Značilnosti strojev za dodajanje pohištva, njihove vrste in uporaba

Če se že ukvarjate ali želite začeti s proizvodnjo pohištva, vam bo verjetno prišel prav stroj za vrtanje in dodajanje. Pomagalo bo natančno izvrtati potrebne luknje, s katerimi se bodo elementi povezali. Če polnilni stroj za pohištvo naredi dele po vnaprej izdelanih risbah, potem boste dobili najboljši rezultat, delo bo trajalo manj časa in truda, izdelano pohištvo pa bo zanesljivo in lepo. Takšen stroj je seveda drag. To je visokotehnološka enota, ni potrebna za en stolček ali mizo, je pa izjemno potrebna za majhno proizvodnjo.

Obseg uporabe

Dodatki, ki jih naredite sami, so potrebni za izvrtanje natančnih in natančnih lukenj na določenih točkah. Ne bodo imeli raztrganih lesnih vlaken ali kakršnih koli sekancev. Visokokakovostni vzorci opreme omogočajo, da se ta postopek izvede čim hitreje in skoraj popolnoma odpravi možnost pridobivanja kakovostnih obdelovancev. Pri načrtovanju pohištva so vsi njegovi deli izračunani tako, da so na mestu, ki je bilo predhodno zasnovano zanje, vsakršna odstopanja otežujejo sestavljanje končnega izdelka in včasih onemogočajo.

Delovanje aditivnega stroja poteka na agregatni osnovi. To pomeni, da več podobnih naprav, nameščenih na glavi, deluje hkrati.

Dovoljena napaka te opreme je 0,4 mm za 64 cm.

Sorte modelov

Na aditivnem stroju več podobnih orodij takoj opravlja svoje funkcije - vrtalne enote, pulte, ki so v glavi nameščene z več vreteni.

Ta oprema je po dogovoru razdeljena na:

 • Univerzalni pohištveni stroji;
 • Specializirana oprema;
 • Posebni mehanizmi.

Univerzalna oprema - zasnovana za popolno pripravo lukenj, od vrtanja do popolne obdelave z drugimi napravami. Pogosto se uporabljajo pri serijski proizvodnji pohištva, so sposobni opravljati številne funkcije. Majhni modeli z majhno porabo so namenjeni začetnikom. Specializirana naprava - zasnovana za transportno obdelavo potrebnih delov. Hkrati so sposobni obdelati določeno število lukenj. Prilagodite lahko za različne operacije. Ta kategorija vključuje večino opreme za polnjenje. Posebni mehanizmi - zasnovani samo za obdelavo obdelovancev določene konfiguracije. Nemogoče jih je neodvisno konfigurirati za druge operacije.

Število vretenov in prehodov odlikujejo mehanizmi:

 1. Vrtanje in aditivi ter polavtomatski;
 2. Pozicijski dodatki;
 3. Programirano vrtanje in aditivi;
 4. Dodatni mehanizmi za zanke.

Najboljši končni rezultat uporabe teh mehanizmov je mogoče doseči le z razumevanjem značilnosti njegove zasnove in delovanja.

Posebni mehanizmiUniverzalnoSpecializirani

Zobniki z eno glavo

V takšnem stroju je obdelovanec pritrjen s sponkami na pultu v skladu z navedbami vodilne črte. Tako je obdelovanec pravilno nameščen glede na orodje. Ko motor deluje, se glava premakne na obdelovanec. Mehanizem opravi svoje delo in upravljavec z daljinskim upravljalnikom sprosti objemke in spremeni obdelovanec.

Vsestranskost namestitve je dosežena s premikanjem vretena za 90 stopinj. Ta funkcija se uporablja za izbiranje utorov in obdelavo poševnih strani. Na pultu ustvarite praznine za premikanje vrtanega dna obdelovanca. Takšna oprema se uspešno uporablja v majhnih organizacijah z majhnim pretokom obdelovancev.

Zobniki z več glavami

Med delovnimi orodji te opreme se uporabljajo različne naprave - vse vrste glav za vrtanje materiala in ena za končno obdelavo roba obdelovanca. Na postelji je podpora, potrebna za pritrditev obdelovanca v želenem položaju. Obdelovanec je postavljen na posebne letvice in pritrjen s sponkami. Med delovanjem motorja hkrati deluje več glav. To je draga oprema, dodatno ima krmilne mehanizme, nadzor hitrosti in regulatorje položaja za del.

Razlike strojev z več vreteni od naprav z enim vretenom:

 1. Položaj glav ureja elektronska naprava, zato se deli obdelujejo z visoko natančnostjo, hitro se izvedejo dodatne prilagoditve;
 2. Takoj lahko obdelate 2 ravnini, delo se izvaja z veliko natančnostjo in hitreje. Pri nadaljnjem poganjanju več obdelovancev iste vrste ni treba ponovno prilagajati enote;
 3. Navpične glave lahko naredijo luknje pod potrebnim kotom;
 4. Poleg tega so na osnovni mizi nameščene naprave za zamenjavo delov, ki človeka osvobodijo ročnega dela. Ta oprema spada med pozicionirane prehodne instalacije. Pogosto se uporabljajo pri transportni proizvodnji pohištva. V tem primeru stroji obdelujejo del, ko se premikate po tekočem traku, ta aplikacija znatno prihrani čas in popolnoma odpravi potrebo po ročnem delu.

Glavnina industrijske opreme spada v to vrsto.

Vrtalna glava

Vsako polnilo ima element, imenovan vrtalna glava. Vsebuje vretena, ki se nahajajo na enaki razdalji. To je standardna oprema za izdelavo pohištva, v kompletu jo morajo vključiti vsi proizvajalci polnilnih strojev. Samo posebne enote, na primer tiste, ki pripravljajo luknje za pritrditev fasadnih tečajev, se lahko razlikujejo le. Značilnosti vrtanja se lahko razlikujejo, odvisno od lastnosti zank.

Premik od elektromotorja do glave se prenaša prek zobnikov, ki se nahajajo v glavi. Glede na število uporabljenih vretena lahko glavo poganjata dva elektromotorja. Takšna naprava se uporablja za vrtenje vretena v nasprotnih smereh. V tem primeru lahko uporabite vaje z levim in desnim navojem.

Kako to storiti sami

Slabosti majhnih vrtalnih mehanizmov so praktično nevidne, saj v tem primeru ni treba izdelati veliko podrobnosti. In najpreprostejša oprema lahko pripravi natančne in enakomerne luknje, ki vam omogočajo izdelavo trpežnega in kakovostnega pohištva. Orodni stroji za izdelavo pohištva, izdelani neodvisno, imajo svoje prednosti in slabosti.

V tem so dobri:

 • Naprave so enostavne za uporabo;
 • Imajo preprosto zasnovo, za delo in vzdrževanje vam ni treba imeti posebnega znanja;
 • Lahko naredite luknje brez očitnih napak;
 • Po potrebi lahko povečate njihovo produktivnost;
 • Nizki stroški;
 • Za namestitev in delovanje enote ne potrebuje veliko prostora, dovolj je majhen del namizja.

Vendar pa imajo domači stroji tudi slabosti:

 • Med delovanjem se uporablja samo eno rezalno orodje;
 • Nizka produktivnost;
 • Ne morete izvesti veliko operacij; potrebni so dodatni mehanizmi za obdelavo različnih delov;
 • Brez avtomatizacije;
 • Ni mogoče vklopiti različnih načinov.

Postavlja se razumno vprašanje - kakšne so lahko različice mehanizma za dodajanje dodatkov doma in kako ga narediti. S CNC je nedvomno nemogoče narediti to napravo doma, vendar je mogoče narediti visokokakovosten, čeprav preprost pohištveni stroj.

Fotografski povečevalec kot stroj

Iz starega povečevalnika fotografij za fotografije lahko naredite priročen stroj za polnjenje doma. Zdaj se ta naprava skoraj nikoli ne uporablja, zato se njeni deli pogosto uporabljajo za različne domače izdelke.

Fotografski povečevalec se uporablja kot funkcionalna osnova zasnove. Najpomembneje je, da ima priročno namizje, z varno pritrjenim navpičnim stojalom, ki je opremljen s posebnim mehanizmom. Z lupe odstranite ohišje. Namesto tega sta pritrjena električni motor in vpenjalna glava za pritrditev vrtalnika. Najpogosteje je motor nameščen na plošči fotografskega povečanega vozička s pomočjo sponk. Motor mešalnika lahko uporabite kot električni pogon. Za naš namen je njegova moč povsem dovolj, je majhna in je pogosto opremljena z napravo za spreminjanje hitrosti. Na os motorja je pritrjena vpenjalna glava, ki lahko vpenja vrtalnike premera do 6 mm.

Takšen stroj za izdelavo pohištva vam omogoča, da ga delno prilagodite tako, da spremenite položaj navpične osi, vzdolž katere se kartuša in vrtalnik vpenjata v njej. In čeprav nima enakih lastnosti kot tovarniški modeli, bo to stalo skoraj nič in bo lahko opravljal preproste naloge.

Izdelava stroja iz električnega vrtalnika

Domač vrtalni stroj lahko iz vrtalnika naredite zelo hitro, le izbrati morate prave dele. Primeren je za mizarska dela, nekateri obrtniki nanj celo povežejo CNC.

Glede na zahtevano velikost je pripravljen segment organskega stekla, ki bo potreben za izdelavo podnožja stroja. Nato se izdelajo stojala in luknje za spone, ki pritrdijo motor. Za izdelavo produktivnega stroja potrebujete močan električni vrtalnik. Uporaba vrtalnika omogoča zavrnitev iskanja primernega kartuše.

Toda najtežje pri tej zasnovi je izdelati trajno in zanesljivo premično podlago. Lahko najdete že pripravljeno dvižno mizo ali uporabite mobilno oporo, na katero je električni vrtalnik varno pritrjen. Toda pojavi se majhen problem - vibracija, ki jo je treba odpraviti.

Vrtalnik mora biti nameščen na stojalu z pritrdilnimi nosilci. Po tem morate preizkusiti nastalo zasnovo. Zaženemo vrtalnik, ga preklopimo na najvišjo hitrost in se prepričamo, da ni vibracij, če se, potem boste morali okrepiti stojalo. Po tem lahko pritrdite dvižno mizo.

ShemaPripravite mizoIzdelamo leseno oporoIzdelamo plastično stojaloVrtalnik pritrdimo s sponkamiStojalo pritrdimo z vijaki

Deli dodatkov za pralni stroj

Asinhroni motor, odstranjen iz bobna starega pralnega stroja, vam omogoča, da naredite bolj učinkovit stroj kot električni vrtalnik. Ne pozabite, da je masa produktivnega elektromotorja večja od mase svedra. Zaradi tega morate razmišljati o izdelavi trdne podlage in zanesljivega stojala.

Motor mora biti nameščen čim bližje pokonci. In tu se pojavijo težave - stojalo in motor, nameščen drug ob drugem, zmanjšujeta dimenzije dela, ki ga je mogoče obdelati, zato bo treba kartušo premakniti še naprej, zaradi česar bo potreben pogon jermena.

Za samostojno izdelavo takšnega stroja potrebujete take dele:

 • Gear
 • Poiščite 2 ležaja iste velikosti;
 • Posebno obdelana gred;
 • Vzemite 2 cevi, v katere se ležaji tesno prilegajo;
 • Vpenjalni obroč.

Na stružnici je obdelan gred, na katerega so tesno nameščeni ležaji in škripec. Ležaji se zamašijo v kovinsko cev. Vse mora biti čim tesneje, da se tresljaji ne pojavijo. V prihodnosti je izdelana polnilna naprava, pa tudi naprava električnega vrtalnika.

Video

Oglejte si video: Technology Stacks - Computer Science for Business Leaders 2016 (Marec 2020).

Pustite Komentar