Značilnosti razmnoževanja listov geranije

V zadnjih letih so številni vrtnarji vzljubili ljubljenčke geranije v zaprtih prostorih. Je nezahtevna pri odhodu in enostavna za vzrejo. Obstaja veliko načinov za razmnoževanje geranije doma.

Sobni geranija, ali kot jo imenujejo tudi - pelargonij, se tako kot večina drugih cvetov razmnožuje na dva glavna načina: z uporabo semen in vegetativno (s potaknjenci ali delitvijo grma). V tem članku natančno razmislimo o načinu gojenja geranije "list".

Kaj je pelargonij?

Sobni geranija je danes zelo pogosta domača roža, ki jo ljubijo po vsem svetu. S pravilno nego lahko cveti skoraj vse leto z velikimi svetlimi socvetji. Sobne geranije je enostavno skrbeti in razmnoževati.

Pomoč! Obstaja nešteto vrst in sort geranije, tako da lahko na svoji okni naredite lepo in dišečo kolekcijo.

Kako razmnoževati?

Potaknjenci

Geranija se pogosto razmnožuje s potaknjenci. To vam omogoča, da shranite vse sortne lastnosti matične rastline. Glavni pogoj tukaj je vzdrževanje konstantne visoke temperature in dostop do dnevne svetlobe. Če dnevna svetloba ni tako dolga, priporočamo uporabo dodatne razsvetljave, na primer fito žarnice.

V primeru potaknjencev lahko vzamete listno steblo. Tako lahko gojimo geranijo, kot pravijo v ljudstvu "iz lista". Nato podrobneje razmislimo o tej metodi.

Razmnoževanje s potaknjenci spomladi ali jeseni je smiselno in pravilno kombinirati z načrtovanim in potrebnim obrezovanjem rastline. Prve potaknjence pobiramo med spomladanskim obrezovanjem zgornjih in stranskih poganjkov, naslednje pa, ko med oblikovanjem zarastejo grmovje, skrajšajo predolge poganjke. Če se grm domačega geranija goji po metodi potaknjencev, bodo korenine med razmnoževanjem brez težav rasle.

Več o razmnoževanju geranije s potaknjenci lahko izveste tukaj, podrobneje o tem, kako enostavno je koreniti geranijo, pa izveste v tem gradivu.

Semena

Razmnoževanje semen geranije ni tako priljubljeno kot druge metode. Ta metoda vam omogoča, da dobite rastlino s popolnoma novimi lastnostmi: barvanjem cvetov in listov. Vendar velja za bolj težavno.

Pozor! Tla morajo nujno vsebovati humus in pesek, po možnosti tudi šoto, in biti ohlapna. Bolje je začeti sejati semena v začetku marca. Če sejete prej, boste morali zagotoviti fluorescenčne sijalke dodatno osvetlitev.

Pred polaganjem semen je bolje obdelati tla z razkužilci, kot preventivo pred poškodbami bolezni. Pri sajenju je dovolj, da semena potresemo z majhno količino zemlje in ustvarimo učinek tople grede, tako da ga prekrijemo s filmom ali posebnimi pokrovi, ki so priloženi posodam.

Več o tem, kako gojiti geranije iz semen doma in negi po tem, si lahko ogledate tukaj, podrobneje o tem, kako na splošno izgledajo semena geranije in kako jih nabirati, pa najdete v tem gradivu.

Delitev grma

Geranija je primerno načrtovati z delno delitvijo grma med načrtovano presaditvijo. Potem ko so ga na primer jeseni izkopali zaradi presaditve z vrta v sobo ali pri menjavi lonca v večjega, je čas, da zaraščeno grmovje skrbno ločite na več ločenih delov.

Ali je mogoče rasti iz lista: lastnosti

Kot smo že razumeli, se geranija odlično razmnožuje na vegetativni način. Eden od njih je lahko razmnoževanje listov.

Geranijo lahko vegetativno gojite skozi vse leto, vendar je najbolje, da to storite spomladiker dolžina dnevne svetlobe se poveča in nova rastlina ima čas, da vam da več poganjkov. Razmislite o podrobnostih gojenja iz lista.

Predoblikovanje v vodi

Grm natančno preglejte in izberite zdrav list s tesnim rezom. Dobro izostren nož ali škarje so ga odrezali pod ostrim kotom. Zdaj ga dajte v posodo z vodo. List hranite v vodi, dokler se ne pojavijo prve korenine.

Izbor loncev

Lonec je treba pobrati majhen, saj bo v velikem loncu geranija dala nove poganjke, vendar ne bo cvetela. Material, iz katerega je narejen lonec, ni pomembno. Bodite pozorni na prisotnost drenažnih lukenj na dnu. Potrebni so, saj gerani, ki izvirajo iz Južne Afrike, ne marajo odvečne vlage.

Zahteve po tleh

Notranji geraniji niso zahtevni do tal, vendar kljub temu obstaja nekaj priporočil. Geranija ljubi dovolj ohlapna tla. Zemljišče za cvet lahko kupite v cvetličarni, primeren je kateri koli substrat za cvetoče sobne rastline. Strokovnjaki praviloma uporabljajo univerzalno zemljo in jo obogatijo z gnojili in drugimi potrebnimi nečistočami.

Na podlago je treba dodati opran rečni pesek, vermikulit in perlit. Pri izbiri univerzalne zemlje morate poskrbeti, da ne obstaja drugačna plesen žuželk. Kljub temu se taka tla ne smejo zlagati v grudico. Sestava zemlje mora vključevati šotoPotem se bo vaša rastlina razvijala in dobro rasla. V ponudbi trgovin so tudi specializirana tla za geranije.

Obdelava tal

Pred sajenjem lista s koreninami v tleh je potrebno razkužiti tla, da se v zgodnji fazi izognemo boleznim rastlin. Tla lahko kalciniramo v ponvi, v mikrovalovni pečici ali pečici. Lahko pa greš po drugi poti, tako da zemljo razliješ v lonec s šibko raztopino kalijevega permanganata.

Pristanek

Postopek začnemo s pravilnim polnjenjem posode z vsebino. Drenažni sloj položimo na dno lonca: lahko so opečni čipi, majhni koščki polistirenske pene ali ekspandirana glina. Nato postavite plast zemlje. Zemljo je treba rahlo navlažiti, da se mlade korenine hitreje ukoreninijo.

Naredimo majhno depresijo in vanjo postavimo list. Vsa dejanja morajo biti izredno previdna, da ne poškodujete mladih krhkih korenin. Zapiranje z bankami in vrečami ni potrebno.

Shema oskrbe in oskrbe na domu

Prvo zalivanje nove rastline je treba opraviti najpozneje 10 dni po sajenju. Nato je zgrajen način namakanja, ki je navaden za vse geranije: največ 1-krat 4-5 dni. Prvo gnojilo mlade rastline iz lista je treba proizvesti najpozneje po 1 mesecu.

Nasvet! Pelargonium se hrani s posebnim gnojilom za geranije, in če ga ni, potem z običajnim univerzalnim. V obdobju, ko rastlina cveti, izberite tekoča gnojila, ki so mineralna z nizko vsebnostjo dušika.

Koristni video

Ogledamo si video o tem, ali je mogoče razmnoževati liste geranije:

Sklep

Torej je razmnoževanje geranije z uporabo lista običajno in učinkovito. Če upoštevate vsa priporočila specialistov o razmnoževanju geranijevih listov, pa tudi nekatera pravila nege, boste zagotovo lahko v dokaj kratkem času gojile močne in zdrave rastline.

Pustite Komentar