020).

Pustite Komentar