Kateri lonec izbrati za orhidejo - prozoren ali ne? Pregled različnih vrst, navodila za pristanek

Izbira lonca za orhidejo ima ključno vlogo pri zagotavljanju njegove skladne rasti in razvoja. Nepravilna posoda lahko povzroči, da se koreninski sistem gni in izsuši. Zato morate biti zelo pozorni na velikost, material in preglednost sadilnega lonca za orhideje.

V članku bomo razmislili, ali je za to rastlino potreben prozoren lonec in za kaj je namenjen ter ali je mogoče orhidejo posaditi v neprozorno, na primer plastično posodo. Priporočamo tudi ogled koristnega videa na to temo.

Je preglednost pogoj ali ne?

POZOR!: Pri presajanju orhidej so najbolj optimalne možnosti plastični ali plastični lonci. Ali je potrebno saditi orhidejo v prozorno posodo? Čeprav preglednost lonca ni pogoj, vendar jih večina izkušenih vrtnarjev priporoča.

Omeniti velja tudi, da vsi transparentni materiali ne bodo delovali. Na primer, s steklenimi posodami morate biti pozorni na sistem drenaže in izhlapevanja vlage. Mnogi strokovnjaki sploh ne priporočajo uporabe steklenih loncev za orhideje., saj lahko takšna posoda vodi rastlino do bolezni, propadanja in smrti.

Opredelitev

Prozorni lonci so posode za rastline, ki oddajajo svetlobo. Tako lahko z namestitvijo rastline v prozorno posodo opazujete substrat in koreninski sistem, ne da bi še enkrat motili cvet. Material za prozoren lonec je lahko plastika, polietilen ali steklo.

Prednosti in slabosti

Pros:

 • skozi prozorne stene lonca lahko vedno opazujete stanje korenin in substrata (več o takšnem substratu, kot je ceramis, najdete tukaj);
 • enostavno regulacijo zalivanja rastlin;
 • v primeru kakršnih koli težav s koreninami boste to zlahka opazili in boste lahko preprečili smrt rastline;
 • v primeru, da se v loncu zaženejo nezaželene živali (polži, polži, melepi), boste o tem hitro izvedeli in lahko ukrepali.

Toda prozorni lonci vsekakor imajo svoje pomanjkljivosti.:

 1. prozorni materiali so običajno zelo lahki in zato ne zagotavljajo stabilnosti lonca;
 2. zračna tesnost.

Kako vpliva na različne vrste rastlin?

Omeniti velja, da prozorni materiali skoraj nimajo fiziološkega učinka na rastlino, sposobnost spremljanja stanja substrata in koreninskega sistema pa vam bo omogočila, da preprečite morebitne težave med njegovim razvojem. Opozoriti pa je treba tudi, da lahko pretirana budnost vodi do izjemno negativnih posledic, še posebej za neizkušene vrtnarje.

Preden se vmešate v rast cveta, se bolje posvetujte s strokovnjaki. Poleg tega je vredno posvetiti posebne zahteve različnih vrst orhidej. Zlasti to zadeva zagotavljanje dostopa zraka in svetlobe do koreninskega sistema. V primeru prozornih materialov boste morali vedno zagotoviti odprtine za dostop kisika do rastline, njihovo število in lokacija pa naj strogo ustrezata značilnostim vrste orhideje.

NASVET: Za gojenje falaenopsis je še posebej priporočljivo uporabljati prozorne lončke, saj korenine te vrste orhideje potrebujejo kraj, ki je ranljiv za bolezni in glive ter zahteva stalno pozornost.

Kaj in kako izbrati?

Steklo ali plastika?

Plastični kozarec za orhideje je veliko boljša izbira. To ne pomeni, da steklenih lončkov ni mogoče uporabiti, a za zagotovitev razvoja rastline v stekleni posodi boste morali vložiti veliko več truda.

Prosojni ali neprozorni?

Zdaj pa poglejmo, ali ga je mogoče zasaditi v neprozornem loncu. Prozorni vsebniki zagotavljajo številne prednosti za uravnavanje razvoja rastlin, hkrati pa so neprozorni materiali okolju prijazni. In čeprav to ne vpliva neposredno na cvet, lahko to dejstvo nekatere privede do neprozornih materialov.

Kaj bo pomagalo ugotoviti takšno sposobnost?

Najprej oz. prozorna posoda vam bo omogočila spremljanje stanja substrata in koreninskega sistema. Tako boste lahko opazili simptome koreninske bolezni ali prisotnost zajedavcev. Če boste orhideje gojili v prozorni posodi, morate posebno pozornost posvetiti barvi korenin. V primeru, da korenine postanejo sive ali rjave, rastlino presadite in jo tudi zdravite s protiglivičnim sredstvom.

Rumenkasta barva korenin kaže na njihovo suhost. Pri presaditvi jih je treba obrezati. Zdrava barva korenin je srebrno zelenkasta. Poleg tega je z opazovanjem stanja substrata lažje določiti čas zalivanja rastline in se na splošno izogniti napakam pri odhodu.

Ali vpliva na sam cvet?

V primeru, da ste lonec za presaditev opremili v skladu z vsemi pravili, se ne bi morali bati, da bosta plastika ali steklo negativno vplivala na rastlino. S tem se strinja večina strokovnjakov prozorni materiali nimajo fiziološkega vpliva na orhideje. Poleg tega dostop svetlobe do koreninskega sistema pomaga pospešiti rast rastlin.

Posledice pristanka v različnih vrstah zabojnikov

Prosojni

Pri presajanju orhidej v prozornem loncu morate posebno pozornost posvetiti njegovi velikosti. Če je posoda prevelika, se bo substrat prepočasi sušil, če pa je premajhen, pa bo rastlina pogosto padla, kar jo lahko poškoduje (ta okoliščina je posledica majhne teže prozornih materialov).

Prav tako je vredno biti pozoren na dejstvo, da prozorna posoda v veliki meri določa dostop zraka in svetlobe do korenin rastline. Vaša izbira lonca in njegova ureditev za naknadno presaditev morata upoštevati posebne zahteve izbrane vrste orhideje za te parametre.

Tistega, skozi katerega rastlina ni vidna

Najprej oz. z ponovno zasaditvijo cvetja v neprozorni posodi tvegate, da ne boste opazili simptomov bolezni koreninskega sistema. Da bi rastlino obdržali v neprozornem loncu, boste potrebovali veliko izkušenj s cvetličarstvom, pa tudi pravi občutek zalivanja. V večini primerov bo ta izbira samo zapletla skrb za rastlino in povečala verjetnost napak, ki bodo povzročile izjemno negativne posledice, vse do smrti rastline.

Navodila za pristajanje po korakih

Steklo

Priporočilo za presajanje orhidej v stekleni lonec:

 • Izberite zdravo orhidejo za presaditev v lonec, ne da bi odtekli.
 • Izberite dobro zemljo za rastlino. Glavne zahteve za takšno zemljo bodo prisotnost v njej celih kosov lubja (velikosti od 1-3 centimetra) in njegova zračnost.
 • Izberite pravo posodo za cvet. Glavno merilo za njegovo izbiro naj bo velikost. Ne sme biti prevelik (to bo povzročilo sušenje podlage), vendar ne premajhen. Priporočljivo je, da izberete lonec, ki bo malce utesnjen za rastlino. Korenine orhideje morajo biti nameščene vzdolž sten in zapolniti večji prostor lonca, ki sega do dna lonca.
 • Izberite pravi čas za presaditev orhideje. Praviloma je to obdobje po njenem cvetenju.
 • Kot pravi sloj zemlje uporabite mahove sphagnuma.

Navodila po korakih:

 1. Odstranite orhidejo iz starega lonca.
 2. Rastlino dajte v skledo s toplo vodo in pustite, da se namaka.
 3. Preostanek zemlje sperite s prho.
 4. Preglejte korenine glede gnitja ali poškodb. Težavo lahko prepoznate po barvi korenin.
 5. Pripravite tla za presajanje. Bodite še posebej pozorni na drenažo, saj boste tako zmanjšali učinek steklenega materiala na izhlapevanje vlage.
 6. Položite plast keramičnih ploščic do 5 cm višine.
 7. Tla napolnite z novim loncem.
 8. Posušeno orhidejo položite v tla.

Oglejte si video o sajenju orhidej in steklenem loncu:

Plastika

Sajenje orhideje v plastični lonec tudi ni težko:

 1. Pripravite vse, kar potrebujete (zemljo, steklen lonec, oster nož, škarje ali lojnice, cimet, oglje ali aktivno oglje, fungicid, če je prišlo do gnitja, so bile na steblu temne lise).
 2. Rastlino zalivajte, preden jo vzamete iz lonca.
 3. Rastlino odstranite iz stare zemlje. Če so korenine vzklile skozi drenažne luknje v plastičnem loncu, ga nato previdno odrežite s manikurnimi škarjami, da se ne bi strgale in zlomile korenine, ki rastejo iz drenažnih lukenj.
 4. Stekleni kozarec za rastlino sperite z izdelkom na osnovi klora.
 5. Odrežite suhe in gnile korenine. Lahko jih prepoznate po barvi.
 6. Previdno odstranite vse suhe dele v bližini koreninskega vratu orhideje, kjer je rastlina v stiku s tlemi.
 7. Vse kraje korenin in morebitne koščke osnove orhideje obdelajte z zdrobljenim aktivnim ogljem ali cimetom.
 8. Pustite rastlino, da se posuši nekaj ur.
 9. Na sredino lonca postavite orhidejo, tako da se korenine nahajajo okoli sten lonca.
 10. Naredite drenažne luknje.
 11. Rastlino držite za koreninski vrat in lonec napolnite z zemljo, tako da koščki lubja zapolnijo celoten prostor med koreninami.
 12. Posodo tapnite po stenah, tako da je zemlja osla.
 13. Presajene orhideje ne zalivajte 5-7 dni. Razprševanje je dovoljeno.

Oglejte si video o sajenju orhideje v prozorni plastični lonec:

Sajenje v lonec drugega gostega materiala

Navodila:

 1. Preglejte korenine glede gnitja ali poškodb. Težavo lahko prepoznate po barvi korenin.
 2. Odrežite suhe in gnile korenine.
 3. Vse kraje korenin in morebitne koščke osnove orhideje obdelajte z zdrobljenim aktivnim ogljem ali cimetom.
 4. Pripravite tla.
 5. Tla napolnite z novim loncem.
 6. Na sredino lonca postavite orhidejo, tako da se korenine nahajajo okoli sten lonca.
 7. Posodo tapnite po stenah, tako da je zemlja osla.

Sklep

Tako smo ugotovili, zakaj je orhideja posajena predvsem v prozornih loncih. In še vedno se spomnite, da je ne glede na to, kateri lonček izberete - prozoren ali neprozoren, steklen ali glinast, glavna stvar, ki ostaja, sposobnost skrbi za rastlino. Pri tem glavno vlogo ne igra material, temveč sposobnost izbire parametrov za plovilo v skladu z zahtevami vaše določene orhideje.

Oglejte si video: Prekrasni ukrasi koje sami možete izraditi (April 2020).

Pustite Komentar