Razlogi, zakaj spathiphyllum črni nasvete: preventiva in nega doma

Spathiphyllum - sobni cvet "ženska sreča", ki ga imajo prednost tako izkušeni kot začetniki pridelovalci. Nekaterim je všeč dekorativne značilnosti listja, drugim pa rastlina čudovito cveti. Toda vsi opažajo enostavnost nege.

Res je, včasih so težave s cvetjem "ženska sreča", pogosta nesreča - listi postanejo črni in cvetovi se posušijo. V tem članku bomo poskušali razumeti problem zatemnitve koncev listov Spathiphyllum.

Zakaj se to dogaja?

Črna barva različnih organov rastline je seveda povezana s poslabšanjem zdravja spatifila. Zunaj črnina izgleda drugače.

 1. Konci listov se izsušijo in postanejo črni, na robovih se pojavi veliko območje rjave barve. Sčasoma kraji postanejo suhi, krhki. Listje bledi in propada. Če ne pade, vseeno videz rastline izgubi dekorativni učinek. To je "suha" črnina.
 2. Še vedno obstaja "letargičen" ali jok črnjenje. Črni listi postanejo mokri, mehki, spolzki, izgubijo gostoto. Pogosto ima ta pojav obsežno razširjenost, po možnosti glivične spore, plesen se pojavijo na prizadetem območju.
Pomoč! Pri spathiphyllumu se lahko konci listov, celotna plošča, korenine, socvetje pocrnejo. Glede na vzrok lahko območje poškodovanega območja precej hitro zraste.

Kakšni so razlogi?

Torej, da bi pomagali rastlini in se znebili neprijetnih pojavov, je sprva pomembno razumeti razloge.

 • Glivične bolezni. Zunanja slika lezij je črnina z značilnimi znaki glivičnega odnosa. Prizadeti del cveta je moker, ohlapen. Možne so rjave pike in madeži.

  To je nevaren pojav, ki v glavnem prizadene koreninski sistem zaradi prenasičenosti tal z vodo pri nizkih temperaturah okolice. V nekaj dneh se okužbe lahko širijo na bližnje rastline, ki prenašajo glivične spore po zraku.

 • Temperaturne razlike Nenadne spremembe temperaturnih kazalcev vplivajo na splošno stanje zelene mase - črnino. Spathiphyllum je toplotno ljubeč cvet, s prepihom in nenadnim padcem temperature pa listje beživotno pada.

  Če hipotermija ni pomembna, potem roža "ženski sreče" povrne elastičnost, vendar črni suhi nasveti ostanejo.

 • Nepismena uporaba mineralnih gnojil. Pogosto pomanjkanje ali presežek mineralov vodi v črnitev listne plošče. Sčasoma se tla izčrpajo, rastlina pa ostro odreagira na pomanjkanje mikrohranil.

  Priporočljivo je, da sobne eksote hranite redno, vendar je pogostost gnojil odvisna od letnega časa in stanja rastline. Morda je treba gnojiti rastlino s kompleksom mineralov, obnoviti naravno ravnovesje, zaščititi cvet pred stradanjem.

 • Veliko vode. Domovina spathiphylluma so tropi, kjer dežuje vroče in pogosto. Zato mnogi lastniki zamenjujejo vlaženje in prekomerno zalivanje.

  Cvet resnično raje vlažna tla, ne pa stagnacije vode. Konec koncev, to povzroča težave s koreninami, ki so nenehno v mokrem substratu, posledično pride do procesa propadanja. Bolezni korenin se izražajo s temnenjem večine lista. Možno je, da v cvetličnem loncu ni drenaže, kar vodi v stagnacijo tekočine.

 • Suh zrak. Visoka vlažnost te rastline je precej pomembna. S suhim zrakom se razvije veliko tegob. Toda v stanovanju je precej težko ustvariti optimalne parametre vlažnosti, zlasti pozimi. Simptom nizke vlažnosti: sam list je zelen, črn samo konice.

Oglejte si video o tem, zakaj črni listi na spathiphyllumu postanejo črni:

Posledice

Pomembno! Če so na nedavno zdravi rastlini opazne temne lise, madeži, črni nasveti ali korenine, je to signal za ukrepanje.

Ena ali kombinacija zgornjih vzrokov povzroča podobne simptome. Če je zadeva nepravilna nega, potem je stanje popravljivo.

Še huje, ko se eksot gni ali se pojavi nalezljiva bolezen. V tem primeru, če zdravljenje ne pride ob pravem času, potem eksoti soba pričakuje smrt. Možno je, da bo v poznejših fazah celotna roža postala črna. V takem primeru je nekaj že nesmiselno storiti.

Kaj storiti, če deli cveta "ženske sreče" potemnijo?

Zdrava rastlina ima svetlo zeleno barvo, gosto listnato strukturo, odsotnost kakršnih koli vključkov na listni plošči. Hitro raste, cveti redno in na splošno se aktivno razvija.

Listje

Če so se listi začeli črniti, so se na njih pojavili rjavi madeži različnih oblik, možni vzroki: glivične bolezni, zlasti črna gniloba. Razvojno okolje je vlažen hladen zrak, ugodno vpliva tudi pogosto zalivanje. V tem primeru morate ukrepati takoj.

 1. Ponastavite obolelo rastlino v ločenem prostoru.
 2. Vzemite rastlino iz lonca, analizirajte koreninski sistem.
 3. Suhe, gnile korenine in črne, poškodovane liste, porežemo z ostrim nožem.
 4. Rezine razkužite z mletim cimetom ali drobljenim aktivnim ogljem.
 5. Rastlino obdelajte z 0,2% raztopino zdravila Fundazole ali Topsin.
 6. Učinkovita metoda je, da lonec potopimo v kemično mešanico.
 7. Presadite cvet v novo suho zemljo, prav tako spremenite lonec.
 8. V prihodnosti normalizirajte namakalni sistem.
 9. Po 2 tednih cvet ponovno obdelajte s fungicidom.

Podrobneje o tem, zakaj listi postanejo črni in suhi in kaj storiti v zvezi s tem, glejte ločen članek.

Nasveti

Razlogov za temnenje robov notranjega cvetja je veliko. Najpogostejši je presežek mineralnih gnojil. Spathiphyllum želim dobro nahraniti, tako da obstajajo sočni listi in lepo cvetenje. Toda rezultat so črni, suhi robovi pločevine.

 1. Odstranite rastlino iz posode.
 2. Odstranite odvečno zemljo.
 3. Izperite korenine pod curkom tople vode.
 4. Spremenite mešanico zemlje.
 5. Končni prsti dodajte nekaj perlita ali vermikulita, tako da postane ohlapna in lahka.
 6. Presadite spathiphyllum.
 7. Prvih nekaj mesecev ne hranite, nato pa uporabite gnojila z nizko koncentracijo.

Rože

Podoben pojav v spathiphyllumu je precej redek, vendar še vedno. Kot se je izkazalo, Exot reagira izjemno ostro na odvečno vlago. Kot rezultat, sredina socvetja in robovi potemnijo. Rešitev:

 1. Za nadzor namakalnega sistema.
 2. Izogibajte se zastoju tekočine v tleh.
 3. Po 15 minutah po vlaženju je treba odvečno vodo odcediti iz ponve.
 4. Če so razmere kritične, je potrebna presaditev spatifila.

O tem, zakaj cvetovi ali listi spathiphylluma postanejo črni in kako pomagati rastlini, smo pisali tukaj.

Kako to popraviti?

Težave so praviloma povezane z nepravilno organizirano oskrbo. Ko ugotovite možne vzroke težav, bi morali pomagati notranji eksotiki, da povrne svoje prejšnje stanje.

Pri izlivanju zemlje

 1. Odstranite cvet iz lonca, skrbno pregledajte in začutite koreninski sistem.
 2. Suhe, gnile korenine režemo.
 3. Rezine razkužite z mletim cimetom ali drobljenim aktivnim ogljem.
 4. Za profilaksi zdravite rastlino z raztopino zdravila Maxim.
 5. Presadite cvet v novo suho zemljo, prav tako spremenite lonec.
 6. Ne zalivajte takoj.
 7. Obvezna prisotnost drenažne plasti.
 8. V prihodnosti normalizirajte namakalni sistem.
 9. Po vlaženju je treba po 15 minutah odvečno tekočino odcediti iz ponve pod cvetličnim lončkom.

Suh zrak

 1. Normalizirajte temperaturne in vlažne pogoje v prostoru.
 2. Redno uporabljajte vlažilec zraka.
 3. Vsakodnevno razpršite liste iz stekleničke za pršenje.
 4. Možno je postaviti cvetlični lonec v bližini akvarija.
 5. Odpravite prepih in hladen zrak na cvetu.
 6. Pozimi je kraj bivanja bolje spremeniti tako, da ga odstranite z okenske police.
 7. Ali pa redno ogrevajte grelne naprave z mokro brisačo.

Preprečevanje ponovitve bolezni

Seveda, da bi se izognili takšnim težavam, bi moral spathiphyllum:

 1. Zaščitite se pred vplivom zunanjih dejavnikov. Zato svetujemo, da cvet za nekaj tednov odpeljete na ulico, pogosto ne prezračujete in na splošno izključite prodiranje hladnega zunanjega zraka.
 2. Vzdrževajte temperaturo + 23 ° C, visoko vlažnost.
 3. Lonec postavite na sončno mesto. Da pa se izognemo žgočim sončnim žarkom na listju.
 4. Redno zalivajte, nadzirajte raven vlage v loncu.
 5. Če se želite spoprijeti s sistemom hranjenja, če pride do presežka, ga ne uvajajte nekaj časa, in če pride do pomanjkanja, nato gnojite s kompleksnimi komponentami.
 6. Poškodovani črni robovi, odrezani temni listi.

Zdaj ko bomo ugotovili, zakaj spathiphyllum črni, moramo izvesti ustrezne zaključke. Optimizirajte parametre nege in vzdrževanja, da v prihodnosti ne bi prihajalo do takšnih težav. Te informacije naj bodo za vsak slučaj, ker je "tisti, ki ve, oborožen."

Oglejte si video: Nega las ena na ena Aleksandra Rose (Januar 2020).

Pustite Komentar