Vlažnost in drugi podnebni pogoji za vzdrževanje različnih vrst domačih orhidej

Nekateri menijo, da je ohranjanje orhideje doma nerealno in jo občudujejo na slikah ali v cvetličarnah. Ja, ta eksotična roža je pri odhodu resnično kapricična in če še vedno izkoristite priložnost in rastlino posadite v svoji hiši, potem morate le vedeti, kako jo pravilno obdržati.

V tem članku bomo razmislili o vrstah te rastline, pogojih za njeno zadrževanje v hiši in govorili o pravilni negi nje. Lahko si ogledate tudi uporaben video.

Osnovna pravila

Na kratko o osnovnih načelih vzdrževanja orhidej:

 1. Razsvetljava. Svetla soba, vendar brez neposredne sončne svetlobe na cvet.
 2. Temperaturni način. Sobna temperatura v območju 15-30 stopinj, odvisno od letnega časa.
 3. Kompetentna metoda zalivanja. Če želite ugotoviti, ali morate orhidejo zalivati ​​- samo poglejte stanje korenin in substrata rastline. Če so korenine in substrat suhi, ga lahko zalivate. Vedeti morate, da je bolje zalivati ​​cvet manj, kot je potrebno, vendar ga v nobenem primeru ne pretiravajte.
 4. Podlaga. Polnilo za lonce mora imeti dobro prezračevanje, hitro se posuši, obenem pa zadrži vlago, potrebno za orhidejo. Najbolj optimalne možnosti substrata so smreka, bor, hrast in brezova lubja. Tudi korenine sphagnuma ali praproti so idealne.
 5. Lonec. Za orhideje se prodajajo posebni lonci, ki imajo na dnu odprtine, zahvaljujoč katerim se substrat enakomerno suši. Zaželeno je, da je lonec pregleden, za boljše opazovanje stanja korenin in substrata.
 6. Vrhunski preliv. Za dobro rast in razvoj cveta ga morate gnojiti. V cvetličarnah najdete specializirana gnojila za orhideje. Najpomembnejše je, da dosledno upoštevate navodila, da ne poškodujete rastline. Bolje je, da orhidejo nekoliko nahranite, vendar pogosteje, kot da jo naenkrat ubijete z veliko koncentracijo gnojila.
 7. Obdobje počitka. V tem času se orhideja bodisi pripravlja na cvetenje, bodisi polaga cvetne brsti, ali pa bo rasla rast. Treba je dati rastlini počitek, ne gnojiti, znižati sobno temperaturo na vsaj 16 stopinj in zmanjšati pogostost zalivanja.

Podnebje

Temperatura

POZOR!: Vsaka vrsta orhidej potrebuje posebno nego in posebno temperaturo zraka.

Rastline lahko pogojno razdelite na tri vrste glede na temperaturne preference:

 • Hladno ljubeč. Temperatura naj bo ponoči od 10 stopinj, podnevi pa do 20 stopinj.
 • Srednja temperatura. Ponoči zahteva temperaturo najmanj 13 stopinj, podnevi pa do 22 stopinj.
 • Vročino ljubeče. Raje raste v temperaturi od 18 stopinj ponoči do do 30 popoldne.

Če želite izvedeti temperaturo v sobi in izbrati ustrezno orhidejo zanjo, termometer postavite na mesto, kjer bo rastlina stala, in čez dan opazujte temperaturo.

S hipotermijo v cvetu se bo presnova upočasnila, orhideja bo postala šibkejša in dovzetnejša za bolezni. In ko je temperatura v sobi višja, kot je potrebna, rastlina ne bo samo začela izhlapevati vlage, ampak tudi ne bo več imela časa, da bi jo absorbirala, potem pa se bo bodisi gnila ali posušila.

Če želite izvedeti več o temperaturi zraka za orhideje, kliknite tukaj.

Vlažnost zraka

Orhideje ljubijo vlagotako da mora biti vlaga v prostoru, kjer živi cvet, od 60% do 80%. Vlažnost lahko povečate na različne načine, na primer:

 1. Škropljenje. Orhideje lahko razpršimo z navadno vodo iz razpršilne steklenice. To morate storiti vsak dan pred kosilom.
 2. V ogrevalni sezoni postavite posode za vodo v bližini akumulatorja. Tekočina bo izhlapela, zrak pa bo v skladu s tem navlažen.
 3. Skodelice / vaze / sklede razporedite z vodo v bližini orhidej.
 4. Uporabljajte vlažilce. Ampak, obstaja pomanjkljivost - vlažijo zrak le na določenih območjih, tako da, če so orhideje postavljene po celotnem stanovanju, bo potrebno več sredstev za nakup vlažilcev.

Nerazumen odnos do vlage lahko močno vpliva na zdravje rastline, saj visoka suhost zraka prispeva k širjenju škodljivcev, ki so nevarni za cvet, zaradi prekomerne vlage pa se na listih pojavijo lise in cvet lahko gni.

Oglejte si video o ustvarjanju potrebne vlažnosti za orhideje:

Razsvetljava

Orhideje lahko s temperaturo in preferencami pri razsvetljavi razdelimo v 3 skupine:

 • Fotografsko. Postavite na okensko polico južnega okna.
 • Orhideje, ki imajo raje zmerno osvetlitev. Postavite na okensko polico zahodnega okna.
 • Senčna. Postavite na okensko okno vzhodnega okna.
POMEMBNO: Najpomembneje pri osvetlitvi orhideje je izogibanje neposredni sončni svetlobi na cvetu.

Potrebo po svetlobi lahko določite po stanju listov rastline. Če je dovolj svetlobe, bodo listi zeleni in močni. Če je malo svetlobe, bodo listi postali temno zeleni. Ko se pojavijo rdeče pike in suhi nasveti, bodite pozorni, da je to od presežne svetlobe.

Več o značilnostih razsvetljave za orhideje preberite tukaj, tukaj pa smo govorili o organizaciji razsvetljave za rastline.

Čas leta

Orhideja ni kaktus, ne more se pustiti na okenski plošči in pozabiti celo leto. Ta rastlina je nežna in za vzdrževanje optimalnih razmer vse leto morate trdo delati:

 1. Jeseni in pozimi, ko je oblačno nebo nadomestilo svetlo sonce, je treba poskrbeti za dodatno osvetlitev. Prav tako je treba spomniti, da temperatura ponoči ne sme biti nižja od 14 stopinj, podnevi pa do 23. Med ogrevalno sezono se vlaga v prostorih zniža, zato morate povečati njeno raven. In ne pozabite pravilno prezračiti prostora, v katerem stoji orhideja, vendar v nobenem primeru ne pustite cvetja na prepihu.
 2. Spomladi lahko začnete senčiti rastline, ker začne sonce bolj aktivno sijati in ne želite požreti cvetja. Orhideja se zbudi iz "hibernacije" in začne aktivno rasti, zato je potreba po zalivanju in gnojilih vse večja.
 3. Poleti je najbolje, da orhidejo postavite blizu okna in jo tako zaščitite pred direktno sončno svetlobo. Okna morajo biti zasenčena z zavesami ali vsaj papirjem.

Prav tako morate pogosto prezračevati sobo in povečati njeno hlajenje. Orhideja lahko preživi temperaturo 35 stopinj, vendar ne več kot nekaj dni.

Rastlinske vrste

Na svetu obstaja več deset tisoč vrst orhidej. Razpršeni so po vseh celinah in na vsaki prilagojeni življenju. Zato ne preseneča, da vsaka vrsta potrebuje individualno nego. Vsi v stanovanju ne bodo mogli živeti. Najpogostejše nezahtevne orhideje se prodajajo v trgovskih centrih in cvetličarnah, zato jih ne bo težko kupiti.

Dendrobium

Najštevilnejše vrste orhidej in raznolike v pogojih pridržanja. Dendrobium je primeren za gojenje v prostorih, saj pozimi ni izbirčen glede nižjih temperatur. Obožujejo delno senco, zato je poleti nujno zasenčiti okna. Bolj aktivno cvetijo, če rastejo v majhnih loncih. Če ga presadimo v velik lonec, lahko sploh preneha cveteti, ker ni prilagojen velikim velikostim.

Wanda

Goji se v zaprtem sistemu. Toplotno ljubi, zato pozimi lahko temperaturo znižate na največ 16 stopinj. Zelo pogosto ga gojimo brez podlage in zaradi tega je potrebna povečana vlažnost zraka, tako da je primernejša za zimske vrtove in dobro zastekljene prostore.

Oglejte si video o značilnostih orhideje Wanda in njeni negi:

Cattleya

Obožuje toploto, vendar na vlažnost ni zahteven. Pri hlajenju ne dovolite temperature pod 16 stopinj. Raje imajo svetlobo, vendar umetna razsvetljava ne sme biti večja od 15 ur, sicer ne bo cvetela. Poleti morate zalivati ​​obilno, pozimi pa obratno.

Oglejte si video o značilnostih orhideje Cattleya in njeni negi:

Paphiopedilum

Ta vrsta orhideje ima več podvrst. Enocvetni Paphiopedilum ljubi hladnost, večcvetni pa ljubi toplino.

Takšna orhideja ni zahtevna do svetlobe. Odlično se počuti v zatemnjeni sobi, pozimi pa, če stoji na okenskem oknu, ne potrebuje razsvetljave. Paphiopedilum potrebuje dodatno kalcinacijo substrata.

Oglejte si video o značilnostih orhideje Paphiopedilum in njegovi negi:

Posledice nepravilne nege

Cvet prevzame neverjetno lepoto, ko so izpolnjeni vsi potrebni pogoji in rastlina se počuti čim bolj udobno. Trdne korenine in svetlo zeleni sijoči listi so glavni pokazatelj zdravja orhidej. Če rastlina začne zbledeti, listi porumenijo ali se na njih pojavijo nekatere lise, korenine gnijejo - to so znaki nepravilne nege ali pogojev, ki niso primerni za rastlino. Obolelo rastlino lahko ozdravimo le, če simptome opazimo pravočasno.

Glive, virusi in bakterijske okužbe se začnejo razvijati iz različnih dejavnikov.na primer:

 • povečana ali zmanjšana vlažnost;
 • previsoka temperatura ali prenizka temperatura;
 • pomanjkanje svetlobe ali njen presežek.

Zaključek

Da bi se izognili katastrofalnim posledicam nepravilne nege, morate dosledno upoštevati vsa pravila in navodila ter pred nakupom orhideje skrbno razmisliti o izbiri rastline, predhodno preučiti ali vprašati izkušenega prodajalca vse funkcije v skrbi za to.

Oglejte si video: UQx DENIAL101x Confused decline (April 2020).

Pustite Komentar