"Room Doctor" - Kalanchoe Kalandiva: vrste in nega rastlin doma

Kalanchoe Kalandiva je priljubljena rastlina, primerna za domače gojenje. Odlikuje jo nepretencioznost glede nege, privlačnega videza in kompaktne velikosti. In njegove koristne lastnosti so mu omogočile, da je postal priljubljen pri zdravljenju prehladov in prehladov.

V članku bomo razmislili o značilnostih te rastline (imenuje se tudi Kalanchoe Blossfeld) in njenih sortah - Mini in Mix, dali bomo nasvete o negi doma.

Botanični opis in zgodovina

Ta vrsta šik rastline je bila rojena od švedskega vzreditelja. Ugotovil je, da se je na grmu Blossfelda oblikoval nenavaden vijoličen odtenek. V njih ni bila le originalna paleta, temveč tudi oblika. Ta rastlina se imenuje Kalanchoe Kalandiva.

Kalanchoe Kalandiva je nizka rastlina, ki spada v družino Tolstyankov. Grm lahko zraste do oznake 40 cm. Sobna roža spada v kategorijo sočnih rastlin. Ima debelo, golo in mesnato steblo. Listi so okrogli in jajčasti. Zanje so značilni kratki potaknjenci in nasprotna razporeditev.

Listna plošča je pobarvana temno zeleno, z zaobljenimi denticami. Dolžina pločevine je povprečna, znaša 50 mm, širina pa 30 cm.

Cvetenje dekorativne kulture je spektakularno. Traja šest mesecev. Cvetovi so pokončni, frotirni. Povprečni premer ni večji od 1 cm. Na vrhu so cvetovi zbrani v racemose socvetja. Ob upoštevanju sortnih značilnosti moke so različne barve, razlikovati takšne odtenke:

 • rumena
 • rdeče
 • lila;
 • oranžna
 • bela.

Ta rastlina ima sinonimna imena: Kalanchoe Blossfeld (Kalanchoe blossfeldiana). O neverjetno rumeni kalanhoji smo pisali v tem članku in o takih cvetočih sortah, kot so cirrus, rdeča, bela, roza, - preberite tukaj.

Opis in sorte fotografij

Nato se lahko seznanite s sortami rastlin in si ogledate njihove fotografije.

Mini

To je vrsta Kalanchoe Blossfeld. Mini - to pomeni kompaktno rastlino, saj njegova višina ne presega 15 cm. Najpogostejše so naslednje barve: breskev, vijolična in škrlatna.

Premešamo

Kalanchoe Mix je sočna rastlina, ki je bila pridobljena z uporabo Kalanchoe Kalandiva Mini. To je njegova hibridna oblika. Domovina je Afrika, Južna Amerika in Azija. Zahvaljujoč rejskemu delu so bile ugotovljene značilnosti materinske kulture. Najpomembnejša razlika je trajanje letnega cvetenja. Najpogosteje najdemo rožnate in bele socvetje.

Presaditev po nakupu

Ukrepe za pristanek Kalanchoe je treba izvesti takoj po nakupu. Če želite to narediti, upoštevajte naslednja priporočila:

 1. Rastlino zalivajte obilno, počakajte 10-15 minut in cvet odstranite iz posode, skupaj z zemeljsko grudo na koreninah.
 2. Postavite ga v novo posodo za drenažo, posuto s svežo hranljivo zemeljsko mešanico. Debelina plasti je 3-5 cm. Na robovih dodajte zemljo, ki jo zgosti.
 3. Rastlino zalivajte zmerno in jo postavite v delno senco za 3-4 dni. Po tem ga vrnite na prvotno mesto.
 4. Zgornji sloj premešajte s kamenčki ali majhnimi drsniki. To bo zadržalo vlago in zaščitilo tla pred plesnijo.

Osvetlitev in lokacija

Kalanchoe Kalandiva je hišna rastlina, ki pozitivno vpliva na svetlobo. Torej ga je potrebno gojiti na južnih oknih. Toda samo neposredna sončna svetloba je nesprejemljiva. Če želite to narediti, boste morali poldnevno sonce zasenčiti zračni del dolgotrajne kulture. Kalanchoe lahko gojite tudi na oknih vzhoda ali zahoda.

Zahteve po tleh

Za gojenje te vrste kalanchoe treba je izbrati substrat za kaktuse in sukulente. Enako učinkovit je substrat, pripravljen ročno. Če želite to narediti, v enakih razmerjih zmešajte take komponente:

 • šota;
 • travnato zemljišče;
 • srednji pesek.

Kako skrbeti?

Zalivanje

Kalanchoe Kalandiva je cvetoča rastlina, ki lahko zaradi svojih botaničnih lastnosti kopiči vlago v listju. Zaradi tega Kalanchoe prenaša prisilno sušo enostavno in brez posledic, hkrati pa ohranja dekorativni videz.

Toda zalivi in ​​prenasičenost tal negativno vplivajo na rastlino. Zalivajte, ko se zemlja izsuši. Pozimi mora biti vlaženje redko - 2-krat na mesec. Za namakanje uporabljajte le ustaljeno vodo.

Vrhunski preliv

Kalanchoe Kalandiva je včasih treba hraniti. Če želite to narediti, uporabite spojine za kaktuse in sočne pridelke. Za gnojenje gnojil v odmerku, ki je 2-krat manjši, kot je določeno v navodilih. Krma, združitev z zalivanjem.

Obrezovanje

S pravočasnim in kompetentnim obrezovanjem lahko izboljšate rast rastlin in podaljšate cvetenje. Večletno obrezovanje se zgodi dramatično, odstrani najnižje cvetne stebla. Vse razvite in močne veje po obrezovanju lahko uporabimo za naknadno ukoreninjenje.

Poleti je priporočljivo, da pritrdite apikalni del, da oblikujete stranske poganjke in preprečite raztezanje.

Pogoste bolezni in škodljivci

Z nepravilno nego Kalanchoe lahko prizadene bolezni:

 • Prekomerna vlaga med zalivanjem vodi do razvoja gnilobe. Pomanjkanje vlage tvori rjave pike na listih. Če začnejo listi odpadati, potem je to simptom virusne ali bakterijske bolezni.
 • Pomanjkanje svetlobe prispeva k rumenenju in odpadajočim listjem Kalanchoe Kalandive. Če želite rešiti to težavo, morate nujno preurediti cvet na dobro osvetljenem mestu.
 • Če tla, v katerih raste Kalanchoe, niso bogata s hranili, potem rastlina izgubi svoje liste. Za obvladovanje te težave bo pomagala popolna prehrana.
 • Pojav črnih pik na listih Kalanchoe je simptom glivične bolezni. Nastane kot posledica prekomernega zalivanja ali vpliva nizkih temperatur. Zdravljenje temelji na presajanju rastline v drugo posodo. Pri presajanju spremenite tla in odrežite vse liste, ki jih je prizadela parazitska gliva.
 • Od škodljivcev ostaja uši pogost gost. Za boj proti njemu se uporabljajo insekticidi.

Funkcije širjenja

Kalanchoe Kalandiva se razmnožuje na več preprostih načinov.:

 1. semena;
 2. otroci
 3. potaknjenci.

Toda najpogosteje pridelovalci cvetov uporabljajo stebla potaknjencev, to bo zahtevalo:

 1. Od matične rastline ločite popolnoma zrel poganjk.
 2. Nato ga korenite v dobro navlaženem pesku.
 3. Ukoreninjeno steblo pokrijemo s kozarcem. To bo ustvarilo rastlinjake.

Sistem ošpic nastane zelo hitro, postopek ukoreninjenja pa traja največ 1,5 tedna. Cvetoča okrasna kultura se pojavi po sajenju na stalno mesto šest mesecev pozneje.

Metoda razmnoževanja, kot so potaknjenci listov, ostaja težja. Če želite to narediti, odrežite odraslemu listju in ga posadite v lonec s skrbno navlaženim rodovitnim substratom. Listje pokrijemo z kozarcem ali kozarcem. Po 2-3 dneh se bo ukoreninilo in iz nje se bo začelo oblikovati polnopravna rastlina. Za razmnoževanje lahko uporabite dele listnega rezila, zakopane v tla. Iz njih se hitro oblikujejo tudi mlade rastline.

Razmnoževanje s semeni je najbolj tvegano, saj ga v odsotnosti sadik spremlja odsotnost sortnih lastnosti matične rastline.

Kalanchoe Kalandiva je neverjetna domača rastlina, ki jo lahko gojimo za dva namena - okrasno in zdravilno. In čeprav cvetenje ni dolgo, je zelo lepo in čarobno. Poleg tega lahko posadite več vrst kalanchoe z različnimi barvami cvetov in ustvarite svojo edinstveno cvetlično ureditev.

Oglejte si video: Bankroll Freddie Feat. Dolph, Lil Baby "Drip Like Dis" Remix WSHH Exclusive - Official Music Video (April 2020).

Pustite Komentar