Značilnosti umetnega usnja za pohištvo, nianse izbire

Pohištvo, oblazinjeno v pravem usnju, je vedno videti izvrstno. Vendar stroški takih izdelkov včasih presegajo razumne omejitve. Zato je umetno usnje za pohištvo postalo vredna alternativa dragim materialom. Že dolgo je nehala spominjati na navadno olje in celo specialistu je včasih težko razlikovati od naravnega premaza.

Iz česa je narejeno

Sodoben umetni material ima večplastno strukturo. Postopek izdelave je preprost: na vlaknasto podlago (tkanina, pletenine, papir) se enakomerno nanese posebna sestava - polivinilklorid. Med zaključkom se uporablja brušenje, lakiranje ali tiskanje. Platno je naslikano v različnih odtenkih, mogoče je nanesti vzorec ali vzorec. Pohištvena usnja je elastična in mehka na dotik, predstavljena v različnih barvah in teksturah.

Ključ do dolge življenjske dobe je uporaba trdnih temeljev. Na začetku lahko nekakovostna tkanina povzroči hitro pokanje tkanine ali trganje pod velikimi obremenitvami. V nekaterih primerih je tekstilna osnova dodatno prepojena s posebnimi sestavki, ki povečajo trdnost in gostoto končnega izdelka.

Prednosti in slabosti materiala

Vsako umetno usnje za pohištvo opravi vrsto testov, ki na platnu preverjajo različne mehanske vplive, temperaturo in vlažnost. Pozitivne lastnosti gradiva vključujejo:

 • visoka stopnja obrabe - zahvaljujoč uporabi posebnih materialov lahko oblazinjenje traja zelo dolgo, ne da bi izgubilo svoj prvotni videz. Zato je za opremljanje javnih mest (restavracije, kavarne itd.) Izbrano usnjeno pohištvo;
 • tkanina je hipoalergenska, ne oddaja neprijetnih vonjav;
 • na soncu ne zbledi, je enostaven za čiščenje, pri servisiranju ne potrebuje veliko truda;
 • široka barvna paleta, sposobnost simuliranja teksture različnih naravnih površin;
 • ugodne cene, kar je nujno pri izbiri velikega pohištva (oblazinjeno pohištvo, zofe);
 • odlične dekorativne lastnosti - lesena miza z nogami, pokritimi z usnjenim nadomestkom, izgleda zelo elegantno in ustvarjalno.

Pomanjkljivosti umetnih materialov vključujejo naslednje značilnosti:

 • šibke prezračevalne lastnosti - včasih je neprijetno sedeti na kavču, oblazinjenem s takšnim materialom, več ur;
 • platno svetlih odtenkov lahko ob dotiku z materiali temnih barv postane barvno;
 • pri zelo nizkih temperaturah lahko koža razpoka, pri visokih temperaturah pa se lahko deformira.

Vsak material ima prednosti in slabosti. Z razvojem sodobnih tehnologij so usnja nadomestki vedno bolj kakovostni in podobni naravnim materialom.

Sčasoma se lahko iz umetnega usnja obriše in razpoči.

Barvna paleta

Vsak proizvajalec praviloma oblikuje svojo paleto odtenkov iz umetnega usnja. V tem primeru je nujno upoštevana tekstura platna.

Material, ki posnema pravo usnje, ima naravne odtenke rjave, rdeče barve. Takšni toni so primerni za pohištvo v klasičnem slogu.

Umetno usnje ima lahko nenavaden vtiskanje (majhen geometrijski vzorec), uporaba dodatnega sijajnega premaza pa daje barvito eleganten videz. Barvna shema takšnih materialov je običajno izbrana v mehkih, pastelnih odtenkih. Takšno oblazinjenje daje pohištvu sodoben videz.

Pogosto pri izdelavi predmetov kombinirajo materiale z različnimi barvami. Zato sprva proizvajalci oblikujejo kolekcije usnja v odtenkih in teksturah, tako da je lažje izbrati harmonične kombinacije.

Pravila za nego

Če se držite določenih pravil vzdrževanja pohištva, bodo izdelki dolgo časa ohranili prvotni videz:

 • stalno čiščenje se izvaja s sesalnikom;
 • Za odstranjevanje madežev uporabite vlažno krpo (mehka goba) in milnico. Po odstranitvi onesnaženja površino obrišemo suho;
 • za odstranitev sledi kemičnega svinčnika, flomastrov, šminke, območje obdelamo z 10% alkoholno raztopino. Nato uporabite krpo, namočeno v vodi in obrišite suho;
 • oblazinjenje iz umetnega usnja je nameščeno stran od odprtega ognja, grelnih naprav. Platno je vnetljivo in od konstantne povišane temperature lahko poči.

Nedvomna prednost umetnega usnja za pohištvo je praktičnost in vsestranskost pri delovanju.

Za čiščenje pohištva lahko uporabite milno raztopino

Odtenki izbire

Želja po pohištvu, ki po več letih delovanja izgleda odlično, je povsem naravna. Pri nakupu izdelkov iz kožnega nadomestka morate upoštevati nekaj posebnosti:

 • Tekstura površine kože je lahko gladka ali reliefna. Zato je, če je takšno pohištvo nameščeno v pisarni ali v družini z majhnimi otroki, je bolje izbrati gladko platno. Tak material je lažje skrbeti. Reliefni materiali vsekakor izgledajo bolj zanimivo in se popolnoma prilegajo vzdušju stanovanja;
 • posebna pozornost je namenjena značilnostim podlage (debelina in gostota). Pohištvo, oblazinjeno z debelim usnjenim nadomestkom, izgleda nesramno. Pri izbiri materiala je treba upoštevati oblike predmetov. Za izdelke enakih oblik s pravim kotom izberemo trakove na tkaninskih podlagah. In gladke črte in zaobljene oblike izredno poudarjajo usnje na osnovi pletenin, zaradi svoje elastičnosti;
 • struktura materiala je perforirana, porozna ali monolitna. Te značilnosti določajo sposobnost spleta za prehajanje zraka ali tekočine. Perforirano ali porozno usnje je za razliko od monolitnega materiala bolj podobno naravnim materialom;
 • pri izbiri sence in teksture se slike odbijajo od barvne sheme notranjosti. Oblikovalci priporočajo, da bodite pozorni na ton tekstila ali barvo dekorativne stenske obloge. Odtenki ne smejo biti enaki. Izjemno izgleda, če imata koža in zavese, ozadje podobne tone iste barve. Če ima družina majhne otroke, je bolje izbrati pohištvo s tapeciranjem v temnih odtenkih;
 • najboljša možnost je izbira izdelkov s kombiniranim zaključkom. Najbolj priljubljeni so modeli oblazinjenega pohištva, pri katerih so sedeži, nasloni obloženi s tekstilom, nasloni za roke, stran in dno sedeža pa iz umetnega usnja;
 • ni priporočljivo izbrati zofe, oblazinjene v umetnem usnju, kot trajno posteljo, ker se posteljnina ne drži dobro na gladkih površinah in hitro zdrsne. Sprejemljiva rešitev problema je uporaba prevleke za vzmetnice iz naravnega materiala (takrat bo počitek postal bolj udoben).

Zahvaljujoč oblazinjenju iz umetnega usnja predmeti pridobijo drag in razkošen videz. Kakovostno pohištvo postane prava dekoracija notranjosti, ustvarja udobne pogoje za sprostitev.

Video

Oglejte si video: Klop za trebušnjake (Marec 2020).

Pustite Komentar