Domača lepota: kako gojiti geranije?

Ta rastlina ima videz grma, katerega višina je 60 cm, je dveh vrst - cvetočih ali dišečih. Ob cvetenju dišeči geranija diši po vrtnici ali jablani, nekatere vrste pa so celo videti kot muškatni orešček.

Geranium je rod lepo cvetočih rastlin, ki spadajo v družino Geranium. Takšne rastline so zelo priljubljene med parkovnimi, vrtnimi in sobnimi pridelki. Dobro izgledajo na okenski plošči, pa tudi v odprtem tleh. Pri nas se je geranija pojavila v XVII stoletju.

Sprva je bila rastlina velja za aristokratsko, prevažali so jo v rastlinjakih. Zdaj se odvija v vsakem domu, saj je več let nezahteven, odporen na različne pogoje in cveti.

Ta članek bo obravnaval značilnosti gojenja takšne rastline.

Kaj ima rad cvet?

Geranija ni zahtevna za nego, zato je mnogim gospodinjam tak cvet zelo všeč. Odlično se ukorenini v hišah, in da bi cvet zbolel, se morate zelo potruditi. Kljub nezahtevnosti pa je bolje upoštevati pogoje za gojenje rastline.

Med njimi so:

 • Luč. Geranija ljubi svetlobo, zato jo pogosto postavljamo na okenske police. Upoštevati je treba, da je južna stran za te namene zelo primerna. Poleti morate rastlino nekoliko senčiti, sicer lahko zaradi izpostavljenosti močnim sončnim žarkom umre.
 • Temperatura. Geranija je rastlina, ki v vročini ni kapricična. Toda pozimi je bolje hraniti pri temperaturi vsaj 10 stopinj. Če želite, da se cvetenje nadaljuje vse leto, je pomembno, da rastlini zagotovite svetlobo, tako da jo postavite na toplo mesto.
 • Zalivanje. Zalivanje je treba izvajati pogosto, medtem ko stagnacija vode v loncu ne sme biti dovoljena. Ko začnejo korenine gniti, geranija umre.Rastline ne morete škropiti, saj ne potrebuje vlažnega zraka.
 • Klimatske razmere. Ker gerani izvirajo iz Južne Afrike, bi morali poskusiti ustvariti podobno klimo v svojem domu kot na ulici. To ne pomeni, da mora biti temperatura 30 stopinj, vendar bo bolje, če so tla rahlo vlažna.

  Najbolj udobna temperatura za cvet je v območju 10-30 stopinj. Potreba po dobri osvetlitvi geranije je posledica dejstva, da je v domovini stalno dobro osvetljen. Če sončna svetloba ni dovolj, lahko ostalo naredite s preprosto svetilko.

Rejske metode

Sobne rastline se spomladi pogosto razmnožujejo. Če pa je to potrebno, lahko postopek izvedete jeseni. Pomladni potaknjenci imajo številne prednosti - na matični rastlini ni cvetov, kar pomeni, da bodo šli vsi sokovi na poganjke. Ker pa je rastlina v tem obdobju zelo šibka, je verjetno, da bodo potaknjenci umrli pred ukoreninjenjem.

Kakovostno steblo je tisto, ki ima 2-3 liste in internodije. Pogosto se za razmnoževanje uporabljajo apikalni potaknjenci.. Če obstajajo brsti, jih je treba odstraniti skupaj s peclji. Korenine se pogosto pojavljajo iz vozlišč, kjer sta list in vejica pritrjena na steblo. Listje, ki raste iz spodnjega vozlišča, je pogosto odlomljeno ali odrezano. Razmnoževanje se lahko izvede tudi s pomočjo semen.

V tem primeru morate nadaljevati v korakih:

 1. Tla se na primeren način razkužijo. Lahko ga vlijemo z vrelo vodo ali zmešamo v raztopini kalijevega permanganata.
 2. Semena se položijo na površino. Morajo biti predelani, prevlečeni.
 3. Pokrijejo jih z zemljo, nato pa zalivajo in prekrijejo s filmom.
 4. Zaklonišče se odstrani po nekaj dneh, ko se pojavijo prvi poganjki.
 5. Ko se na rastlinah pojavijo 2-3 listi, jih je treba potapljati v kozarcih. Vsako seme lahko posejete v ločen kozarec.

Nekateri vrtnarji raje razmnožujejo listje. Lepi listi z majhnim steblom se odcepijo, konico dajo v vodo. Ko korenina zraste, pripravite zemljo in presadite rastlino.

Skrivnosti domače nege

Geranium je nezahtevna rastlina, ki ne potrebuje veliko pozornosti in zelo skrbne nege. Skrb zanjo doma ni tako težko, kot se zdi. Cvetoče rastline trajajo leto dni. Kraj in razsvetljava za cvet je izbrana zelo previdno:

 • Ker roža ljubi sonce, jo je bolje postaviti na najbolj osvetljeno mesto. V tem primeru bodo cvetovi in ​​listi svetli in lepi.
 • Če ni dovolj svetlobe, je ne bo težko razumeti. Rastlina se bo ustavila v razvoju, zbledela in prenehala pritegniti pozornost.

Temperatura, pri kateri se bodo rastli in razvijali notranji geraniji, je 20-25 stopinj. Toda, kar se tiče počitka, je v tem času lahko v zaprtih prostorih pri temperaturi 10 stopinj.

Upoštevajte, da pozimi rastline ni treba pogosto zalivati. Dovolj približno 1-krat v 2 tednih.

Skrivnosti zalivanja, ki sledijo:

 1. Poleti naj bi ga bilo obilno, toda odvečna vlaga lahko negativno vpliva tudi na rastlino.
 2. Zamrzovanje predstavlja veliko nevarnost za geranije, zato med zalivanjem poskušajte, da ne napolnite cveta.
 3. Če niste izračunali količine vode, morate zemljo posušiti in jo nekaj časa ne zalivati.
 4. Razprševanje ni potrebno.

Presaditev geranije se izvaja le, ko njegove korenine popolnoma napolnijo lonec. To je pri zalivanju enostavno razumeti, saj je hitra absorpcija vode signal za izbiro večjega rezervoarja.

Če presadite po vseh pravilih, bo rastlina nadaljevala svojo rast in vas razveselila s svetlim videzom. O sajenju in presajanju geranije preberite tukaj.

Bolezni, škodljivci in težave

Kljub temu, da je taka roža nezahtevna, je pogosto bolna. Pri skrbi za geranije je pomembno izbrati pravi način zdravljenja bolezni:

 • Če rastlina ne cveti, a ima hkrati veliko zelenih listov, to kaže, da vsebuje previsoko vsebnost dušika.
 • Če listi postanejo bledi ali rumeni, je razlog v presežku vlage in toplote v sobi. Odpravljanje takšnih vzrokov lahko opazujemo, kako rastejo zdravi listi.
 • Pajkova pršica in listne uši. Začnejo se razvijati s preveč zalivanja. Pomembno je odstraniti vse prizadete liste in pregledati režim hidratacije in količino vode.
 • Črna noga. S tako glivično boleznijo se steblo pri vznožju začne temniti, cvet pa se posuši. V tem primeru morate biti pozorni, kakšna vlaga v stanovanju. Če se zadeva začne, potem rože ni mogoče shraniti, v zgodnjih fazah pa lahko poskusite odstraniti prizadeta območja.
 • Poraz belega lesa. To boste razumeli, ko boste na listih videli majhna bela jajca. Z zbiranjem jih lahko temeljito poškropite s sredstvi za uničevanje, ki se prodajajo v lekarnah.
 • Škodljivci tal predlagajo, da pregledate pomanjkanje razsvetljave, vlažnosti in vodnih razmer.

Da se izognete težavam pri gojenju geranije, je pomembno:

 1. Redno zrahljajte tla in odstranite poškodovane liste.
 2. Če želite spomladi izboljšati veje z obrezovanjem stebel in jih skrajšati na 1/3 celotne dolžine.

Zaključek

Če povzamemo, lahko to ugotovimo gojenje geranije ni enostaven postopek. Ampak, če sledite cvetu in ustvarite najbolj ugodne pogoje zanjo, potem bo opravičil vaše delo in razveselil oko s svetlim in obilnim cvetenjem. Ta članek je preučil najpomembnejše točke, ki jih morate vedeti pri gojenju geranije.

Oglejte si video: Praktična žena - Domaća sarma (Marec 2020).

Pustite Komentar