Kako in kaj ujeti krapa? Navade, vabe, video

Šaran je prava lepotica! Pokrit je z velikimi temno rumeno-zlatimi luskami, ki so temnejše proti hrbtu in svetlejše proti trebuhu. Mladi krapi spominjajo na križevega krapa, vendar so zadaj manj visoki, telo pa je debelejše in daljše. Kaj je bolje ujeti krapa? Odgovor na to vprašanje boste našli v članku.

Najbolj vidna in izrazita značilnost kraškega krapa so 4 debele in kratke antene, na rumenih, velikih in mesnatih ustnicah. Rep je rjavkasto rdeč, oči so zlate. Barva se spreminja glede na habitat. V naravi so zrcalni krapi z majhnim številom luskastih vrstic in golimi krapi.

Navad krapov

Carp - šolanje rib. Velike osebke hranijo ločeno od sorodnikov, v jati pa so ribe različnih mas, velikosti in starosti. Obnašanje in hitrost rasti sta odvisna od habitata.

V južnih regijah vodna telesa ne zamrznejo in krapi prezimijo za kratek čas, zato se prehranjujejo skoraj vse leto, zato je rast intenzivnejša kot pri sorodnikih iz osrednje Rusije ali Sibirije. V teh regijah ribe preidejo v mirovanje takoj, ko se začne prvi zmrzal in prezimovanje mine do prvega odmrzovanja.

Krapi se skrivajo v jamah, pod krčmi, kjer so opazili prostor za soma in ščuko, tako da jim ne preostane drugega, kot da ležijo na ustih. Med prezimovanjem so pokriti s puffom (utrjena plast sluzi), ki ščiti pred prehladi. Po prezimovanju zapustijo prezimovanje in se podajo na plitvo vodo in poplavne travnike, kjer se začneta zhor in drst.

Kje najdem krapa

Šaran raje območja s toplo vodo. Če piha veter z juga ali zahoda, je izbran v plitvino. Veter nosi delce hrane vzdolž obale in vodo nasiči s kisikom, kar poveča apetit rib.

Majhne ribe se skrivajo v gostih vodnih lilij, kjer se skrivajo pred plenilci in veliko hrane.

Če lovite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, lahko lovite večje ribe. Šaran se rad hrani v grmih trstja in drugih obalnih rastlin. Veliko je ličink, majhnih rakov in majhnih živali.

S čolnom ali posebno opremo z dolgimi ulitki krapi lovijo na globini, kjer se nahajajo velike ribe. V toplih poletnih večerih se zbirajo v jatah, kar povečuje verjetnost ulova.

Na katerem koli vodnem telesu so otoki, veliki krapi se približajo obali le-teh, saj se v obalnem pasu najde največ hrane. Še eno verjetno mesto za ulov trofej so globoka odlagališča, dreves, pasti in toljak. V takih krajih obstaja velika možnost, da lovijo ribe, vendar so taki kraji za ribolovce najbolj problematični, zato poznavalci poskušajo pred vabo privabiti plen na odprto mesto z vabo.

Vaba za krape

Vaba je večinoma rastlinskega izvora in jo pogojno delimo na umetno in naravno. Umetno - vse vrste žit, skuta, kruh, kupljena vaba. Naravna - sveža semena in zrna žit.

Najboljše sestavine za vabo so riž, biserni ječmen, rž in oves. Zrnje se v termosu pari, nato izžarevajo aromo, ki krapa vabi izpod drevesa.

Mali krap obožuje koruzo. Običajna vaba je torta, ki jo vržemo s kepami, tako da se ribe dlje hranijo na pravem mestu.

Video nasveti za začetnike

Pomemben del vabe je priporočljivo mešati z glino, vendar ne viskozno. Tako lahko ribič ostane na pravem mestu dlje časa in suženj ne poje tako hitro. Glinene kroglice je priporočljivo narediti v velikosti pesti.

Vaba krapa

Privada vam omogoča, da se krapa naučite na pravem mestu za ribiča. Težko je preceniti pomen vabe za učinkovitost ribolova.

Spletišče začnejo spoštovati 3 dni pred domnevnim ribolovom, hkrati pa vržejo vabo.

To je vaba in se razlikuje od vabe, ki jo posadimo 12 ur pred ribolovom. Ne pozabite, krap je skrbna in pametna riba. Na enem mestu je le redko mogoče ujeti več kot enega v kratkem obdobju. Zato je priporočljivo izvesti varščino na več mestih in na razdalji drug od drugega.

Vaba je sestavljena iz sestavin rastlinskega izvora. Primerne so mešanice parjene pšenice ali rži, oljne pogače, skute, ajde, kuhan krompir. Vaba mora biti vedno sveža. Če uporabljate ustaljene komponente, lahko dosežete nasprotni učinek - ribe potisnite stran od izbranega območja.

Lov na krape po meri - ribolov

Klasični ribolov krapov so močne ribiške palice na dolge razdalje z veliko težko opremo za osle.

Lovljenje plovnega pribora je nestandarden pristop. Nič ne premaga strasti in strasti, kar daje ulovljenim krapom. Ribolov na plovcu napolni z adrenalinom, kar pa ne moremo reči o ribolovu s standardno opremo.

Igralcem svetujemo, da sprejmejo različne ploveče orodje. Nekateri se ujamejo na čep, je lahka in skoraj poljubne dolžine palice (do 10 metrov ali več), sestavljena iz več kolen. Samo taka palica je draga in manj priljubljena. Veliko ljudi ima raje Bologno prestavo - teleskopsko palico iz ogljikovih vlaken, opremljeno z lahkimi obroči s tankimi nogami in sedežem z koluti.

Ribiška linija lahko izbira med 0,22 do 0,28 mm. Bolje je kupiti posebno ribiško vrvico za krape, ki ima posebno moč. Povodec je za 0,04 mm tanjši od glavne ribiške črte. Posebni povodeči za krape, ki se prodajajo v trgovinah, se ne opravičujejo, kršijo harmonijo zobnika. Lov na "plovec" je občutljivejši od spodnjega, zato je "nesramnost" neprimerna.

Ribiški videoposnetki

Floats in vrtače so izbrani iz kraja ribolova. Plovec se odpelje s pošiljko približno 1-6 gramov. Waglers so posebni enotočkovni plovci, ki se pogosto uporabljajo za globoki ribolov in natančno vlivanje. Za razliko od paličnih plovcev se uporabljajo na rekah in jezerih. Kljuke uporabljajo posebne za krape. Če so ujeti na črvice, so trnki tanjši. Nekateri ribiči kupujejo črne kavlje, vendar to ni tako pomembno.

Ribolovna tehnika

S pravilno hranjenjem, vabo in dobro izbrano opremo se bodo kmalu pojavili krapi. Tu morate biti pozorni. Zvit, pameten in močan, ki ga ne morejo ujeti brez ponovne zasaditve.

Ugriz je hiter, včasih se plovec potopi pod vodo tako hitro, da nimate časa, da bi zatisnil oko. Ribiška vrv se takoj raztegne in gorja ribiču, ki ni odprl tuljave koluta - lahko izgubite tudi orodje.

Krap ne stoji na slovesnosti z ugrizom in pogumno jemlje plen, medtem ko je kljukast. Zdaj je vse odvisno od spretnosti ribiča. Glavna naloga je, da ribe naveličate, spretno nadzirate pribor, malo spustite, nato pa potegnete ribiško vrv.

Šaran je zvit, ne ustavi boja, pride na površje, nato pa z novo silo poskuša iti v globino, primerljivo po hitrosti s torpedo. Toda izkušeni ribič ni prelisičen. Prihaja trenutek, ko je utrujen, izmučen od boja krapov, v mreži. Občutek zmage je neverjeten!

Šaran lovi na dno

Donka ribolov je pogost in star način ribolova, vključno s krapi.

Obilje opreme za ribolov na dnu udari celo izkušene ribiče. Palice se razlikujejo po ceni, kakovosti in zmogljivosti. Res je, to velja za kateri koli izdelek, pa naj bo to termos ali vrtalnik. Vsaka stvar ima funkcije.

Dolžina ribiške palice na donk je 2,4-3,6 metra. Takšne palice bodo dobro delovale pri metanju uteži do 85 g. in lovili krapa velikih velikosti. Z spretnostjo je možno opustiti šobo z obremenitvijo do 80 metrov.

Donka ribolov se izvaja na razdalji od obale. Potrebujete kolut z nekoliko večjo tuljavo. Ribiči včasih dobijo kolut s tuljavo za morski ribolov. Za kaj je velik tuljava? Omogoča polaganje ribiške vrvi s premerom od 0,3 mm do 600 metrov. To bo omogočilo ribolov na velikih razdaljah.

Video ribolov vabe

Bolje je, da ribiško vrvico dobite v specializiranih trgovinah. Za donko je primerna ribiška vrvica s premerom 0,3-0,34 mm. Dolgi povodec naj bo čim krajši. Za srednji in blizu ribolova se dolžina povodca poveča. Ne pozabite na napravo proti zategovanju, ustvarjeno iz posebne vrvice s silikonsko cevjo v notranjosti ali svinčevega srca. Sinkerji so vzeti v obliki oljk ali kapljic, imajo dobro aerodinamiko, kar pomaga, da se pri metanju izognemo zvijanju orodja.

Taktika ribolova vabe

Za začetek izberite mesto z dobro globino, zaželeno je, da ni krč (sicer bodo ribe nujno šle pod krč in zmešale pribor), dno je peščeno ali blatno. Kamnito dno ni zaželeno.

Vzemite nekaj oslov. Najmanj 5, optimalna količina 10-20. Inveterate ribiči zasedejo spodobno razdaljo in si uredijo ribolovne palice 5-6 metrov drug od drugega. Bolje je namestiti loparje na tuljave, saj se krap samoreže, razpoka tuljave pa je signal za ribolov.

Če je tabor zdržal močan prvi udarec in se ne raztrgal, bodo naslednji trki zdržali. Ne moreš takoj potegniti na obalo, krapi so močni, lahko trgajo ribolov ali lomijo palico. Dajte mu plavati, hoditi v krogih, vendar ne pustite ribiške linije. Ko se utrudi, počasi potegnite na obalo. V tem primeru ne boste ostali brez ulova.

Oglejte si video: Web Programming - Computer Science for Business Leaders 2016 (Marec 2020).

Pustite Komentar