Namen oblikovalca pohištva za vrtanje lukenj, kar je

Naprava za pripravo lukenj v izdelkih je pohištveni vodnik za vrtanje lukenj, ki se široko uporablja pri izdelavi različnih modelov. Narejene so iz kovine, iverne plošče, masivnega lesa in drugih gradbenih materialov. Vodnik, ki je vodnik za vrtalno orodje, je mogoče izdelati neodvisno. Uporaba te naprave olajša delo, če želite izdelati pohištvo za domačega mojstra. Odlično izpolnjuje svojo vlogo pri sestavljanju pohištva, sestavljenega iz ločenih blokov.

Imenovanje

Ta naprava je potrebna, da vrtalnik z visoko natančnostjo usmeri na določeno mesto, hkrati pa zagotavlja neposrednost in natančnost njegovega prehoda skozi celotno globino luknje. Pri delu z ročnim vrtalnikom je precej težko vzdrževati določeno smer. Če je potrebno, naredite niz lukenj na določeni razdalji drug od drugega, za vsako od njih morate narediti oznake. Predloga pohištva ima skozi luknje za vhod vaja, katerih mesta ustrezajo risbi izdelka.

Če ni prevodnika, se morate zateči k zamudnejši metodi - obračanju linij za označevanje. Jedro je vdolbina na površini, ko jo udarimo s kladivom na poseben stožec, imenovan sredinski udarec. Ko namestite vpetje nad določeno točko, lahko začnete delati brez vrtenja. Vrtalnik bo natančno udaril v želeno točko in ne odstopa od dane smeri.

Dirigent se uporablja v fazi montaže, strojnih pritrdilnih elementov in drugih tehnoloških operacij. Če morate v skladu s predlogo narediti več vrstic lukenj, jig znatno prihrani čas. Provodnik je skoraj nepogrešljiv, ko so luknje načrtovane v zaobljeni obliki. Konec svedra, ko ga pritisnete, skoči z mesta, ki ga nariše risba. Dirigent je pritrjen na del in natančno opravlja delo.

Za skoraj vsako pohištvo razen lesenih se uporabljajo kovinske konstrukcije. Pogosto gre za cevi, skozi katere je treba izvrtati vrsto lukenj. V tem primeru je treba pri izdelavi vodnika posebno pozornost nameniti njegovi zanesljivi namestitvi na kovinsko cev. Praviloma mora biti kot med vrtanjem 90˚. Redkejša in težja možnost je vrtanje "poševno". V tem primeru prilagodite dolžino zapornih elementov. Vrtanje po tangentu je nemogoče, samo držite vajo v rokah. Delo s pohištvenim drogom postane ta postopek preprost. Morali bi nastaviti višino. V tem primeru je obdelovanec tesno pritisnjen ob zapor. Luknje so natančne in pod potrebnim kotom.

Pohištveni vodnik za vrtanje je treba držati na delu, ne glede na to, kako dobro je pritrjen. To je še posebej vredno najprej storiti. V nasprotnem primeru obstaja verjetnost premika od vibracij.

Bistvena prednost uporabe šablonskega vodnika za pohištvene izdelke je, da so luknje koaksialne. Pri uporabi prevodnika ni treba izračunati in označiti mest za luknje. To zmanjšuje zahtevnost in zmanjšuje delovni čas.

Tudi preprosta pritrditev v obliki traku s poudarkom močno olajša in pospeši postopek izdelave istih lukenj

Sorte

Obstoječe vrste prevodnikov:

 • tovorni listi - nameščeni so na delu, za katerega so bili izdelani. Po potrebi pritrdite s sponkami;
 • vrtljivi - namenjeni so vrtanju v valjastih površinah. Opremljeni so z različnimi vrtilnimi osmi. To vam omogoča delo z različnih zornih kotov. Na telesu prevodnika so puše, ki določajo smer;
 • prevrnjen - po potrebi ustvarite več lukenj v eni instalaciji, ki se nahajajo v različnih ravninah;
 • drsno - prevodnik te vrste pritrditve ne potrebuje. Nanesemo ga na želeno površino. To je mogoče, kadar ni treba vrtati na točno določenem mestu. Za vsako luknjo se aplikacija pojavi ločeno;
 • univerzalna - priročna z možnostjo prilagajanja, kar je pomembno za maloserijsko proizvodnjo.

Najpogosteje se uporabljajo nadzemni vodniki iz lahkih materialov. Enostavno jih je namestiti na površino na predvidenem mestu. Z uporabo šablon za obliže lahko izvrtatete luknje v delih iverne plošče, MDF plošče. Ena od možnosti je nadzemni prevodnik s kupolo. Vrtljiv pogled je primeren za zapletene dele. Universal se lahko izbere za Euroscrews, rafix in tako naprej.

PoložnicaPrevrnjenVrtanjeUniverzalno

Pravila uporabe

Pohištveni vbodi pomagajo, da se pri delu ne izognete glavni težavi - spravilo vrtalnika v del pod napačnim kotom. Ta napaka lahko pogosto povzroči težave pri popravljanju ali celo pošiljanju predmeta v poroko. Uporaba orodja za pregledovanje šablon pri vrtanju lukenj omogoča pravilno usmerjanje orodja na dano mesto in ne dopušča, da bi odtekel iz smeri. Luknje so narejene za povezavo pohištvenih blokov in za namestitev strojne opreme.

Če luknja ni skozi, potem je treba na vaja dati poseben poudarek - zapor. V nasprotnem primeru bo glava vijaka začela padati skozi skozi luknjo. Če vrtamo pod določenim kotom, potem bo določen prevodnik pomagal prilagoditi naklon.

Z varnim prileganjem je možna uspešna uporaba vzorcev. Najbolj priljubljena metoda pritrditve je uporaba sponk. Takšno pomožno orodje je izdelano iz kovine ali lesa. Objemke, ki se uporabljajo za pritrditev vodnikov za pohištvo, se lahko izvedejo tudi neodvisno.

Druga metoda pritrditve vodnika so vzmetni zamaški. Zaradi elastičnosti pritisnejo na vodnik na površino dela. Kot zaustavitev se lahko pojavi vzmet s potrebno silo. Drug način, kako ga popraviti, je uporaba samoreznih vijakov. Vstavljeni so v del, zaradi česar se prevodnik zaradi tornih sil ne premika.

Kako to storiti sami

Na trgu gradbenih izdelkov obstaja zadostno število vzorčnih vodnikov za izdelavo pohištva. Med domačimi obrtniki, ki se ukvarjajo z izdelavo pohištva z lastnimi rokami ali delujočimi pohištvenimi delavnicami, so najbolj priljubljeni:

 • "Pomočnik" - naprava za označevanje, ki ima številne funkcije;
 • "Dubel-Profi" - dirigent, katerega komplet vključuje več naprav v obliki sponk in ravnil, zaradi česar je delo bolj priročno;
 • "Condor" - prevodnik, opremljen s pozicioniranjem in ima različne puše.

Udobni in večnamenski so pohištveni vodniki proizvajalca "Cheron".

AsistentDubel-profiKondor

Domači obrtniki, ki radi izdelujejo pohištvo, se bodo verjetno odločili za izdelavo prevodnika z lastnimi rokami. Zanje bo to že znano delo, a hitrejše in lažje. Za izdelavo vodnikov, ki so dirigent, boste potrebovali leseni blok ali kovinsko pločevino. Glede na to bi morali pripraviti orodja za delo. Za prevodnika ni treba narediti univerzalnega. Včasih je za vrtalnik lažje narediti več vodnikov, od katerih bo vsak uporabljen v različne namene.

Iz materialov, ki so na voljo v hiši, je mogoče izdelati preprost model. Lahko so: okovje, kovinske plošče. Tako boste prihranili svoj denar. Izdelava prevodnika je odvisna od njegove vrste. Potreba po njeni izdelavi se lahko pojavi, kadar vrtanje zahteva nestandardne luknje.

Preden začnete s proizvodnjo prevodnika, morate opraviti njegovo risanje. Obstajajo standardi pohištva, ki urejajo lokacijo lukenj. Pri izdelavi risbe se jih morate držati.

Nabor materialov in orodij je:

 • pločevina iz kovine ali leseni blok;
 • vrtalnik;
 • aparati za varjenje;
 • nabor ključavničarskih orodij;
 • kotna brusilka;
 • klešče
 • komplet izvijačev;
 • puše;
 • peščeni papir;
 • mlinček ali žaga za kovine;
 • okovje;
 • varilni stroj, ki je nujen pri izdelavi zapletenih konstrukcij.

Z dodatnimi zahtevami je mogoče kupiti manjkajoče dele in opremo.

Faze izdelave vložka za pohištvo:

 • pripravite prazno in ga očistite;
 • odrežite kose želene dolžine iz okovja s kvadratnim profilom s prečnim prerezom približno 10 x 10 mm. Lahko uporabite nož za žaganje kovine ali brusilke;
 • središča lukenj so nameščena na razdalji 8 mm od roba plošče. To je določeno v standardih izdelave pohištva;
 • Po teh standardih so luknje razmaknjene 32 mm narazen. Premer teh lukenj je 5 mm;
 • uporaba prevodnika bo bolj priročna, če je opremljen z omejevali, vključno z vrtljivkami. Če želite to narediti, boste potrebovali kovinsko ploščo dimenzije 1x25 mm, ki jo je treba upogniti pod kotom 90 ° in jo nato pritrditi na vpenjalnik;
 • pritrdite s posebnimi vpenjalnimi napravami - vpenja ločene dele konstrukcije;
 • s pomočjo navojnih pritrdilnih elementov povežite potrebne dele.

Pri uporabi pohištvenih vodnikov nastaja velika količina prahu. Tako, da ne moti dela, je zasnova dirigentov dopolnjena z majhno paleto. Pri vrtanju se bodo tam nabrali čipi in majhni delci.

Predloga pohištva za vrtanje lukenj vključuje naslednje dele:

 • kotni elementi telesa, nameščeni nad površino dela. Povezani so s pomočjo moznikov, moznikov ali potrditev;
 • vodilne puše, v katere bo vstopilo orodje za vrtanje;
 • spone in spone. Postavljeni so s končne površine prevodnika za izdelavo pohištva.

Če želite sami narediti pohištveni dirigent, bi moral domači mojster razmisliti, katere možnosti so najpogostejše z njim. Da si ne bi vsakič izmislili nove možnosti in za to ne bi porabili časa in denarja, je smiselno narediti dirigenta, ki bo čim bolj vsestranski posebej za svojo vrsto dejavnosti.

Izbira delov za oblikovanje morate upoštevati navodila regulativnih materialov. Izbira vogala je treba opozoriti, da so v skladu z asortimanom GOST 8510 najmanjše dovoljene dimenzije 63 × 40 × 8 mm. Če ima polica debelino 8 mm, potem je na njej lahko nameščen rokav v pravilni smeri s premerom največ šest mm. Premer luknje v prevodniku v teh pogojih mora biti manjši od 4 mm. Ta velikost je normalna.

Pri načrtovanju tulca lahko njegove dimenzije vzamemo iz GOST 9941 ali GOST 9940 za vse varjene. Treba je izbrati cev glede na premer notranje luknje. Dolžina tulca je izbrana vsaj dvakratno višino izvrtane luknje. Prileganje rokava je izbrano z interferenčnim prileganjem. Koliko lukenj bo in oddaljenost, na kateri se nahajajo, je odvisna od posameznega izdelka. Dobra možnost je uporaba puše iz ekstruderja, ki se uporablja za vlečenje žice. Materiali takšnih šob so legirano jeklo, v katerega je dodana kovina. Njihova življenjska doba je skoraj neskončna.

Video

Oglejte si video: Zdrave ritke - Previjanje s pralnimi plenicami (Marec 2020).

Pustite Komentar