Možnosti pohištva za jedilnice, pravila za izbiro in umestitev v notranjost

Najpogosteje družinski člani komunicirajo za jedilno mizo. Prav pohištvo za jedilnico lahko ustvari prijetno in domače vzdušje v sobi. Za pravilno izbiro izdelkov morate biti pozorni na njihove različne značilnosti.

Glavne funkcije

Pri izbiri modelov za jedilnico se moramo spomniti, da pohištvo opravlja dve glavni funkciji:

 • Praktično - predmeti so namenjeni shranjevanju posode, jedilnega pribora (stoli, omarica, omara, diapozitiv), za sedenje (stoli s hrbti, klopi, zofe). Mize so jedilne in postrežene;
 • Dekorativno - pohištvo je pomemben element notranjosti.

Proizvajalci ponujajo tako obsežno ponudbo, da ne bo težko izbrati izdelkov, ki bodo harmonično združili praktičnost in eleganten videz.

Vrste

Po namenu jedilnice lahko pohištvo razdelimo v dve skupini: gospodinjsko in gostinsko. Pri nakupu jedilne skupine za stanovanje se morate osredotočiti na njegov estetski videz, varnost, praktičnost, ceno. V prvi vrsti bi moralo biti pohištvo za gostinske storitve zaradi posebnosti njegove uporabe večje trdnosti v primerjavi z gospodinjskimi modeli. Seveda bi moralo imeti takšno pohištvo tudi estetski videz (velike restavracije temu pripisujejo velik pomen) in ustrezati operativnim zahtevam (višina sedežev, namizne plošče).

Posamezni izdelki in kompleti

Za ustvarjanje udobnega okolja je pomembno, da vse elemente izberete pravilno. Skupina za kosilo je v glavnem opremljena z več predmeti.

Mize

Zasedajo osrednje mesto na območju jedilnice. Pri izbiri jih vodijo predvsem njihov videz in velikost. Priporočljivo je, da vnaprej določite približno število ljudi, na katerih je zasnovana miza. Izdelki so na voljo v pravokotni, kvadratni in okrogli obliki. Za opremljanje jedilnega prostora v studijskih apartmajih so bolj primerni pravokotni in kvadratni modeli. Štejejo za univerzalne in se enostavno prilegajo notranjosti različnih stilov. Za čajno cono lahko izberete okroglo mizo, fotografije takih izdelkov najdete v katalogih pohištva.

Za sobe z majhno površino je bolje izbrati preoblikovalne mize, ki pri sestavljanju zavzamejo malo prostora, kadar pa jih razgrnete, so primerne za sprejem večjega števila gostov. Tudi v kompaktnih jedilnih prostorih so okrogle mize videti super. Zaradi pomanjkanja vogalov lahko za takšnim modelom sede veliko ljudi. Na podlagi zasnove prostora, njegove velikosti in postavitve je miza nameščena v sredini ali blizu stene.

Stoli

Proizvajalci ponujajo precej velik izbor modelov, ki se razlikujejo po oblikah, materialih, slogih. V osnovi lahko ločimo naslednje skupine:

 • Oblazinjeni izdelki. Zelo udobno je sedeti na takih stolih, vendar potrebujejo posebno nego. Tapetništvo je bolj prijetno pri vzdrževanju kot usnje, se umaže in hitreje obrabi. Čeprav so nekateri tekstiliji izboljšali delovanje;
 • Trdi stoli niso tako udobni pri vsakodnevni uporabi, a enostavni za čiščenje, kar je zelo pomembno v družinah z otroki. In za udobje lahko uporabite posebne blazine;
 • Zložljivi stoli so idealni za majhne prostore ali kot dodatek glavnim modelom (še posebej, ko pridejo gostje).

Bifeji

To so elegantni izdelki, ki odlično dopolnjujejo jedilne skupine, vendar organsko izgledajo le v notranjosti klasičnega sloga ali podobno. Prej so skoraj vsi imeli bifeje. Danes je takšna klasika precej draga. Lahko pa poberete zanimiv model sodobnega bifeja, ki se popolnoma prilega notranjosti različnih stilov. Preprosto je izbrati tako drago omarico iz naravnega lesa ali model po dostopni ceni iz iverne plošče ali MDF.

Bifeji so visoki ali nizki (stranske deske). Izdelki so izdelani v obliki robnika z nadgradnjo ali kot omara s steklenimi vrati (vitrina). Uporablja se za shranjevanje posode, namiznega tekstila (prtički, prti). Za steklenimi vrati so čajne garniture in sijoče kristalne posode videti veliko bolj spektakularno.

Kompleti

Številni proizvajalci so potrošnikom olajšali življenje in ponujajo že pripravljene pohištvene garniture za jedilni prostor. Najpogostejša oprema je miza s stoli. Izbira takšnega sklopa morate določiti samo velikost izdelkov, materialov. Vsi predmeti iz kompleta so narejeni v istem slogu in tvorijo organsko skupino, ki je izbrana za celotno notranjost.

Možnosti umestitve

Preden izberete mesto za namestitev jedilne skupine, se morate odločiti o velikosti pohištva, ki ga boste namestili. Da bi prebivalci lahko udobno sedeli za mizo in se gibali okrog nje, je nujno potrebno zagotoviti dodaten prostor.

Če želite prosto sedeti za mizo in enostavno premikati stol s hrbtom, potrebujete prosto območje (približno 80x80 cm). Postrežba za eno osebo zavzema površino 46x60 cm, zato se bodo štirje najemniki počutili udobno za mizo, ki meri 80x80 cm.

Želja po zbiranju celotne družine in številnih gostov za mizo je povsem naravna. Za udobno zabavo morate izbrati pravo mesto za jedilni prostor. Glede na velikost bivalne površine obstajajo različne možnosti za postavitev pohištva:

 1. Za opremljanje jedilnice v zasebni hiši najpogosteje dodelijo ločeno sobo. Obenem pohištvo sobe poleg mize s stoli dopolnjujejo tudi omarice in komode (za shranjevanje posode in namiznega pribora);
 2. V sodobnih studijskih apartmajih in vikendicah je priljubljena možnost kombiniranja kuhinje z jedilnico in dnevno sobo. Najboljša možnost za to postavitev je linearna razporeditev kuhinjske enote (vzdolž ene stene) in namestitev jedilne skupine na razdalji približno 1,2-1,5 od delovnega območja. Hkrati jedilna miza vizualno loči dnevno sobo in kuhinjo;
 3. Včasih jedilnica harmonično meji na sedežni prostor v veliki dnevni sobi. Miza je postavljena blizu vrat v sobo, tako da vam ni treba nositi posode daleč. Pri postavitvi jedilne skupine je pomembno tudi, da ne ovira gibanja po sobi in ne blokira prehoda v drugo sobo.

Možno je, da priročno mesto za postavitev jedilne mize ni takoj določeno. V tem primeru je najboljšo možnost bolje iskati s poskusi.

Kako izbrati pravega

Da je bilo pohištvo udobno za uporabo in je v sobi ustvarjalo prijetnost, mora izpolnjevati naslednje zahteve:

 • Varnost Pri izbiri modelov je pomemben material, iz katerega so izdelani. Proizvajalci izdelujejo kar precej zanimivega steklenega pohištva. Za družine z otroki je treba dati prednost okroglim ali ovalnim modelom;
 • Praktičnost in funkcionalnost zahtevata preprosto vzdrževanje in priročno uporabo predmetov (velja za tabele transformatorjev). Zaželeno je izbrati izdelke iz materialov, ki so odporni proti obrabi, enostavni za vzdrževanje. Če se družina vsak dan zbere na večerjo, potem je mize bolje izbrati močne in stabilne. Priporočljivo je, da v jedilnici kupite stole v luči in brez naslonjala za roke. Odlična izbira so lahki plastični izdelki, za katerimi je enostavno skrbeti;
 • Zelo pomembna je tudi estetska stran pohištva jedilnice. To je pravilno izbrana slušalka, ki ustvarja domače in sproščujoče vzdušje v sobi. Ker so stoli dopolnilo mize, jih je treba organsko kombinirati v slogu. Čeprav nekateri oblikovalci ponujajo kombiniranje - mize in stoli so postavljeni v različnih odtenkih.

Pri izbiri pohištva za jedilno skupino morate biti pozorni na več značilnosti:

 1. Velikost izdelka - standardne mize so primerne za majhno družino: kvadratne (90x90 cm) ali pravokotne (120x80 cm). Če gostje pogosto prihajajo, je priporočljivo izbrati zložljiv model. Priporočljivo je, da v trgovini kupite stole - potem se takoj preveri, kako udobno je sedeti na njem. Verjame se, da morajo biti med sedenjem stopala na tleh, kolena pa upognjena pod pravim kotom. Optimalna globina sedeža je 40-45 cm;
 2. Oblika pohištva je univerzalna oblika pulta - pravokotna ali kvadratna, saj takšni modeli izgledajo dobro in so nameščeni kjerkoli v sobi. Čeprav oblikovalci ponujajo nestandardne poligonalne modele. Ko izbirate stol, morate biti pozorni na njegov hrbet, da se hrbet osebe med dolgim ​​sedenjem ne utrudi;
 3. Material - pri izbiri predmetov za jedilnico je najpomembnejši estetski videz pohištva. Za razkošno notranjost so popolni pulti iz naravnega kamna in dragega lesa. Mize iz iverne plošče, MDF, poceni lesenih vrst se bodo popolnoma prilegale atmosferi demokratičnega videza. Stoli so izbrani kovinski, plastični, leseni ali kombinirani.

V sobah katerega koli sloga izgleda bela jedilna skupina izvrstno. Svetle barve vizualno širijo prostor in osvežijo sobo. Masivno pohištvo iz temnih odtenkov (les wenge) izgleda elegantno v prostornih prostorih.

Leseno pohištvo za jedilnico se udobno prilega klasičnemu slogu Provence. Za visokotehnološke ali minimalistične sloge je priporočljivo izbrati mize s steklenimi delovnimi ploščami, opremljene s kovinskimi ali lesenimi nogami.

Proizvajalci ponujajo veliko število pohištva za jedilnico. Da bi vas vzdušje dolgo ugajalo s stilskim videzom, morate izbrati kakovostno pohištvo, ki se bo organsko vklopilo v notranjost vašega doma.

Fotografija

Video

Oglejte si video: NOVO kopalniško pohištvo ERBEliving Wave Grande (Marec 2020).

Pustite Komentar