Skrb za cvetenje Kalanchoe - nasveti, kako narediti to rastlino cveteti doma

Cvet Kalanchoe je hitro pridobil veliko priljubljenost med vrtnarji, z veseljem ga pridobivajo in gojijo doma. Rastlina je eksotična, zelo hitro raste, cveti že kar nekaj časa s celimi kapicami čudovitih socvetij. Z njegovo pomočjo lahko uspešno uredite katero koli dolgočasno okensko polico - da bo mavrična. Konec koncev ima Kalanchoe veliko različnih odtenkov, tako svetlih kot pastelnih, zelo občutljivih. Modri, beli, rdeči in oranžni cvetovi niso redkost, konec prejšnjega stoletja pa je bila vzgojena sorta z vijoličnimi socvetji.

Značilnosti

V naravi je malo rastlin, podobnih kalanchoeju, saj je nekaj posebnega. Po eni strani je to odličen "zdravnik", nekatere sorte zdravijo izcedek iz nosu, vneto grlo, pospešujejo hitro celjenje ran in rezov, razkužijo in regenerirajo tkiva in so sposobne veliko več. In na drugi strani (druge sorte) - to je čudovita elegantna roža, ki jo je poleg tega enostavno razmnožiti.

Vrste

Naslednje vrste so najbolj priljubljene in povpraševane.

Kalandiva


S širokimi jajčastimi listi, čudovitimi frotirnimi cvetovi različnih barv, ki cvetijo skoraj šest mesecev s celo armado, skrivajo pod seboj skoraj vse listje, pri čemer puščajo le okvir šopka.

Crossfeld


Odlikuje jih svetlo lepo cvetje, ki se zbira v krovnih socvetjih, barva je lahko drugačna:

 • bela
 • rdečila;
 • rumena;
 • roza;
 • oranžna
 • drugi odtenki (rejci so dosegli tako različne barve, v naravi ima ta vrsta samo bele rože).

Mangina


Odlikujejo ga majhni mesnati listi in veliki rožnati cvetovi v obliki povešene zvončke, zelo učinkovita ampelozna rastlina.

Behar


Dokaj močna rastlina, izgleda zelo nenavadno - na dnu stebla ni listov, v zgornjem delu pa jih je veliko in so pokriti z nežnim puhom. Rože te vrste po obliki spominjajo na vodni lilijo.

Prvi dve vrsti sta najbolj primerni za pridelovalce cvetov - začetnike.

Čas cvetenja

Po cvetenju Kalanchoe je potrebno obdobje za obnovitev moči, to obdobje mirovanja običajno zapade poleti in jeseni. Potem se jeseni začnejo polagati cvetni brsti in od konca zime se rastlina preoblikuje - nastane socvetje številnih cvetov. To socvetje se dvigne nad listi kot oblak - kakor da se dviga. Čas cvetenja se lahko razlikuje. (odvisno od vrste) - od dveh tednov do treh mesecev.

Predpogoji

Ne glede na to, kako preprosta je roža, morate vseeno skrbeti zanjo. Preberite si, kako skrbeti za kalanchoe, tako da cveti.

Bodite pozorni! Ker je Kalanchoe tropski gost, je treba ustvariti pogoje za njegov pravilen razvoj in cvetenje blizu naravnim.

Potrebni pogoji za cvetenje:

 1. svetla razpršena svetloba;
 2. pravilno zalivanje (ne obilno);
 3. gnojenje strogo po urniku (1 krat na mesec);
 4. obvezno obrezovanje in ščepanje grma (spomladi in poleti);
 5. pravilne temperaturne razmere (pozimi - ne nižje od 16 stopinj, poleti - ne višje od 28 stopinj).

Zakaj ne bi cvetela?

Če Kalanchoe ne želi cveteti doma, potem so kršena pravila za njegovo vzdrževanjeto pomeni, da so bili zanj ustvarjeni pogoji, neprijetni. Glavni vzroki nenaklonjenosti cvetenju so lahko naslednji:

 • premalo svetlobe - lonec stoji na zasenčenem mestu ali na severnem oknu in brez dodatne razsvetljave;
 • nepravilno zalivanje - preveč intenzivno je zalivanje rastline, zaradi tega je njen normalen razvoj moten;
 • napačna temperatura - če ne prenesete temperaturnih standardov, na primer, temperatura je pozimi prenizka, potem lahko rastlina preprosto zmrzne, da cvetenja ne omenjam;
 • brez obrezovanja ali ščipanja - zelo pomembno je, da tega ne pozabite, če pustite grm, da raste tako, kot želi, potem lahko na cvetenje pozabite, preprosto bo zrasel v višino ali zrasel v listih.

Zdaj veste, zakaj Kalanchoe ne cveti.

Kako narediti?

Seveda je sramotno gledati svojo čudovito rožo, ki je po nakupu v trgovini varno zacvetela, in to je vse, potem pa le še raste in ne namiga na naslednje cvetenje (kako presaditi Kalanchoe po nakupu in ga pravilno skrbeti doma, preberite tukaj).

Pomembno! Morda se razteza v višino ali celo izgubi spodnje liste, postane kot čudno drevo z golim deblom in več majhnimi listi na vrhu (kot palma).

Kaj storiti v tem primeru, če Kalanchoe ne cveti, ampak se samo razteza? Da bo vaša sobna rastlina cvetela, morate narediti naslednje korake.

 1. Nujno je treba obrezati rastlino, lahko celo kardinala, to ga bo rešilo. Seveda pa je postopek treba nadzorovati, da preprečimo grdo rast.
 2. Razumejte - ali vaš ljubljenček dobi dovolj svetlobe. Najverjetneje preprosto nima dovolj svetlobe, zato je treba nujno zagotoviti nekaj dodatnega vira razsvetljave. No, če gre za poseben fitolamp.
 3. Potrebno je prilagoditi zalivanje. Možno je, da rastlina trpi zaradi preliva, ne morete je pogosto zalivati ​​in preprečiti stagnacijo vode v ponvi. Pozimi ga lahko zalivate največ enkrat na 2 tedna (dosledno upoštevajte to normo).
 4. Potrebno je preveriti temperaturo - Konec koncev so cvetni brsti položeni le pri nizkih temperaturah, in če ima stanovanje v kurilni sezoni toploto, jih ne bomo položili. Lonec lahko premaknete bližje kozarcu ali pa najdete prostor za to v hladnejšem prostoru.

Zdaj veste, kako narediti cvetoče kalanchoe cvetenje.

Osnove pravilne nege

 • Razsvetljava - Svetloba za cvetoče rastline igra pomembno vlogo (skoraj glavno), zato je potrebno veliko svetlobe. Najboljše mesto je seveda na okenski plošči (vendar ne na severu).

  Kalanchoe lahko vzdrži neposredno sončno svetlobo, vendar ne ves dan, če je lonec na južnem oknu, potem naj bo po kosilu v senci (s svetlo zaveso), najbolj optimalna možnost postavitve pa je okno, obrnjeno proti vzhodu. Če pozimi v oblačnih dneh ni dovolj svetlobe, potem morate dodatno poudariti (po možnosti s fitolampom).

 • Zalivanje - ker je Kalanchoe sočno in ima odlično sposobnost kopičenja vlage v svojih listih in deblu, je treba zalivati ​​zmerno, pozimi ga je dovolj, da ga zalivamo enkrat na dva tedna, poleti pogosteje - približno enkrat na teden, morate krmariti kot tla v loncu in odvisno od temperature zraka.
 • Vrhunski preliv - uporabljati ga je treba zelo previdno, v majhnih odmerkih in samo posebne (najbolje je kupiti ravnotežje za sukulente), tudi to posebno gnojilo je treba razredčiti z vodo (na pol). Hranjenje je redko potrebno - enkrat mesečno in samo v pomladno-poletni sezoni. Kalanchoe je nemogoče prehraniti, sicer ne bo cvetel, ampak se bo preprosto začel "maziti".
 • Vlažnost - rastlina je nezahtevna do vlažnega zraka, mirno prenaša suh zrak v zaprtih prostorih, ni potrebno škropiti. Potrebno je le občasno obrisati liste s prahu (po možnosti z vlažno krpo), da izmenjava zraka ne bo motena.
 • Temperatura - poleti je potrebna temperatura od 28 do 30 stopinj, pozimi pa potrebujete hladilnik - 14 - 16 stopinj, ne morete se prehladiti, sicer lahko trpijo cvetni brsti.
 • Obrezovanje - To je zelo pomemben pogoj za cvetenje, če ne obrezujete in obrezujete, ne oblikujete grma, potem kmalu ne morete čakati na cvetenje.

  Namig. Kalanchoe morate spomladi obrezati - vsi podolgovati poganjki se skrajšajo za približno 1/3 ali celo prerežete na polovico, v začetku poletja morate biti pozorni tudi na ta postopek - ščipanje ali obrezovanje vseh mladih poganjkov, po cvetenju morate narediti tudi ščepec.

  Po izvedbi vseh teh manipulacij ste lahko prepričani, da bo Kalanchoe v bližnji prihodnosti lepo zacvetel.

Prefinjenosti skrbi za Kalanchoe doma med in po cvetenju najdete v našem gradivu.

Video na temo "Indoor cvetenje kalanchoe. Kako doseči cvetenje pri Kalanchoeju? ":

Sklep

Zaključek je mogoče narediti tako - če želite uživati ​​v prijetnem prijetnem vzdušju, ki ga v veliki meri ustvarijo cvetoče rastline, potem najprej ustvarite prijetno vzdušje za te rastline. Vsaj minimalno pozornost si zasluži vsak cvet, pa naj bo to eksotičen ali zelo preprost.

Navsezadnje se vsi navadijo na svoj domači življenjski prostor in vdor v naša stanovanja se je seveda prisiljen nekako prilagoditi. Če želite to narediti bolj neboleče, morate poskušati rastlini zagotoviti vse, kar je potrebno za njeno udobje.

Pustite Komentar