Uporabna in nevarna sansevieria: ali je mogoče obdržati rožo v notranjosti stanovanja?

Na vprašanje: "Ali je Sansevieria mogoče zgraditi doma?" Izkušeni pridelovalci cvetja vedno odgovorijo pritrdilno. Ta, na prvi pogled skromna in nepregledna rastlina, se skriva v "košarah" več kot eno prijetno presenečenje za svojega lastnika.

Cvet ne potrebuje posebne nege, zlahka se razmnožuje, stabilno prenaša napake neizkušenega začetnika, lep okras doma in očisti zrak kot filter. O vseh prednostih in slabostih lepe rastline se lahko naučite z branjem članka.

Opis in kemična sestava rože "ščuka"

Sansevieria ali "Ščukov rep" je zelnata trajnica iz družine Dracenov. Ima močne korenike, goste usnjene liste s svetlimi in temnimi črtami, dišeče cvetove, zbrane v čopičih. Dobro raste tako doma kot v divjini.

Sestava sansevieria vključuje naslednje koristne snovi:

 • Abamagenin
 • Organske kisline.
 • Hemolitični sapogenin.
 • Saponin.
 • Eterična olja.

Rastlina ima choleretic, izkašljevalne, diahoreticne in diuretične lastnosti. Sredstva na osnovi korenin in listov se spopadajo z vnetji in glivicami, lajšajo bolečino, zdravijo rane in pomagajo pri zdravljenju virusnih bolezni.

Tudi sansevieria prispeva k:

 1. povečati obrambo telesa;
 2. izboljša prebavila;
 3. odpravlja krvavitve;
 4. normalizira delovanje osrednjega živčnega sistema;
 5. pomaga pri soočanju s številnimi boleznimi (SARS, gripa, otitis media, rinitis, stomatitis, cistitis, akne, adneksitis).
Pomembno! Prepovedana je uporaba rastline ali pripravkov, ki temeljijo na njej, brez soglasja zdravnika! Ne morete jih dajati nosečnicam, doječim, majhnim otrokom, ljudem s posamezno nestrpnostjo do komponent. Narodni recepti ne nadomeščajo zdravil, ki jih je predpisal zdravnik, ampak so le dodatek k tradicionalnemu zdravljenju.

Več informacij o koristih in nevarnostih rože najdete tukaj.

Fotografija

Nadaljnje fotografije lahko vidite, kako rastlina izgleda:
Ali ga lahko držim doma?

Razmislite, kako lahko Sansevierja umestite v domačo notranjost in v katerih primerih je rep ščuke nezaželeno hraniti v stanovanju.

Kje bo cvet najbolje izgledal?

Izbira mesta za novega zelenega hišnega ljubljenčka ljubitelj cvetja v večji meri vodi njegov lastni instinkt in želje. Okenska polica ali polica na zadnji strani prostora za večino sort sansevierije ni pomembna. Lastnik mora upoštevati samo, kako se novi prebivalec odziva na prepihe.

V katerih primerih je to rastlino neželeno hraniti doma?

Ob upoštevanju previdnosti ni neposrednih kontraindikacij. Če pa so v hiši izredno radovedni in aktivni majhni otroci, ki jih morda trmasto zanima cvet, je bolje, da z nakupom te rastline nekoliko počakate. Enako velja za hišne ljubljenčke. Vse mačke zapored navajene na to, da grizijo pomanjkanje vitaminov, pričakujejo črevesno razjedo, bruhanje in dermatitis. To velja tudi za pse in ptice.

Je rastlina strupena ali ne in v katerih primerih je nevarna?

Listi Sansevieria vsebujejo saponine, ki so v velikih odmerkih nevarni.

Pomoč! Saponini so kemikalije, sestavljene iz aglikona in ogljikovih hidratov. So strupene za hladnokrvne živalske vrste.

Človek, ko se je naučil izolirati saponine iz vira naravnih surovin, jih uporablja na različnih področjih delovanja:

 1. Dodajajo jih penastemu sredstvu gasilnih aparatov, milu, nekaj pijač (kot je pivo) in slaščicam (halva).
 2. Uporabljajo se pri izdelavi številnih medicinskih izdelkov, prehranskih in prehranskih dopolnil.

Majhnih otrok in domačih živali ne smete pustiti v rastlino!

Kako se zaščititi?

Upoštevati je treba naslednje varnostne ukrepe:

 • Pri presajanju cveta, obrezovanju in ukoreninjenju pripravite tesne rokavice. Ni priporočljivo delati z golimi rokami.
 • Zaščitite oči in sluznico pred kapljanjem soka.
 • Obrezane dele rastline je treba takoj uničiti.

Kaj storiti, če je strup dobil na koži, v telesu, v očeh?

 1. Zastrupitev s sokom lahko spremljajo slabost in bruhanje, driska, pretirano slinjenje, pekoč občutek v grlu in bolečina. Ob prvem znaku bi morali izzvati bruhanje, nato dati porcijo aktivnega oglja in obvezno poklicati rešilca.
 2. Če vam kapljice soka padejo v oči, jih je treba čim prej sprati s čisto vodo sobne temperature. Če občutek nelagodja ostane - ne pozabite obiskati okulista.
 3. Stik s kožo ne povzroča nobenih negativnih reakcij.

Ne bojte se gojiti sansevieria - ni tako strašljivo, kot se zdi na prvi pogled. Prisotnost njegovih strupenih lastnosti je posledica poskusa rastline, da se zaščiti v okoliškem svetu, zato lastnika ni v nevarnosti, če bi do komunikacije s to eksotično rožo pristopil previdno in spoštljivo. Spustite prazne strahove in uživajte v lepotah darov Matere narave.

Pustite Komentar