Karlove Vari - kar lahko vidite v enem dnevu

Karlovy Vary (prej Carlsbad) je eno najbolj priljubljenih letovišč na Češkem, ki je povezano s termalnimi kopelmi, zeliščnim likerjem Becherovka, rezinami za plače in letnim mednarodnim filmskim festivalom. Toda med bivanjem v tem letovišču ne morete samo izboljšati zdravja, poskusiti čeških dobrot in se udeležiti znanih dogodkov. Na ozemlju znanega zdravilišča na Češkem je veliko zanimivosti, ki vam omogočajo, da se seznanite z izvirno češko kulturo. In ker jih je večina skoncentriranih v središču mesta, potem lahko celo v enem dnevu imaš čas videti veliko, veliko. Da bi lažje ugotovili, kako se lahko zabavate obiskati Karlove Vari - znamenitosti, ki si najbolj zaslužijo vašo pozornost, so opisane v tem članku.

Kolonade toplotne vzmeti

Vsi imenujejo glavno znamenitost termalnih vrelcev Karlovy Vary z mineralno vodo. Ne glede na to, kako bi želel napisati nekaj bolj izvirnega, ne bo šlo: glavna atrakcija najbolj znanega češkega zdravilišča so termalni vrelci.

Karlovy Vary ima več kot ducat rabljenih zdravilnih izvirov, vsi pa so razporejeni med 5 kolonadami. Vse kolonije - Sadovaya, Market, Mlynskaya (Mill), Castle in Geysernaya - so blizu med seboj, v središču letovišča.

Vstop na katero koli izmed njih je popolnoma brezplačen, uporaba zdravilne vode pa je brezplačna. To pomeni, da lahko v Karlovih Varih vsakdo neodvisno obišče in vidi vse kolonije z izviri!

Gejzirska kolonada

Nedaleč od Gledališkega trga je najmočnejši in vroči izvir v kraju - Gejzir (Vřídlo). Zahvaljujoč visokemu tlaku vode se gejzirski vodnjak s hrupom razbije iz tal, doseže višino 12 m, nato pa pade v bazen. Vřídlo v minuti potisne 2000 litrov mineralne vode, katere temperatura doseže 72 ° C, in 5000 litrov ogljikovega dioksida na površino.

Za Vržidlo, ki velja za glavno znamenitost in simbol znanega češkega zdravilišča, je bil zgrajen ločen paviljon - gejzirska kolonada. Gre za veliko sodobno zgradbo iz armiranega betona in stekla, okronano s kupolo steklenih prizm. Ta originalna kupola simbolizira pulzirajoče srce Karlovih Vari.

V veliki dvorani Vridelni kolonade je 5 vaz izvira z zdravilno vodo, ohlajeno na 50 ° C in 30 ° C. Poleg dvorane z Vržidlom je še prostorna dvorana z galerijami, kjer si lahko ogledate različne izdelke iz boemskega stekla in kioske, ki prodajajo spominke. Najbolj zanimivi spominki so tisti iz cementirane usedline, ki se pojavljajo v ceveh iz termalne vode.

V ječi Vridelni kolonada je odprta izletniška pot "Geyser Dungeon" - to pomeni, da lahko v Karlovih Varih v enem dnevu vidite ne samo fontane, ki v tla zadenejo tla, temveč tudi podzemne vire. Pot je na voljo le v topli sezoni (maj - september).

Kolonada gejzirja deluje po tem urniku:

 • v visoki sezoni (maj - september) - od 06:00 do 19:00;
 • v zimskem obdobju (oktober - april) - od 06:30 do 18:00.

Naslov atrakcije: Vřídelní 137/57, Karlove Vari, Češka.

Kolonija Mlyn

Pod oboki te kolonade se takoj vzamejo 5 mineralnih vrelcev, pred zgradbo pa je 6.: Skalny (53 ° C), knez Vaclav I (65 ° C), knez Vaclav II (58 ° C), Rusalka (60 ° C), Libushe (62 ° C), pa tudi Mlynski (56 ° C), ki je dal ime celotni strukturi.

Mlýnská kolonáda je dolga notranja stavba (132 m), ki je bila ustvarjena tako, da so plemeniti obiskovalci zdravilišča v vsakem vremenu lahko udobno odšli v izvire. Lahka, elegantna zgradba, izdelana v slogu psevdorenesanse, navdušuje s svojo močjo in močjo. Že na fotografiji je razvidno, da je ta atrakcija Karlovih Vari brezhibna z arhitekturnega vidika.

Pod oboki mlinske kolonije, ki počiva na 124 mogočnih grških stebrih, niso samo vaze z izviri, ampak tudi orkester umivalnik. Notranje stene grandiozne zasnove in orkester umivalnik so okrašene z alegoričnimi bareljevi znamenite skulpture Vaclava Lokveneca. Na zgornji terasi, ograjeni z ograjo, je postavljenih 12 originalnih skulptur, ki simbolizirajo vse mesece v letu (6 na desni in levi strani), med njimi pa so številne kamnite vaze.

Lahko se povzpnete v drugo nadstropje stavbe, kjer sta galerija in informacijska miza za turiste. Iz drugega nadstropja je dostop do prostorne odprte terase - od tam se vidi čudovita panorama Karlovih Vari in okolice. Ogledate si lahko tudi vseh 12 skulptur od blizu.

Ker stojijo »pred mestom in nazaj na teraso«, če si želite ogledati njihove obraze, se morate povzpeti na širok parapet in pogledati vsako figuro od zadaj. Nihče ne prepoveduje takšnega "plezanja" in ljudje niso vedno tam: v opoldanski vročini ni veliko takih, ki bi radi bili pod žgočim soncem.

Zanimivo je pogledati Mlýnská kolonáda ne samo podnevi, ampak tudi zvečer, ko je osvetljeno. Poleg tega v toplem obdobju simfonični orkester zvečer pogosto igra klasične koncerte.

Karlovy Vary ima tradicijo: pred odprtjem praznične sezone pred mlinsko kolonijo ustvariti najrazličnejše skulpture peska. Na primer, leta 2018 je bil v čast 100. obletnice ustanovitve Češke postavljen mogočen konjeniški kip prvega predsednika države Tomaša Garika Masaryka.

Dostop do Mlýnská kolonáda vsak dan.

Naslov atrakcije: Mlýnské nábřeží 507/5, Karlove Vari, Češka.

Vrtna kolonada

Ta stavba v celoti ustreza svojemu imenu, saj se nahaja na enem najlepših krajev v češkem zdravilišču: slikovit vrt Dvořák. Konec 19. stoletja je bila na tem mestu zgrajena koncertna restavracija Blanenski Pavilion, leta 1965 pa porušena, pri čemer je ostalo le vzhodno krilo pokritega sprehajališča (promenade). Zdaj je to vrtna kolonada, ki se popolnoma prilega parkovski pokrajini: lahka odprta konstrukcija iz litega železa in ustvarja vtis neverjetne lahkotnosti in milosti. Z nastopom večera, ko je osvetlitev ozadja vključena, je struktura "čipke" videti še posebej impresivno, praznično in romantično.

Pod krošnjami kolonade je bil odstranjen le en zdravilni izvir - serpentin. Je najhladneje na ozemlju znanega češkega zdravilišča, njegova temperatura je 30 ° C. Mineralna voda se izliva iz pipe, ki je videti kot kačja glava. Do tega vira je na voljo brezplačen dostop za celodnevni čas.

Tu je prehod od Vrtne kolonade do kleti Vojaškega sanatorija, kjer je vaza z vodo iz Vrtnega vrelca. Tja lahko greste vsak dan, vendar le od 6:00 do 18:30.

Priljubljene znamenitosti: Dvořákovy sady, Karlove Vari, Češka.

Ulice Stará Louka in Nová Louka

Ob reki Teply, od gejzirja v središču mesta do Grand hotela Pupp, ki se nahaja na samem prehodu rečnega kanala, sta dve modni ulici Karlove Vari. Na vzhodnem bregu je Stara Louka, na zahodnem je Nova Louka. Stara Luka je popolnoma pešpot in je idealna za sprehajalno pot, na Novi Luki pa so ozke (na nekaterih odsekih zelo ozke) obhodne poti za pešce.

Te ulice so srce mesta. V vsakem vremenu je lepo sprehoditi se tukaj, opazovati race in labode, ki plavajo v reki, in opazovati čudovite zgradbe. Hiše iz XIX do začetka XX stoletja so zgrajene v enakih vrstah na obeh bregovih Teplyja, kot da kažejo svoje obnovljene fasade.

Te znamenite hiše imajo drage hotele, restavracije in bari z najvišjimi cenami v mestu, kristalne in fine prodajalne spominkov, modnih butikov in čevljev. Nova Louka ima tudi krajevni zgodovinski muzej, kjer si lahko ogledate zbirko unikatnega porcelana.

Vrtovi Dvorak

Karlove Vari so zelo zeleno mesto, na njenem ozemlju je nekaj lepih parkov. Vrtovi Dvořák, ki se nahajajo v osrednjem delu mesta, so dobili ime v čast izjemnega češkega skladatelja - Antonina Dvořáka.

Tu rastejo eksotični iglavci, ravnine, magnolije, gingko, azaleje, rododendroni, veliko vrtnic. Posebna atrakcija je tudi: dve 200 let stari planoti, katerih višina presega 22 m, premer debla pa več kot 450 cm.

Ko se boste sprehodili po parku, boste videli veliko zanimivega: spomenike Antoninu Dvořáku in pesniku Petru Bezruchu, majhen ribnik s kamnito morsko deklico na obali in tudi robnik s termometrom, ki velja za nacionalni spomenik Češke.

Park Dvorak, katerega vstop je popolnoma brezplačen, ljubijo domačini. Tam se lahko varno sprehodite po urejenih peščenih poteh, se sprostite ali igrate frizbi na obrezanih tratah, sedite na udobnih klopeh. Seveda noben opis in celo fotografija te atrakcije Karlovih Vari ne bo mogla prenesti udobnega vzdušja, ki vlada tukaj.

Na pločniku pred vrtom glasbeniki in mimi prirejajo predstave, umetniki in risanke slikajo slike. Dela slednjih ni mogoče samo videti, ampak tudi kupiti.
S pomočjo tega obrazca primerjajte cene nastanitve

Muzej Moser Glass

Muzej boemskega stekla Moser svoje goste seznanja z zgodovino istoimenske steklarne, katere izdelki iz stekla in kristalov so znani po vsem svetu. Razstavo z okoli 2000 eksponati dopolnjuje 7 dokumentarnih filmov.

V muzeju so odprli majhno delavnico s pikanjem stekla, med izletom, skozi katerega lahko vidite, kako češki obrtniki pihajo presenetljivo lepe izdelke iz staljenega stekla.

Obstaja več možnosti za raziskovanje te atrakcije, cena vstopnic pa bo drugačna:

 • glej samo muzejske eksponate - za odrasle 80 kron, za šolarje in študente 50 kron;
 • Izlet izključno na delavnico pihanja stekla - za odrasle 120 CZK, za šolarje in študente 70 CZK;
 • obisk muzeja in vroče trgovine - za odrasle 180 kron, za šolarje in študente 100 kron.

Številni izkušeni turisti priporočajo obisk samo delavnice za pihanje stekla: delo mojstrov je zelo zanimivo, pojasnila vodnikov pa niso potrebna. In v muzejskih sobah vodiči preprosto izdajajo zvočne vodnike, nato pa morate v oknih neodvisno najti, o čem govori napovedovalec. To je zelo neprijetno, saj ni prometnih vzorcev ali puščic, ki bi kazale smer.

Tudi številni gostje Karlovih Vari trdijo, da je izdelke Moser bolje videti v podjetniški trgovini, ki deluje v muzeju. In tukaj je:

 • tamkajšnja zbirka je bogatejša in bolj zanimiva;
 • obisk trgovine je popolnoma brezplačen;
 • prodajalci o boemskem steklu in kristalu vedo in govorijo veliko več kot češki vodniki.

Seveda v trgovini ne morete samo videti, ampak tudi kupiti spominke, posode - denarja bi bilo! In cene so visoke: najcenejši izdelki stanejo od 650 kron.

Muzej stekla Moser se nahaja na Kpt. Jaroše 46/19, Karlove Vari, Češka.

Urnik dela je naslednji:

 • muzej - vsak dan od 9:00 do 17:00;
 • steklarna - vsak dan od 9:00 do 10:30 in od 11:15 do 14:30; izleti potekajo vsakih 30 minut;
 • trgovina - vsak dan od 9:00 do 18:00.

Templji vredni ogleda

V Karlovih Varih je veliko verskih stavb. Katero od teh znamenitosti si najprej ogledate?

Katoliška cerkev sv. Marije Magdalene

Katoliška cerkev svete Marije Magdalene je znana atrakcija ne le Karlovih Vari, ampak tudi celotne Češke: ima status posebnega zgodovinskega predmeta in je zaščitena s strani države.

Svetlobna zgradba, katere vrhovi kupola so pridobili žlahtno zelenkasto barvo, se nahaja poleg vodnjaka Gejserja. V notranjosti je treba videti: gotske in baročne skulpture, dobro ohranjene antične freske, pa tudi oltarno ikono, ki je čudežno preživela med številnimi požari 18. stoletja.

Cerkev je odprta za obisk, vsakdo lahko vstopi in si ogleda notranjost. Storitve potekajo ob nedeljah.

Tukaj redno potekajo tudi koncerti za organe. Vstopne vstopnice v templju lahko kupite tik pred koncertom ali vnaprej v katerem koli informacijskem centru.

Cerkev svete Marije Magdalene je krita še ena zanimivost: v njenih ječah je srednjeveška pogrebna kripta. Tisti, ki se želijo tja peljati z vodenim ogledom, lahko kupijo vozovnico na kiosku, ki se nahaja na gejzirju.

Naslov templja: Svobodova 701/01, Karlove Vari, Češka.

Pravoslavna cerkev svetnikov Petra in Pavla

Cerkev svetih Petra in Pavla je največja pravoslavna cerkev v mestu.

Okrašena v belih in modrih tonih, z izklesano verando, zvonikom, visokim 40 m, in več turreji z pozlačenimi križi na vrhu, cerkev izgleda zelo elegantno in slovesno.

Zanimiv je tudi pogled na bogato notranjost: basoref Petra I, redke ikone, ki jih je daroval Nikola II., Stari hrastov ikonostas. Zlasti zanimiv je pogled na vitraže s podobo Odrešenika, Bazilija Velikega, svete princese Ludmile, svetega Janeza Krizostoma.

Cerkev je odprta vsak dan od 8:00 do 18:00. V nedeljo in na pravoslavne praznike potekajo bogoslužja.

Ta atrakcija se nahaja na južnem obrobju Karlovih Vari, ob vznožju gora. Naslov: Marianskolazenska 3, Karlove Vari, Češka.

Kmečki kompleks "Diana"

Domačini pravijo o tej atrakciji: "Kdor ni bil pri Diani, ni videl Karlovy Vary." "Diana" - masiven kamniti stolp, ki stoji na vrhu hriba prijateljstva (547 m) v turističnem gozdnem parku.

Višina stolpa je 40 m, na višini 35 m pa je opremljena udobna opazovalnica. Če ga želite splezati in si ogledati Karlove Vari, lahko uporabite dvigalo ali se dvignete po stopnicah 150 stopnic. Dvigalo in vhod na opazovalno ploščo sta brezplačna.

Kompleks Diana poleg stolpa vključuje tudi hišo metuljev, majhen živalski vrt in otroško igrišče. Ogledate si lahko prebivalce mini živalskega vrta in brezplačno obiščete igrišče.

Poleg tega se na hribu nahajajo trgovina s spominki in restavracija, ki streže okusno hrano in kavo.

Naslov kompleksa Diana: Vrch pratelstvi 5/1, Karlove Vari, Češka.

Kako se povzpeti na hrib Prijateljstva

V gozdnem parku je veliko poti za sprehod, na njem so klopi in paviljoni za sprostitev. Po teh poteh se bo priročno vrniti v mesto iz "Diane", najbolje pa je, da se s vzpenjačo povzpnete na hrib.

Vagoni odhajajo vsakih 15 minut, pravočasno celotno potovanje od spodnje postaje do vrha hriba traja 3 minute.

Vstopnice se prodajajo na blagajni, njihova cena:

 • za otroke od 6 do 15 let - enosmerno 30 kron, tam in nazaj - 45 kron;
 • za ljudi, starejše od 15 let - 60 oziroma 90 kron.

Spodnja postaja, od koder prihajajo prikolice za primestne atrakcije, se nahaja poleg hotela Pupp Grand.
Naslov: Stara Louka 72, Karlove Vari, Češka.

Način delovanja

Kompleks Diana je odprt za obiskovalce vsak dan, tudi ob praznikih (izjema je vsako leto 24. decembra). Razpored vzpenjače:

 • Januar-marec, november, december - od 9:00 do 17:00;
 • April, maj, oktober - od 9:00 do 18:00;
 • Junij-september - od 9:00 do 19:00.

Zadnji klic na opazovalno ploščo - 15 minut, preden vzpenjača preneha delovati.

Cene na strani so za julij 2019.

Zaključek

Prepričani smo, da boste imeli nepozaben izlet v Karlove Vari - znamenitosti tega češkega letovišča so zelo raznolike in zanimive. Naj vam uspe videti najsvetlejše od njih, da boste domov lahko prinesli največ pozitivnih vtisov!

Enodnevni ogled glavnega češkega letovišča:

Oglejte si video: Napoleon's Revenge: Wagram 1809 (April 2020).

Pustite Komentar