Kaj bo pomagalo ohranjati zdravje dreves citrusov: kako zalivati ​​limono, tudi doma v loncu?

Gojenje citrusov doma je mogoče le, če se upoštevajo določena pravila zalivanja rastline.

Pravilna nega je ključ do lepega in zdravega drevesa. Nevednost, kako zalivati ​​limono, lahko negativno vpliva nanjo ali izzove bolezen.

Za zdravje in lepoto citrusov je pomembno upoštevati režim zalivanja. Če upoštevate le nekaj preprostih pravil, bo limona navdušila ne samo s svojim videzom, temveč tudi s plodovi.

Kako pogosto zalivamo limono?

Pomembno je, da limono namakamo po potrebi, glavna stvar pa je pravilnost. Rastline ne bi smeli puščati brez vode zelo dolgo, vendar je tudi ne smete zlorabljati.

Pogostost namakanja je odvisna tudi od temperature zraka. V toplih obdobjih leta je treba limonino drevo zalivati ​​1-2 krat na dan, v hladnih obdobjih pa 2-3 krat na teden.

Zelo pomembno je upoštevati zgornje pravilo o pogostosti zalivanja, saj je od tega odvisno dobro počutje rastline.

Vpliv temperature zraka in letnega časa

Kako pogosto je priporočljivo zalivati ​​limono poleti in pozimi, tudi doma? Pozimi je bolje, da zemljo navlažite zvečer: ponoči bo rastlina bolje zapolnila pomanjkanje vode. Poleti se citrusi zalivajo zjutraj in zvečer, saj je temperatura zraka nižja, ni žgočega sonca in vlaga nima časa izhlapeti.V topli sezoni citrusi potrebujejo več vlage, zato rastlino namakajo bolj obilno poleti kot pozimi.

Rastišče

Spomladi in poleti lahko notranjo limono odnesemo na vrt ali na balkon. Na prostem pri temperaturi nad +29 stopinj bo rastlina dobila več toplote in svetlobe od sonca. Zunanja citrusna drevesa zalivamo z veliko vode, saj vlaga na ulici izhlapi hitreje kot pri sobni temperaturi.

Kdaj citrusi potrebujejo vlago?

Če želite razumeti, da je treba rastlino zalivati, vzemite majhno pest zemlje iz korenin in jo stisnite s prsti. Če se zemlja drobi, potem citrusi potrebujejo vodo, in če se drži, potem je dovolj vlage. Ali lahko drevo zalivate tako, da pogledate barvo zemlje: suha tla so siva.

Bodite pozorni na težo lonca: s suho zemljo tehta bistveno manj kot z mokrimi. Če se listi zlagajo v čoln ali poganjki postajajo dolgočasni, potem je to tudi zanesljiv znak, da rastlina potrebuje vodo.

Uporaba vode

Pri negi citrusov mora biti voda poseben pomen, saj tekočina, ki ni primerna za namakanje, drevo ubije. Najbolj primerna za namakanje je dežna ali talina. V nobenem primeru ne smete vlažiti tal z vodo iz pipe. Vsebuje klor, apno in druge snovi, ki škodujejo rastlini.

Voda iz pipe vsebuje mineralne soli, ki tvorijo obloge na površini zemlje, kar moti absorpcijo elementov cinka, železa in mangana.

Z njihovim pomanjkanjem začne drevo boleti ali upočasniti rast. Če je po zalivanju zgornja površina pokrita s plesni ali belim premazom, potem tekočina ni primerna za agrume.

Ali ga je treba braniti?

Obstaja več možnosti za pripravo vode, primerne za namakanje:

 • Sedimentacija vode - Eden najbolj učinkovitih načinov, kako narediti vodo varno za limono. Vodo iz pipe izlijte v posodo s širokim vratom in jo pustite 24 ur. V tem času bo klor in apno zapustila tekočino. Tako rastlini ne bo škoda.
 • Filtriranje. Vodo iz pipe dovedite skozi filter, nato se bo očistila več nečistoč in škodljivih snovi. Takšna tekočina lahko neškodljivo zaliva rastlino.
 • Vrelo. Zavremo vodo in ohladimo na sobno temperaturo. Tako ne bo škodljivih nečistoč, zmanjšala pa se bo količina kisika, koristnega za rastline.

Optimalna stopnja

Idealna temperatura vode je 2-3 stopinje nad temperaturo okolice. Toda škodljivo je, če limono nalijemo čez 35 stopinj.

Je treba kaj dodati?

 1. Če dodate nečistoče, bo voda tudi zmehčala in uničila škodljive snovi. Dodate lahko ocetno (5-6 kapljic na liter), citronsko (0,5 grama na 3 litre) ali oksalno kislino (2 grama na 10 litrov).
 2. Vendar je najbolj koristna jantarna kislina. Ne samo, da mehča vodo, ampak tudi blagodejno vpliva na zdravje drevesa, spodbuja rast rastlin in krepi korenine. Jajčna kislina je koristna tudi za tla: čisti tla onesnaževalcev in izboljšuje njeno mikrofloro.
 3. Za namakalno vodo bo primerna tudi pol žličke lesenega pepela (na vsak liter vode) ali sveže šote. Zavite 50 gramov šote v krpo ali gazo in namočite v 5 litrov vode na dan.

Kako pravilno namakati?

Doma v loncu

 1. Preverite, ali rastlina potrebuje zalivanje.
 2. Če so tla suha, drevo zalivajte v dveh prehodih. Sprva voda namaka samo površino tal. Da je voda čez nekaj časa prodrla v zemljo, spet vodo.
 3. Citrusi je treba počasi namakati, da voda doseže vse dele korenin in zemlje. Za boljši nadzor volumna tekočine je priporočljivo uporabljati zalivalko z dolgim ​​nosom. Hitro zalivanje bo povzročilo, da bo voda odtekla skozi drenažne luknje in tla ne bodo absorbirala vlage. Ne puščajte suhih mest na celotni površini zemlje.
 4. Zalivanje je priporočljivo, dokler se na dnu ponve ne začne pojavljati voda.
 5. Ko zemlja absorbira vso vlago, odcedite vodo iz zbiralnika, da ne bi nastala zastajajoča voda.

Na odprtem terenu

 • Ne pozabite, da limona v tleh prejema tudi deževnico ne pozabite preveriti tal pred zalivanjem.
 • Voda ne samo okoli debla drevesa, ampak tudi okoli njega za 10-15 cmtako da vse korenine dobijo dovolj vode.
 • Vzemite si čas. Namakajte obilno, vendar počasi, da korenine drevesa ne poplavijo.
 • V vroči sezoni se izogibajte kapljanju vode na liste.saj vlaga povzroči opekline pod žgočim soncem.

Posledice redkega zalivanja

Nepravilno zalivanje limone je najpogostejši vzrok bolezni rastlin. Če vlage ni dovolj, se listi drevesa porumenijo in odpadejo, limona pa se izsuši. Pomanjkanje vlage bo rastlino ubilo.

Odvečna tekočina

Preveč vode je tudi nevarno. Iz velike količine tekočine se zemlja zakisa in korenine začnejo gniti. Zato zelo pomembno je upoštevati pravila in režim zalivanja. Zdravje in videz drevesa sta odvisna od tega.

Škropljenje

Subtropiki - običajno okolje za agrume. Zato se uporabljajo za visoko vlažnost. Za citrus je zelo pomembna vlažnost zraka, zato je pomembno, da drevo stalno škropimo.

Za kaj je to?

Pri škropljenju navlažimo ne samo rastlino, temveč tudi zrak okoli nje, kar ustvarja ugodne pogoje za citruse. Škropljenje je potrebno za čiščenje listov in debla drevesa od nakopičenega prahu. Redno škropljenje ščiti rastlino pred paraziti, ki živijo v suhem okolju.

Kako in kaj narediti postopek?

Pozor! Drevo je treba škropiti vsak dan. Ne pozabite, da ta postopek ne nadomesti zalivanja, ampak ga le dopolni. Voda, pa tudi za namakanje, naj bo mehka, očiščena pred škodljivimi snovmi.

Z brizgalno pištolo enakomerno porazdelite vlago po vseh listih drevesa. Ne škropite drevesa na soncuko kapljice vlage tvorijo opekline. Zato je treba limono škropiti zjutraj ali zvečer.

Ni težko upoštevati vseh pravil za zalivanje citrusov, glavna stvar je pravilnost. Če limono pravilno zalivate, potem bo videz ne samo zdrav, ampak tudi lep. Ne pozabite, da je zagon rastline in uničenje preprost, vendar je oživiti življenje težko in včasih nemogoče.

Zalivanje je glavna sestavina zdravja limone. Za pravilno nego limone spremljajte stanje ne le drevesa in plodov, ampak tudi zemlje, saj je uspešna rast citrusov odvisna tudi od tal.

Oglejte si video: From Freedom to Fascism - - Multi - Language (April 2020).

Pustite Komentar