Kako popraviti omaro pohištva doma

Nedavno je v hiši omarnega pohištva skoraj obvezna. Pohištvo omare - to so notranji elementi, sestavljeni iz masivnih togih navpičnih in vodoravnih elementov. Priključki se izvedejo s pomočjo kotov, vijakov, vijačnih spojev in drugih pritrdilnih elementov. Ena od prednosti montažnih garnitur pohištva je enostavnost prevoza in namestitve. Pohištvo omare se nahaja v številnih prostorih navadnih stanovanj, je izpostavljeno stresu in se med delovanjem seveda pokvari. Toda to ne pomeni, da je čas, da se pospravite za trgovino za novo omaro. Vsak lahko sam opravi enostavno popravilo omarnega pohištva.

Kateri materiali in orodja so potrebni

Pred izvedbo popravil je treba pripraviti nabor orodij:

 • V primeru površinskih poškodb jih boste morali popraviti z improviziranimi sredstvi. Pri tej zadevi lahko pomaga vosek svinčnik, navadni oreh, kis, lepilo in številni drugi elementi za pritrditev;
 • Izvijači primerne velikosti;
 • Po potrebi boste morali najti manjkajoče elemente mehanizmov;
 • Lak za pohištvo.

Popravilo omare naredi sam - ustvarjalni postopek, nihče ne more natančno našteti celotnega nabora orodij, saj so vse okvare unikatne in zahtevajo poseben pristop.

Obnova površine

Najpogostejša poškodba so površinske okvare. To ni presenetljivo, saj pohištvo za omare pogosto obratuje v ne najboljših pogojih in pogosto je površina izpostavljena velikim obremenitvam. Manjšo škodo lahko popravite sami. Če želite to narediti, boste potrebovali svojo spretnost in nekaj orodij, odvisno od škode.

Manjše praske

Videz majhnih prask je naraven postopek pri uporabi pohištva. Razlog za takšno napako so lahko hišni ljubljenčki, neprevidno ravnanje s pohištvom. Običajno se praske pojavijo same od sebe, lastniki jih preprosto opazijo in začnejo izbrati način popravila:

 1. Oreh Z njim lahko manjše praske na površini naredite manj opazne. Material pobarva praske. Za izvedbo popravil je potrebno celotno matico razdeliti na dve polovici in z notranjostjo rahlo zdrgniti poškodovano območje;
 2. Če želite popraviti škodo, lahko uporabite svinčnik ustrezne barve. Z njegovo pomočjo je dovolj samo barvanje čez praske;
 3. Plošče MDF in iverne plošče je mogoče popraviti s pohištvom iz voska. Če želite to narediti, se vosek svinčnika stopi s tankim nožem, segretim nad odprtim plamenom, mešanica pa se nanese na praske. Po sušenju je treba ostanke voska odstraniti z rezilom in obrisati s krpo. Voska se v nobenem primeru ne more topiti na odprtem ognju, čebelji vosek, ki je del tega, se zlahka vžge.

Po izvedbi popravila prask lahko površino lakiramo, to ne bo samo izboljšalo videza, ampak tudi pomagalo zaščititi pohištvo pred nadaljnjo škodo za nekaj časa.

Svinčnik za praskePraske pritrdi oreh.Strgalni vosek

Večja škoda

Večje škode ni vedno mogoče popraviti z lastnimi rokami, pogosto zahtevajo sodelovanje strokovnjakov. Veliko podjetij opravi popravila omarnega pohištva doma, to prihrani moč in živce lastnikov. V tem primeru bo poveljnik strokovno ocenil količino škode in opravil popravila. Če je škoda nenavadna ali morate zamenjati nespecifične dele, boste morali počakati, da se specialist vrne s kompletom vsega potrebnega.

Nekatere večje škode lahko popravite sami. Pogosta napaka pohištva je pokanje nog ali drugih delov zaradi delovanja v neugodnih pogojih, s stalno spreminjajočo se vlažnostjo. Če želite popraviti to napako, potrebujete naslednje orodje:

 • Lepilo PVA;
 • Brizga z iglo;
 • Krpa;
 • Lak;
 • Objemka

Delo se izvaja v več fazah, takrat delovanje pohištva postane nemogoče. Za kakovostno izvajanje vseh del se popravljenim predmetom svetuje, da se znebite tovora.

 1. Najprej odstranite prah in druge onesnaževalce iz razpoke. Ne dovolite vlagi, da vstopi na površino, vsa dela je treba opraviti s suhimi deli;
 2. Brez igle nežno lepite v brizgo. Na tej stopnji zračni mehurčki ne smejo vstopiti;
 3. Če želite delati brizgo, nataknite iglo. Skozi njo je razpoka skrbno napolnjena z lepilom. Izvirati naj bi nekoliko nad površino pohištva;
 4. Del je stisnjen s objemko in odvečno lepilo, ki štrli iz razpoke, se odstrani;
 5. Po enem dnevu se objemka odstrani, površina se zmleti in lakira, da se zaščiti pred praskami in drugimi poškodbami.

Po izvedbi teh preprostih korakov pohištvo v celoti povrne svoje funkcije. Razpoke je treba popraviti čim prej, takoj po pojavu škode. To je posledica sposobnosti, da se razpoke s časom razširijo.

Čistimo površinoLepimo v brizgoNapolnite razpoko z lepilomPohištvo stisnemo s sponkamiBrušen premaz

Čips

Pohištvo omare je izdelano iz iverne plošče ali MDF - to so listi tesno zlepljene žagovine, zaviti v dekorativni premaz. Pogosto so lakirani ali laminirani. Zgornja plast pohištvenih delov je nagnjena k sekancem. Zaradi tega neprijetnega incidenta lahko pride do opaznih napak, ker je nezaščitena površina podvržena znatnim poškodbam.

Odrezano barvanje lahko enostavno odstranite z voskom za popravila pohištva. Preprosto se nanese na površino, čaka na popolno sušenje in prekrije z dodatno plastjo laka.

Nekoliko bolj zapletena je situacija z odrezanimi robovi struktur. To so opazne vdolbine svetlobe na robovih in vogalih plošč iverne plošče. Takšna škoda povzroči nadaljnje uničenje, zato jih je treba takoj "obdelati". Za dokončanje dela boste potrebovali:

 • Pero iz filca, da popravljenemu območju dodate diskretno barvo. Najtežja stvar za popravilo čipov je izbira želenega odtenka;
 • Vosek za popravilo ustreznega tona;
 • Tanek nož in vžigalnik;
 • Lopatica;
 • Klobučevina;
 • Pritrdilni lak za pršenje.

Postopek popravila vključuje več stopenj:

 1. Robovi čipa dajejo neposredno obliko. Škoda se obdela z nožem in brusnim papirjem;
 2. Razrezan z voskom. Svinčnik se ne sme topiti na odprtem ognju, zato ga nanesemo s pomočjo vročega tankega noža. Treba je pustiti določeno zalogo voska;
 3. Po končnem hlajenju in utrjevanju voska je potrebno obdelati z dletom in dati utrjeni mešanici želeno obliko;
 4. Ko se oblika dela povrne, se vosek rahlo polira s klobučevino iz filca;
 5. Za popravilo površin s prozorno strukturo se uporablja svinčnik. Pomaga obnoviti teksturo;
 6. Če mesto cepitve ni videti opazno, pomeni, da je bilo delo opravljeno dobro in popravljeni del lahko prekrijete z lakom.

Če v trgovini ne najdete ustreznega barvnega voska, lahko to težavo rešite z mešanjem različnih odtenkov. Pridobite dva tona, ki sta blizu barve pohištva, ki se popravlja. Stisk teh voščenih svinčnikov damo v nepotrebno žlico in stopimo. Snov naj bo želenega odtenka. Z dodajanjem čipov iz enega od obeh svinčnikov lahko dosežete popolno barvo.

Izdelava ravnih robov na čipuPovršino premažemo z voskomObdelujemo dletoS svinčnikom naredite teksturo

Posodobitev videza

Ko pohištvo ne bo več videti tako novo, kot je bilo prej ali se lastniki dolgočasijo s svojim videzom, lahko posodabljanje pohištva pomaga, da bodo omare spet privlačne. Vključuje več vrst dela:

 • Slikanje;
 • Lepljenje;
 • Zamenjava strojne opreme.

Vsa ta dejanja je mogoče izvesti neodvisno, tudi brez veščin za popravilo omarnega pohištva. Za barvanje svetujemo, da izberete mešanico akrilne barve. Hitro se suši in ne potrebuje več premazov. Ima pa številne minuse:

 • Vsak element pohištva bo treba barvati ločeno od preostalih;
 • Ne barvajte dela v zaprtih prostorih;
 • Uporabljajte osebno zaščitno opremo.

Pred barvanjem je treba površino obdelati z brusnim papirjem, odstraniti staro barvo. V tem primeru je treba razpoke in praske obdelati s kiti. Po tem se nanese temeljni premaz. Barva se nanaša s čopičem ali razpršilcem. Ni potrebno nanašati več slojev, hkrati pa je treba spremljati enakomernost barvnega sloja na vseh elementih. Lepljenje se izvaja samo na gladkih površinah. V trgovinah lahko kupite samolepilni film katere koli barve. Lepljen je na očiščeno površino, brez prahu. Med izvajanjem del odstranite ves pribor. Mimogrede, lahko ga nadomestimo z novim. To je enostavno in ne potrebuje drugega orodja kot izvijač.

Barva prevlekeSamolepilni nanos filmaZamenjajte ročaj

Pritrditev mehanizmov zatiranja

Zaščitni mehanizmi se pojavijo zaradi njihove obrabe. Če želite odpraviti to težavo, lahko preprosto premažete gibljive dele. Če to ne pomaga, lahko poskusite zamenjati nekatere njihove dele: vzmeti, spoje ali valje. Za to je treba mehanizem razstaviti in razstaviti na komponente. Dotrajani del zamenjajte s podobnim novim. Konstrukcijo sestavite nazaj, jo pritrdite na pohištvo in dobro namastite. Za mazanje proizvajajo posebne solidole in druge spojine. Kot univerzalno orodje lahko uporabite olje za šivalne stroje. Številne okvare niso ključnega pomena za pohištvo in jih je mogoče popraviti sami v kratkem času.

Video

Oglejte si video: Obnova (Februar 2020).

Pustite Komentar