Težave z listi Gardenia: zakaj se obarvajo črno, porumenijo in odpadejo? Opis in lastnosti obrata

Menijo, da je zimzelena gardenija razpoložen cvet. Najverjetneje ni zahtevnejša od drugih sobnih rastlin.

Tako kot ostali čudoviti predstavniki flore tudi gardenija ljubi primerno nego in nego. V nasprotnem primeru obstajajo težave z listi, ki se začnejo rumeno obarvati, črniti in odpadati.

V tem članku bomo obravnavali glavne vzroke bolezni listov te občutljive rože, pa tudi metode za njegovo zdravljenje. Priporočamo ogled koristnega videa na to temo.

Kaj je to?

POZOR!: Ta rastlina spada v veliko družino Marenov. Na svetu je znanih več kot 250 sort gardenije. Habitat je Daljni vzhod, Indija, Kitajska. V naravi raste v Južni Ameriki, Vzhodni Aziji.

Cvet sam je zimzeleni tropski grm. Doma se goji le ena vrsta - jasmin gardenija. Ta miniaturna rastlina je zrela do 50 cm, z belimi cvetovi. Velikost socvetja v premeru je 7-10cm. Značilna značilnost eksotične lepote je prijetna dišava s subtilnim namigom jasmina. O koristnih lastnostih gardenije smo pisali v ločenem članku.

Značilnosti

Listi gardenije so nasičene, temno zelene barve, nasprotno, redko v vrtincih po 3. Obstajata tudi krožna zanka in križno nasprotna razporeditev listov.

Kot veste, listje še vedno odlikujejo trikotne rezine, gladka površina in sijajni sijaj. Dolžina listja do 10cm. Med cvetličarji je gardenija cenjena zaradi dekorativnega videza listja, zimzeleni grm izgleda impresivno, tudi če ni cvetov.

Zakaj listi porumenijo?

Cvet se odzove na najmanjšo spremembo habitata ali okolja.. Tudi ko zunaj okna več dni ni sonca, dolgo časa opazimo oblačno vreme, dežuje - zaradi tega rastlina modri. Gardenia noče cveteti in lahko izgubi brsti. Ni presenetljivo, saj je rastlina eksotična roža. Na škodljive parametre reagira tako, da porumeni listje. Razloge je treba podrobneje preučiti.

Neprimerna tla

Gardenia raje kisla tla, pH 4,5-5,5. Optimalna sestava talne mešanice mora biti čim bolj podobna naravnemu habitatu. V nevtralnih tleh koreninski sistem ne absorbira hranil. Posledično bo notranja eksotika slabo rasla, hitro zavrže cvetna stebla, listje pa postane rumeno in črno. O tem, kako izbrati pravi lonec za zemljo in gardenijo, preberite tukaj in kaj storiti, če rastlina ne cveti, se boste naučili v tem gradivu.

Kaj storiti?

Sčasoma voda izluži kisle snovi in ​​zemljo je treba zakiseliti. Če želite to narediti, 1-krat v 7-10 dneh za zalivanje uporabite kislo vodo:

 1. limonin sok (3-4 kapljice na 1 liter);
 2. citronska kislina (več zrn na 1 liter tekočine);
 3. infuzija šote (200 g šote zmešamo s 3 litri vode, vztrajamo en dan).

Pomanjkanje hranil, kako odpraviti?

Zgodaj spomladi se začne aktivna rast, cvet potrebuje dodatno prehrano, v jesensko-zimskem obdobju gnojil ni mogoče uporabiti. Kot hranila se uporabljajo tekoča kompleksna gnojila za cvetenje. Zaradi pomanjkanja magnezija in mineralov železa v vaši prehrani se listi takoj začnejo bledeti in sušiti. Posebej je potrebno hraniti rastlino v obdobju cvetenja..

Kaj storiti?

Če tla že dolgo niso posodobljena, se lahko izčrpajo in primanjkuje uporabnih elementov v sledovih. Gardenijo je treba hraniti 2-3 krat na mesec, pripravke na osnovi magnezija in železa. Za preprečevanje je mogoče gardenijo razpršiti z magnezijevim sulfatom, 20 g zdravila na 10 litrov tekočine. V prihodnosti je treba presaditi gardenijo.

Nepismeno zalivanje

Jasmine gardenia reagira na nepravilno zalivanje rumenenja listne plošče. Ni dobro, ko rastlina nima dovolj vode, ki jo dobi. Če so tla popolnoma suha, cvet akutno občuti pomanjkanje življenjsko vlažne in hranilnih snovi. Še huje pa je, ko se vlije cvet v zaprtih prostorih. Koreninski sistem je nenehno v vlažnem okolju, začne se proces razpadanja.

Kaj storiti?

 • Poleti je potrebno navlažiti tla 1-2 krat na teden.
 • Spremljajte stanje tal.
 • Pozimi je dovolj, da se navlažimo enkrat na 7-10 dni.
 • Za namakanje uporabljajte le mehko filtrirano vodo, brez nečistoč in soli.
 • Temperatura tekočine naj bo 30-40 ° C.

Zakaj postanejo črne in padajo?

Z odstopanjem od normativov za nego se v obratu pojavljajo zdravstvene težave. Listje črni, pike, kmalu pade. Najprej ugotovimo vzroke tega pojava, nato pa načine odprave.

Odvečna vlaga

POMEMBNO: Vsakodnevno vlaženje ali velika količina uporabljene tekočine ima lahko podobne učinke. Prav tako kopičenje vode v loncu kaže na nekvalitetno drenažno plast ali njeno odsotnost.

Pravzaprav gardenija ljubi vlažno, a ne vlažno zemljo, v kateri bodo, če ne ukrepate, korenine gnile. Če 15 minut po zalivanju voda stoji na površini zemlje, potem obstajajo težave s substratom.

Kaj storiti?

 1. Vzemite rastlino iz cvetličnega lonca.
 2. Previdno preglejte in občutite koreninski sistem.
 3. Z ostrim orodjem odrežite črne, gnile korenine.
 4. Pocrnjene liste odstranite na enak način.
 5. Razkužite rezine.
 6. Rastlino obdelajte s šibko koncentrirano raztopino fungicida.
 7. Uporabljajo se takšna zdravila: Fundazolum, Ferazim, Uzgen, Benomil.
 8. Presadite cvet v novo zemljo. Obvezna prisotnost drenažne plasti.
 9. Ne zalivajte takoj po presajanju.
 10. Rastlino postavite za 3-4 tedne v rastlinjake, lonec pokrijte s plastično vrečko.
 11. Odstranite s sonca, redno prezračujte, zalivajte.

Hipotermija

Gardenia toplotno ljubeč cvetin s prepihom in nenadnim padcem temperature listje beživotno nagne, potemni. To se lahko zgodi pri prevozu zunanje eksotike iz trgovine v hladni sezoni. Ali ko zmrznjen zrak vstopi v sobo in neposredno na rastlino.

Kaj storiti?

Če hipotermija ni pomembna, potem cvet sam povrne elastičnost. V prihodnosti odpravite prisotnost prepihov, nizke temperature zraka. Optimalni pogoji + 20-24 ° C.

Škodljive žuželke

Pajkova pršica izzove črnino listne plošče. Pod listje pletejo pajčevine, hranijo pa se tudi s sokom gardenije. S tem izčrpavajo cvet, črno listje pa je znak, da se eksoti slabo počutijo. Klopa se strašno boji vlage, zato je brizganje z vodo zanjo usodno.

Kaj storiti?

Če se takšna soseda nahaja na gardeniji, jo je treba poškropiti z raztopino kemičnega pripravka:

 • Neoron
 • "Actellicus."
 • "Bicol."
 • "Akarin."
 • "Demitan."

Prav tako je treba spomniti, da se škodljivec hitro prilagodi strupom.. Zato je treba v nadaljnjih postopkih zdravilo spremeniti.

Druge bolezni

Kloroza - ta bolezen je dokaj pogosta pri gardenijah. Lahko rečemo, da je to njihova poklicna bolezen.

Nastane kot posledica pomanjkanja železa v tleh, pa tudi njegove alkalizacije, namakanja s slabo kakovostno vodo, z visoko vsebnostjo klora in drugih alkalnih elementov.

Simptomi kloroze so rumenost, razbarvanje rastlinske plošče rastline. Hkrati žile ostanejo zelene.

Kaj storiti?

 1. Redno brizgnite in nalijte pod koreninske pripravke, ki vsebujejo železo, na primer Ferovit, z raztopino bakrovega sulfata.
 2. Lahko uporabite samo pripravljeno raztopino kelatnega železa.
 3. Uporabite ljudsko metodo: "posadite" zarjavel kovinski del, žebelj, zatič v lonec z gardenijo.

Več o boleznih in škodljivcih gardenije preberite v tem članku.

Gardenia je nežen cvet, ne premikajte ga pogosto. Rastlina je rada na svojem oknu, kjer ni hladnega zraka, prepiha, žarečih sončnih žarkov. Prav tako rastlina ne bo zavrnila rednega zalivanja s kislo vodo in gnojenja z železom in magnezijem. Ne zanemarjajte želja eksotične lepotice.

Oglejte si video: Our Miss Brooks: Magazine Articles Cow in the Closet Takes Over Spring Garden Orphan Twins (Februar 2020).

Pustite Komentar