Kako narediti plod limoninega medveda in ali bo to storjeno brez cepljenja drevesa, ki ga gojijo iz semen ali potaknjencev?

Limona - rastlina nezahtevna in toplotno ljubeča, ki je k nam prišla iz južnih držav. Dobra možnost za gojenje doma, saj ne potrebuje resne nege in zlahka cveti pri sobni temperaturi. Limon lahko enostavno gojimo iz semena, ki ga preprosto posadimo v tla. Priložite tudi potaknjence.

Da pa rastlina lahko obrodi sadove, morate biti sposobni pravilno skrbeti zanjo. Gre za odhod, podrobneje bo opisano v članku. V njej bodo bodoči ali sedanji imetniki limoninega drevesa lahko našli odgovore na vsa njihova vprašanja in imeli doma zdravo limono, ki bo zagotovo obrodila sadove. Pomembno je, da ne pozabimo, da vsaka rastlina potrebuje skrb in pozornost. Brez njih ponavadi kmalu umrejo.

Kaj potrebuje limonino drevo?

Svetloba, temperatura in vlaga so glavni pogoji za gojenje citrusov. Možno je ustvariti ugodne pogoje za limono doma.

Ostra sprememba pogojev pridržanja, na primer preureditev ali odstranitev na ulico, je nesprejemljiva - rastlina lahko preneha cveteti.

Zdravje in imuniteta

Virusi in bakterije so eden od vzrokov bolezni dreves. Nekateri od njih prenašajo žuželke, drugi se širijo po zraku in jih lahko zaradi pomanjkanja kisika posadimo v lonec. Slabljenje imunskega sistema je najpogostejša bolezen domače limone in pogosto je kriv sam človek.

Glavni razlogi:

 • Slaba tla.
 • Neželeni pogoji, kot sta vročina ali vlaga.
 • Nepravilno zalivanje in (ali) gnojilo.

Pravilno vzdrževanje in nega

 1. Limona raje dolgo dnevno svetlobo - za to je potrebno pravilno postaviti drevo v stanovanju (na primer vzhodna ali zahodna okna). Pozimi je treba rastlino postaviti bližje oknu in jo osvetliti s fitolampom 5-6 ur na dan. Poleti drevo ne bi smelo biti izpostavljeno prepihom in neposredni sončni svetlobi.
 2. Rastlina ne prenaša toplote. Optimalna temperatura v sobnih razmerah je od 18 do 20 ° poleti in 12-15 ° pozimi. Limona ne prenaša ostre spremembe temperature, zato lahko v obdobju zimskih mirovanj drevo zalivamo z rahlo toplo vodo.
 3. V prostoru, kjer se nahajajo citrusi, mora biti zrak dobro navlažen, za to je treba prostor sistematično prezračevati, poleg rastline pa postaviti posodo z vodo.Enkrat ali dvakrat na teden je treba limono škropiti.

Čas cvetenja in plodovanja

Mnogi se sprašujejo, kdaj naj bi notranja limona začela cveteti in obrodila sadove. Izkazalo se je, da lahko cveti v prvem letu življenja, vendar je priporočljivo odrezati cvetove v brsti, saj cvetenje mlado rastlino močno izčrpa in jo lahko uniči. Sadje je priporočljivo, če je na drevesu že vsaj 20 listov.

Sebe obdobje od začetka cvetenja do plodovanja traja 6-8 mesecev(odvisno od stopnje) ob vzdrževanju potrebnih pogojev. Domača limona cveti dvakrat letno - pozimi in jeseni. Po sajenju bo drevo lahko zadovoljilo plodove šele po treh do štirih letih.

Ob pravilni negi lahko limone doma cvetijo in obrodijo sadove približno 40 let. Glavni dejavnik v življenju rastline je vaša skrb, saj lahko življenje drevesa vedno podaljšate s pomočjo zračnih potaknjencev, potaknjencev in cepljenja na druge rastline.

Zakaj hiša ne pridela?

Razlogov za odsotnost na primer domačih limoninih sadežev je lahko več:

 • Če se citrusi gojijo iz semen, je treba rastlino cepiti in počakati nekaj let, preden se začne cvetenje.
 • Škodljivci in bakterije.
 • Suh zrak ali visoka vlažnost.
 • Slaba tla, pomanjkanje gnojil in mineralov.

Nepravilna nega

Vendar je glavni razlog, da limonka v plodu ne obrodi sadja, zaradi neprimernih rastlinskih razmer:

 1. Zvišana ali znižana sobna temperatura. Optimalna temperatura v sobi za gojenje limoninega drevesa je od 18 do 20 stopinj Celzija.
 2. Napačno zalivanje. Redno je treba zalivati ​​limono z predhodno naseljeno vodo, da lahko iz nje izgine ves klor. Poleti in spomladi 2-krat na dan, pozimi - 2-krat na teden. Temperatura za zalivanje je treba izbrati sobo.
 3. Pomanjkanje gnojil. Domača limona se gnoji v obdobju aktivnega cvetenja od marca do septembra, enkrat ali dvakrat na dva tedna, sicer bo drevo izgubilo svojo barvo. Med zimskim mirovanjem in ob prisotnosti bolezni rastline ne bi smeli hraniti.
 4. Nepravilna lokacija in razsvetljava. Limon je priporočljivo postaviti bližje sončni svetlobi. Odlična možnost bi bile sobe z okni, obrnjenimi proti zahodu ali vzhodu, primerna je tudi topla loža.

  Toda vredno je razmisliti, da se citrusi bojijo prepiha, zlasti med cvetenjem. V vroči sezoni je treba drevo senčiti. Nedopustna sončna svetloba na rastlini, to bo povzročilo opekline listov.

 5. Nepravilna tla.

  • Tla je bolje pripraviti sami (zemlja, listni humus in pesek v enakih razmerjih).
  • Ne polagajte plasti različnih delov tal.
  • Zemlja naj bo ohlapna, brez grudic.
  • V tla lahko dodamo drenažo, da koreninam zagotovimo kisik.
  • Stopnja kislosti tal ne presega 7 (pH = 7), določena z ionomerjem.
  • Tla je treba redno gnojiti.
  • Enkrat na dve leti se citrusno drevo ponovno zasadi s popolno zamenjavo zemlje.
 6. Slabo opraševanje. Plodnost limone bo potekala brez kakršnega koli posredovanja z vaše strani. Če želite dobiti obilno letino, morate z bombažnim tamponom stresati cvetni prah z prašnikov na pestiču.

  Bodite previdni, saj obstaja veliko tveganje za poškodbe cvetov. Postopek je treba ponoviti v naslednjih nekaj dneh. Drevo lahko obrodi sadje tako z opraševanjem kot brez njega, vendar v zadnjem primeru v plodu limone ne nastanejo semena.

 7. Preveč cvetenja. Veliko število cvetov odvzame veliko energije rastlini. Občasno je treba odstraniti odvečne jajčnike, da lahko citrusi obrodijo plodove.

  Priporočljivo je pustiti 10 listov na 1 cvet.

Kdaj bo kostna kultura obrodila sadje brez cepljenja?

Limonovo drevo, ki ga gojijo iz semen brez cepljenja, bo obrodilo sadove šele 12-14 let po sajenju. Za pospešitev plodovanja je treba rastlino cepiti.

Kako se cepiti?

Obstajata dva načina cepljenja citrusov:

 • Varanje je najvarnejša metoda. Pod lubje mlade sadike se postavi mlad in močan limonin brst. Ta metoda ima visok odstotek preživetja.
 • Kopulacija - bolj travmatična za rastlinsko metodo. Potaknjenci sadne limone in matičnega drevesa se režejo pod ostrim kotom s posebnim, razkuženim orodjem in jih pritrdijo drug na drugega. Pomembno je, da po cepljenju ni izpostavljenega lesa.

Ali je lahko starost pridelka razlog za pomanjkanje letine?

Stara limona morda ne bo obrodila sadja iz istega razloga kot mlada limona - neprimerni pogoji pridržanja.

Limonino drevo živi in ​​aktivno obrodi plodove do 40-50 let, glavna stvar je pravilno skrbeti zanj.

Mlada rastlina, nasprotno, prvih nekaj let ne bo obrodila sadov. Cepljena limona, vzgojena s stebla v pravih pogojih, bo prve sadove dala po 3-4 letih, tista, ki je vzklikala iz semena, pa morda ne bo obrodila sadov niti po 10 letih.

Ali lahko naredim cvet limone ali ne in kako?

Ustrezen razvoj limoninega drevesa je olajšan s pravilno nego. Obstaja več načinov, kako rastlino cveteti:

 1. Ustvarite lahko ekstremne pogoje. Na primer naredite bližnjico ali rahlo poškodite lubje limonovega drevesa, tako da ga tapnete s palico ali drugim predmetom. Na navpične veje je mogoče obesiti tudi majhno obremenitev, tako da veje prevzamejo vodoravni položaj. V tem primeru bo napetost lubja v stresnih razmerah prispevala k cvetenju.
 2. Tvorba krone. Doma je priporočljivo oblikovati drevo v ravni obliki. Če želite to narediti, morate zarezati in previdno odrezati poganjke na okensko polico. Ko dimenzije okenske odprtine in venca postanejo enake, jih pripnejo ali celo obrezujejo. S to vrsto krošnje se bo limona počutila odlično in bo lahko dala dobro letino. Glavna stvar je imeti čas, da oblikujete krošnjo pred sadjem.
 3. Vlečenje vej. Veje je treba na začetku toka sok potegniti skupaj z mehko žico - da bi v njih koncentrirali hranila, ki bodo prišla v poštev med naslednjim cvetenjem. Novembra se rastlina sprosti iz podvezice.

Kaj storiti, ko se pojavijo popki?

S prihodom prvih cvetov je treba drevo citrusov hraniti na optimalni temperaturi (16-18 stopinj). Prav tako morate prilagoditi število jajčnikov in preprečiti preobremenitev, zlasti med prvim cvetenjem. Od začetka cvetenja in do jeseni se rastlina rahlo hrani z organskimi in mineralnimi gnojili. Zalivanje limoninega drevesa med cvetenjem je potrebno dvakrat na dan.

Razlogi za padec jajčnikov

Obstaja več razlogov, zakaj rastlina divje cveti, vendar ne obrodi plodov.:

 • Neprimerna temperatura in osvetlitev.
 • Starost drevesa - morda je limona še premlada, da bi obrodila sadove.
 • Preveč slaba tla, pomanjkanje dopolnilnih živil in gnojil.
 • Neskladnost v številu cvetov in listov (en cvet na dva ducata listov, ostalo pa odrezati v popkih).
 • Suha tla ali, nasprotno, prelivanje.
 • Nepravilno opraševanje (cvetni prah nežno prenesite z vatirano palčko iz popka v brsti).

Na ta način Doma je težko narediti cvetove in sadjevendar zanimivo. Če upoštevate vsa zgornja priporočila in resno pristopite k gojenju rastline, se vam bo zagotovo zahvalilo z bujnim cvetenjem in številnimi plodovi.

Oglejte si video: Pavlova z limonino kremo in sočnimi jagodami (April 2020).

Pustite Komentar