Dioklecijanova palača v Splitu - gradnja rimskega cesarstva

Dioklecijanova palača (Hrvaška) je starodavni del zgodovinskega središča Splita, ki je leta 1979 postal del Unescove svetovne dediščine. To je rezidenca rimskega cesarja Dioklecijana, ki je vladal pred skoraj 18 stoletji. Danes palača, obdana z 20-metrskimi zidovi in ​​stolpi, pokriva površino večjo od 3 hektarjev, njena veličastna arhitektura letno pa v Split privabi več kot 400.000 turistov.

Zgodovinsko ozadje

Dioklecijanova palača je bila zgrajena po naročilu samega cesarja v Salonu, mestu, kjer se je rodil veliki vladar in preživel otroštvo. Gradnja se je začela leta 295 AD. e., trajalo 12 let in se končalo tik pred abdikacijo Dioklecijana. Po tem dogodku se je cesar preselil v novo rezidenco in svojo strast do vojaških zadev nadomestil z vrtnarjenjem.

Zanimivo dejstvo! Salon je bil v 7. stoletju našega štetja uničen s prepadom barbanov, zato velja, da se sodobna palača Dioklecijana nahaja v Splitu.

Palača se je še naprej širila tudi po vladarjevi smrti, saj so k njej prihajali kmečki ljudje iz različnih delov Rima v iskanju zaščite pred barbari. Tako se je elegantna rezidenca z razkošno dekoracijo spremenila v trdnjavo, cesarjev mavzolej pa v krščansko katedralo. Šele sredi 19. stoletja je po številnih rekonstrukcijah britanski arhitekt Robert Adam ponovno odkril dejstvo, da je ogromen kompleks s cerkvami, trgovskimi skladišči in stanovanjskimi zgradbami starodavni tempelj.

Struktura

Katedrala svetega Domnija

Nahaja se v samem centru Splita, tempelj je glavno katoliško središče mesta. Tu se skrivajo najbolj skrivnostne in starodavne znamenitosti Hrvaške - nekdanji mavzolej Dioklecijana, slika "Madona in otrok", evangelij iz 6. stoletja in edinstvena vhodna vrata s slikami Kristusovega življenja.

Vrata

Dioklecijanova palača je bila zgrajena po vzoru vojaškega taborišča. Šlo je za arhitekturni kompleks, zaprt z visokimi zidovi, v katere bi lahko vstopili le skozi eno od štirih vrat:

Železna vrata
 1. Zlata vrata. Skozi ta vhod je šla glavna pot do Salona, ​​ki jo lahko uporabljajo le Dioklecijan in njegova družina. Nahaja se na severni strani palače.
 2. Srebrna. Uporablja se za vstop z vzhoda. Na obeh straneh vrata so ostanki osmerokotnih stolpov, kjer so oskrbovali oskrbniki, in najstarejši pločnik na Hrvaškem.
 3. Bronasta vrata upravičeno veljajo za najlepša v vsem Splitu. Nahajajo se v južnem delu palače, v bližini nasipa. Vstopijo skozi njih turisti vstopijo v veliko ječo, o kateri bomo govorili malo kasneje.
 4. Železna vrata so edina, ki so do današnjega časa preživela v prvotni obliki. Odpirajo vhod v palačo z njene zahodne strani, na vrhu loka je vrata boginje Zmage.
Preddverje

Pravokotni zunanji in okrogli v preddverju navdušujejo turiste še danes. Njegova ogromna kupola je najbolj barvita potrditev spretnosti rimskih arhitektov, saj je bila do leta 1960 najvišja ne samo na Hrvaškem, ampak po vsem svetu.

Tempelj jupiterja

Eden redkih preživelih rimskih templjev Hrvaške se nahaja v zahodnem delu Dioklecijanove palače. Sam cesar ga je konec 3. stoletja zgradil cesar, po katerem so ga po 600 letih prezidali v krstilnico svetega Janeza Krstnika.

V notranjosti templja sta dva sarkofaga z ostanki splitskih nadškofov - Ivana II in Lovrenca ter bronasti kip Janeza Krstnika. Nad katedralo se dviga starodavni zvonik, ki deluje do danes.

Peristil

Osrednji trg, obdan s kamnito kolonido, in srce Dioklecijanove palače. Življenje tukaj nikoli ne preneha: popoldne lahko popotniki uživajo v zanimivih predstavah, zvečer pa bo večerja v enem od lokalov še posebej romantična na melodije uličnih glasbenikov. S Peristila se ponuja odličen razgled na celoten Split, poleg tega pa se tukaj lahko fotografirate s starimi Rimljani - preoblečenimi umetniki.

Zgodovinsko dejstvo! Prav Peristil je igral glavno dvorano v Dioklecijanovi palači - na tem trgu se je veliki cesar srečal s svojimi bojevniki in drugimi podložniki.

Dungeon

Ječa Dioklecijanove palače je eden najstarejših tovrstnih kompleksov na vsem svetu. Sprva njihova gradnja ni bila načrtovana - tam bi morale biti cesarjeve dvorane, vendar je bilo zaradi visoke vlažnosti v teh prostorih nevarno živeti. Zahvaljujoč temu dejstvu lahko ugotovimo, kako je bila zgrajena sama palača, saj je ječa, katere tloris je enak zgornjim nadstropjem, edini njen del, ki se je ohranil v obliki, v kateri je bila zgrajena.

V ječi danes gostijo priljubljene razstave umetnikov in kiparjev Hrvaške, gledališke predstave, državne sejme in druge družabne prireditve. Pred nekaj leti so tu posneli več prizorov iz serije "Igra prestolov".
S pomočjo tega obrazca primerjajte cene nastanitve

Koristni nasveti pred obiskom

 1. Obiščite Dioklecijanovo palačo z vodnikom ali si vnaprej preberite značilnosti boja rimskega cesarstva s širjenjem krščanstva.
 2. Vstop v nekatere dele palače je plačan: vzpon na zvonik katedrale stane 20 kun (3 evre), spust in sprehod skozi ječo - 40 kun. Če želite obiskati več krajev hkrati, to povejte na blagajni in pridobite popust.
 3. Spominki iz kioskih v palači so dražji kot na drugih delih Splita, vendar je tu mogoče najti nenavadne ročno izdelane figurice in zanimiva darila iz kamna.
 4. Najpogosteje se predstave na glavnem trgu začnejo točno ob 12. uri.
 5. Ob 18:00 se na Peristilu odpre restavracija z živo glasbo in nenavadnimi udobji - namesto stolov so na stopnicah mehke babice.
 6. V enem od turističnih kotičkov, ki se nahajajo po celotni palači, naredite zemljevid kompleksa, da se ne bi izgubili v številnih ulicah.
 7. Če se na Hrvaško pripeljete z avtomobilom ali si ga najamete tukaj, se do kompleksa sprehodite peš in ga pustite 1-2 km od palače. Težava s parkirišči in njihovimi cenami v tem delu Splita je bolj aktualna kot kdaj koli prej.
Poiščite cene in rezervirajte namestitev s pomočjo tega obrazca

Dioklecijanova palača je edinstvena zgradba, ki nima analogij ne samo na Hrvaškem, ampak po vsem svetu. Odpravite se na potovanje do "bisera Splita" - odkrijte lepote rimskega imperija. Lepo počivaj!

No, zelo lep video z razgledi na mesto Split. Kakovost je na vrhu, morate paziti :)

Oglejte si video: I to je Hrvatska - Dioklecijanova palača Split (Januar 2020).

Pustite Komentar