Hibrid s pikantno aromo ali zgolj mošusno vrtnico - kakšen je, pa tudi opis sort

Lepota vrtnice je že od nekdaj pritegnila njeno pozornost. Mošusna vrtnica je eden najsvetlejših predstavnikov teh izjemnih cvetov. Vendar je gojenje mošusnih vrtnic, pa tudi skrb za njih težavna naloga. Velja pa omeniti, da so vrtnice te posebne vrste v primerjavi z drugimi vrstami najmanj zahtevne.

Mošusne vrtnice imajo svojevrstno lepoto in nenavadno pikantno aromo. Torej, izvemo, hibrid s pikantno aromo ali zgolj mošusna vrtnica - kaj je, kakšne lastnosti ima ta sorta vrtnic.

Kaj je to?

Mošusne vrtnice so dokaj velike grmovnice v obliki vodnjaka, ki cvetijo na koncih obokanih poganjkov.

Ta sorta vključuje več vrst različnih oblik, barv in višine grma. Mošusna vrtnica je priljubljena krajinska oblikovalka. To je posledica dejstva, da je od daleč videti najbolje in se dobro prilega obsežnim kompozicijam, za katere je dobil dodatno ime - "Pokrajina".

Mošusne vrtnice imajo te lastnosti.:

 • trdoživ;
 • odporen na temperaturne skrajnosti;
 • trdoživ.

Velika večina so velike, velike velikosti rastlin, ki v višino dosežejo 2 m. Potrebujejo podporo, če pa je ni, potem poganjki delno ležijo in grm raste v širino.

Ločeno je treba omeniti cvetenje. Najprej se popki pojavijo na vrhovih, ki izhajajo iz podlage bazalnih poganjkov, in šele po delnem zbledelosti vrha se na stranskih poganjkih pojavijo novi brsti. Bočni poganjki so veliko večji od bazalnih, zato se od strani zdi, da je celoten grm prekrit s cvetovi. To je obdobje množičnega cvetenja in bo trajalo precej dolgo.

Aroma cvetov mošusne vrtnice je precej močna in prijetna., vendar nimajo vsi predstavniki te skupine te kakovosti. Na žalost najboljše sorte izžarevajo zelo rahlo aromo ali pa je sploh nimajo.

Primerjava z drugimi hibridi

Mošusne vrtnice se po vrsti cvetenja ugodno primerjajo s klasičnimi in drugimi hibridi. Rože se zbirajo v krtačah in cvetijo vse skupaj in tvorijo veličasten oblak.

Pomembno je, da vrtnice cvetijo v valovih, mirujoče obdobje med pretoki pa je razmeroma kratko. To je "tidbit" za ljubitelje, ki raje neprestano cvetenje.

Nobena od drugih vrst vrtnic ne more preseči vonja teh cvetov. Tako močan je, da bo prisotnost le enega grma na vrtu "ubila" aromo katerega koli cvetja. Cvetlična aroma z notami sadja in mošusa bo napolnila vsak kotiček vrta. Zanimiva podrobnost - ježki oddajajo vonj in ne cvetni listi.

Upoštevajte različne vrste vrtnic:

Mošusni Hibridni čajFloribunda
 • Obdobje cvetenja je val.
 • Rože hkrati cvetijo.
 • V dolžino lahko dosežejo dva metra ali so kompaktni za gojenje na cvetlični postelji.
 • Aroma mošusne vrtnice je močna, daje mošus.
 • Dolg čas cvetenja.
 • En brst na steblu.
 • Veliki cvetovi z brstičastim popkom.
 • Lepe barve.
 • Poganjki, listi rdečkasto-bordo odtenka.
 • Cveti od zgodnjega poletja do jeseni.
 • Obilno cvetenje, lahko do 9 kosov. na enem steblu.
 • Različne oblike, senčila, frotir.
 • Ni muhast.

Značilnosti gojenja

Upoštevajte značilnosti gojenja mošusnih vrtnic:

 • Ker so te vrtnice hibridne, jih nima smisla poskušati gojiti na semenski način. Najverjetneje se bodo delno izgubile sortne lastnosti, kar bo posledično dalo nepredvidljiv rezultat. Toda metoda razmnoževanja z uporabo plastenja ali potaknjencev bo zmagovalna možnost.
 • Za pristanek načrtujte dobro osvetljeno, sončno mesto. Priporočljivo je, da je po kosilu to mesto v senci. Koreninski sistem vrtnic ima nagnjenost k gnitju, da bi se temu izognili - drenaža je pomembna. Še bolje, če bo grm zrasel na nadmorski višini.
 • Začeti je treba vnaprej pripraviti jamo za sajenje vrtnic, saj je treba dati priložnost, da stoji (več tednov). V jami širine in višine približno pol metra položite drenažo, ki ji sledi plast komposta in tako pustite do sajenja. Če ni mogoče čakati, je treba dno zatipati, da se prepreči krčenje grma.
 • V času sajenja na dnu jame naredite hribček od tal, postavite sadiko na vrh, previdno poravnajte korenine in zaspite na vrh. Zalivamo pred sajenjem in po njem. Po sajenju olupite in položite mulč, da preprečite hitro izhlapevanje vlage.

Sorte in njihov opis

Upoštevajte sorte mošusnih vrtnic:

Paxpax

Znana vrtnica angleškega izbora, snežno bela dvojna s pšeničnimi prašniki. Od ostalih mošusnih vrtnic se razlikuje po izvrstnih belih brstih podolgovate oblike na dolgih pedikelih. V krtačah je do 30 cvetov. Temno zelenkasto sijoče listje privlačno obarva čisto bele cvetove. Sebe razvejen grm vrtnic, elastični poganjki dolgi do 4 m, ki omogoča gojenje sorte na podstavku.

Cornelia

Velvetni dišeči marelični cvetovi z valovitim koncem v velikem številu cvetijo na elastičnih poganjkih dolžine 150 - 175 cm, grm ima vodnjak podobno obliko, obsežen, težak (do 120 cm). Popadki sferičnega videza, rdeče-grimizni, skupaj z odprtimi cvetovi so neverjeten prizor.

Balerina

To je zelo zanesljiva, precej nezahtevna in hladno odporna sorta. V rokah se cvetovi izmenično odpirajo in spreminjajo barvo iz svetlo rdeče v čisto belo. Listi so svetlo zeleni, stebla so skoraj brez trnja. Jesen je grm obsijan z oranžnimi plodovi. Sorta izstopa po izjemni številčnosti in kontinuiteti cvetenja. Cveti tako, da listi niso vidni. Skupina več rastlin je lep prizor, nekaj, kar dejansko spominja na škatlico balerin.

Ponujamo vam, da si ogledate video o balerini mošusne vrtnice:

Mozart

Neverjetna sorta z zelo edinstvenimi socvetji iz velikega obilja cvetov. Malino-roza cvetovi s čudovito snežno belo sredino in mamljivo rumenimi prašniki v središču. Socvetja sestavljajo 20-50 cvetov. Premer rože je 2-3 centimetra, vsebuje 5 cvetnih listov. Cveti od maja do hladnega vremena. Nežno diši z vonji limone. Višina 100 cm, širina grma 100-150 cm Sorta je zelo odporna na bolezni.

Ponujamo vam, da si ogledate video o mošart mošart:

Felicija

Pošteno je mojstrovina Pembertona. To je sorta z dolgim ​​cvetenjem. Breskev-roza zelo veliki, dišeči cvetovi, ki spominjajo na čajno mešane vrste, zbrane v krtačo, do 50 kosov. Crohnov svetlo zelen, sijoč, spomladanski bronasti odtenek Grm je močan, vejast, visok do 150 cm in širok do 250 cm, z ločenimi poganjki. Jeseni je pokrit z velikimi rdečimi plodovi. Celotna sezona je okrasna, od zgodnje pomladi do pozne jeseni.

Buff lepotica

Ena najbolj znanih sort v Evropi. Dolžina doseže 175 cm, kaliber cvetov do 10 cm, grmovje grma široko do 1 metra. Cvetovi so gosto žametni, rumeno-marelični, zbrani v socvetja z redko, jabolčno-bananino aromo. Fino veliki listi - najprej rdečkasto, nato temno zeleni.

Šopek parfait

Vsako socvetje dane vrtnice je en sam cvet, tesno stisnjen drug do drugega. Izhajajo iz konveksnih brstov in so videti kot peoniji, le veliko tanjši, premera približno 5 cm. Barvanje je spremenljivo. Več cvetov je mlečno bele barve z rožnato barvo, zlasti ob robu. V hladnem vremenu se pojavijo mavrične rože. Pokončni grm je pokrit z zelenkastim listjem.

Neige dEte

Sorta z belimi in kremnimi cvetovi. Zelo odporen na neugodne vremenske razmere. Višina 160-175 cm, grm v premeru 130 cm Cveti z razkošnimi socvetji žametnih dišečih rožic v obliki skodelice s premerom 4-5 cm. Cveti velikodušno in dolgo pred zmrzali.

Alden biesen

Zelo nenavadna ocena! Socvetja so sprva roza, nato pa postanejo malo zelena, zaradi česar je grm videti kot hortenzija! Višina 1,5-1,8 m, premer grma 1,2-1,5 m. Majhni rožnati cvetovi 2-3 cm so zbrani v velikih piramidalnih socvetjih. Vrtnica cveti velikodušno, dolgo in neprekinjeno do zmrzali.

Ponujamo vam, da si ogledate video o vrtnici Alden Biesen:

Bukavu

Univerzalna sorta, primerna za žive meje in za rezanje! Zelo odporen na absolutno vse kančke vremena. Višina je 1,2-1,5 metra, premer grma je 1,5 m. Zelo velike grozde navadnih cvetov s premerom 5-6 centimetrov imajo rahel vonj in ostanejo na grmu zelo dolgo. Cveti zelo radodarno in dolgo časa.

Dinki

Je pokončna, nenehno cvetoča sorta z rožnatimi cvetovi v velikih krtačah. Krona je temno zelena, sijoča. Zelo dolgo stoji v rezu. Višina je približno 120 cm.

Havenley roza

Čudovita, obilno cvetoča vrtnica z razkošnimi piramidalnimi dišečimi socvetji in čudovito obliko grmovja. Višina vrtnic 140-150 centimetrov, premer grmov 120-140 cm. Gosti cvetovi v obliki rozete s premerom 2-3 cm so zbrani v velikih socvetjih.

Schwerin

Navadni pol-dvojni cvetovi češnjeve barve.

Luna

Veliki cvetovi z marelično rumeno-belo obarvanostjo.

Uporaba v krajinskem oblikovanju

V bližini so cvetovi križancev neizraziti, zato jih je bolje posaditi v ozadje cvetličnega vrta (če je sorta visoka), na trati, kjer je možno z določene razdalje uživati ​​v privlačni fontanasti obliki grma in obilni kapici cvetov. Aromatične vrste so dobro posajene na klopi ali ob vrtnici. Številne sorte so kljub majhnim cvetjem okrasne in blizu, tako da je primeren za sprednji dizajn cvetličnega vrta, na primer "Balerina", grm tvori skoraj redno kroglico.

Zaradi naravnega videza se mošusni hibridi dobro prilegajo krajinski zasnovi in ​​bodo v harmoniji z okrasnimi žiti. Vendar pa bodo v klasičnem vrtnem vrtu blizu tradicionalnih vrst našli mesto.

Precej majhne cvetoče nedrobne vrtnice v kombinaciji z velikocvetnimi sortami lahko izgledajo privlačno.

Možno je narediti to kombinacijo enobarvno, tonsko na ton ali povečati kontrast oblike tudi z barvanjem, sajenjem v bližini, na primer snežno belo mošusno vrtnico, veliko škrlatno čajno sorto. Veliki mošusni hibridi, ki rastejo kot plezalni, navdušujejo s klematisi z velikimi cvetovi.

Ponujamo vam, da si ogledate video o uporabi mošusnih vrtnic v krajinskem oblikovanju:

Zaključek

Kakšno koli mošusno vrtnico imate najraje, jo najprimerneje posadite kot ozadje za nizke grmove ali rože (tako enoletne kot dolgoročne).

Oglejte si video: Haldorádó új termékek 2017 (Januar 2020).

Pustite Komentar