Hampi v Indiji - znane ruševine starodavnega Vijayanagarja

Hampi, Indija, je kultno mesto, ki ima velik pomen ne le za ljubitelje starodavne arhitekture, temveč tudi za pristaše hindujske dogme. Eno najbolj znanih in najbolj obiskanih turističnih krajev, ki se nahaja znotraj te prostrane države.

Splošne informacije

Hampi je majhna vasica, ki se nahaja na bregovih reke Tungabhadra (severni del Karnatake). Od mesta Bangalore, glavnega mesta te države, je oddaljeno skoraj 350 km, od krajev Goa pa 25 km manj. Eno najstarejših naselij v Indiji slovi po prisotnosti velikega števila najpomembnejših arhitekturnih znamenitosti, od katerih je večina vključena na seznam Unescove svetovne dediščine. Kljub dolgi zgodovini svojega obstoja je veliko takih ohranjenih do danes, čeprav obstajajo takšni, od katerih so ostali le kamni s spretnimi rezbarijami. Mimogrede, lokalno prebivalstvo je do svoje dediščine zelo pozorno, zato so nekateri spomeniki v fazi restavriranja.

Prva stvar, ki vam pade v oči, ko se približujete Hampiju, so ogromni kamni, ki so raztreseni po soseski, in ogromna riževa polja, ki jih zaposluje nekaj lokalnih prebivalcev. Na splošno je življenje v tej vasi ostalo popolnoma takšno, kot je bilo pred mnogimi leti. Moški lovijo ribe na istih okroglih bambusovih čolnih kot njihovi predniki, ženske opravljajo otroke in gospodinjska dela, romarji pa so »premagali pragove« starodavnih hindujskih templjev, posvečenih različnim bogom. In tu potekajo vsakoletni festival Vijayanagar in obsežna plezalna tekmovanja, ki zbirajo ekstremne športe iz cele Indije.

Zgodovinsko ozadje

Zgodovina znamenite vasi je tesno povezana z Vijayanagarjem, nekdanjo prestolnico imperija Vijayanagar, na ruševinah katere je bila pravzaprav zgrajena. Skladno s tem vsi spomeniki, ki so glavni ponos ne le vasi same, temveč celotne Indije, niso nič drugega kot del starodavnega mesta, ki je obstajalo pred več kot 400 leti (od 1336 do 1565). Takrat je bila država razdeljena na več ločenih kraljestev, za katere se je zdelo, da so pod pritiskom muslimanskih čet padle v hišo kart. Vijayanagra je postala edina indijska kneževina, ki je lahko sovražniku dala dostojan odboj. Še več, uspelo je preživeti celo dobo Delhijskega sulnatata, ki je bil znan po svojem neustavljivem odnosu do predstavnikov hinduizma.

Sčasoma se je mesto toliko povečalo in okrepilo, da je lahko ne samo aneksiralo celotnega južnega dela Indije, temveč tudi postalo eno najbogatejših prestolnic sveta. Diamanti na mestnem bazarju so se prodajali v kilogramih, palače so bile obložene s čistim zlatom, ulice pa so bile okrašene s čudovitimi templji, kipi hindujskih božanstev in veličastnimi vrtnicami, za gradnjo katerih so morali lokalni graditelji spremeniti strugo.

Že takrat, v 14. in 16. stoletju, sta bila v Vijayanagraju kanalizacija in vodovod, samo mesto pa je varovalo 40-tisoč vojska in 400 bojnih slonov, katerih ostri meči so bili pritrjeni na udarce. Znanstveniki trdijo, da je bilo v njenem razmaku območje prestolnice Vijayanagar do 30 kvadratnih metrov. km, prebivalstvo pa je doseglo 500 tisoč ljudi. Hkrati so se naselili po določenem načelu: bogatejši in bliže kralju, bližje središču.

A vse to je po bitki pri Talikotu potonilo v pozabo, ki jo je tamkajšnja vojska islamskim silam uničujoče izgubila. Po tisti bitki so od nekdaj močnega in bogatega cesarstva ostali le mogočni ruševine, raztresene po 30 km ozemlja.

Kaj lahko danes vidite v Hampiju?

V Hampiju so številne resnično edinstvene znamenitosti, ki bodo potrebovale vsaj 2 dni za raziskovanje. Kot del tega članka bomo opisali le glavne.

Tempelj Virupaksha

Če si ogledate fotografije Hampija (Indija) v turističnih drevoredih, ste verjetno opazili veličasten tempeljski kompleks, posvečen bogu Šivi. To ni le največji, ampak tudi najstarejši arhitekturni spomenik, ki je obstajal v imperiju Vijayanagar. Obiskovalci templja, katerega vhod označuje ogromna gopurama (vrata), srečajo boginjo v podobi slona. Dala vam bo pujo in vas blagoslovila za dobre podvige.

V nasprotju z drugimi indijskimi gopurami vrata v templju Virupaksha obilujejo ne samo skulpture različnih indijskih božanstev, temveč tudi prizore erotične vsebine. Ozemlje kompleksa je presenetljivo v svojem obsegu. Poleg samega svetišča ima bazen, kuhinjo in kraljeve odaje. Pod glavno zgradbo teče reka Tungabhadra, povezana z ženo Virupakše - Pampa.

V začetku 19. stoletja tempelj je bil v celoti obnovljen. Trenutno vsako leto gosti ogromno romarjev, ki prihajajo sem iz vse Indije. Poleg tega največje število obiskovalcev praznuje decembra, ko v Hampiju poteka tradicionalni poročni festival.

Tempelj Vittal

Tempelj Vittala, ki se nahaja ob vaški tržnici in je posvečen vrhovnemu božanstvu Vishnu, velja za najlepšo zgradbo ruševin Vijayanagar. Glavna značilnost tega templja so petje mini stebrov, ki reproducirajo vseh 7 not, nič slabših od nekaterih glasbil (skupaj 56). Notranje dvorane svetišča krasijo nenavadne figure glasbenikov in plesalcev, ena izmed dvoran, imenovana dvorana sto stolpcev, pa je služila za poročne slovesnosti. Znanstveniki pravijo, da so v prejšnjih časih tako Vittala kot kočija pred njim barvali z barvo na osnovi mineralov, ki jih je ščitila pred soncem in dežjem. Morda so zato obe strukturi dobro ohranjeni do danes.

Kamnita kočija

Kamnita kočija ali Kamnita kočija je že dolgo postala najpomembnejši simbol Hampija. Zasnovan za gibanje vrhovnih bogov je bil ustvarjen iz ločenih blokov - in s tako natančnostjo in spretnostjo, da sklepov med kamni ni mogoče razlikovati. Kvadriga kolesa so v obliki lotosa in se lahko tiho vrtijo okoli svoje osi. Po eni od krajevnih legend so vsi, ki so se lahko pomikali po teh orodjih, pridobili različne verske zasluge. Res je, pred nekaj leti so jih zanesljivo posneli, skušali so se zaščititi ne le pred radovednimi turisti, temveč tudi pred verskimi fanatiki. Sakromni sloni nosijo kamniti kočiji, katerih velikost je bistveno slabša od bremena, ki je na njih.

Monolith Narasimha

Enako znana atrakcija Hampija (Indija) je 7 metrov visok kip Narasimhe, izklesan iz kamnitega monolita leta 1673. Ta kip je posvečen naslednji inkarnaciji Višnuja, človek z glavo leva, potopljen v stanje globokega transa. Dolgo je veljalo, da ima monolit Narasimhe božansko moč in ščiti prebivalce Vijayanagra pred različnimi neprijetnostmi. Muslimani so iz nekega razloga to skulpturo pustili nedotaknjeno, tako da je zdaj v skoraj popolnem stanju.

Palača Lotus

Lotus Mahal, ki spominja na ajar pupolj lotosa, velja za najlepšo zgradbo tako imenovane ženske četrti. Namen tega veličastnega paviljona ostaja nejasen, vendar je bil očitno posvetne narave in je najverjetneje služil ostalim dvornim damam. V arhitekturi te zgradbe lahko opazite tako indijske kot arabske motive. Obe nadstropji palače sta zasnovani tako, da veter hodi znotraj prostorov, nad okenskimi odprtinami pa še vedno vidite posebne kljuke, ki držijo zavese.

Kraljevski slon

Hiša kraljev slonov, v kateri so živeli najboljši kraljevi sloni, ima 11 prostornih komor, okronanih z visokimi muslimanskimi kupolami. V osrednji dvorani slonov je domneval dvorni orkester, v koncertih katerega niso sodelovali le glasbeniki, temveč tudi sloni. Tam so bili celo ohranjeni kovinski nosilci, za katere so bile vezane štrleče živali. V bližini stojnic je bazen in fontane, v katerih utrujeni sloni potešijo žejo.

Monkey Temple

Pregled glavnih znamenitosti starodavnega mesta Hampi zaključi majhno hindujsko svetišče, ki se nahaja na vrhu Matange. Do nje lahko pridete s kamnitimi stopnicami, po katerih romarji raje hodijo bosi. Morda se ta zgradba ne razlikuje od mnogih drugih predmetov, raztresenih po državi. A verjemite mi, da v nobenem drugem kotičku Indije ne boste videli toliko divjih opic in tako neverjetno lepega sončnega zahoda, katerega vtis povečuje pogled na starodavne mestne ruševine. Plezanje na goro je najbolje po 17. uri, ko vročina popusti.

Kako do Goe?

Če ne veste, kako priti iz Severne Goa v Hampi (Indija), uporabite eno od naslednjih metod.

Z vlakom

Mnogi turisti raje nočni vlak, ki ima vse za udoben izlet. Vkrcate se lahko na dve postaji: Vasco-Da-Gama (če jeste od severa Goe) in Margao (če z juga). Vlak prispe na postajo Hospit okoli poldneva. Nato morate vzeti taksi ali najeti motorno rikšo. Enosmerna vozovnica stane približno 20 USD.

Trenutni vozni red je na voljo na uradni spletni strani indijske železnice www.indianrail.gov.in

Z avtobusom

Med Hampijem in Goo je več rednih avtobusov, ki pripadajo različnim prevoznikom. Letala odhajajo z osrednjih avtobusnih postaj Bangalore in Panaji (ponoči ob 19:00). Hkrati "Sleeper Bus", opremljen z zložljivimi sedeži, ponuja najbolj udobne pogoje. Pot do vasi traja najmanj 8 ur. Vstopnice stanejo od 7 do 11 dolarjev, odvisno od leta. Bolje je, da jih kupite na uradni spletni strani podjetja ali prek posebne mobilne aplikacije. V turističnih uradih so vstopnice 2-krat dražje.

Opomba! Sodeč po povratnih informacijah članov foruma, so najbolj zanesljivi lokalni prevozniki Paulo Travels.

V najetem avtomobilu z voznikom

Brez pretiravanja lahko to možnost označimo za najdražjo, saj boste za avtomobile in bencin morali plačati vsaj 100 dolarjev. Poleg tega so ceste na Goo preprosto grozne, zato bo pot iz ene države v drugo trajala veliko časa.

Z organiziranim ogledom

Organiziran izlet iz Goa v Hampi (Indija) je najlažji in najbolj priročen način. Udoben avtobus s turisti odhaja pozno zvečer. Pot traja približno 7 ur. Stroški potovanja, ki se gibljejo od 80 do 110 dolarjev, vključujejo prevoz, nastanitev v hotelu 3 *, vstopnino v vse templje, zajtrke in storitve izkušenega rusko govorečega vodnika. Program, zasnovan za 2 dni, vključuje izlet v starodavno mesto Malyavantu in obisk veličastnih tempeljskih kompleksov, posvečenih indijskim bogovom.

Naslednje jutro se boste srečali na griču Matanga, ki ponuja čudovito panoramo okoliške pokrajine (ob zori lahko posnamete veliko odličnih fotografij). Nato se boste seznanili z več drugimi verskimi in arhitekturnimi spomeniki, sprehodom po starodavnem bazarju, pa tudi izletom do slona in majhnim muzejem, posvečenim zgodovini cesarstva Vijayanagar.

Grič Matanga

Koristni nasveti

Na obisk v Hampiju v Indiji preberite priporočila tistih, ki so že uspeli obiskati ta kultni kraj:

  1. V vasi je veliko mini hotelov, tako da če želite ostati tukaj dlje časa, zagotovo ne boste imeli težav z nastanitvijo.
  2. Najbolj proračunske možnosti nastanitve se nahajajo na levem bregu Tungabhadra. Res je, da boste morali v tem primeru vsakodnevno prestopiti na desno stran z ladjo, ki odhaja vsakih 15-20 minut, vendar gre le pred sončnim zahodom.
  3. Mnogi turisti se raje naselijo v Hospetu, majhnem mestecu, ki se nahaja 13 km od Hampija. Ne delaj tega. Prvič, potovanje z ene točke na drugo lahko leti precej penija. Drugič, prikrajšali se boste za edinstveno priložnost, da zaspite in se zbudite v tem atmosferskem prostoru.
  4. Najboljši čas za obisk vasi je od oktobra do marca, ko temperatura zraka v Indiji pade na ugodnih 25-27 ° C. Če pridete sem sredi poletja, vzemite veliko vode s seboj in si ne pozabite nadeti lahke pokrivala - poleg monolitov, ki jih greje sonce in je neznosno.
  5. Če nameravate uporabljati tukaj-tuk, takoj določite trajanje storitev in ceno. Običajno se rikše plačujejo 7 dolarjev na dan.
  6. Ko se zbirate v Hampiju, založite veliko število repelentov - zaradi bližine močvirja je veliko komarjev.
  7. Prebivalci Indije sveto spoštujejo tradicijo svojih prednikov in dosledno upoštevajo ustaljena pravila. Da ne bi koga užalili, se obnašajte bolj skromno tako na ulicah kot v templjih.
  8. Najbolj priročno je raziskovati lokalne znamenitosti na skuterju. Najemnina s plinom bo stala 3-3,5 dolarja. Za seboj lahko postavite lokalnega vodnika - pokazal vam bo pot in vas popeljal skozi najbolj presenetljiva in zanimiva mesta.
  9. Bolje pa je zavrniti kolo, zlasti tistim, ki niso v najboljši fizični kondiciji. Teren v vasi je precej hribovit, premalo naravne sence je premalo - zelo težko bo.
  10. Tako kot v Severni Goi tudi tukaj ne morete iti v odprte templje Hampi - da ne bi pobrali glive, s seboj vzemite nogavice.

Ogled glavnih znamenitosti zapuščenega mesta Hampi:

Pustite Komentar