Osnovna pravila za obrezovanje Kalanchoe

Kalanchoe je lepa rastlina, rojena na Madagaskarju, za katero je značilna velika vrstna raznolikost (najpogostejša - Blosfelda in Kalandiva) in temu primerno raznolikost barv. Poleg tega Kalanchoe zelo cenijo ljubiteljski vrtnarji zaradi zdravilnih lastnosti (na primer, sok te rastline pomaga pri izcedeku iz nosu).

Kot vse rastline ima Kalanchoe svoje značilnosti in pravila nege, ki jih je treba upoštevati, da bo še naprej ugajal svojim barvam.

Značilnosti rastlin

Na splošno je rastlina precej nezahtevna, zanjo ni zelo težko skrbeti, zato jo je zelo primerno kupiti kot darilo. Doma Kalanchoe praviloma ne zraste več kot pol metra v višino. Kako skrbeti za Kalanchoe, tako da cveti, najdete tukaj.

Rastlina prenaša kratko obdobje suše precej enostavno.vendar je pretirano zalivanje zanj nevarno. Pri zalivanju je vredno poskrbeti, da se zemlja navlaži do celotne globine, vendar ne sme biti odvečne vlage. Vredno je izbrati pogostost zalivanja, tako da ima tla čas, da se posuši. Poleti naj bo zalivanje pogosto, pozimi - enkrat na dva tedna.

Pomoč! Kalanchoe ljubi svetlo svetlobo, pozimi pa potrebuje dodaten vir svetlobe. Bolje je ohraniti Kalanchoe pri temperaturi, ki ni višja od +25 in ne nižja od +12 stopinj, v vročini Kalanchoe pa je treba dnevno zalivati.

Pozimi je pomembno preprečiti, da bi vlaga vstopila v listje. Hkrati morate poleti liste obrisati, da jih očistite pred prahom in jih zaščitite pred škodljivci (kakšni so načini zdravljenja Kalanchoe pred boleznimi in škodljivci?). Enkrat na mesec je treba Kalanchoe hraniti s posebnim gnojilom. Presežek gnojila škoduje rastlini! Prav tako rastlina potrebuje pogosto presaditev (kako presaditi Kalanchoe?).

Kakšen je ta postopek?

Obrezovanje se nanaša na odstranitev zbledelih brstov in odvečnih listov. Obrezovanje je potrebno, da rastlini dajo lepo obliko, sočnost listov in ustvarijo ugodne pogoje za življenje rastline. Zaradi obrezovanja se sok, nakopičen znotraj kalanchoe, enakomerneje porazdeli po celotni rastlini in cvet postane odporen na sušenje in venenje.

Osnovna pravila njegovega izvajanja

Pravila obrezovanja se razlikujejo glede na vrsto rastline:

 • Kalanchoe Blossfeld, rastlina, ki cveti v rdečih cvetovih, zelo mirno prenaša postopek obrezovanja.
 • Pri drugih vrstah (najpogosteje z rastlinami, ki imajo bele in rumene cvetove) morate biti previdni: če obrezujete ali odstranite preveč listov nepravilno, bo to škodilo tem vrstam kalanchoe.

Če steblo obrežite med obrezovanjem, morate rez takoj posipati z lesnim pepelom.

Nasvet! Za obrezovanje Kalanchoe je bolje uporabiti škarje z ostrim rezilom, da se izognete nepotrebnim poškodbam.

Kako in kdaj?

Pozimi (natančneje po novembru) obrezovanje Kalanchoe kategorično ne priporočamo, saj je rastlina v mirovanju. Začnete lahko pozno spomladi, vendar v tem času rastlina že lahko cveti. Ne morete odrezati cvetoče rastline! Če je Kalanchoe zacvetel, je treba postopek preložiti do konca cvetenja (kako skrbeti za cvetočo Kalanchoe?).

Rastlino je bolje rezati zjutraj (pred kosilom). Po obrezovanju pustite rastlino počivati, po postopku je ni priporočljivo zalivati.

Obstaja več vrst:

 • Takoj, ko rastlina pride v vašo hišo, jo morate prišiti, da oblikujete krošnjo in nastavite pravo smer rasti. Če želite to narediti, odstranite dva ali tri skrajne letake na vsaki veji. Po tem bodo začeli rasti novi poganjki.

  Dokler ne dosežete želenega rezultata, ne smete dovoliti stika zdravila Kalanchoe z neposredno sončno svetlobo. Sončna svetloba prispeva k hitri rasti rastline, zato se lahko cvet preveč raztegne.

 • Od tega trenutka je treba občasno izvajati preventivno obrezovanje, da ustvarite lepo obliko, in to morate storiti, dokler ne dosežete želenega rezultata. Ni treba čakati, da mladi poganjki zrastejo. (Obrezovanje vej) lahko začnete obrezovati in oblikovati kalanchoe takoj, ko se pojavijo novi listi.

Navodila po korakih

 1. Če je rastlina zrasla in je nastala grda in šibka konica, jo odstranite.
 2. Tako, da Kalanchoe raste v golem "grmu", skrbno spremljajte poganjke. Odstranite zgornja dva lista, takoj ko začneta rasti.
 3. Ko se na mestu ščepca pojavijo dva poganjka, pustite, da zrastejo do videza drugega para listov, in jih odrežite na tej ravni.
 4. Počakajte, da se pojavi še en par poganjkov in tretji par listov in ponovite postopek. Če grm še ni pridobil čudovite zaobljene (ali druge oblike, ki jo potrebujete), postopek ponavljajte, dokler ne dosežete želenega rezultata.
 5. Zadnjič je priporočljivo obrezati Kalanchoe konec jeseni (novembra), najbolje na oknu na južni strani hiše ali pozimi na vzhodni ali zahodni strani hiše. Ne pozabite, da je treba pozimi Kalanchoe hraniti na hladnem mestu (10-15 stopinj).

Kako to storiti po cvetenju?

Obrezovanje Kalanchoe po cvetenju imenujemo tudi čiščenje obrezovanja. Preden opravite čistilno obrezovanje, se morate prepričati, ali je rastlina popolnoma končno cvetela.

 1. V tem primeru so listi obrezani na enak način kot pri profilaktičnem obrezovanju: dva ali tri ekstremne lističe na steblih.
 2. Po tem odstranite cvetoče brsti (peclji). Brsti se odstranijo na samem dnu. Vsako posamezno cvetno steblo je treba odstraniti, da rastlina ne začne gniti.
Pomembno! Obrezovanje po cvetenju je potrebno ne le za vrnitev rastline v lep videz, temveč tudi, da jo "osvobodimo" iz posušenih brstov.

Kako skrbeti v prihodnosti?

Na koncu obrezovanja je treba rastlino pustiti počivati. V tem času je treba zmanjšati zalivanje in očistiti rastlino stran od neposredne sončne svetlobe, torej ne hraniti na oknu v najbolj sončnem času dneva, miza ob oknu je veliko boljša, še posebej, če je okno zakrito s prozornim tiljem. Čas, da se rastlina po postopku obrezovanja popolnoma okreva, je približno mesec dni (od 20 do 40 dni).

Če torej upoštevate vsa pravila (priporočljivo je tudi, da se posvetujete z bolj izkušenimi vrtnarji), lahko v svojem domu gojite čudovito rožo in ji zagotovite udobne pogoje za nadaljnje razmnoževanje.

Oglejte si video: Od pravilne rezidbe ovisi rodnost voća - žene brže uče pravila (April 2020).

Pustite Komentar