Roza preliva na cvetnih listih ciklame

Ciklama (Dryavka, alpska vijolica) je že pridobila priljubljenost med okrasnimi rastlinami in osvojila srca večine vrtnarjev. Sorte domačih ciklam izvirajo iz perzijskih ciklama.

Raznolikost rastlinskih vrst in njihova posebnost

Cvet pripada družini Mersin. Rod ima približno 20 vrst in velja za večletno zelnato rastlino. Sprva je bil ciklama pogost v sredozemskih državah. Zdaj, odvisno od vrste rože, jo lahko uporabite kot domačo ali vrtno rastlino.

Poleg estetskih lastnosti ima rastlina živ izraz zdravilnih lastnosti. Cvetni ekstrakt se uporablja za zdravljenje sinusitisa kot lokalnega zdravila.

Na seznam priljubljenih sort lahko dodate:

 • Cyclamen colchicum;
 • Ciklama coum subsp. Eleganci;
 • Ciklama graecum;
 • Ciklama mirabile;
 • Cyclamen trochopteranthum;
 • Cyclamen graecum subsp. Anatolicum;
 • Cyclamen parviflorum in drugi.

Korenina ciklame ima okroglo obliko. Njegova višina doseže 30 cm. Osupljivo lepi listi krasijo velike madeže, cvetovi ciklame pa imajo svetlo dišečo aromo. Rastlina cveti v velikih socvetjih vseh vrst roza odtenkov. Lahko srečate tudi sorte bele, oranžne in lila.

Perzijski ciklama, tako kot njegovi hibridi, so nagnjeni k vročini. Izjema bodo nekatere sorte, ki so jih rejci ustvarili posebej za gojenje na vrtu v ostrem podnebju.

Ciklama cveti pozimi, zato je ta časovni načrt rastline podvržen temu urniku. Domači ciklama poleti je v mirovanju. Jeseni pride do oživljanja, pojavijo se mladi listi, brsti, ki se nahajajo na dolgih pecljih.

Grm začne cveteti pozno jeseni in se nadaljuje pozimi in spomladi. To vam bo omogočilo, da dlje časa okrasite sobo s takšno rastlino. Zato je ciklama priljubljeno zimsko darilo za ljubitelje cvetov.

Na velikih cvetovih je pet obokanih cvetnih listov. Njihova svetla barva je še posebej nasičena.

Osnovne tehnike nege ciklame

Za to cvet je bolje izbrati hladno sobo, katere temperaturni režim se giblje med 13 in 16 stopinj. Bolje, če je osvetlitev svetla. V domačih pogojih je bolje izbrati kraj v bližini vzhodnih in zahodnih oken. Le pozimi se bo pojavila južna stran.

Neposredna sončna svetloba lahko škoduje rastlini. Poleg tega ima lahko neposredna bližina ogrevalnih naprav tudi negativne posledice. Hkrati so temperature pod 10 stopinj nezaželene, saj cvet še vedno spada med toplotno ljubeče vrste.

Koristno bo ohraniti rastlino na vlažnem zraku. Razpršilna pištola za to ni primerna, saj ciklama takšnega učinka ne prenaša. Dovolj bo, da lonec z rastlino postavite v pladenj z mokrim gramozom ali da v bližini namestite posodo z vodo.

Preden zalivate cvet, se prepričajte, da je zgornja površina že rahlo izsušena. Postopek je treba izvesti na naslednji način:

 • vodo pri sobni temperaturi izlijte neposredno pod rastlino;
 • naj voda stoji 10-15 minut;
 • odcedimo preostali presežek.

Kaplje, ki so padle na steblo in liste, je najbolje odstraniti s prtičkom, saj lahko naknadno povzročijo sivo gnilobo in uničenje rastline.

Vredno je zapomniti, da je v primeru ciklame dovoljeno nekaj sušenja zemlje. Cvet bo to zlahka prenašal, v nasprotju s prekomernim zalivanjem.

V obdobju aktivne vegetacije je treba cvet stalno hraniti. Bolje je, da dogodek organizirate 2-3 krat na teden. Hkrati je pomembno upoštevati potrebno odmerjanje, saj presežek snovi lahko spodbudi rast nepotrebnih zelenic in zavira razvoj novih brstov.

Posušene liste in popke je treba redno odstranjevati. Cvetno steblo z zastarelim cvetom je treba zviti popolnoma neposredno iz gomolja. Neupoštevanje tega priporočila lahko povzroči propadanje in smrt rastline.

Zgodaj spomladi ciklama preneha cveteti. V tem času se njeni listi porumenijo in odpadejo. Cikel rasti je zaustavljen in rastlina upočasni razvoj. V tem obdobju je treba zmanjšati zalivanje.

Ta periodizacija ne velja za večino domačih ciklam - nenehno rastejo in cvetijo. Kar zadeva ulične rastline, jih je treba gomolje med prezimovanjem hraniti v tleh na hladnem in jih le občasno navlažiti.

Septembra lahko na rastlini opazite nove sveže liste. To kaže na začetek novega obdobja vegetacije. V tem času je vredno skrbeti za novo površino ali presaditi rastlino na novo mesto.

Zdaj je pomembno, da znova povečate količino vode in nadaljujete s hranjenjem. Kmalu zatem lahko pričakujemo nove brsti in bujno cvetenje.

Odtenki presaditve in razmnoževanja ciklama

Najprimernejše obdobje za presaditev je konec poletja. Ravno v tem času je cvet vzniknil iz stanja mirovanja. Očiten razlog za presaditev bo dejstvo, da je gomolj zrasel in napolnil s seboj ves prostor lonca.

V postopku presaditve je izbran nekoliko večji lonec s svežim substratom, v katerega je postavljen gomolj z mladimi koreninami. Postavite gomolj v lonec, naj bo na isti ravni s tlemi ali nekoliko višje.

Zgoraj je treba vse to posipati s peskom in zbijati. Sestava tal za ciklame vključuje grobi pesek in organske snovi:

 • kokosova vlakna;
 • listni humus;
 • gnilo lubje;
 • šota.

Za takšno sestavo je treba značilno rahlo kislo reakcijo.

Razmnoževanje ciklame poteka prek ločenih gomoljev ali setve semen. Cvetličarji postopek razmnoževanja tega cvetja označijo kot zapleten.

Če je bil izbran način razmnoževanja z delitvijo gomoljev, je treba tukaj zapomniti več točk rasti, ki so prisotne na gomolju. Stran s takšno točko se odreže z nožem in presadi v ločen lonec.

Če se pričakuje razmnoževanje s semeni, je treba rastlino najprej večkrat oprašiti. Če želite to narediti, uporabite mehko krtačo. Potem ko se rože zavežejo, pustite, da se posušijo prav na grmu.

Ne da bi čakali na odprtje škatle iz njega, morate izvleči semena. Nato jih za en dan namočimo v topli vodi. Otekle seme posejemo v škatlo z zemljo. Razdalja med semeni mora biti velika.

Od zgoraj so pridelki prekriti z vermikulitom v sloju 5 mm in redno navlaženi s stekleničko. Bolje je shraniti tako prazno v temi in na hladnem. Po 4 tednih se bodo pojavili prvi poganjki.

Potem ko so opaženi prvi kalčki, jih lahko postavimo na svetlobo. Ko se na rastlinah pojavijo prvi listi, jih je mogoče skrbno presaditi na svoje stalno mesto. Takšni ciklame zacvetijo prvič v enem letu.

Ciklame izgledajo odlično v hiši in na posteljah. Njihove svetle barve bodo okrasile sobo in bodo pritegnile oči obiskovalcev. Na vrtu bo takšen cvet učinkovito razredčil listje zelenja in osvežil pokrajino s svetlimi pikami.

Oglejte si video: Oprasivanje vocnjaka pcelama. Dresura pcela. Pcele posjecuju samo stabla visnje. Vocnjak visanja (Februar 2020).

Pustite Komentar