Znamenitosti New Delhija: kaj videti v 2 dneh?

Znamenitosti v Delhiju so znane po vsem svetu. To je ogromen trg Chandi Chuok, starodavno okrožje House Kas in Qutb Minar. Če imate na voljo le nekaj dni za raziskovanje indijske prestolnice, boste v našem članku našli seznam glavnih znamenitosti Delhija s fotografijami in opisi.

New Delhi je glavno mesto Indije s 14 milijoni prebivalcev. Je drugo največje mesto po Mumbaiju. Hinduja je uradni jezik, vendar mnogi domačini govorijo tudi angleščino, pandžabi in urdu.

Delhi pokriva površino 42,7 km² in je znan po širokih cestah, baliniščih, številnih parkih in zgodovinskih krajih. Zanimivo je, da je postavitev Delhija v marsičem podobna britanskim mestom. Na primer, obstaja okrožje, v katerem je 19 tujih veleposlaništev (to je značilno za evropske države), pa tudi 2 osrednji eplanadi.

Indijska vrata

Indijski prehod je spominsko obeležje vsem indijskim vojakom, ki so umrli med prvo svetovno vojno in anglo-afganistansko vojno. Po izračunih zgodovinarjev živi najmanj 80 tisoč ljudi. Stene Indijskih vrat so vklesane z imeni 13 tisoč indijskih vojakov.

Večni plamen gori ob vznožju indijske pregrade, nekaj metrov stran je bil postavljen park. Oblasti v New Delhiju načrtujejo tudi postavitev nacionalnega spomenika vojne v bližini.

Izkušenim popotnikom svetujemo, da pridejo na to atrakcijo v New Delhiju zvečer - od 19.00 do 21.30 vključujejo luči.

Lokacija: v bližini Connaught Place New Delhi, 110001 Delhija, Indija.

Qutb Minar

V Delhiju je vsekakor vredno pogledati Qutb Minar, prvi najvišji minaret na svetu, zgrajen iz opeke. To je edinstven spomenik indo-islamske kulture, katerega gradnja se je začela leta 1193, končala pa leta 1368. Zanimivo je, da je pri gradnji te atrakcije sodelovalo kar 5 generacij vladarjev.

Po legendi je rajputski knez Prithviraj Chauhan začel graditi stolp za svojo hčer, ki je lahko pred molitvijo šla gor in se navdihnila okoliška narava. Vendar ideja ni bila v celoti izvedena - že leta 1190 se je oblast v mestu spremenila (na oblast je prišel musliman) in prvo nadstropje je bilo preurejeno.

Qutub Minar je edinstvena atrakcija iz več razlogov. Poleg njegove časne starosti in višine je na njenih stenah na stotine napisov sanskrta (njihov pomen ni povsem jasen), figure svetnikov, najpomembnejši element pa je železni steber, ki je po mnenju zgodovinarjev star več kot 3000 let.

Zanimivo je, da je eden od perzijskih cesarjev hotel prevzeti ta stolpec, zato je ukazal, da so ga granatirali s jedri, vendar to ni pomagalo - na površju so ostale le manjše vdolbine.

V bližini mesta Qutb Minar so tudi druge znamenitosti New Delhija v Indiji: mošeja Kuwat-ul-Islam, minaret Ala-i-Minar in grob Imama Zamina.

 • Lokacija: Qutb Minar, Mehrauli, Delhi 110030, Indija.
 • Odpiralni čas: 9.00 - 19.00.
 • Stroški: 5 USD

Akshardham

Akshardham - eden najbolj veličastnih templjev Delhija, ki je v celoti sestavljen iz rožnatega marmorja. Njegova glavna značilnost je tisoče figur, vklesanih v stene in vhodne oboke.

Poleg svetišča ima tempeljski kompleks tudi več parkov, kiparske kompozicije, jezero, svetlobni vodnjak in umetni veslaški kanal. Domačini imenujejo ta kraj "prebivališče Boga na Zemlji, ki ga ni mogoče premakniti."

Glavna atrakcija znotraj svetišča je kip Swaminarayan, ki je postavljen v čast indijskega reformatorja in pridigarja.

Humayunova grobnica

Grobnica Humayun je mavzolej, ki so ga gradili po naročilu vdove Hamide Banu Begum za svojega moža. Ta atrakcija je tako lepa in veličastna, da jo pogosto zamenjujejo s Taj Mahalom.

Kot vedno v Indiji se mavzolej nahaja sredi slikovitega parka, katerega ime pomeni "štirje vrtovi". Tu si lahko ogledate velike cvetlične postelje, rečne kanale in okrasne arbore. V središču ozemlja je mavzolej - njegove stene iz rožnatega peščenjaka in belega marmorja so vidne od daleč.

Sama zgradba je videti kot številne indijske palače: ena velika kupola in številne majhne, ​​na fasadi - elegantne kamnite čipke in loki.

Znotraj mavzoleja je videti tako:

 1. spodnje (kletno) nadstropje - grobišča, v katerih počivajo posmrtni ostanki članov dinastije Timurid;
 2. srednja in najvišja nadstropja so ogromne dvorane, v katerih so bile prej storitve.

Praktične informacije:

 • Lokacija Znamenitosti: Mathura Road | Opp Nizamuddinova mošeja, New Delhi 110013, Indija.
 • Delovni čas: 9.00 - 18.00 (lahko pridete tudi ob drugem času, vendar blagajna morda ni na mestu).
 • Cena: 5 USD za odrasle, za otroke in mladostnike, mlajše od 15 let - brezplačno. Zvočni vodnik bo stal 2 dolarja, navadni vodnik pa 5 dolarjev.

Gurudwara Bangla Sahib

Če se še vedno niste odločili, kaj bi si ogledali v New Delhiju, si oglejte Gurudwara Bangla Sahib - enega izmed številnih templjev mesta, ki je med verniki splošno znan po osmem sikh guruju, ki se je tu naselil leta 1664.

Zunaj se zgradba razlikuje od drugih indijskih svetišč. Prvič, kupola ima za Indijo precej nenavadno obliko, poleg tega pa je pozlačena. Drugič, znotraj svetišča je veliko zlatih elementov (stebri, stene, oboki), zato veliko turistov govori o podobnosti s pravoslavnimi in budističnimi templji.

Gurudwara Bangla Sahib je na vseh straneh obkrožen s slikovitim parkom, na ozemlju katerega je ribnik, v katerem voda že dolgo velja za sveto.

Tu je nekaj nasvetov turistov:

 1. Zvečer pridite v svetišče - ko sonce zaide, je ta kraj videti še bolj čarobno in skrivnostno.
 2. V jedilnici pri templju lahko vsakdo brezplačno večerja.
 3. Oglejte si turistično središče, ki se nahaja poleg atrakcije - tam lahko dobite majhno knjigo o svetišču, pa tudi pamflet o sikhizmu.
 4. To je eno redkih templjev, kjer so turisti deležni zelo prijaznih oblik in ne poskušajo zvabiti denarja.

Praktične informacije:

 • Lokacija: Cesta Ashoka | Connaught Place, poleg Grand Pošte, Delhi 110001, Indija.
 • Odpiralni čas: 08.00 - 19.00.

Tržnica Chandni Chowk

Chandi Chuok je največji in najbolj znan trg ne le v Delhiju, ampak po vsej Indiji, kjer najdete absolutno vse. Tu je ogromno ljudi.

Trg lahko razdelimo na naslednje dele:

 1. Trg živil. To je ogromno ozemlje, kjer lahko kupite izdelke: zelenjavo, sadje, oreščke, začimbe in žitarice. Obstaja tudi na stotine trgovin s hitro hrano, katerih stroški so neverjetno nizki. Kuhana hrana je tukaj res kakovostna - prodajalci in kupci se med seboj dobro poznajo, kuharji pa se samo sramujejo kuhati iz slabih izdelkov.
 2. Fatehpuri je mošeja, ki se nahaja v središču trga, ki služi kot čudovito vodilo za turiste. Lahko rečemo, da je to pravi kotiček umirjenosti, saj je tukaj zelo tiho in gneča.
 3. Po mošeji se začne bolj civiliziran del trga, ki ga sestavlja stotine majhnih trgovin. Tukaj lahko kupite tkanine, ženske sari, različne klobuke in dodatke.
 4. Stare uličice so tudi zelo pomemben del trga, ki ustvarja edinstven okus vzhodnega mesta. Ker je bil trg zgrajen v 17. stoletju, vendar so ga nenehno obnavljali, je ta kraj pravi vodnik po zgodovini, kjer lahko vidite, kako se je spremenilo življenje navadnih Indijancev.

Upoštevajte, da v Indiji en prodajalec vedno prodaja samo eno vrsto izdelka. Se pravi, če ste kupili torto v trgovini, je malo verjetno, da lahko tudi tukaj dobite steklenico vode. Azijci pravijo, da bi bilo nepošteno med prodajo več vrst stvari vzeti peni od drugih prodajalcev.

Tudi če nimate želje, da bi kaj kupili, še vedno pridite in si oglejte te kraje - malo verjetno je, da boste v drugih mestih videli kaj takega.

 • Kje najti: V bližini Red Fort, New Delhi 110006, Indija.
 • Odpiralni čas: od zgodnjega jutra do 18.00 - 19.00.

Tempelj Bahai Lotus

Tempelj Lotus je eno najbolj nenavadnih svetišč Indije, zgrajeno na račun privržencev bahajske religije. Stavba nima ravnih črt in vrata so odprta vsem ljudem, vsa neodvisnost od spola, narodnosti in vere.

V templju ni duhovnikov in domačini pogosto prihajajo sem, da meditirajo in poslušajo petje molitev.

Na tej strani je predstavljen podroben opis templja s fotografijo.

Rdeča utrdba

Rdeča utrdba ali Lal Kila je citadela mogalske dobe, postavljena sredi 17. stoletja kot palača. Skoraj 200 let je bila stavba glavna rezidenca indijskih cesarjev in kraj odločilnih odločitev države.

Kompleks Lal Kila vključuje eno veliko in več majhnih palač, kopeli, pokrite kanale, pa tudi mošejo. Najbolj znana zgradba na ozemlju rezidence je Dvorana javnega občinstva, v kateri so potekala srečanja prvih oseb države. V smislu oblikovanja je tudi edinstven kraj. 60 rdečih stebrov peščenjaka "podpira" raven strop, na sredini pa je velika hrastova miza.

Moto nekdanje cesarske rezidence je: "Če je na svetu raj, potem je tu."

Turistom svetujemo, da si za ogled te atrakcije v Delhiju v Indiji vzamejo vsaj 3 ure. Obstaja veliko zanimivih krajev in jih ne boste mogli hitro videti.

 • Lokacija: Netaji Subhash Marg, Delhi 110002, Indija.
 • Odpiralni čas: 09.30 - 16.30.
 • Cena: 40 rupij.

Vrtovi Lodhi

Kar bi zagotovo morali videti v Delhiju dva dni, je vrtovi Lodi, mestni park v osrednjem delu mesta, ki je nastal leta 1936. Nahaja se med trgom Khan in Dragi Lodi. Vrt je dobil ime po afganistanski dinastiji, ki je vladala v Delhiju v 15. in 16. stoletju.

Kljub relativno majhni površini, ki jo zaseda vrt (0,36 kvadratnih kilometrov), je veliko zanimivih znamenitosti. Prvič, to so starodavne grobnice Muhammad Shah, Sikander Lodi, Shish Gumbad in Bara Gumbad. Ti ljudje so bili zadnji Delhijevi sultani iz družin Saeed in Lodi. Njihovi ostanki ležijo v velikih kamnitih mavzolejih, raztresenih po različnih delih parka.

Drugič, na vrtu je veliko slikovitih rezervoarjev, okoli katerih se domačini radi radi sprostijo po delovnem dnevu.

Lokacija: Lodhi Road, Delhi 110003, Indija.

Indijski parlament (Rashtrapati Bhavan)

Rastrapati Bhawan je uradna rezidenca trenutnega indijskega predsednika. Kompleks so začeli graditi v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, vendar je bila zaradi pomanjkanja sredstev gradnja končana šele leta 1930. Zunaj stavba spominja na rimski panteon, notranjost pa je neverjetno bujna in bogata.

Iz očitnih razlogov lahko v stavbo pridete le z vodnikom, po prijavi na izlet na uradni spletni strani rezidence. To je mogoče storiti v petek, soboto in nedeljo. Med ogledom si lahko turisti ogledajo le manjši del prostorov.

Obvezno obiščite palačni park. Oglejte si "Zeliščni vrt", "Duhovni vrt" in Vrt Bonsaj, kjer vsako leto posadite na stotine eksotičnih vrst cvetov.

 • Kje se nahaja: Rajpath, Delhi 110004, Indija.
 • Delovni čas: 10.00 - 16.00 (petek in vikendi).
 • Cena: odrasli - 25 rupij, otroci - brezplačno.
 • Uradna spletna stran: //presidentofindia.nic.in.
Tempelj ISKCON

ISKCON ali Radhi-Parthasaratha - eden najbolj nenavadnih tempeljskih kompleksov v Delhiju. Zgrajena je bila leta 1998 na račun privržencev gibanja Gaudiya vaishnavizem. Arhitekturni slog je hindujski, avtor projekta pa je Achut Kanwind.

ISKCON je mednarodno društvo za zavest o Krišni, ki ga je leta 1966 ustanovil bengalski menih. ISKCON predstavlja potek Gaudije vaišnavizma, najvplivnejše veje vaišnavizma.

Stavba ima tri kupole nenavadne oblike in strukture, ki jih je težko primerjati s čim. V notranjosti je več kot 20 dvoran in prostorov za duhovnike. Turisti lahko vstopijo v le nekaj sob:

 1. Knjižnica. To je ena največjih knjižnic v New Delhiju, v kateri je več kot 2000 knjig, ki so jih napisali avtorji, znani po vsem svetu, in lokalni duhovniki. Obstaja tudi večpredstavnostni zaslon, na katerem si lahko ogledate filme, posvečene drugim templjem ISKCON.
 2. Glavna dvorana. To je največja soba templja, zanimiva z vidika arhitekture in oblikovanja.
 3. Muzej vedske kulture. To je majhna soba, kjer se lahko seznanite s filozofsko in vedsko dediščino Indije.
 4. Vedic Research Center je namenjen študentom sosednjih univerz in učiteljem, ki tukaj lahko izvajajo seminarje, konference in srečanja z znanstveniki.

Če govorimo o verskem gibanju samega Gaudija-vaišnavizma, velja omeniti, da imajo verniki strogo dnevno rutino, zato v templje ne smete priti od 13.00 do 16.00. V tem času molijo.

 • Lokacija: Glavna cesta Sant Nagar | Hrib Hare Krišna, vzhodno od Kailasha, Delhi 110065, Indija.
 • Odpiralni čas: 4.00 - 13.00, 16.15 - 21.00.
Vas Hauz Khas

Kar si je v Delhiju vredno ogledati sami, je hiša Kas - to je majhen del starodavnega mesta, ki je obstajalo prej na mestu Delhija v 12. in 13. stoletju. Okrožje je dobilo ime zaradi bližine akumulacijskega jezera, s Farsi pa ga prevaja kot "kraljevski rezervoar".

Sredi prejšnjega stoletja so območje na novo zazidali, kljub temu pa je bilo še vedno veliko ohranjenih avstrijskih delov mesta Siri. Na primer, obstajala je mreža starodavnih cenotafov in mestno semenišče, ki sta danes središče islamskega izobraževanja v New Delhiju.

Vendar je glavna atrakcija Delhija na območju Hiše Kas kraljevski rezervoar. Po obnovi se je zmanjšala in postala kot jezero, vendar so oblasti ohranile lepo lokalno pokrajino in posadile ogromno število dreves.

Obvezno obiščite tudi park jelenov, ki vključuje:

 • vrtni vrt;
 • ozemlje, na katerem živijo jeleni;
 • dolge uličice;
 • rekreacijsko območje ob rezervoarju.

Malo znani del okrožja House-Kas je ulica za pešce z butiki znanih blagovnih znamk, knjigarnami, nočnimi klubi, umetniškimi galerijami in nenavadnimi restavracijami. Takšna območja Indiji niso značilna, zato ta kraj pogosto imenujejo "nacionalna prestolnica etničnega šika". Tu lahko najdete tudi hotele s 5 * in si ogledate bogate Indijance.

Bodite prepričani, da obiščete lokalno tržnico Khan. Je zelo majhna in tukaj ni veliko ljudi.

Znamenitosti Delhija so neverjetno raznolike in vsak turist bo v tem mestu našel nekaj zanimivega zase.

Vse skrivnosti nočnega Delhija:

Oglejte si video: 2 hitri speti pričeski za tople dni (April 2020).

Pustite Komentar