Praktični nasvet: kako hraniti gomoljno begonijo pozimi doma

Begonija je ena tistih rastlin, ki v razkošju cvetenja uživa že več kot eno leto, vendar le v rokah skrbnega pridelovalca cvetov. Zna organizirati pravilno skladiščenje gomoljev v izven sezone in zagotoviti oskrbo, ki jo potrebujejo.

Tisti, ki zanemarjajo pravila nege, spomladi na njej ne bodo videli zelenega listja in bujnih brstov. Preživel bo bolezen, gnil in umrl.

Kako organizirati pravilno prezimovanje za gomoljne begonije? O tem preberite v našem članku.

Opis in značilnosti rože

Begonia je ime rodu rastlin v družini Begonia. Vključuje približno 1,6 tisoč vrst. Ime temelji na imenu guvernerja Haitija M. Begona, ki je organiziral znanstvene odprave.

POZOR!: V rodu eno-, trajnice, pol- in grmičevje s plazečim korenikom ali gomoljem. Vsi predstavniki imajo asimetrične liste z lepimi barvami in cvetove različnih barv z nepravilnimi oblikami.

Najlepša roža v družini je gomoljna begonija. Ta rastlina je trajnica, vendar na prostem ne prezimi, raste v osrednji Rusiji. Zato so njeni gomolji izkopani z nastopom hladnega vremena. Upoštevajoč to osnovno pravilo, bodo poleti vsi uživali v razkošnih cvetovih različnih barv in oblik v cvetličnih gredicah.

Glavna značilnost gomoljne begonije je strah pred zmrzaljo. Če ga želite saditi v odprto tla v začetku poletja, gomolji kalijo od konca marca ali začetka aprila.

Kaj storiti z gomoljno rastlino v pripravi na zimo?

 1. Izkopljemo gomolje begonije, ki bodo s prvimi zmrzali do prvega resnega hladnega vremena s tal pridobili rumene in odpadle liste.
 2. Pozno kopanje je moralna priprava na zimovanje.
 3. Če ga organizirajo, uporabljajo posebno vrtno orodje, da ne poškodujejo pomembnih delov rastline.
 4. Gomolje pobiramo pozimi, pri čemer odrežemo stebla na 2-3 cm.
 5. Gomolje, ki so čisti, brez zemlje, damo v škatlo, da se posušijo. Ta postopek se izvaja v suhi in topli sobi. Če ima visoko vlažnost, bodo gnile.
 6. Po sušenju in to traja približno dva tedna, se posušena zemlja odstrani in begonija se preseli v "zimsko stanovanje".

Obdobje počitka in prebujanja

Kdaj begonija prezimuje? Konec oktobra - v začetku novembra. Zbudi se v prvih dneh pomladi, takoj ko pridelovalec spremeni pogostost zalivanja in premakne škatlo v toplejšo sobo.

Čas počitka je odgovoren dogodek, ki ga ni mogoče izpustiti ali preskočiti. Glavna stvar pozimi je zagotoviti vse, da se gomolji ne izsušijo in gnijejo.

Pošilja cvet, da se pred časom spočije, ne bo pripravljen na posteljo. Ne bo kopičil zadostne zaloge hranil in preprosto ne bo preživel zime. Naglica z organizacijo prezimovanja je neuporabna.

Najboljši čas za prebujanje je marec-april. V tem času, če se spremenijo pogoji skladiščenja, bodo brsti na gomoljih nabreknili. Če želite to narediti, je pomembno, da jih odstranite iz žagovine ali peska in jih postavite na toplo in suho mesto. Pred sajenjem v mešanici, ki temelji na šoti, se izvajajo potaknjenci.

Po prebujanju, tj. videz ledvic, posadijo gomolje. Najprej so pravilno postavljeni v luknjo: krona naj bo na vrhu, in ne na dnu. Da bi se ledvice pojavile na konkavni / ravni površini, mora biti temperatura zraka v prostoru višja od + 18 ° C in zalivanje po vsakem sušenju zgornje plasti tal.

POMEMBNO: Novi kalčki na gomoljih begonije se pojavijo nekaj tednov po spremembi pogojev.

Gomolje delimo na dele, če je več ledvic. Mesta rezov obdelamo z ogljem in pepelom. Po kalitvi jih v začetku poletja posadimo v odprto zemljo, potem ko skrbimo za zemljo, jo gnojimo in ščitimo pred vetrom.

Vsebina do pomladi doma in na prostem

Različna nega gomoljev vrtnih in domačih begonij. Če jih pripravite na zimo, upoštevajte nekatere značilnosti.

Vrtne begonijeDomače begonije
Imajo velike gomoljeImajo majhne gomolje
Priprava na počitek pred prvimi močnimi zmrzali. Rahlo zmrzal jim ni grozno, saj jih pripravi na mirovanje in jim naredi močGomolji rastline se sploh ne pripravijo na mirovanje. Ne izkopavajo se, ampak jih pustijo v loncu, ne da bi jih odstranili iz mešanice zemlje
Najboljši čas za izkop gomoljev je odstranjevanje listov rastline in postopno sušenje stebelPotem ko stebla zbledijo, zmanjšajte zalivanje in jih čim krajše odrežite ter se tako pripravite na spanje
Po 2 tednih sušenja gomolje odstranite na hladnemLonci z rastlino očistimo na hladnem mestu, kjer se na steblih ne pojavi novo listje, na rožicah pa cvetovi.

Kako skrbeti za gomoljno begonijo doma, je podrobno opisano v ločenem članku.

Pomembne nianse

 • Pri nakupu vzklile begonije iz rok preverijo, ali ima gomolje ali ne. Pogosteje prodajalec letno izda večletno rastlino.
 • Nikoli ne režite "zelene" begonije, ki bi želela prisilno lezati.
 • Begonijo, ki ni odvrgla listja, očistimo, da počiva brez obrezovanja.

Ali je treba kopati v hladni sezoni?

Begonija je termofilna rastlina. V naravi raste v državah, kjer je podnebje vroče. Zahvaljujoč selektivnemu delu lepotico gojijo v Rusiji na vrtu in na okenskih policah. Da bi prezimila, v prvih dneh poletja ne posekajte listja in ne izkopavajte gomoljev do močnih zmrzali.

Jesen je pomembna faza v življenju rastline. Prav v tem času goji gomolje, v njih shranjuje hranila in oblikuje brsti za cvetna stebla, ki bodo zacvetela prihodnje leto. Zato naglica pri organiziranju hibernacije ni potrebna, a odlaganje je neuporabno.

NASVET: Za zimo gomolje vedno izkopljemo, če pridelek raste na vrtu. Po sušenju jih shranimo v papirnatih vrečkah v hladilniku. Če zanemarjajo ta postopek, niso presenečeni nad smrtjo vrtnih begonij v zimskem času.

Priprava skladiščenja

 1. Kopanje gomoljev po tem, ko listi porumenijo in letijo naokoli, stebla pa se posušijo.
 2. Posušijo se konec oktobra - v začetku novembra. Potrebne bodo posebne škatle in hranijo jih v prostoru, kjer bo toplo in suho.
 3. Po sušenju jih 2 tedna zavijemo v papirnate vrečke in postavimo na mesto, kjer bo temperatura + 7-9 ° C.
 4. Zimska nega vključuje škropljenje enkrat mesečno, da se prepreči izsušitev.
 5. Po potrebi odstranimo gnile gomolje.
 6. Ne razdeli jih na koščke, dokler ne pride pomlad.

Metode in pogoji

Obstajajo samo trije načini shranjevanja gomoljev begonije:

 1. Če gomolje begonije hranijo v kleti, počakajte, da se popolnoma posušijo. Šele nato jih odložite v plastične škatle / kartonske škatle. Sejanje peska, nalijemo ga na vrhu. Za zaščito sadilnega materiala pred propadom lahko pripravite drugo mešanico zemlje: pesek, šoto in žagovino.

  Ta metoda je izbrana, kadar je shranjenih veliko gomoljev. Klet ne sme biti mokra, da ne bi gnila.

 2. Druga metoda skladiščenja - v stanovanju. Priporočljivo je, da se pod gomoljnim materialom dodeli prostor pod vrati na balkon ali okno v najhladnejši sobi. Če ga dajo v škatlo, potem od zgoraj zagotovo posipa žagovina in pesek.

  V stanovanju, v cvetličnem loncu, spuščenem s stropa, se begonije ohranijo, omejujejo se pri zalivanju in skoraj v celoti odrežejo stebla.

 3. Tretji način je hladilnik. Dobro je, kadar je gomoljnega materiala malo. V tem primeru ga dajte v vrečko iz polietilena z žagovino in več luknjami za dihanje. Če ne, zavijte vsak gomolj posebej v liste papirja.

  Šele po tem plastične vrečke odstranijo v hladilniku, v predalu za zelenjavo in sadje.

Sklep

Pravilno prezimovanje gomoljnih begonij je zagotovilo, da bodo z nastopom toplih dni spet pridobili listje in sčasoma bujno cvetje. Glavna stvar je upoštevati vsa pravila, opisana zgoraj.

Oglejte si video: Preprosto praktični nasvet - Zavrnitev (Marec 2020).

Pustite Komentar