Podrobna navodila, kako presaditi geranije doma

Mnogi vrtnarji zmotno menijo, da domači geraniji ne potrebujejo presaditve. Potrebno ji je le občasno odrezati veje in tega postopka je povsem dovolj. Poleg tega ga že nekaj let ne gojimo, posodabljamo stare grmove na nove, gojene s potaknjenci.

A kot kaže praksa, je takšno mnenje napačno in roža brez presaditve lahko postane mrtva in celo umre. V tem gradivu ponujamo podrobno razumevanje, zakaj.

Kakšna roža je to?

Geranium je predstavnik družine geranije, cvet, ki je že dolgo priljubljen ljubiteljem notranjega cvetja. Za gojenje geranije doma ne potrebujete posebnega znanja s področja pridelave rastlin. Previdno je treba le slediti uporabnim priporočilom, ki bodo še posebej v pomoč začetnikom.

Razlogi za presaditev

POZOR!: Za katerokoli rožo pride trenutek, ko potrebuje presaditev.

Poglejmo razloge za geranije:

 1. Rastlina je postala majhen lonec. Iz drenažnih lukenj so se začele pojavljati korenine, geranijo ste začeli pogosteje zalivati. Možen je tudi pojav rumenih listov.
 2. Gnitje korenin.
 3. Neprimerna tla. Opazili ste, da je geranija nehala rasti, čeprav je deležna vrhunskega oblačenja in ustrezne nege. To je jasen signal.
 4. Pristanek na odprtem terenu in obratno.

Če ni dobrega razloga za presaditev geranije, ga pustite pri miru. Ta rastlina se bo bolje počutila v starem kraju bivanja. Iz nerazumne poteze bodo le težave.

Katera obdobja lahko storim?

Spomladi

Najboljša možnost. Rastlina se je ravno prebudila iz mirovanja in vsi procesi se postopoma vračajo v prejšnji ritem. S presaditvijo lahko začnete že marca. Logično je združiti presaditev z načrtovanim obrezovanjem, delitvijo in pomlajevanjem grma geranije. Če presadite cvet spomladi, boste uživali v njegovem obilnem cvetenju vse poletje.

Poleti

Poletje je obdobje obilnega cvetenja geranije. Če kljub temu morate motiti cvet, dajte prednost prvemu mesecu - juniju.

Padec

Sprememba kraja geranije v jesenskih mesecih je običajno povezana s koncem poletne sezone. Na odprtem terenu se geranija počuti udobno do prve zmrzali. Zato je vredno razmišljati o presaditvi od sredine oktobra do novembra, odvisno od vremena.

Poleg vsega naštetega lahko kadar koli po letu presadite geranije po nakupu.

Algoritem dejanj korak za korakom

Izbor loncev

Ključ do zdravega videza, stalne rasti in obilnega cvetenja geranije je lonec optimalne velikosti. Začetnikom ni težko delati napak pri izbiri materialov, oblik, barv in volumnov. Treba je razumeti, da majhen lonec ne bo dopustil, da bi korenine lepo rasle, cvet bo zbledel in tudi gnojila ga ne bodo rešila.

Ko zasadite geranije v zelo velik lonec zanjo, tudi ne boste dosegli dobrega rezultata. Sprva opazite rast velikega števila poganjkov, morda se motite, da je roža udobna. Vendar je ta popolnoma drugačen. Ko je sobni geranij preveč prostoren v loncu, začne pridobivati ​​koreninske in stranske poganjke. Kar bo povzročilo dolgo odsotnost cvetenja.

Tako strokovnjaki priporočajo izbiro lonca nekoliko večjega premera od tistega, v katerem je prej sedela vaša lepotica. Še vedno obstaja možnost zasaditve več posameznikov v eno podolgovato posodo za namestitev na verando ali balkon. V tem primeru optimalna razdalja med grmovjem ni večja od 2-3 cm.

POMEMBNO: Pomemben pogoj za vse lončke za geranije je dober odtok vode in prisotnost lukenj na dnu.

Več informacij o tem, kako izbrati lonec za geranije, je opisano v našem gradivu.

Izbor tal

Danes so v asortimanu cvetličnih trgovin široko zastopana tla, izdelana posebej ob upoštevanju posebnosti geranije. V svoji strukturi so drobljivi, ki jim je ta vrsta cvetov tako všeč. Vendar pa bodo tudi udobno rasli v tleh z vašega vrta, samo dodajte tam rečni pesek, da ustvarite poroznost. Lahko tudi samostojno sestavite zemeljsko mešanico šote, peska, majhne količine lesnega pepela.

Da bomo prepričani, da bo nastala tla zagotovo všeč lepoti geranije, podajamo recept:

 • Humus - 2 dela.
 • Sod zemlja - 2 dela.
 • Rečni pesek - 1 del.

Domači akcijski načrt

Najprej se drenaža položi na dno lonca. Dobro se je izkazal kot drenaža: ekspandirana glina, rdeča opeka, lomljeni kosi iz glinenih loncev. Če od vsega zgoraj navedenega ni nič, lahko vzamete polistiren, raztrgan na majhne koščke.

Rastlino pred presaditvijo obilno zalivamo za boljšo odstranitev iz lonca. Potem ga previdno vzamemo s kepo zemlje in ga prenesemo v nov lonec. Prazni robovi med posodo in geranijo so pokriti z navlaženo zemljo, dokler praznine ne izginejo. Prvo zalivanje po presaditvi se opravi četrti dan.

Oglejte si video o presaditvi geranije (pelargonija) doma:

Kako posaditi v odprto tla in se vrniti v sobo?

Vrt je tudi priljubljeno mesto vašega geranija. Seveda je, kot po običajnem postopku presajanja v nov lonec, malce "zbolela". To se kaže v rumenenju listja, možno je tudi odpadanje. Vendar ne bodite odvrnjeni, čez nekaj časa se bo navadila in ukoreninila. Ko je pridobila malo moči, vas bo razveselila z dolgim ​​in obilnim cvetenjem.

Na odprtem tleh grmovje raste veliko hitreje in raste več kot v zaprtih razmerah v loncih.. Geranija je nezahtevna v uličnih razmerah, vendar je pri izbiri kraja vredno dati prednost delni senci, da se izognete neposredni sončni svetlobi na listih. Izogibajte se tudi območjem z zastajajočo vodo, saj je v nasprotju z okužbo rastline, kot je "črna noga".

Predlagamo tudi razmislek o odtenkih postopka presaditve geranije nazaj z ulice v lonec. Dan prej morate okoli rastline razliti veliko zemlje. Ko se voda absorbira, morate skrbno izkopati grm skupaj z dovolj velikim gruščem zemlje in ga pretovoriti v lonec ustrezne velikosti.

NASVET: Če je grm zrasel in ne ustreza svojemu nekdanjemu loncu, lahko vzamete potaknjence iz rastline in gojite novo, mlado rastlino. Ali pa grm razdelite na več in jih posadite v več loncev.

Nato geranija spet preide v kategorijo sobnih rastlin. Pri prenosu z odprtega tla v hišo je smrt dela listov povsem naraven in neizogiben pojav. Tako se rastlina prilagaja novim pogojem.

Oglejte si video o presaditvi geranije iz odprtega tla v lonec:

Odtenki v primeru cvetočega grma

Katere koli rastline med cvetenjem porabijo veliko energije za nastanek popka in zorenje semen. V takšnem obdobju je bolje obžalovati geranije, intenzivirati vrhunski preliv in jih ne izpostaviti dodatnemu stresu (kako hraniti geranije z jodom in vodikovim peroksidom, preberite tukaj, iz tega članka pa se boste naučili, kako gnojiti rastlino za bujno cvetenje). V nasprotnem primeru bodo cvetovi najprej padli, potem pa bodo listi porumenili. Rastlina lahko celo umre. Priporočljivo je počakati na konec cvetenja in po 5-10 dneh presaditi geranije v zaprtih prostorih.

Če je bila v času cvetenja nujno potrebna presaditev geranijev v nov lonec (rastlina je padla ali poškodovana, grm je zbolel), potem to še vedno lahko storite. Poskusiti morate, da pelargonij prenesete v nov rezervoar, ne da bi poškodovali koreninene da bi uničili zemeljsko kroglo. Rože bodo seveda odpadle, vendar bodo geraniji preživeli.

Nadaljnja oskrba

Geranija, presajenega v nov lonec, ni treba hraniti prvih dva do tri mesece. Vzela bo vsa hranila iz sveže zemlje. Zato grm geranije potrebuje le pravočasno zalivanje, ko se zemlja izsuši. Pomembno je zagotoviti optimalno temperaturno delovanje in pravilno osvetlitev. Po pojavu novih listov in rasti ukoreninjenih potaknjencev se pelargonij pripne, da se ne razteza navzgor, ampak grmičevje.

Več o pravilni negi geranije preberite tukaj.

Ključne točke

Tako smo pregledali glavne vidike presaditve geranije v zaprtih prostorih (o skrbi za notranje geranije preberite tukaj). Osredotočimo se na glavne točke tako da vas lepota še naprej razveseljuje s svojim zdravim in živahnim videzom:

 1. Najboljši čas za presaditev je pomlad. Po potrebi pa lahko presaditev opravimo poleti ali jeseni.
 2. Preglejte rastlino: ali res potrebuje presaditev.
 3. Izberite majhen lonec z drenažnimi luknjami.
 4. Uporabljamo ohlapno zemljo z dodatkom peska in šote. Kot odtok uporabljamo opečne sekance ali stiropor.
 5. Po presaditvi geranije 2 tedna ne potrebuje zalivanja.
 6. Možno je presaditi cvetočo geranijo, vendar je priporočljivo.
 7. Geranija dobro uspeva v odprtem tleh do prve zmrzali.

Želimo vam uspeh pri vzreji geranije v zaprtih prostorih!

Pustite Komentar