Kako izvesti obnovo mize doma, ideje za dekor

Sčasoma lesena miza izgubi nekdanji privlačen videz. Toda to ni razlog, da bi ga poslali na najbližje odlagališče ali prašno podstrešje. Po želji je mogoče odpraviti vse pomanjkljivosti. Če želite to narediti, se izvede obnova mize, po kateri bo videti kot nova. Ko ste pokazali domišljijo, lahko popolnoma spremenite zasnovo izdelka. Neodvisno posodabljanje pohištva bo prihranilo proračun, saj je restavriranje v specializiranih delavnicah zelo drago.

Prednosti samoobnavljajočega pohištva

Popravilo stare mize doma je dober način, da okrasite notranjost doma, da ji dodate novost in udobje. Navsezadnje so malenkosti tisti, ki tvorijo splošen vtis o hiši. Samoobnašanje ima naslednje prednosti:

 1. Prihranite denar. Popravilo pohištva sami je veliko cenejše kot nakup novega ali naročanje restavriranja v specializirani delavnici.
 2. Sposobnost radikalnega preoblikovanja pohištva mu daje drugo življenje.
 3. Okrasitev mize, ki temelji na vaših lastnih okusnih željah. Dom lahko okrasite z edinstvenim oblikovalskim gizmom.
 4. Če je pohištvo visoke vrednosti in je izdelano iz dobrega lesa, bo obnova pomagala rešiti pred pokvarenjem in dolgo časa prihraniti.

Neodvisno posodabljanje pohištva je zelo naporna naloga, ki zahteva nekaj spretnosti. Toda preden popravite staro mizo z lastnimi rokami, bo koristno preučiti algoritem dela. Navsezadnje lahko neupoštevanje pravil negativno vpliva na rezultat.

Prihranite denarOblikujte po svojih lastnih okusnih željahSposobnost radikalnega preoblikovanja pohištva

Značilnosti obnove lesene mize

Tudi pohištvo najvišje kakovosti ne more trajati večno. Sčasoma površina mize izgubi svoj prvotni videz. Na njem se pojavijo majhne razpoke, čipi se laki začnejo obrabljati, pritrdilni elementi pa prenehajo vzdržati obremenitev. Obnavljanje stare mize je resno popravilo, ki pomeni predvsem posodobitev poškodovanih delov. Poleg tega je zelo pomembno razumeti, da iverne plošče skoraj ni mogoče obnoviti. Bolje je, da preprosto vržete staro površino in na njeno mesto postavite novo.

Pred posodobitvijo pulta je nujno, da odstranite stari zaključek. Če gre za pobarvano ali lakirano mizo, je treba zgornjo plast sprati z alkoholom, acetonom, organskimi topili. V prodaji je tudi veliko posebnih orodij za te namene. Predstavljeni so v obliki tekočin, gelov ali praškov.

Če so na leseni konstrukciji manjše praske ali poškodbe drugačne narave, jih skrbno obdelamo z brusnim papirjem z majhno velikostjo zrn. Popravilo razpok med popravilom lesenih miz se izvaja z uporabo:

 • kiti za les;
 • mešanice lepila in lesnih ostružkov;
 • epoksidne smole ali posebni leseni korektorji.

Pravokotne koščke ali klini iz lesa lahko vstavimo v široke in globoke razpoke in vse to lahko pritrdimo z univerzalnim lepilom. Nastale vrzeli je treba skriti, za to so napolnjene s smolo ali kiti. Pri izvedbi takšnih popravil je vredno zapomniti pomembno pravilo - vse površine morajo biti suhe. Les je zelo ranljiv material. Zaščiten mora biti pred vlago, bakterijami, glivami, ultravijoličnim sevanjem. Zato je treba skrbeti za zaščitno plast (temeljni premaz, barvo, lak ali azur). Najpogosteje se za te namene uporablja lak. Če želite spremeniti senco pohištva, ga morate prekriti ne s prozornim, ampak z barvnim lakom. Rezultat je zelo elegantna in predstavljiva polirana miza.

Naslednji korak bo obdelava celotnega območja pohištva s srednje velikim brusnim papirjem. Tukaj morate poskusiti in polirati mizo do popolnoma gladkega stanja. Raven gladkosti bo v veliki meri določala, kako polagata barvo ali lak. Preden izdelek premažete z lakom, premažemo les. Da bi ohranili naravno lepoto in teksturo lesenih izdelkov, jih pogosto premažemo s posebno tekočino za toniranje (madež) ali akrilnim lakom na vodni osnovi.

Med obnovo mize z lastnimi rokami mojster zahteva pozornost in previdnost. Delajte s kemikalijami v sobi z dobrim prezračevanjem, priporočljivo je, da to storite tudi v kombinezonih in respiratorju.

Oglejte si vse podrobnostiOdstranite stari zaključekRazpokePovršine temeljnih premazovMiza miziObdelajte madežLak

Potrebno orodje in potrošni material

Pred posodabljanjem tabele se morate založiti s potrebnimi orodji in potrebščinami, za njihovo prisotnost je bolje poskrbeti vnaprej. Za delo boste morda potrebovali naslednji inventar:

 • brusni papir različnih stopenj zrnatosti (od 80 do 180 za začetno obdelavo, od 500 do 600 za poliranje končnega premaza) ali brusilni stroj;
 • komplet krtač in valjčkov;
 • električni vrtalnik in več svedrov različnih premerov;
 • dleto;
 • skobeljnik;
 • kladivo, zaloga nohtov in ščipalka za nohte;
 • žaga;
 • marker
 • kolo za ruleto;
 • gumijasta lopatica za odstranjevanje stare barve;
 • kiti, temeljni premaz, lak, barve;
 • lepilo za les;
 • zaščitna oprema: maske, rokavice, respirator;
 • konzervansi za les (impregnacija, ki ščiti pred neugodnimi dejavniki, na primer pred gnitjem lesa ali škodljivcev).

Za razstavljanje izdelka je uporaben tudi komplet izvijačev. S pomočjo markerja in merilnega traku bomo izvedli označevanje, barve in laki pa bodo pomagali zaščititi pohištvo pred negativnimi vplivi in ​​spremeniti njegov videz. Izbira barvne sestave je bolje dati prednost dobro znani blagovni znamki. Preden obnovite staro mizo z lastnimi rokami, morate zagotoviti, da so orodja nedotaknjena in v delovnem stanju.

Faze dela

Postopek obnove je sestavljen iz več pomembnih korakov:

 1. Izbira in nakup vseh potrebnih potrebščin. Bolje je, da to storite vnaprej.
 2. Predhodno popravilo mize. V primeru restavriranja mize se izvaja mazanje premičnih delov, popravilo predalov in polic.
 3. Identifikacija in odprava večjih napak za nadaljnjo obnovo.
 4. Odstranjevanje starega laka.
 5. Nanos zaščitnih raztopin.
 6. Okrasitev površine z uporabo različnih tehnik.

Zadnja faza je najbolj zanimiva. Omogoča uresničitev vašega ustvarjalnega potenciala in uresničitev najbolj kreativnih idej.

Predhodno popravilo

V predhodni fazi restavriranja se pohištvo obnovi in ​​popravi. Začnite z oceno njenega stanja. Morate natančno pregledati leseno mizo, preverite, ali so noge zlomljene, preverite celovitost vseh delov. Stabilna konstrukcija se ne sme upogibati in škripati pod obremenitvijo. Popravilo tabel se začne z iskanjem vidnih napak. Nato ga morate razstaviti na njegove sestavne dele. Če je vezana plošča, ki deluje kot dno v škatlah, odplaknjena, jo je treba razstaviti in te dele zamenjati z novimi.

Prisotnost majhnih mehurčkov na površini iverne plošče ali MDF kaže, da se je začel postopek luščenja furnirja.

Premični deli so mazani s strojnim oljem, če je potrebno, popravite mehanizem sam. Če se je na kovinskih delih pojavila korozija, jih je treba zamenjati z novimi. Zastarelo modno dodatno opremo lahko spremenite v modernejšo.

Slabo vezani elementi so združeni z lepilom. Da bi bila miza bolj stabilna, je treba njene noge zamenjati s širšimi. Vsi ne vedo, kako obnoviti tabelo, če je ohlapna. Izdelek lahko pritrdite s pomočjo vogalov.

Za popravilo namizne knjige je potrebno vse premične spoje namazati s strojnim oljem.

Ocenite stanje tabeleOdvrzite stari pultRazstavite okvir mizeIztrgajte nogeS svinčnikom označite mesto pritrditve nogZlomljene dele lepite skupaj s samoreznimi vijaki

Primarna predelava

Mnogi so zainteresirani, kako posodobiti staro mizo za kavo, če je na njeni površini dolg razpokan sloj laka. V tem primeru je treba odstraniti zastarelo prevleko, nato pa na njeno mesto nanesti novo. To delo se izvaja mehansko (ročno z lopatico) ali pa uporabljajo posebne kemične spojine, ki jih imenujemo tudi pralni. Mehanska metoda vključuje uporabo brusilnega stroja. Če pa ni, ni treba skrbeti. Lahko ga nadomestite s srednjezrnatim brusnim papirjem. Glavna stvar med obdelavo je, da ne poškodujete izdelka. To še posebej velja za starinski les. Da bi se temu izognili, je treba gibe usmeriti vzdolž lesnih vlaken.

Ostanke starih premazov lahko odstranite tudi s pomočjo kemikalij. Nanesejo se z majhno mehko krtačo na površino pohištva. Aktivne snovi hitro raztopijo vse razpoložljive plasti laka ali barve. Po 30 minutah lahko to raztopino varno odstranite z navadno gobo. Po odstranitvi laka je les prepojen z zaščitnimi mešanicami. To je izjemno pomembna faza pri obnovi lesene mize, ki bo izdelek pozneje zaščitila pred poškodbami.

Pri izbiri med mehansko in kemično metodo je vredno upoštevati, da če govorimo o redkem in dragem pohištvu, je najbolje uporabiti pranje. V prodaji je lahko predstavljen v obliki tekočine, gela ali praška. Vse te mešanice so popolnoma varne in ne bodo pokvarile strukture drevesa.

Za odstranitev majhnih razpok, čipov in prask je potrebno izvesti naslednje operacije:

 1. Obrišite prah iz vseh razpok.
 2. Zaprite razpoke s kiti za delo z lesom.
 3. Odstranite odvečno kito in poravnajte površino.
 4. Počakajte, da se popolnoma posuši in očistite obdelana območja s finim brusnim papirjem.

Te operacije bodo pomagale odstraniti vse napake s površine mize.

Ko obnovite mizo za kavo z lastnimi rokami, se morate včasih soočiti z dejstvom, da na njeni površini obstajajo vdolbine ali celo luknje. V tem primeru lahko uporabite epoksidno smolo ali zareze napolnite z mešanico drobne žagovine in lepila.

Odstranite zastarelo prevlekoV vdolbinah in na izboklinah hodite brusni papirLepite vse spoje in zategnite strukturoNastavite nogeNa osnovo pritrdite novo delovno ploščoLepite nogeOkvir povežite s pultom

Dekorativni premaz

Preden nadaljujete do končnega cilja, morate izvesti temeljno podlago. Sestavo nanesite po fazah - najprej na pult, nato na okvir izdelka. Pri delu lahko uporabite tako akrilne kot alkidne premaze. Obdelava mize lesa je sestavljena iz več stopenj:

 1. Izbrani sestavek se nanese na čisto površino in ga z lopatico razmaže, mešanico je treba enakomerno porazdeliti.
 2. Po sušenju prvega sloja je potrebno postaviti drugo.
 3. Ko so se vsi sloji posušili, odstranite neravnine z mletjem.

Tako lahko pokrijete več kot le tabele. Vsaka lesena površina (stoli, komoda, omare) pred barvanjem potrebuje dodaten temeljni premaz. Po temeljnem premazu je potrebno obarvanje. To je lahko preprosta slika s čopičem ali dekorativni nanos barve skozi til ali šablon. Zadnji korak bo obdelava z lakom ali voskom. Pogosto se lak uporablja pri obnovi kuhinjske mize z lastnimi rokami. Vosek se uporablja predvsem za pohištvo, ki je stalno pod vplivom zunanjih dejavnikov. Odlično ščiti pred soncem, vlago in različnimi poškodbami.

Pri izbiri orodij za nanašanje morate upoštevati, da lahko nekvalitetne ščetke pustijo vlakna, ki jih po sušenju ni mogoče odstraniti.

Lak se nanese s čopičem, čas sušenja je od 18 do 36 ur. Vosek je lahko trd ali voden. Tekočina je takoj pripravljena za uporabo, trdno snov pa je treba najprej stopiti. Preden posodobite kuhinjsko mizo z lastnimi rokami z zaščitno plastjo voska, morate pripraviti gosto krtačo ali bombažni bris. Vse te manipulacije se po možnosti izvajajo na prostem, saj uporabljeni sestavki vsebujejo strupene snovi, ki škodljivo vplivajo na zdravje.

Precej pogosto je treba prikriti manjše pomanjkljivosti vida ali pa samo spremeniti motečo barvo stare mize. Če želite to narediti, preden nanesete sestavo laka, lahko želena področja pokrijete z barvo.

Pokrijte z madežemV delih izdelke temeljite v več plastehOdstranite neravnine z mletjemBrušite spoje na konveksnih in konkavnih delihOdstranite prah s površinNanesite lakČe želite prekriti z mat lakomMiza je pripravljena

Ustvarjalne posodobitve

Mnogi se ugankajo nad tem, kako nadgraditi stare mize, ki so videti temne. Obstaja veliko načinov za okrasitev pulta kuhinjske mize ali katerega koli drugega:

 1. Slikanje. Zelo preprost način obnove. Uporabljajo se različne vrste barv, na primer akril, alkid ali emajl.
 2. Likovno slikarstvo. Precej zapleten način, ki zahteva spretnosti risanja. Lahko uporabite šablono, to nalogo zelo poenostavi.
 3. Craquelure. Ta metoda je dekoracija z nanosom zaključka, ki posnema stari naluknjen premaz. To se naredi s pomočjo posebnih kemičnih mešanic.
 4. Mozaik Lahko ga naredite s smaltom, vendar je zelo drag. Bolje je uporabiti pretepene ploščice. Za lepljenje uporabite univerzalno lepilo.
 5. Dekorativni film. Lepi se po poliranju in čiščenju površine. S to tehniko lahko staro mizo za kavo spremenite v moden kos pohištva.
 6. Lepljenje z okrasnim trakom. Po poliranju in obdelavi z alkoholom lepimo trak. Nato se mesto lepljenja valja s posebnim valjčkom.
 7. Zdravljenje epoksi. Ta raztopina se po nanosu na površino spremeni v plastiko. Z njegovo pomočjo je okras z dodatkom različnih vzorcev.
 8. Nanos laka ali madežev. To je najlažja metoda dekoriranja, s katero se zna spoprijeti celo začetnik. Poleg tega bo to ohranilo naravno teksturo lesene prevleke, pa tudi zaščito pred vlago in izgorelostjo. Najpogosteje ta metoda posodobi staro kuhinjsko mizo.
 9. Slikanje skozi til. Če želite to narediti, poiščite košček starega tila. Nato morate mizo pobarvati v belo. Potem ko se barva posuši, nanesite pohištvo na površino pohištva, tako da je lokacija vzorca videti čim lepša. Pritrdite tkanino, tako da se med barvanjem ne pregiba. Nato morate vzeti konzervo z razpršilom in začeti obarvati. Po 15 minutah lahko til odstranimo.
 10. Pozlačenje. S pomočjo prenosnega potiska lahko dosežete čudovit pozlačen učinek. Ta operacija se izvaja na enak način kot obarvanje z uporabo šablone.

Da bi dosegli učinek prijetnega dolgočasnega sijaja, lahko na vrhu laka nanesete matirajočo raztopino.

Da bi obnovili mizo za kavo z lastnimi rokami, je najbolje uporabiti mozaično dekoracijo, barvanje, žganje ali lakiranje. Če želite "oživiti" obledelo mizo, lahko izberete obarvanje ali lakiranje.Za kuhinjsko mizo obstaja kar nekaj načinov oblikovanja: barvanje skozi čipke ali til, okrasitev s keramičnimi ploščicami ali uporaba decoupage.

Vrtne mize so najbolje okrašene s ploščicami ali mozaiki, še posebej, če so na prostem. Če morate okrasiti mizo za otroško ustvarjalnost, ste lahko kreativni in barvate vsako nogo v drugačno barvo - dobite svetel in vesel kos pohištva.

Če povzamemo vsa priporočila, lahko samozavestno rečemo, da je mogoče obnoviti zastarelo pohištvo neodvisno. Kdor je kdaj imel v rokah orodje, lahko nerodno obrito mizo spremeni v pravo umetniško delo. Seveda bo za to potreben čas in potrpljenje, a rezultat je vreden.

SlikanjeCraquelureLikovno slikarstvoMozaikOkrasni trakDekorativni filmZdravljenje z epoksi smoloNanos laka ali madeževTille paintingPozlačenje

Video

Fotografija

Oglejte si video: You Bet Your Life: Secret Word - Car Clock Name (Januar 2020).

Pustite Komentar