Kitajska okrasna gisteria - čudovita dekoracija za vrt in dom

Se spomnite nadaljevanke »Obupane gospodinje«? Vsa akcija se je odvijala na ulici Wisteria Lane.

Ulica je dobila ime po cvetju, ki je raslo povsod in je služilo kot enak okras dramatičnim dogodkom serije kot hiše glavnih junakov.

Kaj je ta gisteria? To je kitajska bujna cvetoča Wisteria, okrasna rastlina. Lahko je čudovita dekoracija za gazebo ali steno hiše. Wisteria nikogar ne pusti ravnodušnega, ki je vsaj enkrat videl njeno cvetenje in začutil nežno, sladko aromo cvetov.

Splošne informacije

Wisteria Wisteria (lat.) Ali kitajska Wisteria je vitica iz družine stročnic. Rastlina z drevesnim, zvitim steblom v nasprotni smeri urinega kazalca. V odraslem lesenju lahko premer debla doseže 25 cm. Rastlina z gostim velikim listjem zapletene oblike. Listi so peščeni, sestavljeni iz več listov in zrastejo do velikosti 30 cm, običajno pa se ob cvetenju listi še vedno nimajo časa odpreti.

Wisteria je subtropska rastlina, ki jo sonce ljubi. V naravi je pogost v toplem podnebju azijskih držav, na primer ga najdemo povsod na Kitajskem. Vendar obstajajo sorte, ki se uspešno gojijo v območju srednjega podnebja.

Vrsto je prvi opisal botanik Tamas Nuttal. Wisteria je poimenoval po zdravniku Casparju Wisterju. Od tod tudi latinsko ime Wisteria (Wisteria).

Glavni pogledi in fotografije

Vijolična (Wisteria chinensis)

Drevesna liana prihaja iz Kitajske in zraste do 20 m visoko. Listi so veliki, penasti, z občutljivo pubescence v mladosti. Zelo spektakularno in lepo v času cvetenja trte. Svetlo vijolični cvetovi, zbrani v krtačah dolžine do 30 cm, cvetijo spomladi in ohranijo ločeno cvetoča socvetja vse poletje.

Liana raste na rodovitnih dobro navlaženih tleh, zelo fotofilna.

Hitro raste, zanj je značilna odpornost proti zmrzali - dobro prenaša kratkotrajne padce temperature. Med ostro zimo zahteva dobro zavetje. Odlično se korenini doma, zato se pogosto uporablja pri navpičnem urejanju okolice. Ohranja dekorativne lastnosti jeseni, ko se elegantno listje listja obarva zlato rumeno. Gojijo tudi standardno obliko, drevesno pokončno, kar dosežemo z rednim obrezovanjem.

Plodna (Wisteria sinensis Prolific)

Drevesna liana s sodom, zvitom na desni, zraste do 6 m dolge. Listi so veliki, penati, poleti svetlo zeleni in jeseni zlato rumeni. Cvetenje se začne v maju in se lahko ponovi avgusta. Cvetovi so modrikasto-vijolični, zbrani v velikih, trkačih, do 30 cm, socvetjih. Po sajenju začne cveteti 2-3 leta. Liana raje zmerno rodovitna tla srednje vlažnosti. Wisteria Prolifeh je osvetljena.

Dobro raste in cveti bogato na toplih, zavetju pred vetrom, sončnimi kraji. Dobro uspeva na srednjem pasu, vendar lahko zmrzne med ostro zimo. Kot nalašč za okrasitev gazebov, sten stavb ali živih mej.

Modri ​​safir (Wisteria Blue Sapphire)

Najpogosteje ga vrtnarji uporabljajo za okrasitev živih mej, arborov in sten. Deblo drevesa zraste na 6 m in se zasuka v smeri urinega kazalca okoli opore. Modrikasto-vijolični cvetovi cvetijo maja in cvetijo do julija, kar daje sladko sladko aromo. Z obilico sonca lahko avgusta spet zacveti.

Podrobneje o wisteria Blue Sapphire smo pisali v tem članku.

Alba (Wisteria Alba)

Za to sorto glivice je značilno dolgo cvetenje od maja do jeseni.. Deblo drevesa je visoko do 10-15 m. Bujne krtače snežno belega cvetja zrastejo do 30 cm. V krajinskem oblikovanju se uporablja za okrasitev zgradb, arborov in pergole. Bazen ali ribnik lahko okrasite tudi s to trto.

Več informacij o Wisteria Alba najdete tukaj.

Wisteria sinensis

Liana Wisteria sinensis je zelo termofilna, zato je razširjena predvsem na južnih širinah. Rastlina je gosto listnata z modrikastimi cvetovi, zbrani v velikih socvetjih. Cvetovi imajo modrikasto barvo in nežno aromo.

Makrostahija (Wisteria macrostachya)

Zmrzlinsko odporna vrsta gisterije. Prenaša zimo in zmrzal do -40 stopinj. Če ni snega, lahko zmrzne, v takšnih primerih je potrebno zavetje. Vendar se zaradi uspavalnih ledvic hitro obnovi. Cveti bogato od začetka junija in cveti manj intenzivno do jeseni. Veliki, sivkino modri cvetovi so zbrani v bujnih grozdih do dolžine 30 cm, višina trte pa je 6-7 metrov. Primeren za okrasitev žive meje, pergole, sten in gazebov.

Nega in razmnoževanje

 • Wisteria zahteva skrbno nego. Sadike vinske trte se težko ukoreninijo in dolgo ne cvetijo. Prve cvetove lahko vidimo šele čez pet let, tiste, ki so zrasle iz semen, pa cvetijo v osmih letih.
 • Ne pozabite se tudi, da gre za liano, kar pomeni, da potrebuje dobro podporo. Za rastočo rastlino je primeren okvir iz lesa, jekla ali debele armature. Med cvetenjem postane večkrat težje, zato mora biti podpora zanesljiva in dobro pritrjena.Močno zaraščene rastline se lahko zaradi lastne teže lomijo, zato je potrebno pravočasno obrezovanje.
 • Wisteria je sonce ljubeča rastlina. Idealen kraj za pristanek je sončna, mirna stran hiše ali gazebo. Na sončnih območjih je treba namestiti tudi nadstreške, pergole in žive meje za sajenje trte.
 • Grozdje je treba gnojiti tedensko pred cvetenjem. Če rastlina ni bila barvna že več let, potem je jeseni potrebno dodati kalijevo vabo. Zalivanje trte mora biti stalno, vendar zmerno.

Obstajajo štirje načini rasti gisterije:

 1. iz semen;
 2. sadike;
 3. plastenje;
 4. potaknjenci.

Prva dva sta najpreprostejša. Dovolj je, da semena kalijo, da vzgojimo sadike iz vzklitih in s pravilno skrbnostjo počakamo na rezultat.

Za razmnoževanje s plastenjem:

 1. Izbrati je treba enoletni poganjk, poševno poševno na sredini in položiti v podlago iz glinenih gomoljev.
 2. Nato poganjko izkopljemo tako, da ostane samo konica. Prihodnje leto se bo ločil od glavnega obrata.

Potaknjenci se izvajajo spomladi pred obdobjem cvetenja:

 1. Letne poganjke narežemo na potaknjence dolžine 25 cm in jih ukoreninimo v posebej pripravljen substrat.
 2. Za podlago se vzame en del humusa, šote, peska in trije deli sodne zemlje.

Več informacij o gojenju gisterije doma in na vrtu, pa tudi o skrbi za to rastlino boste našli v ločenem materialu.

Kognitivni video o negi in razmnoževanju plazilcev:

Cvetenje

Wisteria cveti od maja do junija.če pa v septembru lahko zacveti dovolj toplote in sonca. Cvetov je veliko, zbrani so v velikih socvetjih, ki v dolžino dosežejo 30 cm.

Bujne ščetke kaskadno padajo in izžarevajo nežno aromo. Sredi poletja se priveže sadje - fižol z žametno, gosto pubescence.

Wisteria je cenjena predvsem zaradi bujnega cvetenja. Če želite nadaljevati, upoštevajte nekaj pravil:

 • Zalivanje. Med cvetenjem je treba trto pogosto, vendar zmerno zalivati.
 • Vrhunski preliv. Bodite prepričani, da gnojite od zgodnje pomladi do cvetenja. V času cvetenja lahko naredite malo oblačenja.
 • Obrezovanje. Rastlina potrebuje kompetentno obrezovanje. Liana ne sme cveteti več let brez ustreznega obrezovanja. Obrezovanje naj postane redno, ko rastlina doseže starost dveh let. Preživite jo sredi poletja. Mladi izrastki 3-4 ledvic so odrezani. Takšno obrezovanje spodbudi obilno cvetoče rastline.

Oglejte si video, kako čudovita cisterna cveti:

Bolezni in škodljivci

Wisteria je odporna na bolezni in jo redko prizadenejo škodljivci. Vendar se zgodi, da se listi začnejo rumeno obarvati in obarvati. To kaže, da je klor udaril v vašo trto. Hranjenje z železnimi solmi bo pripomoglo k ozdravitvi. Naj bodo ti v korenu.

Škodljivci, ki lahko škodujejo rastlini:

 • detelja pršica;
 • pajkova pršica;
 • listne uši.

V teh primerih bodo pomagala pršenja z insekticidi ali akaricidnimi zdravili. Podobne rastline:

 1. Leden zavit konjič. Loníceracaprifólium (lat.). Drugo ime je dišeča kopriva. Zavit, listopaden grm zraste do štiri metre dolg. Obdobje cvetenja je od sredine maja do konca junija. Cvetovi so rumenkasto beli s prijetno aromo. Julija je grm prekrit z rdečimi plodovi. To so neužitne jagode.
 2. Kolomit o morski anemoni. Actinidiakolomikta (lat.). Ta rastlina ni samo dekorativna, ampak daje tudi okusne jagode. Stebla se plazijo navzgor, prepletajo opore in pod ugodnimi pogoji dosežejo dolžino 25 m. Posebnost rastline je spreminjanje barve listov. Od brona v zgodnjem poletju, do zelene v sredini, do pestrega v poznem poletju in do maline v jeseni. Aktinija cveti v velikih belih cvetovih s sladko aromo.
 3. Kalistegija je puhasta. Calystegiapubescens (lat.). Ta trta zraste do tri metre v dolžino. Odlično izgleda kot okras za arbore, loke in ograje. Cveti v roza, velikih cvetovih. Kalistegija zelo raste, zato bi morali omejiti prostor za rast korenin. Rastlina je nezahtevna, vendar ne mara sence.
 4. Wicker rose. Ta liana je pridobila priljubljenost zaradi obilnega in dolgotrajnega cvetenja. Skoraj od sredine poletja do začetka zime se razveseli s čudovitimi cvetovi. Vendar vrtnica ne mara zmrzali in ne prenaša zime, zato je potrebno dobro zavetje.
 5. Campis. Liana z neverjetnimi barvami, ki spominjajo na gramofon. Campis cveti vse poletje in dobro prenaša zimo. To je precej težka rastlina, zato potrebuje zanesljivo podporo. Še več, popolnoma ni muhast in ne potrebuje nege. Zraste na 10 metrov in zraste zelo veliko. Treba je omejiti rast koreninskega sistema.

Če je na vašem spletnem mestu veliko sonca, je poleg trdne ograje ali glavnega gazeba prosti prostor, ne pozabite posaditi gisterije. Njeno veličastno cvetenje je čudovita slika, ki nikogar ne bo pustila ravnodušnega. In ko bodo cvetovi odpadli, bodo veliki listi ustvarili prijetno senco in vas skriti pred radovednimi očmi. Tudi jeseni bo zlato rumeno listje okrasilo vaš vrt.

Pustite Komentar