Pomen pravočasne zasaditve jeruzalemske artičoke - kdaj je posajena zemljana hruška, ki daje bogato letino?

Gojenje jeruzalemske artičoke ni težko v nobeni regiji Rusije. Z lahkoto se prilagaja različnim podnebnim razmeram in ne potrebuje posebne nege.

Toda le malo ljudi ve, da sta bogata letina in okus zemljanih hrušk v veliki meri odvisni od pravočasne sajenja.

Članek podrobno pove, kdaj je najbolje posaditi, kako izbrati kraj za gojenje, da dobimo dobro letino.

Kako dober pridelek: osnovna pravila

Rastlina, odporna na artičoke . Z lahkoto zdrži tako pereča poletja kot tudi surove zime, vendar je ena od skrivnosti bogate letine v pravočasnem sajenju.

Ne pozabite na preprosta pravila!

 • Zgodaj spomladi, ko so tla še topla, je nevarno posaditi zemeljsko hruško. Tla ne bodo dovolila rasti gomoljev. V tem primeru se bo večina sadilnega materiala izgubila.
 • Če spomladi pozno posadimo, potem koreninski pridelek celo zgodnje sorte ne bo imel časa za zorenje. Zato bo jeruzalemska artičoka ob nabiranju jeseni brez okusa.
 • Jeseni bo sajenje prezgodaj povzročilo kalitev poganjkov pred nastopom zmrzali. Z nastopom hladnega vremena bodo poganjki umrli.
 • Če ga posadimo jeseni zelo pozno, potem rastlina nima dovolj časa, da bi se ukoreninila.
Pomembno! Nepravilno izbran čas vpliva na velikost in število gomoljev, vpliva na okus izdelka.

Od česa je odvisen čas pristanka?

Pravilno izračunati čas pristanka ni težko. Vse je odvisno od podnebnih razmer v vaši regiji. Spomladi naj bi tla dovolj ogrela. Najboljša možnost je 15 - 18 stopinj.

Koreninski pridelek ugodno preživi tudi jeseni. Temperatura tal ne sme biti nižja od 7 stopinj, prve zmrzali pa šele po mesecu dni. Izkušeni poletni prebivalci priporočajo, da ga sadite v tem letnem času. Rastline korenine bolje, zmrzali se ga ne bojijo, škodljivci se ne trudijo.

Odvisno od lokacije

Čas sajenja ni odvisen samo od regije, temveč tudi od kraja gojenja.

 • Na odprtem terenu v idealnem primeru posadite koreninske rastline spomladi, potem ko se je sneg stopil, in zemlja se je posušila. Velik plus je dobra vsebnost vlage v zemlji, kar ustvarja odlične pogoje za rast.

  Jeruzalem artičoka raste s časom. Za njegovo namestitev je potrebno najprej priložiti prostor.

 • V rastlinjaku priročno je saditi zemeljsko hruško zgodaj spomladi, nekaj tednov prej kot v odprtem tleh. Običajno se v njem vzrejajo pozne sorte rastlin. Za zorenje potrebujejo več časa.
 • Doma za gojenje jeruzalemske artičoke je tudi povsem realno. Če živite v stanovanju in želite jesti koreninski pridelek, ki ga goji sam, ga lahko posadite na balkonu. To lahko storite kadar koli za vas. Rastlina doseže višino 2-3 metra, zato vnaprej pomislite na opore, na katere jih lahko privežete.

Kdaj posaditi zemeljsko hruško?

Pomembno! V toplih predelih Rusije jeruzalemske artičoke pogosto sadimo jeseni, tako da se spomladi začne aktivna rast rastline. Če nameravate pristati v tem letnem času, potem je najboljše obdobje od konca septembra do začetka novembra. V hladnih regijah, kjer so spomladi posajene dolge zmrzali zime in kratka poletja, so koreninske kulture. V tem času traja sajenje od konca aprila do sredine junija.
 • V srednjem pasu Rusije (v predmestju) posajene tako jeseni kot spomladi. Tu se uporabljajo kasnejše sorte. Spomladi čas pristanka traja od 15. aprila do 5. maja. Jesensko delo je najbolje opraviti od konca septembra do sredine oktobra.
 • Na Uralu sadijo gomolje starejših sort, ki so odporne proti zmrzali. Naredite to spomladi konec maja ali jeseni sredi oktobra.
 • V Sibiriji se zanašajo na zgodnje prezgodnje sorte, ki dozorijo v 120 dneh. Čas za spomladansko sajenje tukaj pade v začetku junija, jeseni pa - v drugi polovici oktobra. V območju tveganega kmetovanja koreninski pridelek daje tudi dobro letino.

Da raste sočna jeruzalemska artičoka po moči vsakega poletnega prebivalca. Glavna stvar je pravilno izračunati čas. Še bolje, posadite ga jeseni in spomladi. Potem vam bomo skozi celo leto zagotovili uporaben izdelek.

Koristni video

Predlagamo, da si ogledate video o zasaditvi jeruzalemske artičoke jeseni:

Pustite Komentar