Fikcija ali resničnost - vrtnice z zelenimi brsti? Zgodovina, opis sort in pravila umeščanja

Narava in človek že vrsto let poskušata izpopolniti vrtnico. Kraljica rož je ovekovečena v legendah, pesmih, pravljicah in pesmih. Cvetni listi sodobne vrtne vrtnice so okrašeni z različnimi odtenki: modri, vijolični, črni in celo zeleni.

Grmovje s popki takšnih nestandardnih cvetov je danes okrašeno z gredicami, cvetličnimi gredicami in sprednjimi vrtovi, nekatere sorte zbirajo elegantne poročne šopke. V tem članku upoštevamo sorte zelenih vrtnic z njihovim opisom, pa tudi zgodovino njihovega videza.

Resničnost ali fikcija?

Zelene vrtnice so danes resničnost. Ni toliko grmovnic vrtnic z brsti zelenega odtenka in nekateri se sploh ne zavedajo svojega obstoja. Zelene vrtnice so lepe in izvirne in postanejo prava okras katerega koli cvetličnega vrta. Vendar pa zelene lepotice praktično ne izžarevajo običajne lahke arome, ki je značilna za druge sorte te kraljevske rože.

Zgodba o videzu

Prvo vrtnico z zelenimi brsti je leta 1782 med enim poskusom vzrejal nizozemski botanik Mayer. Vzrediteljica je izvedla en eksperiment, med katerim je cvetni list bele sence odvesel divjega ogrca na panje. Čez nekaj časa je na grmu zacvetel brst z bledo zelenimi cvetnimi listi, vendar brez običajne arome. Takšen dogodek v zgodovini izbora je postal prava senzacija in razbil vse stereotipe o tem, kakšne barve naj bo vrtnica.

Pomoč! V celoti zelene vrtnice ne more dobiti noben vzreditelj na svetu.

Vrste in sorte: opis s fotografijo

Tukaj si lahko ogledate fotografije sort vrtnic z zelenimi cvetnimi listi:

Hibridni čaj

Ta skupina vrtnic je bila leta 1976 razdeljena v ločen razred. Za osnovo je vzela vrtnica La France, vzrejena s križanjem popravil in čajnih vrtnic. Hibridne sorte čaja so idealne za okrasitev cvetličnih postelj, cvetličnih postelj, vrtnih parcel. To je ena najbolj priljubljenih skupin med zelenimi vrtnicami. Glavna razlika med čajno-hibridnimi vrtnicami je v tem, da cvetijo neprekinjeno vse poletje.

Sorte za ulico:

 • Super zelena.
 • Mitos.
 • Sv. Patrick's day.
 • Meglice.

Raznolikost St. Patrick's Day:

Klimmerji

Plezalci spadajo v skupino plezalnih vrtnic. Dobili so jih s križanjem vijugastih sort s hibridnim čajem, preoblikovanjem in čajnimi vrtnicami, pa tudi z nekaterimi sortami vrtnic iz razreda floribunde. Plezalci se uporabljajo kot okras za gazebose, fasade hiše, balkone, ograje. Plezalci imajo podolgovate veje - od enega in pol do pet metrov, ki zelo hitro rastejo.

Plezalni brsti cvetijo v cvetovih s premerom več kot 4 cm, ki so zbrani v gostih odprtih socvetjih. Vrtnice te skupine cvetijo dvakrat na sezono. Kraimberjev pop v svoji strukturi je podoben čajno-hibridnim sortam.

Sorte za ulico:

 • Elfe
 • Aelita

Tako izgledajo vrtnice Elfe:

Miniaturna

Leta 1810 so vzorce miniaturnih vrtnic prvič v Evropo pripeljali s Kitajske. Veliko pozneje so po zaslugi rejcev iz Španije, Nizozemske in Amerike vzrejali veliko različnih sort teh majhnih vrtnic. Miniaturne vrtnice so odlične za okrasitev obrob, cvetličnih postelj, vrtnic. Prav tako se pogosto uporablja za dekoriranje balkonov, za gojenje v posodah in doma v loncih. Pogosto se uporabljajo za cepljenje proti bolisom in se uporabljajo tudi kot gumbnice.

Raznolikost za dom: Zeleni led.

Sorte za ulico:

 • Zelene oči.
 • Zeleni diamant.
 • Zeleni led min.

Zelene oči stopnje:

Floribunda

Vrtnice floribunde so bile vzrejene s križanjem hibridnih čajnih, muškatnih oreščkov in polentovih vrtnic. Ime floribunda pomeni obilno cvetenje. To je lepa, dolgo cvetoča rastlina, odporna na prehlad in bolezni. Ta razred je zelo nezahteven in okrašen, ima velika socvetja. Vrtnice floribunde imajo neprekinjeno obdobje cvetenja.

Sorte za ulico:

 • Greensleeves.
 • Sheila Mac-Queen.
 • JADE.
 • Čudovito zelena

Greensleeves razreda:

Ameriška vzreja

Vrtnice ameriške selekcije imajo veliko skupnega s čajnim hibridom. Ameriški rejci so v delu na skupini uporabili sodobne in stare sorte vrtnih vrtnic. Ta skupina vrtnic je zelo trdožive in drugačne:

 1. hitra rast;
 2. močan pecelj;
 3. odpornost proti zmrzali;
 4. vzdržljivost za bolezni in škodljivce;
 5. dolgo in nevihtno cvetenje.

Sorte za ulico:

 • Zeleni čaj.
 • Limonada
 • Wimbeldon.

Zeleni čaj sorte:

Uporaba v krajinskem oblikovanju

Pri sajenju zelenih vrtnic na cvetličnih gredicah strokovnjaki priporočajo, da bodite pozorni ne le na kombinacijo barv, temveč tudi na botanično združljivost gojenih rastlin.

Ne sadite zelenih vrtnic poleg gladiolov in dalije, saj se te kulture lahko zatirajo med seboj!

Pri oblikovanju cvetličnih postelj in vrtnic vrtnarski oblikovalci pogosto uporabljajo vrtnice Green Ice. Razrasla in razvejana rastlina svetlo zelene barve ne raste več kot pol metra, tako v širino kot v višino. Ta grm je zelo kompakten in idealen za okrasitev sprednjega roba robnika in izgleda lepo posajen vzdolž vrtnih poti.

Je pomembno! Da bi čim bolj spodbudili ponovno cvetenje zelene vrtnice, je treba takoj pobrati zbledele brsti.

Vrtnice zelenega odtenka izgledajo zelo lepo na eni cvetlični postelji poleg viole, lobelije, brahicoma, nizkih klinčkov, svetlo modrega špranca, verbene, geranije "balerine". Ko okrasite cvetlično posteljo ali cvetlično posteljo poleg roza zelenega grma, krajinski oblikovalci priporočajo zasaditev zimzelenega trnastega otoka, obsijanega z rdečimi jagodami. V paru z vrtnico nenavadne barve izgledajo zelo dekorativno.

Prostor med zelenimi odtenki roza grmovja lahko zapolnite z rastlinami, kot so:

 1. sivka;
 2. timijan
 3. yarrow "ptarmika";
 4. honekholloa;
 5. Falaris
 6. loša;
 7. lofant;
 8. žajbelj;
 9. origano.

Reja in skrb za zelene vrtnice ni enostavno in mukotrpno delo. Vendar pa bo nagrada za skrb in trdo delo šik popki, ki presenetijo v svoji lepoti in raznolikosti. Ne zavračajte rasti kraljice cvetov nenavadnega odtenka zaradi njene kapricične nagnjenosti in občutljivosti na temperaturo okolice.

S pravilnim izborom in nego, bo grm vrtnic zagotovo zrasel in razveselil lastnika s hitrim in dolgim ​​cvetenjem. Kljub temu, da vrtnice zelenih odtenkov praktično ne izžarevajo arome, bodo zagotovo pritegnile pozornost drugih in okrasile katero koli cvetlično posteljo ali vrtno parcelo.

Pustite Komentar