Sorte pohištvenih tirnic, oblikovne značilnosti

Omaro ali modularno pohištvo je pogosto opremljeno s predali, ki so namenjeni shranjevanju različnih majhnih predmetov. Lahko so različnih velikosti, vendar je njihova glavna značilnost ta, da jih je mogoče po potrebi enostavno izvleči in potisniti nazaj. Za to se uporabljajo pohištveni vodniki, ki jih je mogoče predstaviti v več oblikah. Razlikujejo se v načinu namestitve in načelu delovanja. Njihova glavna naloga je zagotoviti nemoteno in tiho uporabo predalov. Hkrati morajo biti zanesljivi, da lahko zagotovite dolgo življenjsko dobo in enostavno uporabo pohištva.

Vrste

Pri izbiri pohištvenih tirnic morate biti pozorni na različne dejavnike. Najpomembnejši parameter je vrsta konstrukcije, v skladu s katero so lahko valjčni ali kroglični, pa tudi opremljeni s tesnejšim in se razlikujejo v obratnem delovanju. Vsaka možnost ima tako prednosti kot slabosti, zato se za pravilno izbiro raje preučite značilnosti vsake vrste.

Roller

Izbor teh tirnic za pohištvo velja za najbolj priljubljen. Na trgu so se pojavili pred več kot 15 leti in hitro postali priljubljeni med proizvajalci pohištva in običajnimi uporabniki.

Rolerji za škatle imajo številne prednosti:

 • Ne zahtevajte uporabe mazivnih past in drugih spojin;
 • Zagotovite nemoteno gibanje škatel;
 • Enostavne so za namestitev, saj ni treba vrtati številnih lukenj pod pritrdilnimi elementi.

Takšne pohištvene letve so nameščene na obeh straneh vdolbine, ki je dodeljena za predal. Dovoljena so majhna odstopanja v dimenzijah pohištva in predala. Tudi če ste sprva naredili manjše napake pri nameščanju, lahko prilagodite zasnovo. Dolžina valjčnih vodil se lahko spreminja od 200 mm do 600 mm.

Žoga

Kroglični vodniki veljajo za precej priljubljene zaradi gladkega teka in sposobnosti, da prenesejo veliko obremenitev. Poleg tega so v cenovno ugodni cenovni kategoriji. Takšne teleskopske tirnice so lahko opremljene z zapirali ali izdelane brez njih. Sestavljeni so iz dveh elementov, enega pritrjenega na predal, drugega pa na stransko steno pohištva. Če jih želite prekiniti, morate pritisniti posebno ključavnico.

Obstaja veliko modelov krogličnih letev za pohištvo različnih višin, ki se lahko razlikujejo od 17 do 45 mm. Poleg tega se razlikujejo po stopnji napredovanja. Najbolj priljubljene so strukture, katerih višina doseže 45 mm. Lahko prenesejo obremenitve do 36 kg, zato lahko celo velike in težke predmete shranite v škatlah.

S bližje

Vodniki za predale s tesnilom se štejejo za zanimive. Po zasnovi so podobni prejšnji različici, edina razlika je v opremljenosti teh elementov s tesnilom in blažilniki. Na račun prvega se škatla pobere v določenem položaju, po katerem se postopoma neodvisno zapre, brez kakršnega koli truda osebe.

Blažilnik zagotavlja, da se predal gladko in tiho zapre. Poleg tega deluje kot amortizer, tako da tudi če zaprete predal, pride do velike sile, prepreči močan udarec in hrup.

Dizajni s tesnilom veljajo za zanesljive in udobne za uporabo. Vzdržijo znatne obremenitve, zato so priljubljene med proizvajalci pohištva.

Polni podaljšek

Polni podaljški vodniki so povprašeni s sodobnimi dizajni. Temeljijo na posebnem krogličnem ležaju. Zaradi tega sistema je zagotovljeno popolno in gladko odpiranje katerega koli predala. Za uporabo takega sistema razširitev se boste morali potruditi.

Tirnice, ki zagotavljajo polni podaljšek predala, so na trgu predstavljene v številnih modelih, izbira je odvisna od načrtovane obremenitve. Namestitev takšnih dodatkov je treba izvesti zelo previdno, saj je neprevidno ravnanje vzrok za kršitev celovitosti različnih delov.

Potopna montaža

Namestitev takšnih vodnikov velja za najtežje in najdaljše. Toda ta strojna oprema postaja vse bolj priljubljena, saj je priročna za uporabo. Zasnova je opremljena s sistemom za zapiranje in povratnim delovanjem.

Nesporna prednost teh pohištvenih elementov je, da so nameščeni pod dnom vsakega predala, zato je občutek, da predmet lebdi v zraku. Druge prednosti vključujejo dobro zanesljivost izdelka, poleg tega pa je za hod predala značilna gladkost in odsotnost zunanjih neprijetnih zvokov. Predal se tiho in tiho zapre.

Sprva so bili takšni dodatki nameščeni samo na izdelkih iz masivnega lesa, danes pa so opremljeni s konstrukcijami iz iverne plošče in MDF. Odvisno od modela lahko takšni vodniki prenesejo obremenitve do 50 kg.

Reverzno delovanje

Takšna vodila so načeloma podobna dodatkom, opremljenim z zapirali. Edina razlika je, da se predal odpre zaradi lahkega klika na njegovi fasadi.

Pomembna prednost tega dizajna je, da ni opremljen z nobenimi ročaji ali vdolbinicami za nadzor. Ima privlačen videz, prav tako pa vam omogoča, da škatlo vgradite v kateri koli del strukture. Pogosto se uporablja pri izdelavi pohištva v sodobnih slogih, kjer je pomembno, da sijajna površina ne moti nobenih okov.

Za otroško pohištvo se ne smejo uporabljati vodniki s povratnim delovanjem. Zagotavljajo oster predal in lahko poškodujejo otroka. Poleg tega bo potiskanje take škatle zahtevalo veliko truda.

Tandembox in metabox

Takšna dodatna oprema se je na trgu pojavila relativno nedavno, vendar je hitro postala povpraševanje. Funkcije oblikovanja vključujejo:

 • Vodnik je nameščen neposredno v stranski steni iz kovine;
 • Opremljen je s tesnilom;
 • Gotovo so uporabljeni blažilniki.

Pomembna prednost takšnih dodatkov je zmožnost, da prenesejo resnično velike obremenitve. To še posebej velja za izdelke, v katere so vodila nameščena na skrit način.

Druga prednost takšnih elementov je njihova zanimiva zasnova, dobro se prilegajo pohištvu, izdelanemu v različnih slogih in velikostih. Zaradi odličnih lastnosti delovanja je zagotovljena enostavna uporaba izdelkov in njihova dolga življenjska doba. Da bi namestitev opravila pravilno, je za označevanje potrebno uporabiti posebne naprave. Pomagajo natančno določiti lokacijo vodnikov in preprečiti izkrivljanje.

Ločeno želim opozoriti na Bloomove vodnike. Združujejo številne prednosti, ki so značilne za različne vrste pohištvenega okovja. Zaradi zapletenosti zasnove in enostavne uporabe se stroški takšnih izdelkov štejejo za precej visoke. Zato se tandemboxi običajno uporabljajo v luksuznih notranjih predmetih iz naravnega lesa ali drugih podobnih dragih materialov.

Kako izbrati?

Pri izbiri pohištvenih tirnic morate biti pozorni na različne dejavnike. Na račun njih je zagotovljena možnost gladkega in tihega odpiranja in zapiranja različnih predalov, ki jih je mogoče namestiti v omare, skrinje, garderobne mize, hodnike in druge vrste omarnega pohištva.

Pri izbiri izdelkov se upoštevajo različni dejavniki in priporočila:

 • Dimenzije vodil bi se morale idealno ujemati s pohištvom, kjer bo nameščen predal, kot tudi s tem elementom, sicer bo namestitev zapletena;
 • Pred nakupom se v trgovini prepričajte, da ima kovina optimalno debelino in da vsi valji ali kroglice delujejo pravilno;
 • Navzven ne sme biti prask, vidnih napak ali kršitev strukturne celovitosti;
 • Izbrana je določena vrsta vodnikov, saj nekateri uporabniki raje izdelujejo kotalke, drugi pa imajo kroglične modele;
 • Če so namesto zastarelih ali pokvarjenih elementov izbrani vodniki, se običajno kupujejo podobni modeli;
 • Takoj po nakupu morate poskrbeti, da komplet vključuje vse potrebne dele za namestitev;
 • Če izbirate sodobne tandemboxe, se prepričajte, da se boste sami lahko spopadli z namestitvijo. Takšni izdelki veljajo za precej specifične, zato se za namestitev pogosto zatečejo k pomoči strokovnjakov;
 • Najmanjša debelina kovine mora biti 1 mm, vendar je bolje izbrati strukture, pri katerih ta indikator ne bo manjši od 1,2 mm. Tako boste lažje obvladovali visoke obremenitve in zagotovili dolgoročno delovanje.

Tako so pohištvene tirnice pomembni deli različnih notranjih predmetov. To je strojna oprema, ki omogoča enostavno uporabo predalov. Vodniki so predstavljeni v več oblikah, od katerih vsaka deluje na točno določen princip. Pri izbiri določenega dizajna se upoštevajo različni dejavniki, ki omogočajo, da dobite res kakovostne elemente.

Video

Pustite Komentar