Pemba je bogat grebenski otok Tanzanije

Koralni otok Pemba, ki je del arhipelaga Zanzibar (Tanzanija), je znan po obilici raznolikih turističnih počitnic. Afriška narava, morsko podnebje, kombinacija turističnih in turističnih priložnosti dodajajo tej priljubljenosti kraj. Medtem ko Pemba v turističnem okolju ni tako znan in slovi po mirnih osamljenih počitnicah stran od prevlade civilizacije. Tu se lahko hkrati seznanite s podvodnim svetom, lepotami gorskih hribov in preživite popolne počitnice na plaži ob Indijskem oceanu.

Splošne informacije

Otok Pemba v Tanzaniji se nahaja 50 km severno od Fr. Zanzibar Njegova dolžina je 65 km, širina - 18 km. Zgodovinsko je bil med arabskimi trgovci znan kot "Zeleni otok", ki je poln začimb - posebno dragocenega blaga.

Tukaj je prebivalstvo manjše kot v Zanzibarju, odlikujeta ga prijaznost in veliko spoštovanje lokalnih tradicionalnih verovanj. Tu se ljudska medicina ukvarja povsod in se ukvarjajo s kmetijstvom, ki temelji na gojenju začimb, riža in stročnic. Na otoku raste vsaj 3 milijone nageljnovih žbic, gojijo se nasadi mangrove in kokosove palme.

Pemba ima svoje letališče. Večina hotelov je nameščena ob plažah, najbolj znana je Vumavimbi (dolga 2 km). Ker je pesek na otoku koralnega izvora, ima lepo belo barvo in lastnost, primerno za južno rekreacijo - na soncu se ne segreva.

Znamenitosti in zabava

Glavna prednost tanzanijskega otoka je njegov geografski položaj. Bližina afriške celine, prevlada morskega podnebja, udobne plaže in lastna zgodovina naredijo otok objekt s svojo turistično vrednostjo. Kaj lahko preživim svoj dopust na tanzanijskem otoku Pemba?

Potapljanje in snorkljanje

Pemba je priljubljeno mesto za potapljače in samo ljubitelje potapljanja. Obalne vode odlikujejo različne živali za razmišljanje in barvite fotografije. Tanzanija se nahaja skoraj na ekvatorju, zato je podvodni svet gosto naseljen. Posebej razvito je potapljanje na vzhodni obali, kjer so koralni grebeni (Smaragd, Samaki), voda pa je prozorna in vam omogoča, da podrobno opazujete barracude, stingrays, hobotnice, velike rake, morane jegulje, šole rib.

Od edinstvenih lastnosti: leta 1969 je grška ladja potonila blizu otoka. Njeno okostje je bilo zaraščeno z algami in školjkami, na njem so našli zatočišče predstavniki spodnje favne. Potapljači z veseljem obiščejo ta nov objekt, da uživajo v neredu barv in opazujejo aktivno življenje oceanske populacije.

V juliju in avgustu se skozi vode otoka Pemba preide pot migracije grbav. Ocean okoli otoka je odlično ribolovno območje. Najuspešnejši čas ribolova tukaj je obdobje od septembra do marca, kraj pa je ožina Pemba, ki otok loči od celinske Tanzanije.

Deževni gozdovi Leteče lisice

Neokrnjena otoška narava je v vsej svoji raznolikosti ohranila lokalni tropski gozd. Debele baobabe izgledajo nenavadno za evropsko oko, eksotična favna in flora gozdnih tropov sta ponos otoka. Ob obisku lahko najdete modre opice, leteče lisice, dukerjeve antilope in druge. Med vejami se jasno razlikujejo svetle ptice s pisanim perjem, dišeče cvetoče rastline in plazeči sestavljajo značilno gozdno pokrajino.

Arhitektura

Oddaljenost od celine ni vplivala na razvoj gospodarstva in infrastrukture otoka. Od poti z morskega karavana ni ostal na cedilu, predstavniki različnih kultur pa so pustili svoj pečat v njegovi zgodovini. Od arhitekturnih znamenitosti lahko najdete starodavne ruševine, kot so:

  • ruševine obalne vojaške utrdbe - arabska utrdba, zgrajena v 18. stoletju;
  • ostanke prvih naselij avtohtone afriške svahilijske pripadnosti, kjer so znanstveniki raziskali grobišča z natančno opredeljenimi znaki pristnosti;
  • še bolj starodavno - iz XIV stoletja. preživela mošeja in trdnjava;
  • svetovno znane ruševine druge utrdbe - Pugini (trdnjava XV stoletja) s podzemno grobnico.

Na skrajni severni točki otoka je jekleni svetilnik (iz leta 1900), neuradno odprt za javnost. Na splošno arhitekturo otoka Pemba odlikujejo lastnosti, ki so jih prinesli osvajalci različnih časov, pa tudi zanimivi starodavni vzorci.

Počivajte na Pembi: kaj pričakovati in na kaj se pripraviti

Turistična infrastruktura je razvita do stopnje, ki je dovolj za obisk in udoben počitek katerega koli trajanja. Sami sprehodi po otoku, gorskih območjih, obiskovanje gozdov ter zgodovinskih in kulturnih vrednot vam omogočajo, da uživate v pokrajini, razširite svoja obzorja in vedno obilo svežega morskega zraka. Levji delež zmogljivosti letovišča pa predstavljajo počitnice na plaži in morju.

Poceni hoteli najdemo tudi na pristopih do plaž, neposredno na obali pa se predlaga, da vzamete bungalove in ne izgubljate časa za vsakodnevno potovanje do roba oceana. Kljub temu hotelsko storitev predstavljajo številne povezane storitve in jo lahko dopolnijo restavracija, bazen, spa, potapljanje in izleti z ladjico.

Hotel Manta Resort je na primer znan po priljubljeni pojmi med turisti - podvodno številko. Neposredno v morje, navzdol 4 m, zapusti prvi nivo hotelske sobe, vsa okna pa so usmerjena v morske globine.

Letovišče Manta

Na voljo so tudi restavracije z lokalno kuhinjo na otoku Pemba, vse pa se nahajajo v bližini hotelov. Eksotično sadje na trgu je poceni, gojenje neposredno na tropskih drevesih pa je popolnoma brezplačno.

Kako do tja

Obalno letalstvo

Do otoka Pemba iz drugih delov Tanzanije lahko pridete po morju ali prek zračnega pristanišča. V prvem primeru obstajajo možnosti za jadranje z ladjo iz sosednjega Zanzibarja (za 50 dolarjev) ali s trajektom iz celinske Tanzanije skozi ožino. Menijo, da je najboljši način letalo, saj so trajektni leti neredni, za prestop čolna pa morate najeti zasebnega trgovca. Airways strežeta lokalni letalski prevozniki Coast Aviation in ZanAir (130 USD).

Veliko sonca, korale, neokrnjeni deževni gozdovi in ​​bele plaže tvorijo pravi afriški raj. Otok Pemba že sam po sebi predstavlja okras arhipelaga in obetavno letovišče, ki čaka svoje ljubitelje vse leto.

Pustite Komentar