Kako gojiti močvirski hibiskus: pomembna pravila za nego, obrezovanje in presajanje za obilno cvetenje

Večina od 250 vrst rodu hibiskusa raste v tropih in subtropih in jih predstavljajo drevesne oblike in grmičevje. Zanimiv severnoameriški predstavnik rodu je močvirski hibiskus.

Ta zelnata trajnica, primerna za gojenje ne samo v zaprtih prostorih, temveč tudi na vrtu. Skrb za to ima posebne odtenke.

Botanični opis

Močvi hibiskus (Hibiscus moscheutos) - predstavnik družine malvaceae. Druga imena: travni hibiskus, rožnati slap, močvirski meh, mošusni hibiskus, navadni hibiskus. Beseda "hibiskus" v grščini pomeni cvet, podoben ptici ibis. "Moschus" pomeni latinski mošus.

Močvirski hibiskus je cvetoča zelnata trajnica, odporna proti mrazu. V naravi raste na mokriščih in ob rečnih sistemih v močvirnih ekotopih, na vlažnih travnikih tvori velike gomile. Geografija distribucije - vzhodni del ZDA, od Ontaria do Floride, porečje reke Mississippi.

Ob ugodnih pogojih rastlina doseže 2,7 m višine. Stebla pokončna, s časom v spodnjem delu prekrita s temnim lubjem. Listi so pogosto deltoidni s tremi režnjami, spodaj so petiolati, pubescentni. Cvetovi so enojni, pet-cvetni, s premerom 15-17 cm, z različnimi barvami (od bele do vijolične). Sredina rože spominja na lijak, navadno temen bordo.

Fotografija

Spodaj boste videli fotografije te rastline:
Kako skrbeti doma?

Marsh hibiscus je priljubljena vrtna rastlina, primerna za močvirne vrtove ali vodna telesa. Vzrejajo se sorte, ki jih je mogoče uspešno gojiti v zaprtih prostorih. Dosežejo manjše velikosti, cvetijo ne tako obilno kot vrtne oblike in potrebujejo posebne rastne pogoje.

Temperatura

 • Poleti je optimalna temperatura za močvirsko slamo 25-28 ° S.
 • Pozimi potrebuje čas počitka, zato je treba temperaturo znižati na 15 ° C.
Lonec za rože je najbolje postaviti na zastekljen balkon ali ložo.

Močno zalivanje

Poleti rastlino pogosto zalivamo z mehko ustaljeno vodo, jo redno škropimo. Da se korenine ne kisle, je treba pri sajenju paziti na dobro drenažo. V zimskem času je zalivanje nekoliko zmanjšano.

Svetla razsvetljava

Rastlina je fotofilna. Na prostem zdrži neposredno sončno svetlobo, v zaprtih prostorih pa zahteva svetlo senčenje. Na zahodnih in vzhodnih oknih se lahko goji v neposredni sončni svetlobi.

Lahka in hranljiva podlaga

Nevtralna ali rahlo kisla tla so primerna za sajenje močvirskega hibiskusa. Bolje je uporabiti mešanico peska in šote 1: 1. Lonec za mlado rastlino mora biti premera najmanj 15 cm, dovolj globok, da omogoča dobro drenažo.

Presaditev in preliv

Hibiskus je hitro rastoča rastlina, presaditev se izvaja vsakih šest mesecev. Če želite to narediti:

 1. poberi lonec 2 cm večjega premera od prejšnjega;
 2. položite drenažo iz perlita, kamenčkov ali lesnega lubja;
 3. rastlino nežno premaknite iz starega lonca v novega s stresanjem ostankov zemlje iz koreninskega sistema (odstranite poškodovane odseke korenike);
 4. lonec napolnite s substratom, nalijte veliko tople vode.

Močvi hibiskus ne prenaša presežkov gnojil, dvakrat na leto ga napajamo s fosfatno-kalijevimi gnojili. Za cvetoče rastline je bolje uporabiti posebne pripravke.

Obrezovanje in prezimovanje

Pri močvirski mlaki se na vrhovih poganjkov oblikujejo cvetovi, zato bo pravočasno obrezovanje povečalo cvetenje.

Postopek obrezovanja:

 1. pripravite orodje: ostri nož obrišite z alkoholom ali kalcinom;
 2. odrežite vrhove poganjkov na višini 40-60 cm;
 3. začasno zmanjšajte zalivanje in pustite rastlino pri miru nekaj dni (ne preuredite, ne hranite, ne ustvarite nenadnih temperaturnih sprememb);
 4. rezani vrhovi poganjkov se lahko uporabljajo za potaknjence.

Nekatere sorte močvirskega hibiskusa pred prezimovanjem zapadejo v stanje globokega miru, njihov nadzemni del odmre. Zagotoviti morajo hladno okolje. Zalivanje se zmanjša na 1-krat v 1-2 tednih. Vrtne oblike so zimsko odporne, vendar je bolje, da pozimi ne puščate sobnih sort na prostem.

Pred prezimovanjem se opravi sanitarno obrezovanje, odstranijo se stari in oboleli poganjki. Spomladi se oblikovanje obrezovanja izvaja po zgornji shemi. V obdobju cvetenja je treba venele cvetove nenehno odstranjevati, da spodbudijo pojav novih.

Funkcije širjenja

Za razmnoževanje močvirske malve se uporabljajo semena, stebelni potaknjenci in drobci korenike. Pomembno je vedeti, da hibridne oblike ohranijo vse dekorativne lastnosti le med vegetativnim razmnoževanjem.

Semena

 1. Semena je treba scarificirati - opraskati trdo lupino, narediti plitvo zarezo ali prebiti.
 2. Nato jih eno uro namočimo v topli vodi za otekanje in posejemo v tla do globine 1 cm, potresemo z zemljo in navlažimo.

Bolje je, da sadike sadimo pod film pri temperaturi 25-30 ° C na južnih oknih. Običajno se kalčki pojavijo po 2 tednih.

Ponujamo vam, da si ogledate video o tem, kako sejati seme močvirskega hibiskusa:

Potaknjenci

 1. Apikalni potaknjenci so odrezani iz mladih poganjkov. Na 15 cm dolgem ročaju ostaneta 2 vozli z ledvicami, spodnji listi so odtrgani.
 2. V pripravljeni mešanici peska in šote se steblo poglobi za 5 cm.
Tla morajo biti nenehno vlažna. Pomembno je preprečiti, da bi neposredna sončna svetloba vstopila v rastline. Ukoreninjenje se pojavi v nekaj mesecih. Za pospešitev postopka so potaknjenci namočeni v posebnih pripravah.

Ponujamo vam, da si ogledate video o razmnoževanju močvirskega hibiskusa s potaknjenci:

Razdelitev korenike

Korenina močvirskega hibiskusa nenehno raste, zato ga je treba občasno deliti na dele. Postopek se izvaja 1-krat v 5-10 letih z vzmetno presaditvijo. Novi koreninski vrh je posajen v ločenem loncu, poglobitev za 5-8 cm.

Video o tem, kako razmnožiti rastlino z delitvijo korenike:

Bolezni in škodljivci

Nepravilna nega rastline zmanjšuje njen dekorativni učinek. Ob presežku dušikovih gnojil cvetovi ne tvorijo. S pomanjkanjem vlage listi odpadejo, s pomanjkanjem mineralov - odpadejo, se zvijajo, porumenijo. Zviti ali deformirani listi so eden od znakov pojava žuželk.

Glavni škodljivci:

 • pajkova pršica;
 • listne uši;
 • trpotec;
 • belčica.

Da bi preprečili njihovo pojavljanje, hibiskusu enkrat mesečno damo toplo 10-minutno prho, predhodno pa lonček ovijemo s plastično vrečko.

5 podobnih cvetov

Marsh Mallow ima tesne sorodnike, od katerih je težko ločiti:

 1. hibiskus sirski (drevesni grm s cvetovi do 12 cm v premeru, listi podobni krizantemam);
 2. kitajska vrtnica (ovalni, nazobčani listi, cvetovi dosežejo premer 15 cm, pogoste so dvojne oblike);
 3. raznolik hibiskus (listi so pobarvani z odtenki rdeče, bele in zelene barve);
 4. Sudanska vrtnica (ovalni listi z zobci ob robovih, cvetovi premera do 20 cm);
 5. hibiskus hibrid (travnata trajnica z ogromnimi spektakularnimi cvetovi).

Večina gojenih vrst hibiskusa ima tako vrtne kot lončne oblike. Obilje vlage in sončne svetlobe vam omogoča uspešno gojenje močvirskega hibiskusa v notranjih pogojih. Ta rastlina je termofilna, hitro raste in ob pravilni negi razveseljuje z obilnim cvetenjem.

Zanimiv video

Ponujamo vam, da si ogledate video z opisom močvirskega hibiskusa in značilnostmi skrbi za njega:

Pustite Komentar