Eksotična hoya in njene značilnosti: opis in fotografija cvetočega lesa, pomembna pravila nege

Dokaj veliko število ljubiteljev cvetov raje creepers. Navsezadnje v notranjosti resnično izgledajo zanimivo. Poleg tega so plazeči tropske rastline, ki imajo izredno svetlo cvetenje.

Obstaja veliko predstavnikov takšnih eksotičnih vrst, vendar velja, da je hoya najbolj priljubljena. Se bolje spoznajmo in ugotovimo, za kakšno rožo gre.

Članek govori o nastanku te rastline. Prav tako daje priporočila o gojenju, razmnoževanju in metodah zatiranja škodljivcev in bolezni, ki vplivajo na hojo.

Poreklo in botanični opis

Za domovino in naravni habitat rože se šteje ozemlje Azije, Indije, Avstralije, Indonezije, najdemo pa ga tudi v Polineziji, Afriki, na Kanarskih otokih.

Pomoč! Hoya raje raste v lahkih gozdovih, na bregovih ribnikov, pa tudi v skalnatih terenih. V vlažnih gozdovih in džunglah ga ni redko.

Rastlina je epifit in v procesu rasti uporablja velike grmičeve ali mogočna drevesa za podporo. Cvet je slavo dobil po zaslugi preprostega angleškega vrtnarja Thomasa Hoya. Prav on, ki je delal v rastlinjakih in rastlinjakih z eksotičnimi rastlinami pri vojvodi Northumberlandu, je hojo izdvojil v ločeni obliki. O vrstah Hoya boste izvedeli v ločenem članku.

Hoya je zimzelena liana. Pripada družini Gusset Cvetovi v obliki zvezd so svetlo roza in beli, merijo v premeru 1,5 cm, zbrani v socvetje 15-20 kosov. Temno zeleno listje je fantastično zasukano v obliki kodrov, ki sedijo dovolj trdno na padajočem postopku. Njihova dolžina je približno 5 cm, široka pa 7-10 cm. Listi so sočni, gosti, mesnati, zaradi te lastnosti je bila rastlina uvrščena med sočne.

Listna plošča je sijoča, kot da je prekrita z voskom, zato hojo imenujejo tudi voščeni bršljan. Prav tako ima rastlina nežno prijetno dišavo.

Fotografija

Oglejte si fotografijo, kako izgleda ta tropska trta:

Lahko obdržim doma?

Najprej je treba pojasniti, da je hoja strupena. Škodljivi so vsi deli rastline: steblo, cvetovi, listi. Nevarno je, če iz malomarnosti sok rastline vstopi v sluznico ali v telo. V takih primerih je potrebno nujno ukrepanje. Izperite želodec ali pijte sorbente. V primeru stika z očmi izperite s toplo vodo in kapljajte z antibakterijskimi kapljicami. Ne glede na lokacijo lezije, da bi preprečili potrebo po pitju antihistaminikov za alergije.

Pomembno! Če ima stanovanje majhne otroke ali hišne ljubljenčke, je bolje, da ne zaženete hoyuja ali ga postavite na težko dostopna mesta.

Pri presajanju ali obrezovanju sobnega eksota je treba kot previdnost nositi gumijaste rokavice. Obstaja še en argument, ki ne govori hoya - močna aroma. Cvet oddaja vztrajen, zgoščen vonj. V majhnem zaprtem prostoru z njo bo precej težko biti. Vse podrobnosti o tem, ali vosek bršljan lahko hranite doma, najdete tukaj.

Cvetoči vosek bršljan

Hoya cveti le pri močni svetlobi. Pomembno je tudi, da ji naredimo pravo zimo. Rastlina cveti vse poletje, začne se junija in konča oktobra. Prvi vrhunec postopka je junij, drugi pa september. V obdobju brstenja je strogo prepovedano preurejati lonec.

Kako skrbeti doma?

Cvet ni zahteven pri domači oskrbi in je precej trdoživ, to je posledica njegove priljubljenosti.

  • Razsvetljava. Hoya odlično prenaša senco, če pa želite doseči cvetenje, potem brez razsvetljave ne morete storiti. Dnevna ura naj traja 12-15 ur. V tem primeru je potrebna dodatna osvetlitev, po možnosti fluorescenčna sijalka. Za popolno naravno svetlobo je bolje izbrati okenske police na zahodni strani, da se zaščitimo pred soncem in se izognemo opeklinam listja.
  • Temperatura. V obdobju aktivne vegetacije je poleti temperatura + 17-22 ° C. Pozimi je treba temperaturo znižati na + 12-15 ° C, vendar ne nižje od + 10 ° C.
  • Vlažnost. Posebnih parametrov vlažnosti v prostoru ni treba ustvariti. Poleti morate urediti pršenje, toplo prho.
  • Zalivanje. Vlaženje mora biti zmerno. Hoya zlahka prenaša sušo, saj že ob najmanjšem pomanjkanju vlage koreninski sistem hitro začne razpadati. V hladni sezoni se količina vlage nujno zmanjša.
  • Gnojila. Tla za eksotiko je treba hraniti že od marca. Mineralni pripravki prispevajo približno 2-krat na mesec. Običajno se uporabljajo gnojila za cvetoče rastline ali hranilni kompleksi.Pozor! V hladnem obdobju je bolje zavrniti vrhunsko oblačenje.
  • Tla. Cvet lahko raste na kateri koli zemlji. Toda najprimernejši substrat za tropskega gosta mora imeti drobljivost, lahkotnost in plodnost. Primerna tla za notranje palme ali orhideje.
  • Obrezovanje. Spodbuja nastanek novih zdravih poganjkov, kroni pa daje tudi lepo obliko. Pomembno je odstraniti suhe, porumenele poganjke. Po cvetenju cvetnih stebel ne odstranimo, na njihovem mestu se bodo naslednje leto pojavili novi cvetovi.

Metode razmnoževanja rastlin

Doma se hoja vzreja na tri glavne načine: semena, potaknjenci in plastenje.

  1. Semena način. Doma se ne uporablja. Zaradi svoje neučinkovitosti in produktivnosti. Semena ni povsod, težko je kupiti. Prav tako ni nobenega zagotovila, da bo seme vzklilo.
  2. Potaknjenci - Velja za preprost način razmnoževanja, to lahko storijo celo začetniki. Ima pa tudi svoje prednosti in slabosti. Ni vedno pogojev, da se poganjki ukoreninijo. Vendar pa je mogoče dobiti nov izvod, podoben materinemu.
  3. Razmnoževanje s stebelnimi plastemi. Ta možnost ne deluje vedno. Težavnost je v trajanju postopka ukoreninjenja, nastanku novega koreninskega sistema. Toda metodo pogosto uporabljajo, saj daje dobre rezultate in ne povzroča težav.

Več o vzreji, gojenju in skrbi za Hoya preberite tukaj.

Bolezni in škodljivci

Hoya trpi bolezni. Lahko rečemo, da ga okužbe praktično ne prizadenejo. Vendar pa se zaradi nepravilne nege lahko pojavijo zdravstvene težave. Zaradi prekomerno velike količine tekočine kot namakanje, nizke temperature, pomanjkanje prehrane.

Popolni razvoj ovirajo tudi škodljive žuželke. Med njimi: motovilec, beli muhar, scutellum, pajkova pršica. Če se najdejo takšni sosedje, je treba vsak bič temeljito obdelati z raztopino insekticida. V ločenem članku smo pisali o tem, zakaj listi Hoye porumenijo in odpadejo, pa tudi o drugih težavah, ki jih ta rastlina morda ima.

To lahko sklepamo hoya ni kapricična in močna rastlina. Raste skoraj v katerem koli okolju. Vendar pa obstajajo vraževerja, zaradi katerih se ljudje bojijo gojiti cvet v hiši. In glede tega ni enotnega stališča. Vsakdo ima pravico, da se individualno odloči, ali bo živel s hojo skupaj ali ne.

Pustite Komentar