Vreme v Turčiji v juniju: kjer je najbolj ugodna temperatura

Plavalna sezona v Turčiji se začne maja in traja do konca oktobra. Toda vsako letovišče ima svoje klimatske razmere, zato je pred odhodom na potovanje bolje preučiti napovedi od in do. Vreme v Turčiji v juniju lahko ugaja mnogim turistom: navsezadnje je sonce v tem času že ogreto, popoldne je toplo, a ne vroče, zvečer pa sveže in hladno.

Da bi prihranili vaš čas, smo se odločili, da bomo podrobno opisali vremensko in morsko temperaturo v Turčiji junija, in si ogledali njena najbolj znana turistična mesta. Ta članek se bo osredotočil na letovišča sredozemske obale in Egejskega morja.

Antalya

Čeprav velja, da se velika sezona v Turčiji odpre šele julija, Antalya v juniju ponuja precej udobne vremenske pogoje za sprostitev. Za mesto je značilno klasično mediteransko podnebje s svojstveno visoko vlažnostjo in vročino. Toda v Antaliji na začetku junija še ni bilo opaziti tiste izčrpne temperature, ko turisti nimajo moči, da bi ostali aktivni. Ta mesec je odličen za kopanje in sončenje, pa tudi za izlete. Poleg tega v tem obdobju mesto ni natrpano z dopustniki, kar omogoča nekaj svobodnega dihanja tako v hotelih kot na ulicah.

V začetku junija je temperatura v Turčiji v Antaliji podnevi v območju 27-28 ° C, v temi pa pade na 17-18 ° C. Zvečer se ohladi, zato ne pozabite s seboj prinesti lahkotno jakno ali jakno. Voda v morju se uspe segreti na 23,5 ° C, in čeprav je še vedno nekoliko hladno, je plavanje precej udobno.

Po 15. juniju se temperaturne vrednosti izrazito povečajo, toplo vreme postopoma daje vročino, zvečer pa lahko varno hodite v lahkih oblačilih. V tem obdobju termometer včasih doseže 37 ° C in se giblje med 30-32 ° C. In ponoči temperatura pade le do 20 ° C. Morje junija v Turčiji v Antaliji se končno dobro ogreje (25-26 ° C) in postane skoraj idealno za kopanje.

Na splošno padavine niso značilne za junij v tem mestu, kljub temu pa še vedno obstaja možnost dežja, vendar praviloma padavine trajajo največ 1 dan. Povprečna količina padavin v celotnem obdobju znaša približno 6,0 mm. Tako lahko junij velja za enega najbolj sušnih mesecev v letu v Antaliji.

ObdobjeDanNočVodaŠtevilo sončnih dniŠtevilo deževnih dni
junij30,7 ° C20,9 ° C25,1 ° C291 (6,0 mm)

Za več informacij o počitnicah v Antalyi glejte članke v tem razdelku.

Alanja

Če vas zanima, kakšno vreme je junija v Turčiji v Alanji, potem lahko varno računate na odlične podnebne razmere. To obdobje je še posebej primerno za tiste turiste, ki ne prenesejo vročine. Popoldne v juniju je prijetno toplo vreme, ko lahko preživite čas na plaži ali pa se sprehodite po znamenitostih mesta. Pomembno je poudariti, da je v tem času v Alanji, za razliko od Antalye, tudi zvečer toplo, zato ne potrebujete vrhnjih oblačil.

V prvi polovici junija čez dan v Alanji boste našli ugodno temperaturo 26-27 ° C. In ponoči steber termometra pade za samo nekaj stopinj in se zadrži pri približno 20-22 ° C. Veseli boste tudi temperature vode, katere povprečje v začetku poletja znaša 24 ° C.

Drugo polovico meseca v Alanji zaznamuje vroče podnebje, ko se zrak podnevi segreje do 29-30 ° C, najvišje vrednosti pa dosežejo 33 ° C. Zvečer vročina utihne, piha nežen veter, termometer pade na 24 ° C. Morska voda postane mirnejša in toplejša (25-26,5 ° C), pripravljena vzeti v naročje tudi majhne turiste. V Alanji boste junija našli najtoplejše morje v Turčiji.

V prvem mesecu poletja vas tukaj ne sme skrbeti dež, saj je količina padavin minimalna in znaša 5,3 mm. Če vas zadenejo padavine, bo trajalo največ 1 dan. Na splošno je junij v Alanji suh in topel, odličen za počitnice na plaži.

ObdobjeDanNočVodaŠtevilo sončnih dniŠtevilo deževnih dni
junij28,6 ° C24,3 ° C25,2 ° C291 (5,3 mm)

Na kateri plaži Alanya se je bolje sprostiti, preberite ta članek.Poiščite cene in rezervirajte namestitev s pomočjo tega obrazca

Kemer

Temperatura vode v Turčiji junija v posameznih krajih ima lahko različne kazalnike. Kar se tiče Kemerja, je voda v morju ta mesec nekoliko hladnejša kot v Alanji, vendar je plavanje povsem mogoče. Junija je za Kemer značilno toplo vreme podnevi in ​​hladno v temi. Večeri v lahkih oblačilih se lahko celo zamrznejo, še posebej v prvih poletnih dneh, zato s seboj vzemite vetrovko. To podnebje v Kemerju je posledica predvsem njegove lege v gorah.

Dnevne temperature na začetku meseca so zelo nestabilne in se lahko gibljejo med 23-26 ° C. Ponoči je precej hladno, oznaka termometra pa ne višja od 17 ° C. Toda hkrati je voda v morju povsem primerna za kopanje, saj temperatura vode doseže 23-23,5 ° C.

Če imate radi bolj vroče vreme, je bolje, da se odpravite na dopust v Turčijo junija po 15. letu. V Kemerju se je v tem času znatno zvišala povprečna temperatura podnevi in ​​ponoči (29 ° C oz. 19 ° C). In voda v morju vas bo navdušila s svojimi toplimi, udobnimi kopalnimi vodami (25 ° C). Vredno je razmisliti, da konec meseca sonce začne močno žgočiti, zato ne pozabite uporabiti kreme za sončenje. O plažah v Kemerju in okoliškem letovišču preberite tukaj.

Dež v letovišču v juniju je redek, vendar dopusten pojav. Na splošno lahko tuši trajajo približno tri dni. V tem obdobju je povprečna količina padavin tu mogoča 34,1 mm. Toda za preostali mesec je značilno vedro in suho vreme.

ObdobjeDanNočVodaŠtevilo sončnih dniŠtevilo deževnih dni
junij28,7 ° C18,5 ° C25 ° C273 (34,1 mm)

Kaj videti v Kemerju med dopustom - glej ta članek.
S pomočjo tega obrazca primerjajte cene nastanitve

Marmaris

Vreme in temperatura morja junija v Turčiji na egejski obali se razlikujeta od podnebnih razmer v krajih Sredozemskega morja. Raven vlažnosti je precej nižja, kar omogoča enostavno prenašanje vročih dni. Marmaris, ki je eno najbolj priljubljenih turističnih mest v bližini Egejskega morja, kopalno sezono odpre šele junija, ko se voda segreje na sprejemljive ravni.

V prvi polovici meseca je zrak popoldne precej topel (27-28 ° C), zvečer pa nekoliko hladen. Nočne temperature nihajo med 18 ° C, opažajo se rahli sunki vetra. Vendar voda v morju nima dovolj časa za ogrevanje (21,5 - 22 ° C).

A vse se spremeni sredi junija, ko podnevi termometer skoči čez oznako 30 ° C, ponoči pa se temperatura dvigne na povprečno 20 ° C. Voda v morju tudi segreva: do konca meseca njeni kazalci dosežejo 23,5-24 ° C. V prej opisanih sredozemskih mestih so te vrednosti nekoliko višje, zato če iščete letovišča v Turčiji, kjer je morje junija toplejše, vam egejska obala morda ne bo ustrezala.

Padavine junija v Marmarisu praktično ne padejo. Dežuje lahko največ 1 dan, vreme je večinoma brez oblakov. Na splošno je povprečna mesečna količina padavin 14,1 mm.

ObdobjeDanNočVodaŠtevilo sončnih dniŠtevilo deževnih dni
junij30,2 ° C20 ° C23,5 ° C291 (14,1 mm)

V katerem hotelu Marmaris se je bolje sprostiti, ugotovite iz tega članka. Tu je predstavljen podroben pregled plaž turškega letovišča.

Bodrum

Temperatura vode in vreme junija v Turčiji v letovišču, kot je Bodrum, kažeta najnižje stopnje med vsemi naštetimi mesti. Toda to ne pomeni, da obisk Bodruma v tem trenutku ni vreden. Nasprotno, vreme bo idealno za kombinirano rekreacijo, ko turisti ne le preživijo celotne počitnice na eni od plaž letovišča, ampak se odpravijo tudi na izlete. Podnevi in ​​zvečer je temperatura zraka ugodna, čeprav se voda v morju segreva le do konca junija.

Prve poletne dni spremlja topel zrak, ogrevan na 25 ° C. Tu se je prijetno tudi sprostiti ob večerih, saj termometer ne pade pod 20 ° C. Toda v Bodrumu v Turčiji temperatura vode v začetku junija sploh ni vesela (21-22 ° C). Kopanje s takšnimi kazalci verjetno ne bo ustrezalo družinam z otroki.

Vendar pa druga polovica junija kaže bolj rožnate napovedi. Povprečna dnevna temperatura se dvigne na 28-29 ° C, ponoči pa je popolnoma toplo - približno 23 ° C. Voda v morju segreva do 24 ° C, plavanje v njej pa postane udobno.

Mnogi turisti se odločijo za Bodrum, saj junija skoraj ni dežja in ni vroče. Povprečna količina padavin ne presega 9,3 mm, tako da je večino časa v mestu jasno in suho.

ObdobjeDanNočVodaŠtevilo sončnih dniŠtevilo deževnih dni
junij27,9 ° C22,4 ° C23,4 ° C291 (9,3 mm)

Kakšne znamenitosti si je vredno ogledati v Bodrumu, si oglejte to stran.

Zaključek

Tako je vreme v Turčiji junija v različnih krajih drugačno. Najtoplejše morje boste našli v Alanji in Antaliji, vendar v mestih egejske obale voda nima časa, da bi se ogrela do začetka meseca, zato je najbolje, da se tja odpravite po 15. uri. Na splošno je junij primeren tako za dopust na plaži kot za sprehode po znamenitostih: toplo je, padavine praktično ne padejo, voda v morju pa že omogoča kopanje. Edina pomanjkljivost tukaj je morda hladno vreme zvečer, vendar je ta minus enostavno odpraviti tudi s pomočjo toplih oblačil.

Oglejte si video: TOČNO OPOLDNE, 19. 4. 2018 (Marec 2020).

Pustite Komentar