Picasso muzej - kakšna je znana razstava v Barceloni?

Muzej Picasso v Barceloni je eno najbolj obiskanih krajev v katalonski prestolnici. Ker je eno glavnih kulturnih središč, posvečeno delu enega največjih umetnikov vseh časov, slovi po največjem številu del, ustvarjenih v različnih fazah svojega življenja.

Muzejska zgodovina

Zgodovina muzeja Picasso v Barceloni se je začela leta 1963 z lahkotno roko Jaimea Sabartesa. Kot prijatelj in zaveznik slovitega slikarja, oblikovalca, kiparja, grafičnega umetnika in keramičarja se je odločil, da mora ves svet videti ta nenavadna in resnično edinstvena dela. Prva razstava, ki je štela nekaj manj kot 600 eksponatov, je temeljila na majhnih figurah, slikah in skicah s svinčniki, ki jih je slavni Španec v dar več let pripeljal v Sabartes. Ideja se je izkazala za tako uspešno, da se kmalu pri njeni izvedbi niso pridružili le sorodniki in drugi prijatelji umetnika, temveč tudi sam Pablo, ki je svoja dela občasno pošiljal v muzej.

Sprva naj bi kulturno središče dediščine Picasso odprli v Malagi, zgodovinski domovini mojstra, sam pa je bil bolj naklonjen Barceloni, saj se je tu zgodil njegov glavni ustvarjalni preboj in drugi, nič manj pomembni dogodki. In res, to mesto je najprej odkrilo Španijo, nato pa ves svet talent izjemnega in neverjetno zanimivega umetnika. Ko se je pri 14 letih preselil s svojo družino, mladi Pablo vstopi v likovno šolo, odpre svojo prvo razstavo in se seznani z velikimi slikarji, ki bodo igrali ogromno vlogo v njegovi lastni formaciji.

Ko se je odločil za katalonsko prestolnico, Jaime Sabartes najame palačo Berenguer d'Agilara, ogromen dvorec gotskega stila, ki je resnično edinstven arhitekturni spomenik. Vendar pa po nekaj letih postane jasno, da bo za razširjeno zbirko eksponatov, kot gobe po dežju, morda potrebni dodatni prostori. Ni jim bilo treba dolgo iskati - postali so še 4 graščine, ki se nahajajo v isti ulici kot palača Berenguer d'Agilar:

 • Casa Mauri - stoji na mestu istoimenske slaščičarne, ustanovljene leta 1840. Trenutno je to edina mestna stavba, katere okenski okvirji so narejeni iz lesa. Nič manj pozornosti si zaslužijo temelji hiše, ohranjene iz časa Velikega rimskega cesarstva;
 • Palau del Baró de Castellet je monumentalna stavba, okrašena v klasičnem slogu in pritegne pozornost svoje nenavadne dnevne sobe. V število mestnih posesti je stopil šele na začetku 20. stoletja .;
 • Palau Meca - poimenovana po plemiški družini, ki jo je imela v lasti za samo 17 žlic. Leta 1982 je postal del muzeja Picasso;
 • Palau Finestres je izvirna zgradba, dopolnjena z majhnimi loki, odprtimi balkoni in prijetnim terasom. Zdaj je na voljo občini in se uporablja za gostovanje začasnih eksponatov.

Do danes fond umetniške galerije vsebuje več kot 3,5 tisoč izvodov, vsak drugi turist, ki pride sem, pa namerava kupiti vozovnico do muzeja Pablo Picasso (Barcelona).

Izložba

Razstava, posvečena velikemu španskemu slikarju, ni temeljila le na znamenitih delih, povezanih z "modrim" in "roza" obdobjem njegovega dela, temveč tudi na preprostih skicah, ki jih je Picasso ustvaril na začetku svoje kariere. Muzejski vzorci so postavljeni tako, da lahko obiskovalci zlahka sledijo poti genija in cenijo njegovo ustvarjalno zorenje.

Vsa dela so razdeljena v 15 kategorij, razporejena v jasnem kronološkem zaporedju. Torej, prva skupina je vsebovala skice s svinčniki mladega Pabla, narejene pred prihodom njegove družine v Barcelono (torej pred 14. letom starosti). Sledi zbirka slikarjevih slik v različnih življenjskih obdobjih. Tu lahko vidite eno prvih del P. Picassa, ki ga je naslikal skoraj takoj po prihodu v glavno mesto Katalonije. Govorimo o "prvem obhajilu" in "znanosti in usmiljenju" ter drugih, manj znanih platnih.

"Znanost in usmiljenje"

Za določene epizode so v panoptikonu razporejene ločene sobe, v črevesju katerih so shranjene tako dokončane slike kot poskusne skice, skice in skice. Če preučimo te eksponate, je mogoče opaziti, kako se je sam umetnik spreminjal in rastel ter se z njim njegov talent krepil in razvijal. Zadnjo muzejsko zbirko predstavljajo platna, napisana leta 1917, potem ko se je Picasso seznanil z ruskim baletom in slovitim gledališkim režiserjem Sergejem Diaghilevim.

Po tako velikem vzponu Picassovega dela se je začelo obdobje umirjenosti, ki je trajalo kar 44 let. Ob koncu tega obdobja je mojster napisal še 60 del, ki so postala nekakšna referenca na dela drugega legendarnega umetnika - Diega Velazqueza. Serija teh platnov, znana kot "Menin", je nastala v relativno kratkem času in vstopila v obdobje poznega dela velikega genija. V vsakem od teh del sta jasno prikazani dve strani istega kovanca - tema in svetloba, zlo in dobro.

Menin

Med drugim ima to kulturno središče ogromno zbirk kipov, keramičnih izdelkov in tipografskih del, tako ali drugače povezanih z ustvarjalnim in vsakdanjim življenjem mojstra.

Praktične informacije

Na muzej Picasso, ki se nahaja na naslovu: Carrer Montcada, 15-23, 08003 Barcelona, ​​Španija, obstaja več načinov:

 1. Z metrojem: rumena linija L4 do st. "Jaume I", zelena črta L3 do st. "Liceu" ali rdeča črta L1 do st. "Arcde Triomf". V zadnjem primeru boste morali do cilja priti približno 1 km.
 2. Z ogledom transfer do postajališča "Barrio Gotico".
 3. Z mestnim avtobusom številke 17, 45, 19 in 40 do postaje. "Via Laietana", št. 120 do postaje "Princesa", št. 14 in 59 k čl. "Pla de Palau" ali št. 39 in 51 k čl. "Passeig Picasso". Vsi avtobusi odhajajo iz središča mesta.
 4. Z avtom ali najemom avtomobila - do parkirišč na Avingudi Cambo, Via Laietana in Carrer Princesa.
 5. S taksijem - v tem primeru lahko uporabite mobilni aplikaciji Cabify in Hailo.

Delovni čas:

 • Ponedeljek - od 10:00 do 17:00;
 • Četrtek - od 09:00 do 21:30;
 • Ostali dnevi: od 09:00 do 20.30.

Kulturni dom je odprt vse leto, razen nekaj dni: 01.01, 01.05, 24.06., 30.09, 07.10 in 25.12. Hkrati 5. januarja deluje od 09:00 do 17:00, ob 12/24 in 12/31 pa od 09:00 do 14:00.

Cena za obisk muzeja Pablo Picasso v Barceloni:

Vrsta razstaveSkupni stroškiCena s popustom
Konstantno12€7€
Trajno + začasno14€7,50€
Začasna6,50€4,50€

Ustrezna vozovnica je:

 • Turisti, stari 18 - 25 let;
 • Srednješolci;
 • Starejši od 65 let;
 • Imetniki kratice Barcelona Card in knjižnična izkaznica Barcelone.

Brezplačen vstop v muzej Picasso v Barceloni je naslednji dan:

 • Četrtek - 18:00 - 21:00;
 • 1. nedelja v mesecu - 09:00 - 20:30;
 • Días de puertas abiertas: 12.02, 18.05 in 24.09.

Poleg tega lahko otroci in mladi, mlajši od 18 let, v palače vstopajo brez vozovnice. Blagajna se zapre 30 minut pred koncem delovnega dne. Poiščite več informacij na uradni spletni strani kompleksa - www.museupicasso.bcn.cat/en

Koristni nasveti

Tisti, ki nameravajo obiskati muzej Picasso v Barceloni, bodo zagotovo našli koristna priporočila tistih, ki so ga že obiskali:

 1. Nakup vstopnic preko spleta - z njimi lahko pridete notri, ne da bi čakali v vrsti.
 2. Na ozemlju središča je trgovina s spominki, kjer lahko kupite žige, knjige, zaznamke in druge drobtine, povezane z življenjem in delom španskega slikarja.
 3. Dajte prednost celoviti ponudbi, katere program se razprostira na 6 barcelonskih panoptikov ali v Picassovo galerijo in avtobusni ogled mesta.
 4. S seboj ne morete nositi torb ali nahrbtnikov, zato bo treba vse osebne stvari odnesti v skladišče, ki se nahaja na vhodu. Stroški ene celice znašajo 1 €, vendar se ob vrnitvi iz palač vrnejo nazaj.
 5. Ko se sprehodite po dvoranah, si priskrbite avdio vodnik v ruskem jeziku (stane približno 5 €) ali s pomočjo strokovnega vodnika. V nasprotnem primeru zamudite tono zanimivih točk.
 6. Ne morete se fotografirati v dvoranah, vendar nekateri turisti vseeno posnamejo nekaj posnetkov izpod tal.
 7. Med slikami, predstavljenimi na razstavi, je veliko odkrito ustvarjenih del, zato je bolje, da majhne otroke prepustite varuški ali sorodnikom.
 8. Ko ste se enega izmed prostih dni odločili, da pridete v muzej Picasso, se ne pozabite predhodno registrirati na uradni spletni strani in prinesite s seboj posebno vozovnico (kot možnost, jo naložite na svoj telefon in pokažite na vhodu). Brez vsega tega ne boste zamudili.
 9. Obisk razstave je treba načrtovati v prvi polovici dneva, še bolje - pridite približno pol ure pred odprtjem. Dejstvo je, da takoj, ko določeno število obiskovalcev vstopi v galerijo, bo v njej objavljen nedoločen premor.

Ogled razstave v muzeju Picasso:

Oglejte si video: PABLO PICASSO - VIDEO BIOGRAFIJA - SJEĆANJA NA POZNATE SVJETSKE VELIKANE (April 2020).

Pustite Komentar